Alsjö

Dellenportalen har samlat uppgifter och bilder om skolan i Alsjö  från intervjuer, privatpersoner, olika arkiv, Bjuråker – Norrbo skolinventering och inte minst bilder från Dellenbygdens Fotoklubb.
Böckerna om Bjuråker – Norrbo skolors historia, finns att köpa på biblioteket i Friggesund och vid Bjuråkers Forngård. Böcker med enbart skolkort finns bara att köpa på biblioteket i Friggesund.


Följ oss på Facebookoch dela gärna den här sidan med dina vänner


Gillar du den här sidan  glöm då inte att klicka på Gilla-knappen. Tack!

 

Intervju med Rut Karlsson född 1917, Friggesund.
(Text Marianne Ekblom 20010926)

Rut Karlsson född (15E19) Bergkvist i Våtmor fram till 1926 då familjen flyttade till Alsjö.
Så här berättar Rut om sin skolgång:

-Jag började skolan 1924 i Björkhammar. Där gick jag tre terminer för Julia Larsson. När familjen flyttade till Alsjö fanns det ingen skola där så jag fick bo hos farfars till skolan startade år 1926.
Den första läraren i Alsjö riktiga skola var Ester Bäcklund. Skolsalen var ett stort rum på övre våningen i Ljus-Johans hus. Vi var elva elever i klasserna 1 – 6. Det var jag och min bror Gösta. Vi hette Bergkvist i Efternamn. Sen var det Kalle, Viktoria och Sven Nykvist, Lilly och Henning Andersson, Siri, Erik, Pelle och Jonas Eriksson.
När Alsjö fasta skola upphörde fick vi gå varannan dag till Njuparna. Det var 5 km. Antalet barn hade minskat därför att Stuggar- Jonke avled och hans fyra barn blev efter en tid förflyttade till Lia.

1931 gick jag och läste. Under den tiden bodde jag under veckorna hos Johanssons i Kyrkbyn. Konfirmationsläsningen började i januari och avslutades med konfirmation under pingsthelgen.

När vi gick i fortsättningsskolan minns jag att Kalle var trotsig mot lärarinnan och som straff fick han dalj så pekpinnen gick av.

Kristendom var det bästa av allt i skolan. Naturläran var också intressant men historia var min fasa. Vi spelade ofta små teaterstycken då vi fick klä ut oss. Lilly och jag tyckte om att spela tillsammans men sjunga fick hon göra med någon annan för jag sjöng som en kråka. Ibland bjöds föräldrarna på teaterkväll. Fröken bakade bröd och bjöd på kaffe medan vi skötte underhållningen.

Trevliga utflykter fick vi också uppleva. Ljus-Johan tog ibland hästen och släden och lät oss åka väl inpackade i fällar. Hästen hade bjällerkrans och det bar iväg efter skogsvägarna med en väldig fart. En gång minns jag att målet var en skogskoja i Brånviken. Vi fick gå in i kojan och se hur skogshuggarna bodde och levde. Tummar – Åke visade upp olika verktyg för oss.

På schemat fanns det kvinnlig slöjd för både flickor och pojkar. Pojkarna slapp sy linnen, men lära sig sticka det fick dom så lov att göra. Men det viktigaste av allt det var nog att vi alla lärde oss att stoppa strumpor och vantar.

När vi mötte vuxna var det noga att vi hälsade på alla Vi fick lära oss att niga och pojkarna skulle ta av sig mössan och bocka.
Inomhus fick vi naturligtvis aldrig ha mössan på  och ville vi prat fick vi så lov att räcka upp handen. Fick vi en fråga av Fröken skulle vi stå upp vid bänken när man svarade.

Innan vi skulle äta ”läste” vi för maten:
– Gode Gud välsigna maten. Amen! (Flickorna neg och pojkarna bockade)
Efter maten läste vi:
– Tack gode Gud för maten. Amen! (Flickorna neg och pojkarna bockade)
Sen sa Fröken:
– Sitt! (Vi satte oss ner i bänkarna)

Det är tre saker jag minns särskilt väl från min skoltid
Det första är från Björkhammars skola.
Vi fick åka kolstig ner till Dellenro i Västansjö. Det var Johan Ruckman som körde med våra hästar Pelle och Maja. Det var vår och nere vid Dellenro var det renar i stora mängder. Vi fick se hur dom mjölkade renarna och sen kokade upp mjölken innan vi fick smaka. Vi blev oerhört fascinerade av kåtan ute på gården. Vi fick gå in i den och där hängde se stor ”lappsko” med en baby i. Vad vaggan kallades mins jag inte nu, men Fröken pratade om det dan därpå i skolan. Skor med näbb på var också något nytt för oss.

Andra minnet är från Alsjö men det hänger ihop med Fröken Ellen Larsson i Björkhammar.
En dag kom hon åkande på motorcykel med sin syster på bönpallen. Fröken Julia hade en present till mig – en docka med porslinshuvud. Den fick jag, sa hon, för att jag alltid varit så snäll och arbetsvillig i skolan.

Det tredje minnet är inte lika roligt men trots det har det naglat sig fast i mitt minne.
En gång när jag hjälpt mamma i ladugården innan jag gick till skolan kom jag för sent och då fick jag sitta kvar när de andra barnen gått hem.
När mor fick reda på det talade hon med fröken och förklarade hur det låg till. Råkade jag komma för sent fler gånger behövde jag inte sitta kvar.
Men den där första gången – den minns jag.

 

al-001-skolhuset
Alsjö folkskola
Bild ur Dellenportalens samling

De barn som bodde i Alsjö hade för att kunna fullfölja sin skolgång varit inackorderade i Hedvigsfors eller i byarna runt omkring Bruket.

 

1903 -1904 Holmberg och Alsjö samarbetar som mindre folkskola, flyttskola.

1926 beslutades att införa mindre folkskolor i Alsjö och Njuparna fr.o.m. höstterminen.
Lokaler hyrdes av Strömbacka Bruk. Ester Backlund lärare i Alsjö och Njuparna.

HT 1933. Undervisningen i Alsjö läggs ner. Barnen fullföljer sin skolgång i Njuparna


Tjänstgörande lärare:

1903 – 1904 Hilda Fredriksson
1904 – 1905 Alma Rask
1905 – 1906 Kristina Karp
1907 – 1909 Alma Backlund
1909 –         Ida Forsén
1911 –         Ida Brodén
1914 – 1916 Maja Rydberg

1926 – 1930 Ester Bäcklund
1930 – 1931 Alva Dahlgren
1931 – 1933 Ragnhild Englund


Vi har inga skolbilder från Alsjö i Bjuråker, bara en bild på skolan. 
Därför söker vi personer som har gått i Alsjöskolan eller som har syskon eller föräldrar som har gått där.
Hjälp oss att hitta skolkort så att vi kan dokumentera skolan och barnen bättre.

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo eller Swisha till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök!

Sammanställt av Åke Nätterö


Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

4 kommentarer

  1. Hej
    Det är några skolfoton från Brännås, och där stämmer inte namnen.
    Sen har jag ett efternamn som saknas i Skolan Hedvigsfors.

    1. Hej Maria! Det är jättebra om du vill hjälpa oss så att alla barn får rätt namn. Berätta bara vilken klass och år och vilka det är så ska jag rätta till det.
      Hälsningar Åke Nätterö

  2. Skulle vara intressant att veta om alla tyskar som kom till Alsjö? Kommer ihåg. Protser
    Kasmysack Perplise. Jag är uppvuxen i Alsjö mellan 1950 och 59. Men föddes i Kärsjöbye. Hej

    1. Hej Gert!
      Kan inte ge dig nått bra svar för jag vet för lite om det här. Men det finns väl barn till dom som kom hit som skulle kunna berätta mer.
      Ha det bra, Åke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *