Dellenportalen vill lyfta fram ett månghundraårigt kulturarv. Våra Fäbodar. Vi gör det genom att sammanställa uppgifter från tidningar, böcker, Hembygdsföreningarnas fäbodskildringar, privatpersoners berättelser och från olika arkiv.
Under rubriken Fäbodväsendet kan du se filmer från fäbodar och läsa mer om hur andra beskriver vårt kulturarv.
Se bilder på Nianfors sockenbilder.
Som ett led i vår dokumentation av fäbodkulturen har nu turen kommit till Nianfors i Hudiksvalls kommun och deras analys av sitt fäbodväsende.
Genom att vi digitaliserar våra fäbodar, får många fler möjlighet att lära känna vårt kulturarv.
Den här sammanställningen är långt ifrån färdig. Den ska närmast ses som ett underlag att bygga vidare på. Det saknas bl. a. uppgifter om vilka ägarna var/är på de olika vallarna och kanske har även uppgifter blivit felaktiga. Detta hoppas vi få hjälp med av någon som vet hur det hela ligger till. Vi hoppas även få fler berättelser och fler bilder från kanske fler vallar.
Mejladressen till oss hittar du längst ner på sidan.
Materialet i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.
Det är okej att använda något av Dellenportalens uppgifter om du anger dellenportalen. se som källa. Tycker du dessutom att det är värt något är en liten gåva till Dellenportalens BG 6408-619 968 508 mycket välkommen. Men det är inte okej att ta bilder och text och lägga ut det på andra sidor.
Läs om fäbodar på Wikipedia.
Gillar du den här sammanställningen får du gärna dela den med dina vänner
Har du en egen hemsida får du gärna länka till Dellenportalen. Tack för ditt stöd!
Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det dokumentet du har framför dig.
Fäbodar i Nianfors
Här behöver vi hjälp med namn och uppgifter på fler fäbodvallar
Riksantikvarieämbetets karta visar med det gula R märket intill sockengränsen till Forsa att finns lämningar efter en okänd fäbod.
NAMNLÖS
Bebyggelselämningar efter fäbod, ca 40×30 meter (N-S), bestående av 2 husgrunder och 1 källargrop.
Husgrunderna består av spismursrösen, 1,5×1,2-1,5 meter stora och 0,4-0,6 meter höga. I området runt spismursrösena finns spridda syllstenar. Källargropen är stensatt, 3×2 meter stor och 0,6 meter djup.
Källa: Riksantikvarieämbetet
Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt
Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo eller Swisha till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra
Tack för ditt besök!
Sammanställt av Åke Nätterö
Tillbaka till toppen
Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62