Wally Mattsson

Wally Mattsson – en musiklegend som under hela sitt liv spelat, sjungit och underhållit


Se bilder på Wally Mattsson och på Hälsinge-stintan Wally.


Använd sökfunktionen
Tryck ner  Ctrl,  håll kvar och tryck ner tangenten  f  och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du söka vad du vill i det här dokument.


Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan 

 


Här ser vi Alex Olsson med hustru Signe framför huset på Oxåsen (Bygget). Bild ur Furubergsboken

Sonen på den här bilden är Alex Olsson.

Wally Mattsson dotter till 1*) Alex Olsson föddes 1923 i byn Holmsveden, Ramsjö socken. Hon följde med familjen 1933 när det flyttade till torpet på Oxåsen, Furuberg 333, i Bjuråker. Alex Olsson kom från ett musikaliskt hem där alla spelade. Hans morbror, Per Myhr var en framstående fiolspelare som vann många priser. Med hustrun Signe och barnen Walter och Wally flyttade de 1933 till Oxåsen. Alex var en duktig dragspelare och historieberättare vars anda lockade många människor till hemmet. På Oxåsen komponerade han flera dragspelslåtar. Den mest kända är Frisk luft som kom till på utedasset en varm sommardag på 1960-talet. Denna melodi är idag en av de mest populäraste gammeldanslåtarna i Norden.

Vid inflyttningen till torpet på Oxåsen, 1933 hittade Wally en tidning på köksgolvet från Frälsningsarmén med en dikt i: Mitt barndomshem, som hon sedan vid 10 års ålder tonsatte. Den dikten sjöngs sedan in på skiva.

Samma år fick hon sin första gitarr av sin far och intresset för visor, mest skillingtryck, tog sin form. Vid 12 års ålder fick hon sitt första dragspel, ett stort Excellentspel. Hon lärde sig noter och spelade i två år åt söndagsskolan.

Så här berättar Wally i boken Furuberg del 1 och 2.
Som alla barn på Furuberg gick jag i söndagsskolan. Vår lärare hette Reinhold Bergsman och han bodd på Snipen då. Vi var 12 stycken. För det mesta hade jag dragspelet med mig. En gång minns jag att vi spelade och sjöng ”O, sällhet stor …” Jag spelade på mitt dragspel och dom andra sjöng allt dom kunde. Reinhold gick ut på gården och grät.

Jag längtade efter att fylla 13 år. Det var viktigt för då fick vi ungdomar bli medlemmar i godtemplarlogen och där hände mycket spännande. Dom dansade och spelade teater och hade utflykter. Jag dansade sällan för jag tyckte det var roligare att spela. Astrid Hill ordnade och planerade och lärde de yngre att dansa. Ungdomarna kom från alla håll och kanter, mest från Brännås, Hassela, Hedvigsfors, Ländsjö, Ängebo och Norrberg. I mitten på 50-talet körde vi med ständiga onsdagsdanser.


Wallys tel. 9 Strömbacka.  Från vänster Erik, Axel, Karin och Wally. Kalle knäppte kortet.
Bild ur Furubergsboken. (Trumsetet finns/funnits bevarat och det kulturhistoriska föremålet bör skyndsamt införlivas med övriga instrument i musikrummet på Frisbogården, på Bjuråkers forngård).



Anderbo, söndagen den 23 juli 2023. Uno Andersson visar här att han hämtat Wallys trummor i Frisbo och han ska sedan köra dem till Bjuråkers forngård som lovat ta emot dem säger han.
Tack Uno, det här har du gjort bra.


1937 började mitt musikliv
I Frisbo, 1,5 mil från mitt hem på Oxåsen, bodde fyra syskon 2*) Storm: Axel, Kalle, Erik och Karin. Tillsammans startade vi ett dansband, som vi kallade för Wallys. För säkerhets skull satte vi ut telefonnumret också på den trumma, som var vår enda reklampelare. Varje gång nån dansade förbi scenen kunde de läsa Wallys tel. 9 Strömbacka.

Jag var bara 14 år då detta hände. Därför måste pappa fara till landsfiskal Henriksson i Moviken och få intyg på att jag fick vara ute och spela dansmusik. Intyget förvarades hemma tillsammans med alla andra viktiga papper.

I Frisbo fanns en person som hette Nils Jonsson och han hade taxi, en stilig DeSoto som han skjutsade oss i. Jag tror det var årsmodell 1933.

Hela gänget var klädd i mörkblå kavaj med röda slag. Min mamma var sömmerska, så vi fick som vi ville.

Jag minns en vinterdag 1938. Vi skulle spela i Älgereds godtemplarlokal. Det hade snöat ordentligt ett helt dygn och vägen ner till Frisbo var oplogad. Då selade pappa den vita hästen, som han hade i timmerskogen, och kopplade på kolstigen. Där satt jag på en säck med hö med dragspelet i famn. Från Frisbo var det plogat så där väntade Nils med sin DeSoto. (Att det var Nils Jonsson i Uppegårn Frisbo 109, som hade Taxi, bekräftas av Birgitta Nilsson i Norrhavra).

Vilka tider!

Varje helg året runt under tre års tid hade vi spelningar. Vi var överallt i norra Hälsingland: Bergsjö, Älgered, Hassela, Malungen, Delsbo, Bobygden, Hedvigsfors och Brännås för att nu nämna några platser. Det var dans eller basarer i varje liten by på den tiden.

Orkestern lades ner när Erik Storm skulle göra lumpen. Men Wally tyckte om att stå på scenen och fortsatte spelandet på egen hand och i flera musikgäng

I början av 40-talet sjöng hon in en skiva med Julbrevet och Barndomshemmet.
Den spelades på ”drive in bio” i Kanades svenskbygder där den blev mäkta populär och fick tryckas om tre gånger.


Här sitter Wally Mattsson med sin far, Alex Olsson och sina söner Pontus och Karl-Erik Mattsson
Bild ur Furubergsboken


Inför sin 90 årsdag berättar hon för HT.
– Jag tycker det var underbart. Den där känslan när man står på scenen och får kontakt med publiken och man känner ”nu går det bra” var härlig. Jag mådde så gott. Nervös, det har jag aldrig varit. Det är nog så att det här med musiken är en gåva man fått.

– Jag har alltid tyck om skillingtryck och religiösa sånger. Jag kan nog nästan 90 skillingtryck utantill.

Många, många är de människor, de musiker och kändisar hon träffat under åren. Hon berättar om inspelningar i Nygammalt på TV, på Skansen i Stockholm, tillsammans med Anna Öst, Hjalmar Jonsson, Calle Östlund…

– När Lapp-Lisa fyllde 84 år fick jag glädjen att sjunga för henne. Jag sjöng hennes egna sånger för henne och efteråt lade hon handen på min axel och sa: ”Sjung mina sånger Wally!”

1963 träffade hon fiolist 3*) Per Ingvar Persson och tillsammans turnerade de landet runt med dragspel, fiol och gitarr.

En härlig tid!  Vi fick 25 år tillsammans.

Per Persson insjuknade plötsligt och gick bort 1987.

– Vi kom hem till Söderhamn från Uppsala en fredag, på lördagen var Per så sjuk att vi ringde efter ambulans. De konstaterade galopperande cancer. På tio dagar var allt slut. Det var en svår tid. Jag minns att jag tog min gitarr och reste hem ensam.

Men livet gick vidare. 1990 började hon spela tillsammans med en norrman som hette Edgar Henriksen och med Hans Molin. De spelade bland annat i Finland och Norge och i Jularbo gillet i Avesta. När Edgar flyttade tillbaka till Norge slutade hon spela dragspel, men fortsatte att åka med gitarren och sjunga överallt i landet.

Hon har alltid varit mån om sin hälsa och dricker inte alkohol. Hon blev vegetarian redan som 17-åring, vilket var väldigt ovanligt på den tiden. Under 70-talet jobbade hon också som massör.


Wally Mattsson. Bild ur Furubergsboken


Karl-Erik Mattsson
Karl-Erik Mattsson son till Wally Mattsson föddes 1956 på Oxåsen. Med intryck från ett musikaliskt hem, en naturskön miljö och hembygdens kulturyttringar har Karl-Erik tonsatt, upptecknat, arrangerat och framfört verk från Furubergsbygden.

Efter musikhögskolan 1989 han jobbat administrativt med ett flertal musikprojekt, från ide till färdig produkt samt varit musiker och gitarrpedagog.

Som kompositör har han erhållit Alf Henrikssons förtroende att tonsätta dennes livsverk. Han har gjort ett 50-tal tonsättningar där ibland en konsert om Karin Boyes liv, baserat på hennes dikter. Recensions citat:
”…hennes lyrik får en attraktion och guldkant i skimrande musik”.

Utöver sin musikaliska gärning har han skrivit läromedel till musikhögskolan i Stockholm samt föreläst.


Vägen Hem.
Musik: Karl-Erik Mattsson Text: Karin Boye Sång: Anna Eiding Piano: Lars Dylte Kontrabas: Robert Henriksson Slagverk: Göran Månsson


Morgon musik.
Morgon Musik: Karl-Erik Mattsson Text: Karin Boye Sång: Anna Eiding Piano: Bernt Wilhelmsson Kontrabas: Robert Henriksson

Källa:
HT 17 april 2013
Av Karin Berglund
Furubergsboken del 1 och 2


HT den 5 april 1971

 

 

Uppgifter ur Bjuråker – Delsbo – Norrbo släktregister

—19 F 1—
(X37) 1*)  OLOF ALEXANDER OLSSON, * 13/9 1892 i Ramsjö, Gävleb. G. 26/2 1928. Infl. fr. Färila 1934. Torpäg. i Oxåsen 15, Bjuråker. † 1/3 1975
(X17) SIGNE MARIA MALVINA ZETTERMAN, * 24/3 1892 i Hille, Gävleb. † 5/10 1985
VALTER ALEXANDER * 10/17 1916 G. 12/12 1943  † 9/11 1973 i Furuberg
41A24 VALLY MARIE-ANNE * 18/4 1923


—41 A 24—
14 KARL VILHELM MATTSSON, * 8/2 1918, s. t. arr. M. Johansson i Frisbo 137, Strömbacka 116, Bjuråker. G. 25/4 1943. Skogsarb. Bos. i Oxåsen, Bjuråker. Frånskild 30/4 1965. † 23/9 2003
19F1 VALLY MARIE-ANNE OLSSON, * 18/4 1923, d. t. torp. O. Alexander. Olsson i Oxåsen 15.
TOM PONTUS * 12/8 1946 Gift 26/7 1980. Bos. i Hassela. † 1/12 2013.

3*) Per Ingvar Persson * 26/8 1920 i Ljusdal. Spelman † 13/3 1987
Wally Mattsson * 18/4 1923 i Ramsjö, Hälsingland, artist
Tord Karl-Erik Mattsson * 22/4 1956 musiker, gitarrpedagog, kompositör
Se och lyssna till,
Stockholm vår stad, musik: Karl-Erik Mattsson, text Sven-Erik Forslin
Vägen hem, musik: Karl-Erik Mattsson
Stjärnorna, musik: Karl-Erik Mattsson
Morgon, musik: Karl-Erik Mattsson
Trollbunden, musik: Karl-Erik Mattsson
Nattskärran, musik: Karl-Erik Mattsson
Fåfänglighet, Musik och gitarr Karl-Erik Mattsson. Text: Nils Ferlin
Black Orpheus (Orfeu Negro) gitarr och arrangemang Karl-Erik Mattsson
Så drivs vi… Text Karin Boye. Musik: Karl-Erik Mattsson
En målares önskan. Musik: Kark-Erik Mattsson

 

 

Uppgifter om fam. Storm i Frisbo ur Bjuråker – Delsbo – Norrbo släktregister

Registerbeteckning »27D» omfattar en släktgren från Hassela, Gävleborgs län, som inflyttat till Bjuråker omkring år 1790.

—27 D 1—

(X15) PEHR OLOFSSON, * 173.. Skomak. Bos. i Hassela sn, Hälsingland.
(X15) ANNA  CARIN  DANIELSDOTTER, * 173.. Bos. i Hassela sn.
ANNA * 27/1 1763                                            2

—2—

(X15) PEHR ERIKSSON, * 176. Fr. Hassela. G. 1798. Torp. Linneråsen, Bjuråker. † 5/8 1812.
1 ANNA PEHRSDOTTER, * 27/1 1763, d. t. skomak. P. Olofsson i Hassela, Gävleb. † 5/3 1840 (ålder).
CARIN * 11/2 1801                                           45H3
PEHR * 18/1 1806                                             3

—3—

1 PEHR PEHRSSON, * 18/1 1806, s. t. torp. P. Eriksson i Linneråsen, Bjuråker. G. 2/10 1831. Torp. i Linneråsen. † 24/5 1859 ( dödad av fallande träd under skogsarbete).
60F5 CHRISTINA ANDERSDOTTERSTOCKHAUS, * 27/7 1811, d. t. kol. A. Stockhaus i Furuberg, Bjuråker. † 25/10 1884.
ANNA MARIA * 6/6 1832. Utfl. t. Hög 1849
CATHARINA * 25/8 1835. Utfl. t. Hassela 1852
PEHR * 10/2 1839. Emigr. t. N. Amerika 1858
ANDERS * 21/3 1842                                         4
KJERSTIN * 4/3 1845. † 30/12 1845
CHRISTINA * 19/7 1847. Emigr. t. N. Amerika 1868
ERIK * 30/12 1852                                            5

—4—

3 ANDERS PEHRSSON, * 21/3 1842, s. t. torp. P. Pehrsson i Linneråsen. G. 18/4 1872. Kol. i Svalatorpet (Njuparne), Bjuråker. † 24/2 1917
(X15) ANNA MARIA JOHANSDOTTER, * 29/9 1829 i Hassela sn. † 30/1 1912.
CHRISTINA * 9/4 1873                                      7F12

—5—

3 ERIK PERSSON STORM, * 30/12 1852, s. t. torp. P. Pehrsson i Linneråsen. G. 1/5 1881. Kol. i Frisbo, Bjuråker. † 19/3 1930.
(X15) KRISTINA JOHANSDOTTER, * 29/12 1859 i Hassela, Gävleb. Infl. 1901. † 12/12 1930.
ANDERS PETTER * 16/12 1883                            6
FRIDA BIRGITTA * 15/11 1889
JENNY ELIDA * 13/7 1892. Bos. i Frisbo
HANS ERIK * 18/6 1898                                     7

—6—

5 2*) ANDERS PETTER STORM, * 16/12 1883, s. t. kol. E. Storm i Frisbo. G. 5/6 1909. Byggn.-arb. Flyttade från Frisbo 121 till Frisbo 9, Strömbacka 12, Bjuråker. † 20/5 1961
24B4 KRISTINA SUNDIN, * 9/7 1888, d. t. kol. A. Sundin i Nipen, Bjuråker. † 28/11 1955
ANNA MARGRETA * 14/3 1908. Utfl. t. Hälsingtuna 1928
SIGNE KRISTINA * 31/7 1910                             21A14
ANDERS ERIK * 20/4 1912. † 20/1 1919
NILS AXEL * 25/4 1915                                      8
KARL GUSTAF * 7/7 1917. Utfl. t. Norrtälje 1943 Skrev visan FRISBOFRÖJD † 1/5 2004
ERIK JOHAN * 3/2 1920. Utfl. t. Norrtälje 1943
KARIN LINNEA * 16/5 1922  Född i Frisbo 121, gift och bosatt där 26A53
ANDERS HELGE * 29/1 1924. † 21/10 1924
MÄRTA ELVIRA * 18/2 1928

—26 A 53—

40 ANDERS BIRGER ANDERSSON, * 3/9 1916, s. t. skogsarb. A. Olsson i Hedvigsfors 11, Bjuråker. G. 8/11 1942. Ladug.-förman. Bos. i Hedvigsfors 11, och Lindbo, Bjuråker. sen Frisbo 121, där även Wallys trumset funnits förvarad.
27D6 KARIN LINNEA STORM, * 16/5 1922, d. t. byggn.-arb. A. P. Storm i Strömbacka, Bjuråker.
ANDERS UNO * 5/4 1943
ULLA LINNEA * 23/5 1944
KERSTIN DAGMAR * 2/10 1946

—7—

5 HANS ERIK STORM, * 18/6 1898, s. t. kol. E. Storm i Frisbo, Bjuråker. G. 30/5 1926. Kol., skogsarb. o. arr. i Frisbo. (Notering)
46B10 SIGNE MARGRETA HILL, * 16/8 1903, d. t. kol. C. J. Hill i Strömbacka 12, Bjuråker. Utfl. t. Ljusdal 1937.
NILS TORE * 4/11 1922
FANNY MARIA * 11/6 1925                                 20A28
ELVY MARGARETA * 9/8 1926. Utfl. t. Länna, Sth. län, 1945
BETTY KRISTINA * 24/1 1928. Utfl. t. Ljusdal 1944

—8—

6 NILS AXEL STORM, * 25/4 1915, s. t. byggn.-arb. A. P. Storm i Strömbacka 12. G. 10/11 1940. Skogsarb. Bos. i Frisbo, Bjuråker. Utfl. t. Hälsingtuna 1945. †
(X33)7U7 JENNY MATILDA LIND, * 21/6 1918, d. t. arr. A. G. Lind i Frisbo. † 13/3 1942
NILS ARNE * 24/9 1935. Bos. i Frisbo
ANDERS TAGE * 25/11 1938. Utfl. t. Delsbo 1945

 

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller donation senare,  mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *