Storåsen

Dellenportalen har samlat uppgifter och bilder om skolan i Storåsen från intervjuer, privatpersoner, olika arkiv, Bjuråker – Norrbo skolinventering och inte minst bilder från Dellenbygdens Fotoklubb.
Böckerna om Bjuråker – Norrbo skolors historia, finns att köpa på biblioteket i Friggesund och vid Bjuråkers Forngård. Böcker med enbart skolkort finns bara att köpa på biblioteket i Friggesund.

Följ oss på Facebook,och dela gärna den här sidan med dina vänner


Gillar du den här sidan, glöm då inte att att klicka på Gilla-knappen. Tack!

Materialet i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.

Det är okej att använda något av Dellenportalens uppgifter om ni anger Dellenportalen.se som källa. Men det är inte okej att ta bilder och text och lägga ut det på andra sidor.


Var den här sidan intressant? Glöm då inte lägga den bland dina favoriter.


Har du en egen hemsida får du mycket gärna länka till oss

 

Klicka på bilden för att se den i större format

sto-001-skolhuset
Storåsens skola
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb

Storåsen

Furuberg och Storåsen tillhörde samma skolrote. Upptagningsområdet för Storåsens skola var Storåsen och Bäcksvedjorna. Den lärare som var anställd i Furubergs skolrote fick flytta mellan skolorna. Höstterminen började på Storåsen och i oktober fick furubergsbarnen börja skolan. Vårterminen avslutades med skola på Storåsen. Skolrådet avsatte varje år 20 kr till kostnader förflytten mellan Furuberg och Storåsen.
Under vissa perioder var barnen för få på Storåsen så de inackorderades på Furuberg som då blev s.k. fast skola. Så var t.ex. fallet år 1904.

Det fanns inget skolhus på Storåsen utan skolan var inhyrd i den bolagsgård där arrendator Krantz bodde. Familjen Idh bodde granne med Krantz. År 1908 var familjen så trångbodd att de fick rätt att använda skolsalarna när dessa inte användes.
I skolrådets protokoll kan man också läsa att man år 19o8 anställer en vikarie för Lovisa Lundholm som p. g. av sjukdom ej orkade att undervisa. Skolrådet beslutar att båda barnen på Furuberg och på Storåsen skall gå i skolan under sommaren 1908 för att läsa in förlorade undervisningsdagar.
För Storåsens barn upprepas samma sak sommaren 1919. Anledningen kan ej spåras i protokollen.

År 1930 reparerades Storåsens skola för 2485 kr

Åren 1932 – 1933 samarbetar Storåsens skola med Njuparna.

År 1933 läggs Storåsens skola ner och eleverna inackorderas i Furuberg.

 

Tjänstgörande lärare i Storåsen:

1882 – 1909 Lovisa Lundholm Bosatt i Furuberg i samarbete med Storåsen
1909 – 1911 Maria Tingelöf
1912 – 1914 Lovisa Johansson, född Asplund (”Aspa”)
1914 – 1916 Beda Andersson
1916 – 1919 Astrid Bäckström
1920 – 1922 Elisabet Larsson
1922 – 1923 Jenny Degerstedt
1923 – 1924 Hilda Edin/Brita Bergström
1924 – 1926 Brita Bergström. VT 1926 Karin Eriksson
1926 – 1928 Karin Eriksson – Törnblom
1928 – 1932 Annie Persson
1932 – 1933 Ragnhild Englund. (vikarie för Ester Karlsson).

 

Intervju mad Algot Idh född 1918. (Nedskriven av Marianne Ekblom)

Algot skrevs in i Furubergs skola 20 oktober 1926. Han var ett år äldre än Lilly Nilsson, därför att nya elever togs bara in vartannat år.

Här kommer Algots skolminnen:
-Jag kan berätta för dig om Lova! (Lovisa Lindholm). Henne hade jag aldrig i skolan men jag har ett minne från Storåsen. När Lova skulle komma dit på hösten hade de större pojkarna fäst en metkrok i fönsterkarmen på ”botten” i Krantzes hus där Lova skulle bo. I metkroken hade dom fäst sytråd. På kvällen när det var mörkt smög vi oss dit och spelade med harts på tråden. Då gnällde och gnall det i fönstret och Lova blev arg! Då dök hon upp i fönstret med en revolver i handen!
Fröken Persson som jag hade i storskolan hon var pigg på att dela ut luvar. En av mina bröder var särskilt utsatt. En kväll klippte vi av honom allt hår. När fröken Persson dan därpå skulle ge honom en luv hade han inget hår att ta i. Men hon var en duktig lärare och kallade mig för ibland för ”snillet”, därför hon tyckte jag hade ett hästminne. Skolresan till Saltvik minns jag väl. Det är ett trevligt minne.

Av skolämnena var räkning roligast och det värsta jag visste var och skriva. Jag var vänsterhänt men måste använda höger hand. Det var jobbigt och jag fick många tillrättavisningar för att jag gjorde fel. Jag kan inte minnas att vi sjöng nån gång i skolan.

En bit från skolan finns en stor sten som heter Lova-stenen. Dit fick vi gå ibland på rasterna. Den heter Lova-stenen efter fröken Lovisa Lundholm. När vi hade skolträff för några år sedan gick alla till Lova-stenen och tittade.

 

 

Klicka på bilden för att se den i större format

sto-002-1925
Storåsens skola 1925, klass 1 – 6
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb

Lärare: Brita Bergström

Flickor:
Margit Persson, Viola Krantz, Anna Sund, Linnea Krantz.

Pojkar:
Anders Krantz, Olle Persson, Jonas Krantz, Emanuel Sund, Oskar Persson, Erik Krantz.

 

Det saknas fortfarande många skolkort och många namn och kanske har även uppgifter blivit felaktiga.

Därför behöver vi din hjälp. Rätta oss när du ser att något blivit fel och hjälp oss att hitta fler skolkort så att vi kan dokumentera skolan ännu bättre.

Längst ner på den här sidan kan du lämna kommentarer. Gäller det en hel skolklass kan du kopiera texten med barnens namn och sedan klistra in alltsammans i kommentarfältet. Där kan du sedan ta bort eller ligga till uppgifter som behöver ändras innan du skickar det till oss.

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo eller Swisha till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök!

Sammanställt av Åke Nätterö

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *