Delsbobröllopet på Skansen 1929

Delsbobröllopet på Skansen ägde rum den  8 september 1929.


Brudparet Finn-Anna och Jensar-Gunnar från Delsbo som vigdes i Seglora kyrka på Skansen den 8 sept. 1929. Den glada damen till vänster är Delsbostintan, Ida Gawell Blomentahl.


Här följer en bildkavalkad från bröllopet som är utlånad av Jonas Orelund


Bröllopet arrangerades av Hälsinge gille som 1940 resulterade i Hälsingegårdarna på Skansen.


Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det här dokumentet.


Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan

 

Delsbobröllopet på Skansen 1929

 Brudparet Finn-Anna och Jensar-Gunnar från Delsbo som vigdes i Seglora kyrka på Skansen den 8 sept. 1929.
De tre spelmännen är fr. v.  brudens far Finn-Jonke, Thore och Sven Härdelin. Till höger står Bror Hillgren, Delsbostintan och Fredrik Winblad von Walter. I vagnen bakom Hillgren syns brudkläderskan Carin Broberg.
Bilden ägs av Nordiska museet.


Storbröllopet 1929
Det var kyrkoherden i Delsbo E.A. Fredholm, som vigde och Brudkläderska var Carin Broberg. En mängd dellbor, släkt och vänner, var med, Bror Hillgren, Stintan, Fredrik Winblad von Walter, Gunnar Grubb och många andra. Och spelmän förstås. Bland dem som uppträdde var Anna-Greta Härdelin och hennes barn- och ungdomsdanslag från Delsbo. En hel vecka fick brudparet bo hos Stintan i hennes hem på Arsenalsgatan.

Delsbostintan
Om Hälsinge gill i Stockholm har signaturen Enzon skrivit (HT 14/12 1983), att det bildades i maj 1923 och bland de främsta tillskyndarna befanns Ida Gawell Blomentahl, som efter 14 år i styrelsen som vice ordförande blev hedersledamot. Hon var således en av initiativtagarna till gillet. Bankdirektör Kurt Belfrage blev gillets förste ordförande och bland styrelsesuppleanterna befann sig läroverksadjunkt, Dan Åkerblom, Hudiksvall. Hedersledamot var också ärkebiskop Nathan Söderblom.

Efter sextio år är det ännu många som minns Delsbobröllopet på Skansen den 8 september 1929.

Delsbostintan och Bror Hillgren hörde båda till Hälsinge gille i Stockholm och nu gällde det att finna ett brudpar i Delsbo, som ville ställa upp i de gamla dräkterna, vigas i Seglora kyrka och bli festföremål på Skansen inför en stor offentlighet. Det var känt att Finn-Anna och Jensar-Gunnar var ”fästmöfolk”, som vi säger hemma i Delsbo och Delsbostintan och Hillgren lyckades övertala de båda.

Förevigade
Delsbobröllopet på Skansen skulle komma att få betydelse i olika sammanhang. För dräkttraditionernas bevarande fick det ett stort värde. Bror Hillgren förevigade brudparet i flera av sina målningar, bl.a. i den ståtliga ”Brudfärden” 1929, som förvärvades av dr. Åke Bergström.

HT den 16 juli 1990
Reportage av Bror Jonsson något förkortat

 

 


Brudparet på Skansen Gunnar och Anna Orenlund
Bakom brudparet står kyrkoherde E.A. Fredholm




Brudkläderskan Carin Broberg, brudparet Gunnar och Anna Orelund kyrkoherde E.A. Fredholm



Tekla och Jonas Olsson, Anna och Gunnar Orelund, Charlotta och Olof Olsson





Från vänster, spelman okänd, okänd, brudens far Finn-Jonke, Thore Härdelin med sonen Sven










Uppgifter om brudparet
Olof Gunnar Orelund, * 16/1 1906, s. t. åkare O. Olsson i Ede 56. G. 8/9 1929. Åkare. Bos. i Knutslunda 1:13, Delsbo. † 6/6 1977
Anna Sofia Olsson, * 6/3 1907, d. t. mål. J. Olsson i Knutslunda. † 27/4 1994

 

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller donation senare,  mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Tillbaka till toppen – till Finn-Anna Orelund – till Delsbogårdarna på Skansen.

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

2 kommentarer

  1. …en liten ”petitess”: i de flesta bildtexterna så anges korrekta namn på brudparet ’Anna och Gunnar Orelund’ …men i texten till en av bilderna (nr 6) så har Gunnar plötsligt fått namnet Jonas (Orelund).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *