DIN HEMORT PÅ NÄTET

Välkommen till Dellenportalen


Mer än en halv miljon besök senaste året


DELLENBYGDEN – BYGDEN KRING DELLARNA

DELLENBYGDEN OMFATTAR SOCKNARNA BJURÅKER DELSBO NORRBO FORSA OCH HÖG  

* För oss finns inga sockengränser
* Vår strävan är att digitalt synliggöra vårt kulturarv
* Vi bygger broar mellan det förflutna och nutidenTotalt antal besök 793 993 hos dellenportalen.se mellan 25 sep 2022 och 25 sep 2023


935 989 totalt antal besök hos Dellenportalen mellan den 4 mars 2023 och 4 mars 2024 med en topp den 2 februari med 25 497 besök.

 

 

Välkommen till Åke Nätterös hemsida. Jag forskar på amatörnivå om platser, människor och händelser i och omkring Dellenbygden.

Jag är idealist och ingen karriärist. De flesta av mina sidor är under ständig uppdatering med nya bilder och nya uppgifter, ingenting är riktigt färdigt. Därför blir det också ogörligt att ge ut något i bokform, vilket många frågar om jag tänker göra. För att säkert kunna identifiera nu levande personer använder jag mig av personuppgifter från Ratsit eller andra offentliga media.

Titta först bakåt om du vill spå framtiden – (Konfucius 555 f. Kr. – 479 f. kr).

Se filmen Dellenrundan 2021.

Se filmen Hälsingland 2020.

Se filmen Hälsingland 2021.

Se filmen Så såg vi Sverige då.

 

 

Vi lyfter på hatten för alla som stöttat oss ekonomiskt, alla positiva kommentarer och för alla gillamarkeringar vi fått under 2023. Tack!

Som allting annat behöver även Dellenportalen uppdateras. Det mesta har blivit för gammalt.

Under 2023 forskade vi fram 69 nya sammanställningar. Året innan, gjorde vi 67. Det är mer än en ny varje sida vecka de senaste två åren.
Uppslag till nya områden att forska om är i det närmaste obegränsat. Tid, ork och kapital är vad som behövs.

Det finns flera anledningar till att trappa ner på verksamheten. Ekonomiska, åldersmässiga och framförallt den olösta frågan om materialets framtida öde.

Den donation vi hoppats på för att kunna säkra Dellenportalens framtid har tyvärr än så länge uteblivet.

Efter 20 års dokumentation, till en kostnad av flera hundra tusen kronor, kan det hela sluta med att det bara blir ett simpelt arkivmaterial av alltsammans. Kanske inte ens det.

Vi har länge sökt en visionär som inser utvecklingspotentialen i Dellenportalen.

-Dellenportalen är en av landets större hembygdssidor-

Dellenportalen är Dellenbygdens och troligen hela kommunens största PR sida, med över en halv miljon besöksträffar år efter år.

Dellenportalen är inte bara text och bilder utan även VECKANS PRYL vilken torde vara landets äldsta verksamma prylsida.

Den person eller organisation, (kommun eller hembygdsförening) vi söker bör inse det stora reklamvärdet av VECKANS PRYL Det är en verksamhet som tagit många år att bygga upp och i kombination med kluriga frågor har det satt myror i huvet på många.
Vi har ett gott samarbete med omkringliggande museum och det material vi har skulle räcka till ett eget prylmuseum. 

Att locka turister till Hälsingland och Dellenbygden skulle förbättras avsevärt om man kunde stoltsera med ett Prylmuseum. Ett museum utan motstycke det är vad som behövs.

Kanske är ett prylmuseum den saknade pusselbiten
Kommunen har redan satsat på Dellenbygden genom att köpa restaurangen på Avholmsberget. Den platsen har vi gjort reklam för sedan 2014. Om Avholmsbergets restaurang skulle kompletteras med ett Prylmuseum vore succén given. Inget är så publikdragande som prylar av alla slag. Det skulle ge eko, inte bara inom museivärlden, utan framförallt inom turistnäringen som vill hitta nya spännande besöksmål.

Några förebilder är, Mus-Olles Museeum, Mannaminne och Dibis ideella förening.

Hittills har intresset för att utveckla och levandegöra Dellenportalens material varit svalt, för att inte säga iskallt. Sker ingen förändring under det här året tolkar jag det som att det inte finns något intresse och då ska naturligtvis sidan skrotas och förpassas dit den hör hemma.

En donation på några hundra tusen från någon som liksom vi vill göra en insats för Dellenbygden skulle rädda forskningsmaterialet från att läggas ner och förhindra samlingen av prylar från att säljas. En donation är en förutsättning och en nödvändig grundplåt inför bildandet av en ideell förening och ett Prylmuseum.

När den ideella verksamheten kommit igång finns det kapital att söka. Verksamheten torde bli en stor tillgång för alla inblandade och framför allt för Dellenbygden.

Oavsett var någonstans i bygden verksamheten landar behövs det en visionär som kan utveckla Dellenportalen och få materialet att blomstra.

Vi har i alla år arbetat i hembygdsrörelsens anda, att presentera vårt material helt gratis och att ha en hemsida utan störande reklam.

En tänkbar slutgiltig plats för Dellenportalen och Dellenbygdens Prylmuseum är Delsbo Forngård. Där finns inte bara en väl fungerande organisation, utan även en tänkbar plats inom området.

Frågan är om man inom hbf vill representera platser utanför socknen. Den avgörande frågan är om hbf kan lyfta blicken och se alla möjligheter som den här kompletteringen medför. Kan man det går andra frågor också att lösa. Det är inte fråga om att hbf ska ge avkall på något utan det här visar bara det som dellbon är känd för – gästfrihet.

Både Dellenportalen och prylmuseet bör vara fristående föreningar, även om de har en gemensam organisation.

Delsbo Hembygdsförening skulle växa oerhört i popularitet både lokalt och nationellt om Dellenportalen och Prylmuseet skulle finnas inom hembygdsföreningens område.

Det unika Prylmuseet med sina ovanliga prylar blir ett lika intressant besöksmål för såväl ung som för gammal, kvinna som man. Här får garanterat alla lära sig något nytt som man inte kände till tidigare. Tänk vilka utmanande tävlingar man kan anordna.  Det samarbetet som finns inom museivärlden ska man också beakta, det kan ge oväntat många besök.

HAR DU TÄNKT ATT GÖRA ETT BESÖK HOS  MIG?

Många vill komma för att få veta mer om sin gård eller sina släktingar. Andra för att se mina udda prylar och se hur jag bor, eller så vill man bara komma för att visa mig sin uppskattning. Detta var helt okej en gång i tiden, men saker och ting har förändrats, så därför säger jag nu följande:

– EVENTUELLA BESÖK HOS MIG UNDANBEDES –

 

 

Går det att driva en hemsida utan reklamintäkter?

Vi har en enkel och modern hemsida. Men den är också gammaldags, för den har ingen störande reklam. Dagligen blir vi attackerad av olika slag. Försåtligt nätfiske, blandat med ärliga och oärliga ekonomiska erbjudanden. Av den anledningen saknar förstasidan öppen E-post adress.

Ett par tips ifall du har svårt att komma in på Dellenportalens menyer på förstasidan.

Genom att klicka på de tre lodräta prickarna till höger får du upp en meny på din telefon som visar om den är datoranpassad. Är den inte det ska du klicka i den rutan.

När du sedan klickar på en meny – dröj kvar ett ögonblick på menynamnet så att rullningslisten hinner utvecklas.

Att vara ”stor” och svag är ingen bra kombination. Dellenportalen är en förhållandevis stor hemsida, men saknar helt de ekonomiska muskler som en sajt av vår storlek borde ha. Anledningen är naturligtvis att vi inte säljer något.

Vi är helt beroende av sponsorer och de gåvor vi får. Utan dem skulle det helt enkelt inte gå

Nu har vi tre sponsorer, med vi skulle behöva tio för att verksamheten ska kunna bära sina egna kostnader. Så länge vi saknar dessa sponsorer måste gåvor och en redan låg pension täcka alla utgifter.

Sponsoravgiften/en reklamplats för ett år på Dellenportalen kostar inte mer än en dryg tjuga par dag.

Reklam – marknadsföring
Vår reklam och marknadsföring är både unik och effektiv. Den är i det närmaste en heltidssysselsättning som utföres på obekväm arbetstid, d v s varje söndag morgon, dock med  uppehåll under sommaren.

En hemsida som vill vara på topp måste ständigt förändras, med ny text och nya bilder.
Till det krävs en hel del pengar, ungefär den summa som våra sponsorer betalar tillsammans.
Vi har valt att lösa vår marknadsföring/reklam genom vår unika veckolek – VECKANS PRYL.

Veckans Pryl kräver mycket arbete, men är en uppskattad och effektiv marknadsföringsmetod.          

 Vi har ingen koppling till någon religion eller politisk inriktning 

Vi arbetar efter devisen – lite prat och mycket verkstad  

VÅRA SPONSORER

Logo för Monitor ERP System i Hudiksvall

Företaget Monitor har varit vår trygghet sedan starten.

 

Två glada spelmän har uttryckt saken såhär, lyssna!

start-010-norrbo
Norrbo Hembygdsförening

Norrbo Hembygdsförening uppskattar vår dokumentation av bygden och vill därför stödja vår verksamhet. Ett besked som gläder oss mycket. Vårt samarbete innebär att vi får marknadsföra Norrbo Hembygdsförening år efter år.

Kicka på Hembygdsförenings namn så får du all aktuell information.

 

start-009-delsbo

Delsbo Hembygdsförening

Anrika Delsbo Hembygdsförening har valt att aktivt stöda vår dokumentation av bygden.
Redan 1908 höll man Hälsingestämma i Delsbo med statsminister Arvid Lindman som invigningstalare.
Det är mycket hedersamt att få detta stöd från Delsbo Hembygdsförening och får vi dessutom digitalisera fäbodinventeringen kommer vi att kunna marknadsföra Delsbo socken ännu mycket mer.

Delsbostämman som numera är en tvådagarsfestival

Kicka på Hembygdsförenings namn så får du all aktuell information.

Dellenportalen blandar historia med nutid – allvar med humor.

ÄR ALLT GRATIS?
Under tjugo år har vi bjudit på allt, men tyvärr är detta inte möjligt i längden.
Allt ska finansieras med en låg pension. Vi säljer inget och det finns inga bidrag att söka.


Vill du stödja
vår verksamhet
är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall.
Du kan även Swisha din gåva till 073 600 42 78.

GÅVOR PÅ 500 KR ELLER MER HAR VI FÅTT VÅREN/HÖSTEN 2024 FRÅN:
Gösta Blank
Norrbo Sockenförening
Torsten Myrgren


Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra 

Vi är inte störst, och kanske inte bäst, men vi är bra

Här kan du se hur vädret blir i Bjuråker klicka på klart.se  eller SMHI

Enligt vårt webbhotell One.com får vår hemsida mer än en halv miljon besök varje år. Vi vet också varifrån besökaren är, vilka sidor man läser och vad man tankar ner. 

Dellenportalens material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.

 

Väl mött önskar Dellenportalen med Åke Nätterö 

dellenportalen.se | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-60062


3 kommentarer

  1. My great grandfather Ante Lindberg born around 1817 had three brothers Jante, Jonke and Pelle Lindberg. All four brothers worked at the Gnarp Blast Furnace. Ante was of small stature but also of religious faith and allegedly according to family records was a Baptist minister. I find this so very fascinating and I appreciate your profound interest in sharing your scholarship. Thank you

    1. Hej Roger! Tack för ditt mail. Jag vet ingenting om de personer du berättar om, så jag kan tyvärr inte ge dig något bra svar, hälsningar Åke Nätterö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *