OM OSS

Avholmsberget
Trevligt att just du hittade den här hemsidan Kanske sökte du information om någon person eller någon plats som gjorde att du hittade oss. Som du ser finns det många möjligheter att hitta den här hemsidan och troligen är det därför som den besöks av så många varje dag, vinter som sommar, år efter år.
Tid och kostnad
Att forska om hembygden är förenat med många kännbara utgifter. Jag arbetar ideellt och finansierar verksamheten med en låg pension. Hemsidan är heller inte gratis, och den kräver ständigt passning och uppdatering, varje dag året runt. Detta är ohållbart i längden, men så är det när man arbetar ideellt och inte har något att sälja.
Men det finns en lösning. Ett samarbete med några lämpliga sponsorer skulle göra att verksamheten bar sina egna kostnader.
Frivilliga bidrag.
Som företagare kan du sponsra vår verksamhet och få en bra reklam för ditt företag.
Att stödja Dellenportalen kan bli både lönsamt och ge mycket goodwill. De som visar att de stöder kulturen på orten brukar dra till sig aktiva medlemmar och nya kunder.
Du som vill stödja vår verksamhet ska veta att jag bara är en arbetsam pensionärer och ingenting annat.

Vill du stödja vår verksamhet är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo.
Du kan även Swisha din gåva till nummer: 073-600 42 78. Tack för din gåva!

Mycket nöje och väl mött, Åke Nätterö
Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-60062

30 kommentarer

  1. I det nyinlagda kortet från Friggesunds skola har rubriken blivit fel. (Eva Ahléns foto) Klassen är 8 grupp 2. Det namn som saknas är: Karin Bergström. Efternamnet som saknas på Berit, tror jag är Andersson.

    Hälsningar
    Anna Skogberg, född Magnusson i Brännås

    1. Hej Anna. Tack snälla du för att du kollar så att allting blir rätt.
      Har du själv några kort, kanske efter föräldrarna, som vi inte har gärna få dom registrerade.
      Hälsningar
      Åke Nätterö

      1. Hej Åke. Jag undrar om det finns mer information om Eric Tiger 1735-1807, Norrberg, gift med Ella Andersdotter som fick en dotter med namn Brita. Sen om det finns information om Olof Hansson-Tiger 1864-1942, hans familj. Letar febrilt för kopplingar i min släkt mer kört fast. Tacksam för all info som kan ges.

        1. Hej Ann-Charlotte! Ge mig en vecka så ska jag titta på det. Vi säger nästa lördag vid den här tiden ska du få veta mer om Eric Tiger och hans släkt.
          Till dess, ha de så bra, Åke Nätterö

  2. Hej!
    Letar efter personer som varit patienter på sanatoriet i Mohed. Var själv där som barn i mitten av fyrtiotalet. Vill gärna skaffa kontakt med någon som också var där. Kommer ihåg en kille från Dellentrakten. Han hette Yngve och kom ”hem” till barnavdelningen efter att olovandes tagit ett bad i Florsjön. Åtminstone sa han att han gjort det, vilket var strängt förbjudet.

    1. Hej Sören!

      Vad lustigt. Jag har prata med en idag som heter Yngve Olsson, och både han och jag har legat på sanatoriet i Bollnäs. Jag frågade honom idag om har legat på Mohed, då svarade han att han bara var dit på återbesök. Men då kan man undra varför han var dit på återbesök om han inte har legat där? Är han inte rätt Yngve så vet han säkert vem det är för han känner mycket folk.
      Tel. till Yngve är 0650-255 00.
      Hälsningar
      Åke Nätterö

  3. Hej Dellenportalen.
    När man söker på Norra Sannäs mitt barndomshem finner man inget. Men det finns en stor händelse därifrån som få vet om. 1898 hittades en kniv i skiffer. Utställd på Historiska Museet och är bland de bäst bevarade i Sverige från yngre stenåldern. Hittas på historiska.se med sök på föremålsnummer 95227 där kniven är avbildad. Min farfar var jordbrukare där vid den tiden och va i 30 års åldern och man undrar kanske- var det han? Lyssnat med äldre fr trakten och de har aldrig hört talas om kniven. En vacker kniv med ett skaft format som ett djurhuvud.

    1. Hej Roland,
      tack för den här intressanta informationen.
      Jag har nu lagt till din berättelse under Norra Sannäs, Gårdar och Platser i Delsbo, del 1.
      Hälsningar Åke Nätterö

  4. Hej! I min forskning för en god vän har jag kommit till Lars Hansson och Kristin Persdotter som vigdes 1752-09-27 i Bjuråker, C:1 s. 23. Han bodde då i Avholm och hon i Gästgivargården. Men jag har inte hittat dem där. Jag har hittat två av deras barn: Britta f. 1757-09-28, C:2 s. 33, och Hans f. 1760-05-14, C:2 pag. 43, båda i Sund/Sand, men ingen by eller gård med detta namn i finns A1:3. Har du något förslag?

    1. Hej Kjell! Tyvärr kan jag inte hjälpa dig. Ser att Kerstin Pehrsdotter är inflyttad från Forsa och att de har bott i Avholm 6, mer vet jag inte. Hälsningar Åke

  5. Jag läste om avrättningarna som skett in hälsingland som ni skrev om
    mycket stort uppvaknande , eftersom jag personligen aldrig reflekterat över avrättningskulturen i landet förut. Mest chockerande var att det fanns tusentals avrättningsplatser utställda permanent
    som avskräckande medel förmodar jag eftersom många aldrig Användes. samt att de avrättade grävdes ner i gropar i närheten av avrättningsplatsen! huvvaligen!!!

    Jag tyckte det fanns för lite berättelser om avrättningar tillgängliga
    och nu råkade jag se en faktaruta med spännande kuriosa i ämnet i aftonbladet
    det handlar om de tre sista offentliga avrättningarna, det är inte utförda i hälsingland, men
    jag vill ändå att du lägger in dem om du inte har en direkt motvilja mot det, eftersom de är en viktig del av alla avrättningar över hela sverige, eftersom de var de sista Offentliga avrättningarna

    här är texten:
    De sista offentliga avrättningarna

    Fram till 1876 var avrättningar ett folknöje med tusentals åskådare. Men den 18 maj det året genomfördes de två sista offentliga avrättningarna i Sverige när Konrad Tektor och Gustav Adolf Eriksson Hjert halshöggs. Efter en inbrotts-turné 1874 sköt de en ingenjör och hans kusk till döds. Vid vägen utanför Malmköping där morden skedde finns i dag minnesstenar för offren.

    31-årige Hjert halshöggs på Villåttinges avrättningsplats på Lidamon utanför Malmköping inför cirka 3 000 åskådare medan den 38-årige Tektor mötte sitt öde på Stenkumla backe på Gotland inför cirka 600 åskådare. Händelsen blev långfilm 1976, ”Drömmen om Amerika”.

    Ligger: Stenkumla, Gotland och Lidamon, Malmköping.

    http://www.algonet.se/~hogman/slbrott_hjert-tector.htm

    Sista avrättningen

    Datum: 23 november 1910.

    Plats: Långholmens centralfängelse, Stockholm.

    Namn: Johan Alfred Andersson Ander, född 1873.

    Brott: Rånmord i Stockholm i januari 1910.

    Bödel: Anders Dahlman.

    Metod: Giljotin.

    Bödelns svärd

    Det här svärdet användes för avrättningar på Stora Torget under 1600-talet. Svärdet finns på Upplandsmuseet i Uppsala.

    Ligger: St Eriks gränd 6, Uppsala.

    http://www.upplandsmuseet.se

    Från mordplats till avrättning

    I Dalsland kan du följa ett morddrama från mordplats till avrättningsplats och sen titta på bilan. I Tångelanda slog drängen Peter Svart Michaelsen ihjäl sin husbonde vid en gärdesgård 1827. Fyra kilometer söderut ligger Hällemon där Peter Svart avrättades 1830 och där han fortfarande ska spöka. Den bila som användes när Peter Svart halshöggs kan du se på lokalmuseet Ödeborgs fornsal 8 kilometer söderut.

    Ligger: Hällemon och Ödeborg, Dalsland.

    web.telia.com/~u52025627/odeborgs_fornsal.htm

    Avrättningsplats under 700 år

    Pelarna utanför Visby har troligen stått här sedan 1100-talet. De kan ha använts för avrättningar under 700 år. Mellan de tre pelarna låg det tidigare träbjälkar varifrån man hängde dödsdömda. Man vet att minst 72 personer avrättades här mellan 1607 och 1876.

    Ligger: 500 meter norr om stadsmuren, Visby, Gotland.

    Halshuggning på Orust

    Rånmördaren Hälsö-Johannes avrättades den 27 maj 1857 genom halshuggning på en tillfällig avrättningsplats i Hällsberg på Orust. 1957 restes en minnessten vid graven. Det här var den sista avrättningen på ön och har därför länge fascinerat lokalborna. Fort-

    farande är känslorna så starka över morden att vägskyltarna till graven än i dag rivs ner.

    Ligger: Hällsberg, Orust.

    1. Hej Charlotte!
      Jag har hört av Kjell Grönberg om ditt stora projekt, och hoppas verkligen att du orkar med det. Tack för den bif. mejladressen
      Hälsningar, Åke Nätterö

  6. Hej Dellenportalen!
    Jag råkade titta in på Dellenportalen då jag upptäckte att min moster Berrnalisa Jansson, barnmorska, omnämns som verksam i Norrbo 1921-36. Där ställs en fråga om hon också skötte telefonväxeln, men det har jag ingen aniing om.
    Däremot kan det vara av intresse för er att mina föräldrar Ernst och Lill Manker besökte henne i Norrbo 1927. I Boken ”Bönder och nomader” från 1931 skildrar Ernst i ett kapitel ett besök på Hallbo vall. Det är en livfull beskrivning av livet på vallen, med flera bilder och omnämnande av flera personer t.ex. Krok-Margit, Krok-Erskers, Gubben Berg m.fl. Det bör gå att beställa boken på ett bibliotek och ibland dyker den upp antikvariskt men den är ganska sällsynt. Om ni inte känner till detta redan så är det värt att läsa.
    Bästa hälsningar Jan Manker.

    1. Hej Jan!
      Vad mycket trevligt du berättar.Har du någon bild på henne eller något annat vi kan lägga till om henne? Boken låter intressant, så den ska jag verkligen försöka få tag på.
      Tack Jan, ha det så gott i värmen.
      Hälsningar, Åke Nätterö

  7. Jag vill det hjärtligaste tacka Åke Nätterö och andra som jobbat med denna sida, så kul att se denna blandning av allehanda platser och händelser. Ni/Du har verkligen inte sparat på ”krutet” utan funnit det stora i det lilla att just spegla och föreviga de små människorna (om det finns några sådana vill säga) de som inte alltid syns och hörs. Tack än en gång. mvh. Jan Kraft.

    1. Hej Jan! Jag blir riktigt rörd av all den vänlighet du strör över oss. Jag bugar och tackar för alla vänliga ord, hälsningar Åke Nätterö

  8. Hej
    Jag är en av ägarna till Delsbo timmerhus, jag märkte att länken till vårt företag är fel.
    Det skall va :
    Delsbotimmerhus.com

  9. Hej.
    Jag arbetar med skogsbränder och har åkt runt en del i brandområdena i Ängra, Enskogen och Nötberget för att titta på hus som överlevt alternativt brunnit ner under sommaren 2018. Jag är nu intresserad av byggnader med kulturellt eller historiskt värde som gått förlorade i skogsbränder och drog mig till minnes Långtjärnvallen, några hundra meter söder om väg 84 och 1.5 km väster om Laforsen. Den sades vara en relativt välbevarad gammal bod som kanske fungerat både som permanent bostad och fäbod över tid. Jag försökte hitta en bild före branden under ”Fäbodar i Färila” men lyckas inte få fram bilderna.

    Jag undrar om någon här har bilder på Långtjärnvallen, vet om någon har det, eller vet med sig andra kulturhistorisk värdefulla byggnader som brann upp under 2018.

    Vänligen,
    Johan Sjöström

    1. Hej Johan,
      tyvärr kan jag inte hjälpa dig med bilder, men jag förestår att du tar kontakt med Facebookgruppen Fäbodar i Hälsingland med 2,5 tusen medlemmar, de verkar ha koll på alla fäbodvallar. Hälsningar Åke Nätterö

  10. Hej! Min son har köpt skolan i Furuberg och nu undrar jag om det går att få tag på kopior att köpa, av fotona ni har här på sidan? Vore så kul att ha en liten ”hyllnings/minnes-vägg” av personer som levt och verkat i den fd skolan. Med vänlig hälsning, Lindha

    1. Hej Lindha!
      Det tycker jag är en bra idé att pryda skolan med gamla klassfoton, så var så god och kopiera det ni vill. Hälsningar Åke Nätterö

  11. Hej!
    Jag heter Sofia Hedén och jobbar som arkivarie på Länsmuseet Gävleborg. Den 31 mars kl 14-15 håller jag ett digitalt föredrag i Zoom om intervjuer som är inspelade vid bruken i norra Hälsingland under åren 1969-1971. Intervjuerna är livsberättelser om livet förr i Iggesund, Strömbacka, Moviken och Hedvigsfors. Vi på Länsmuseet Gävleborg har digitaliserat ca 70 intervjuer och de finns nu att läsa/lyssna till på http://www.digitaltmuseum.se. Genom det digitala föredraget vill jag nå ut med information om att intervjuerna finns att ta del av på nätet.

    Det går att lyssna hemifrån via Zoom https://us06web.zoom.us/j/84203592579?pwd=cGZNc3FrNnVKdHB2aHNPaklxUjlMUT09,
    eller besöka Bjuråkers bibliotek resp. Sörfors bibliotek där föredraget livesänds.

    Här finns info om föredraget på vår hemsida: https://lansmuseetgavleborg.se/evenemang/intervjuer-fran-bruken-i-norra-halsingland/

    1. Hej Sofia!
      Vilken trevlig information. Det här kommer att glädja jättemånga. Tack för att du berättade, och lycka till med fortsatt arbete

  12. Hej,
    Har en karta över Veda By i Forsa från 1899 och i nordost finns det inritat ett grustag som jag inte vet något om, Det ligger vid gränsen till Böle By.
    Någon som vet något om grustaget?

    MVh
    Anders Edh

    1. Hej Anders! Det är ganska vanligt med grustag och samfälligheter på gamla kartor, och grustaget i ditt fall vet jag inget om. Kanske kan du leta upp det på en ekonomisk karta från 1950-60 talet och se om det finns kvar. Ha det bra, Åke Nätterö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *