Dellenborg – Bygde sanatorium

Den här artikeln är skriven av skribenten och hembygdsforskaren Kjell Grönberg i Delsbo
Bilderna är ur Dellenportalens arkiv


 

Följ oss på Facebookoch dela gärna den här sidan med dina vänner


Om du gillar den här sidan,  glöm då inte att klicka på gilla-knappen. Tack!


Var den här sidan intressant? Glöm då inte lägga den bland dina favoriter.


Har du en egen hemsida får du mycket gärna länka till oss


 

DELLENBORG –BYGDE SANATORIUM

debo-007-j-berg
Vykort över Sjukstugan vid Rångsjön avsänt 26 sept. 1913

Vid Rångsjön i Delsbo ligger nu hotell Svanbacken. Platsens och husens historia är inte så välkänt och behöver berättas. De flesta uppgifterna kommer från boken ”Bra åt Delsbo”, 1997.

Johannesbergs läkarstation och apotek byggdes 1873 och marken var skänkt av landstingsman och trähandlaren Johan Olsson. Två år senare deponerade han 20.000 kr. för att få till stånd ett mindre sjukhus där. Han motionerade om detta i Landstinget som anslog 2000 kr. men de bordlade frågan ända till 1906. Då utredde Norrbo, Bjuråker och Delsbo kommuner frågan men först 15 dec. 1913 stod sjukstugan i två plan klar med stående timmer och plats för 12 patienter. Arkitekt var Frey Berglund.


Landstingsman Johan Olsson

Johan Olsson fick inte uppleva den dagen eftersom han mördades 1901. Däremot kallas området JOHAN-nesberg efter honom.

1921 övertog Landstinget sjukstugan och det blev epidemisjukhus, senare kallad bygdesanatorium. Denna verksamhet slutade 1944 faktiskt p. g. a personalbrist och 9 patienter fick åka till Hudiksvalls sjukhus.

   
Personal på Dellenborg


Entrén till Dellenborg.

DHR, De handikappades Riksförbund köpte fastigheten av landstinget för 18.000 kr. och efter modernisering inviges Friluftsgården Dellenborg den 8/8 1948. Första föreståndaren var Marta Eriksson. Verksamheten blev mycket populär för DHR:s medlemmar och snart anskaffades fyra sovstugor vid strandkanten.

1959 byggdes ett hus på tomten för anställda och 1960 blev Lars Erik Logård chef för Dellenborg. Då utvecklades Dellenborg med internationellt läger i Skån, det arrangerades husmoders-semester i huset och 1966-1975 fanns där Sveriges enda folkhögskola för elever med funktionshinder.

En ny vägsträckning av länsväg 305 förändrade tomtområdet mycket år 1965. Under några perioder arrangerades då husmoders-semester i huset.

 
En utbyggnad med 20 rum, inomhusbassäng, kontor och konferensrum blev klar 1969 och samma år tillkom en by med sju timmerstugor.

År 1972 anlades en nyhet, ett stort solarium med tre platser i ett stort rum. Nu hade Dellenborg sjuksköterska, sjukgymnast samt personal för vattenterapi. Då gästerna ibland stannade flera veckor och behövde förströelse anställdes fritidsledare och en egen buss med lyftplatta anskaffades. Många ”kändisar” kom på besök och underhöll gästerna. Personalbostaden flyttades 1978 och blev Strandstugan.

År 1980 kom Kjell Grönberg till Dellenborg som chef och 1982 blev befintlig matsal och kök klart och på nedre plan inrättades nu en modern rehabiliteringsavdelning. Från den tiden kunde Landsting och Försäkringskassa remittera personer för rehab. De andra gästerna var hotellgäster men där tillämpades den då nya populära SPA-verksamheten. Något år senare byggdes ett trevåningshus för gästrum d v s 45 fina gästrum.

Under cirka 10-års tid fungerade Dellenborg på detta sätt och hade då 60-talet årsarbetare men det betydde 180 anställda. Det var storhelgerna jul och midsommar som var mest eftersökta. Under en rad år fick man noga välja vilka som skulle få fira helgen i Delsbo.  Det var ofta grupper på 20-30 pers. som brukade stanna en vecka. Varje dag hade ett fritidsprogram med 4-6 inslag per dag.

Dellenborg startade 1986 en säkerhetsridbana för ovana och osäkra ryttare. Dit blev personer remitterade av vår läkare men utnyttjades ändå inte så mycket. En tröst med den ridbanan var att allt kunde betalas med pengar från allmänna arvsfonden.

Rehabiliteringsverksamheten förändrades totalt med några klubbslag för neddragning av landsting och försäkringskassa. Många liknande anläggningar i Sverige måste stänga så även Dellenborg i oktober 1997.

I juni 1998 startade Nordic Tourism and Trade hotellverksamheten igen på Dellenborg med Göran Lindgren som chef. De inriktade sig på äldreboende men det gick inte så bra. Den 1 maj 2003 köpte ett amerikanskt konsortium Dellenborg med Mary (från Kenya)och Kent Stjärnlöv som chefer. Företagsnamnet var Dellenborg & Fastighets A.B. Även de hade planer på äldre gäster + 55. Då gjordes även en del förändringar kring matsalen och de inrättade barer där, i Vinterträdgården samt i nedre våningen.  Det gick heller inte så bra och efter en tid försvann en del inventarier samt cheferna. I dessa sammanhang uppstod en stor vattenskada 27 januari 2006 i halva hotellet och ingen fanns att ta hand om detta.

Den 14 december 2006 såldes Dellenborg på exekutiv auktion för 2 milj. kronor med 65 hotellrum, 140 bäddar, restaurang och konferenslokaler, sju timmerstugor, en strandstuga, fyra hissar, simbassäng, ångbastu, jacuzzi, lokalyta 5.357 kvm. och total markyta på 62.410 kvm. Köpare var Hewall företagsrådgivare AB med Dan Petersén som chef. Konceptet var nu konferensverksamhet, Spa och äventyrshotell med start sommaren 2007.

Den 19 februari 2007 förklarades Dellenborg Hotell & Fastighets AB formellt i konkurs. DHR hade en fordran på 4.794.494 kr.  Den 9 juni 2007 förrättades an auktion på över 600 allmogeföremål som till dess tillhört DHR-förbundet dessutom en mängd inventarier för kronofogdens räkning.

Dellenborg fick nu en helt ny entré utom- och inomhus samt rumsinteriören förnyades och hotellen bytte namn till Svanbacken.

Från 2011 uppstod en helt ny målgrupp i form av asylsökande. Efter en del juridiska processer hade Svanbacken mycket god beläggning av gäster från andra länder och det påverkade hela Delsbo. Denna del slutade ganska tvärt när Migrationsverket på hösten 2017 sände alla då boende till Haparanda.

Kjell Grönberg.
Ringvägen 27
820 60 Delsbo
070/311 2412
kjellgroenberg@tele2.se

 


Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till dellenportalen.se konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo. Tack för ditt stöd!

Glöm inte ange dellenportalen.se som källa för eventuella uppgifter du hämtar.

Tack för att du vill hjälpa oss – tillsammans kan vi glädja andra.

Tack för ditt besök!

Sammanställt av  Åke Nätterö


Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *