Njuparne

Dellenportalen har samlat uppgifter och bilder om skolan i Njuparna från intervjuer, privatpersoner, olika arkiv, Bjuråker – Norrbo skolinventering och inte minst bilder från Dellenbygdens Fotoklubb.
Böckerna om Bjuråker – Norrbo skolors historia, finns att köpa på biblioteket i Friggesund och vid Bjuråkers Forngård. Böcker med enbart skolkort finns bara att köpa på biblioteket i Friggesund.


Materialet i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.

Det är okej att använda något av Dellenportalens uppgifter om ni anger Dellenportalen.se som källa. Men det är inte okej att ta bilder och text och lägga ut det på andra sidor.


Följ oss på Facebook,och dela gärna den här sidan med dina vänner


Gillar du den här sidan, glöm då inte att att klicka på Gilla-knappen. Tack!


Var den här sidan intressant? Glöm då inte lägga den bland dina favoriter.


Har du en egen hemsida får du mycket gärna länka till oss

 

nup-002-skolhus
Skolhuset i Njuparna. Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb

År 1926 beslutades att införa mindre folkskolor i Alsjö och Njuparna fr.o.m. höstterminen. Lokaler hyrdes av Strömbacka Bruk. Ester Bäcklund blev lärare i Alsjö och Njuparna.

År 1933 Njuparna – Storåsen samarbetar. Lärare Ester Karlsson

År 1938 D2. Mindre folkskola i Njuparna

År 1939 Undervisningen i Njuparna läggs ner och barnen överföres till Hedvigsfors -Björkhammars B2-skola d.v.s att klass 1 – 2 går i Björkhammar och klasserna 3 – 6 i Hedvigsfors.

Lärare som tjänstgjort i Njuparna:

1926 – 1930 Ester Bäcklund
1930 – 1931 Alva Dahlgren
1931 – 1933 Ragnhild Englund
1933 – 1934 Ester Karlsson f. Bäcklund
1934 – 1940 Alva Dahlgren

 

Intervju med bröderna Hammarström i Njuparne

Vid samral med bröderna Per, Kalle och Ivar Hammarström, på den gård uppe i Njuparne sm är deras föräldrahem och där fortfarande (2001) Per och Kalle bor, framkom ytterligare lite fakta om Njuparne.
Av skolan finns ingenting kvar, annat än ett stort vildvuxet äppelträd. Skolan var från början en arrendegård i en våning. Den byggdes om till skola, genom att man iordningställde en skolsal och en enrumslägenhet som lärarbostad. Vidare i en ände av huset fanns ett rum som användes till skogsarbetarbostad.

Det fanns ungefär tio hus i Njuparne på 30-talet, och i skolan gick omkring 10 – 12 barn.
När det var flyttskola med Storåsen minns Kalle, då gick man 8 veckor per termin på de bägge skolorna. Varje dag gick man i skolan och det var bara ett klassrum för alla elever från klass 1 – 6. Pelle som var äldst av de 10 syskonen gick bara  5 år, två i Hedvigsfors och tre i Njuparne, sedan blev han för gammal så han måste sluta. Kalle gick 6 år i Njuparne och Ivar gick alla sju åren hemma i Njuparne, och fortsättningskursen i Hedvigsfors, dit det är c:a 5 km, och då var det dålig väg.

De minns alla fem lärarna. De var snälla och bra. Ester Bäcklund gifte sig med en Lasse Karlsson från Norrbobyn, Löt-Lasse, som sedan de flyttat till Enånger, slutade sina dagar tragiskt, genom att han sköt sig på kyrkogården i Enånger.

Ragnhild Englund tyckte de var lite svår att förstå, när hon pratade skånska som värst.
Alva Dahlgren var från Eskilstunatrakten och hon hade en syster som var lärare i Lennsjö.

Nu är det bara tre hus kvar i själva Njuparne och ett fritidshus nere vid Alsjösjön, men marken har inte fått buskas igen utan Bergström från Avholm har djur som betar där på somrarna och han slår också viss del av arrendet.

Rune Norrgård, 2001-04-10.


Klicka på bilden för att se den i större format

nup-001-1934

Njuparne skola 1934 – 1935
Biden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb

Lärare: Alva Dahlgren

Stående:
Gunnar Borg, Harald Hammarström, Folke Friberg och Karl Hammarström

Sittande på bänkarna:
Elin Brun, Elsa Karlsson, Harald Bergqvist.

Sittande på trappan:
Ruth Norin, Rolf Norin, Ivar Hammarström och Karin Hammarström


Det saknas fortfarande många skolkort och många namn och kanske har även uppgifter blivit felaktiga.

Därför behöver vi din hjälp. Rätta oss när du ser att något blivit fel och hjälp oss att hitta fler skolkort så att vi kan dokumentera skolan ännu bättre.

Längst ner på den här sidan kan du lämna kommentarer. Gäller det en hel skolklass kan du kopiera texten med barnens namn och sedan klistra in alltsammans i kommentarfältet. Där kan du sedan ta bort eller ligga till uppgifter som behöver ändras innan du skickar det till oss.

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo eller Swisha till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök!

Sammanställt av Åke Nätterö


  Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *