Myrres i Norrbo

Dellenportalen har samlat uppgifter om Myrres från intervjuer, fastighetspapper och i olika arkiv. Allt material i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.


Följ oss på Facebookoch dela gärna den här sidan med dina vänner


Om du gillar den här sidan,  glöm då inte att klicka på Gilla-knappen. Tack!

Var den här sidan intressant? Glöm då inte lägga den bland dina favoriter.

Har du en egen hemsida får du mycket gärna länka till oss

Glöm inte ange Dellenportalen som källa för eventuella uppgifter du hämtar.

 

min-001-karta

MYRRES

Jonas Larsson ”Myrre” kallad. Alla som hört talas om Myrre tror också att han hetat Jonas Persson. Det har funnits många med det namnet, men ingen som passar in här, det vet vi sedan Viveca förgäves letat i timmar och dagar i husförhörslängder och dödböcker utan att finna denne Jonas Persson. Till sist insåg vi att någonting måste vara fel med namnet. Nu vet vi att han hans rätta namn var Jonas Larsson – Frid och ingenting annat.


Siffror inom parentes hänvisar till Bjuråker – Delsbo – Norrbo släktregister


(3Å47) Jonas Larsson – Frid (felaktigt kallad Jonas Persson) var född 3/6 1848, son till torparen Lars Larsson i Dragmyra. Uppväxt i Dragmyra sen husman i Norrbobyn och Hålsjö innan han och hustrun flyttade till Sandmyren. Där blev han sedan känd som
Myrre. Han hängde sig 3/5 1915.
Gift 3/11 1872 med Kjerstin Larsdotter född 15/2 1843, dotter till torparen L. Ersson i V. Norrbobyn. Död 7/7 1914.

Sedan Myrre, Jonas Larsson – Frid avlidit 1915 kom hans hus att köpas av Lars Glad som lät flytta det till Sandmyren. Sedan, Glad-Per avlidit och Glad-Mina avflyttat, – flyttades huset till Tjärnvallen där det fortfarande står.
Det hus som nu finns vid Myrres är byggt av lada som är ditflyttad från Björsbovallen i början eller mitten av 1940-talet, berättar (7V13) Alfred Danielsson född 5/5 1922. Nu är det hans son Hans Åke Danielsson som äger huset.

min-002-myrres
Myrres juli 2013 med Alfred Danielsson och hans barnbarn och barnbarnsbarn på altanen

 

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva, eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

2 kommentarer

  1. Här är det ett litet fel, det är inte min farfars farfar Lars Glad som var far till Pehr och Mina utan hans bror Per. Se sidan för Sandmyren, där är det rätt. ?

    1. Hej Jonas,
      vilken tur att du att du kan din släkt så bra och att verkligen ser när någonting har blivit fel. Jag är mycket tacksam för allt du rättar och berättar. Har nu tagit fram lådan med breven efter Mina ifall du vill du vill se dem innan jag ställer undan den igen. Hälsningar Åke Nätterö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *