Carina Åslin violinist

Violinist Carina Åslin från Norrbo kommer från en spelmanssläkt, där far, farfar och även farbröder var spelmän


3 feb. 2011 blev Carina Åslin intervjuad och inspelad av Hasse Persson P4-Gävleborg. Lyssna!


Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det dokumentet du har framför dig.


Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan

 

Text och bild ur HT den 12 juli 1985

Carina Åslin violinist från Norrbo

Det började med en fiol för 75 kronor …


Carina Åslin är fiolsolist efter tre jobbiga, men roliga år i Amsterdam. Nu är hon hemma i Bästdal i Norrbo på semester och rekreation som hon kallar det. Men bara för att det är semester betyder ju inte det att hon lägger fiolen på hyllan.
Foto: Peter Uhlin

– Har man inte rätt teknik så kan man inte uttrycka vad man känner i musiken. Därför måste man stå och öva de här jädrans etyderna. Annars säger det bara stopp.

– Så nu har jag åkt på rekreation.

Carina Åslin står med fiolen under hakan när vi kommer och hälsar på hemma i Bästdal i Norrbo.

Fiolen och musiken är hennes liv. Hon är 29 år och har spelat i 17 år. Gått på musikskolor och högskolor i närmare nio. Och hon har fortfarande massor kvar att lära.

Men nu är hon på semester i sitt barndoms Norrbo. Här är hon född och här växte hon upp. Och det var här hon fick sin första fiol.

– Det var pappa som köpte den. Utan att fråga, han bara kom hem med den en dag. Den kostade 75 kronor, med låda stråke och allt.

På den tiden fanns det en mycket bra lärare i Delsbo, John Ericsson, som Carina tog lektioner hos. Men när hon var femton år ville hon lära sig mer och utveckla sig. Så hon blev tvingad att flytta. Detta var 1973 och sedan dess har Carina inte bott i Norrbo.

Hon kom till Musikhögskolan i Härnösand. En tvåårig förberedande utbildning till musikhögskolan. Sedan sökte hon vidare och hamnade så på musikhögskolan i Malmö.

– Det var förfärligt, minns hon. Gud vad jag grät. Flytta 100 mil hemifrån, men det var ju enda chansen.

Första jobbet
  I december 1979 hade hon i alla fall sin pedagogutbildning. Samma månad fick hon jobb i Malmö symfoniorkester.

Det var verkligen hård konkurrens. Man ska ha en bra dag helt enkelt. Man måste vara i toppform. För det finns inga papper som gäller. Bara just den dagen och de timmarna som man sitter och provspelar.

Carina började jobba på heltid. Och ambitiöst nog började hon också att studera vid sidan om och tog lektioner i Köpenhamn. Det är inte svårt att förstå att det inte fungerade i längden.

Nej, det var inte lyckat alls. Jag fick ingen tid till att öva på varken stycken eller stämmor. Det blev ett himla virrvarr av allting. Jag stadgande liksom. Jag tyckte att här jobbar jag för min inkomst. Så är det i livet.

Studier i Amsterdam
Men skulle livet vara så, så var det tydligen bättre att ändra på det. Malmölivet var inte något för Carina, det kände hon efter alla år, där och hon trivdes aldrig riktigt. Dessutom ville hon lära sig mer. Så hon sökte stipendier till tre skolor i Holland. Ödet valde Sweelinck musikkonservatorium i Amsterdam, och dit åkte hon 1983. Och det var här livet började på allvar igen.

Jag visste ingenting om lärarna när jag kom, berättar hon.  Jag fick en professor och när första lektionen var slut började han prata svenska med mig! Han hade nämligen bott sju somrar på Öland. Och nu det sista året pratade han bra svenska med mig och jag bara holländska med honom.

Men nu är de tre åren slut och Carina har fått ytterligare en examen, som solist. Så allt hon behöver just nu är några veckor i Norrbo, med mamma och pappa. Här har hon ett eget litet hus på tomten där hon kan stå och öva sina etyder och övningsstycken, utan att behöva störa någon. Vi sitter ute på den lilla verandan och hon tar fram fiolen och spelar en låt.

En hälsingepolska efter Bas-Pelles Erik klingar ut bland björkarna och stråkar sig fram bland gungorna och häckarna i trädgården. Vinden blåser och griper nästan tag i stråken och mörka moln börjar mullrande gadda ihop sig på himlen.

200 000- kronors fiol
Fiolen som hon spelar på är inte hennes, utan den har hon fått låna av sin professor i Amsterdam. Hans andrafiol, byggd någon gång på 1700-talets början, med ett uppskattat värde på 200 000 kronor. Gissa om hon vårdar den ömt. Det är som världens ömmaste barn.

Det är ett problemmed det här med fioler. Speciellt för en ensam studerande. Det är för dyrt.

Det är något man får dras med hela tiden. Man behöver hela tiden något bättre i takt med att man utvecklas. Sedan är det så svårt att hitta dem också.

Många åter till Tyskland och letar. Andra hittar ett fynd bortglömt på någon gammal vind. Det gäller bara att ha tur.

För fem år sen tog hon ett lån för att kunna köpa sig en fiol för 30 000 kronor. Och nu måste hon absolut ha en ny.

De här åren som Carina studerat i Holland har hon varit tjänstledig från symfoniorkestern i Malmö. Hon har sagt till dem i tre års tid att hon kommer tillbaka, men att hon först måste lära sig lite till.

Så de är ganska less på mig vid det här laget, tror hon. Och jag känner nu at oh gud, jag sviker ju dem om jag inte kommer tillbaka.

För till råga på allt hon har hon fått jobb i Amsterdam. På Nederländernas Balettorkester, som spelar till nationalteatern och dansteater.

I Malmö säger de att hon måste komma tillbaka, eller också måste hon hitta någon annan som är lika bra. Hon har två månader på sig. Under tiden är hon tjänstledig från jobbet i Amsterdam.

Carina fnissar till.
Det låter ju hemskt det här.

Hela mitt livs historia. Musiklivet är ett slit. Det är jobbigt och krävande och man får inte vara för bundna till barn och familj. Men det är förstås skönt att komma hem ibland.

Helst av allt skulle jag vilja jobba så att jag kan åka hem ofta, berättar hon. Mina syskonbarn växer och så ser jag dem inte mer än ett par gånger om året. Det är hemskt att man inte hänger med.

Helst vill hon arbeta som lärare och pedagog. Men trots sin långa utbildning känner hon sig inte kapabel till det än. Om tio eller femton år kanske.

Jag har ju jättemycket kvar att lära. Det finns så mycket skräckexempel på lärare som inte vet vad de gör. De spelar otroligt vackert, men kan inte lära ut, de är födda med fiolen under hakan.

Det kan vara farligt att börja spela för tidigt också. Man kan tröttna fort.

Det är då viktigt att man får tid över till annat. Att det är en lek, att det är roligt. Inte att man måste prestera något. Föräldrar som tvingar en är absolut det värsta som finns.

Carina har just kommit hem från Norge där hon varit med Rogsta kyrkokör och gästspelat. En utmärkt start på semestern. Hon har fått nya kontakter med folk runt omkring, så nu känner hon att hon verkligen har något hemma i Norrbo och Hälsingland.

I augusti åker hon ner till Malmö igen och när september är slut återvänder hon ner till Holland.

Men jag tänker minsann inte bli pensionär där, skrattar hon. Jag vill ju ha lektionerna som min lärare har lovat mig. Jag börjar med ett år.

Sedan då?
Jaa du.
Det får vi titta i stjärnorna efter

Av Gunilla Lindell
Avskrift:
Åke Nätterö

 

 

Släkten Åslin enligt Bjuråker – Delsbo – Norrbo och Bergsjö släktregister

 

Registerbeteckning »1E» omfattar en bondesläkt i Bjuråker som tidigast omnämnes i 1593 års jordebok i Kyrkbyn.

—1 E I—

PEHR PEHRSSON, * 156.. Härst. okänd. Nämnes enl. 1593 års Jdbk som bonde i Kyrkbyn 1, Bjuråker.
H. namn okänt.
ANDERS * 159.. Bonde i Kyrkbyn 1618
LARS * 159..                                                    II

—II—

I LARS PEHRSSON, * 159.. Trol. s. t. bonden P. Pehrsson i Kyrkbyn 1, Bjuråker. Nämnes som bonde i Kyrkbyn 1 (1624-1640).
H. namn okänt.
SIGRID * 162.                                                  III

—III—

OLOF PEHRSSON, * 162.. Härst. okänd. Han nämnes enl. Jdbk (1641-1670) som bonde i Kyrkbyn 1, Bjuråker.
II SIGRID LARSDOTTER, * 162.. Trol. d. t. bonden Lars Pehrsson i Kyrkbyn 1.
LARS * 165..                                                    IV

—IV—

III LARS OLOFSSON, * 165.. Trol. s. t. bonden O. Pehrsson Kyrkbyn 1, Bjuråker. Bonde i Kyrkbyn 1.
GERTRUD ERICHSDOTTER, * 165.. Härst. okänd.
OLOF * 1674                                                    1
ANDERS, tv., * 1677                                         2
LARS, tv., * 1677                                              3
KERSTIN * 167.. Okänd vistelseort
KARIN * 1682                                                   20GIV
BRITA * 1685                                                   V
PÅHL * 1688                                                    4
JONAS * ./11 1694                                            (X33)2UI 

—2 U I—
(X4) 1EIV Jonas Larsson *./11 1694, s.t. bonden L. Olofsson i Kyrkbyn 1, Bjuråker. G. 1718. Änkl. o. omg. 1739. Bonde i Bästdal 2, Norrbo. † 17/12 1746 (ländvärk)
(X4) 4AV Cherstin Pehrsdotter *22/9 1694, trol. d. t. bonden P. Larsson i Avholm 4, Bjuråker. † 6/4 1738.
3Y1 Margta Andersdotter *4/5 1702, d. t. bonden A. Larsson i Hålsjö, Norrbo. Änka o. omg.                   24U2
Gertrud *8/2 1720                                           (X4) 17E1
Pehr *30/11 1722                                            2
Gölin *1730                                                    (X4) 2F4
Lars *26/11 1732                                            1

—1—

I Lars Jonsson Kihlman *26/11 1732, s. t. bonden J. Larsson i Bästdal 2, Norrbo. G. 1759. Änkl. o. omg. 1765. Sold. vid Häls. reg. Bos. i Sjövik, Bjuråker. † 25/2 1798
14Å2 Chjerstin Pehrsdotter *1735, d. t. bonden P. Jonsson i Hålsjö, Norrbo. † 1762.
(X4)8F11 Ella Jonsdotter *26/6 1730, d. t. sold. J. Berghult i Sjövik.
† 14/12 1797 (vattusot)
Gölin *22/11 1761                                           (X4)6F6
Kjerstin *7/10 1765                                         (X4)13G3
Ingrid *18/2 1768                                           (X4)43A3

—2—

I Pehr Jonsson *30/11 1722, s. t. bonden J. Larsson i Bästdal 2, Norrbo.
G 1742. Bonde i Bästdal 2. † 30/11 1781 (slag)
(X6)17KVI Margta Larsdotter *24/9 1713, d. t. sold. L. Norman i Hålsjö, Norrbo. † 1792 (ålder)
Kjerstin *15/8 1744. Okänd vistelseort
Karin *13/3 1746, †177..
Jonas *28/1 1748                                            3
Lars *21/6 1749                                              4
Pehr *10/9 1750                                             5

—3—

2 Jonas Persson *28/1 1748 s. t. bonden P. Jonsson i Bästdal 2, Norrbo. G. 1779. Bonde i Bästdal 2. † 10/5 1819 (håll o. stygn)
4Y4 Carin Matsdotter *1/4 1751 d. t. bonden M. Jonsson i Hålsjö 5, Norrbo. † 10/4 1837 (bröstfeber)
Margtha *14/9 1780                                        9Y5
Pehr *18/11 1782                                            6
Mats *16/4 1786                                             7
Chierstin *26/1 1791                                       14Y8
Brita *4/5 1792                                               8

—4—

2 Lars Pehrsson *21/6 1749 s. t. bonden P. Jonsson i Bästdal 2, Norrbo. G. 1780. Husman i Bästdal. † 9/9 1795
(X4)23H2 Sigrid Johansdotter *8/3 1753 d. t. sold. J. Tranberg i Tjärna, Bjuråker. † 6/1 1840 (ålder)
Pehr »Kring» *14/11 1783. Sold. vid Häls. reg. Död i Torneå 24/1 1809 (fältsjuka)
Johan »Ström» *2/1 1790. Vargeringskarl vid Häls. reg. † ./11 1808 (fältsjuka)

—2U5— Norrbo 

2 Pehr Pehrsson-Rusk *10/9 1750 s. t. bonden P. Jonsson i Bästdal 2, Norrbo. G. 1798. Sold. nr 96 vid Häls. reg. (Bevistade finska kriget 1808-1809) Bos. i Bästdal. † 23/4 1819 (håll o. stygn)
10Å3 Brita Pehrsdotter *13/9 1750 d. t. sold. P. Hål i Gammelsträng, Norrbo. † 14/1 1832 (bröstfeber)
Margta *21/9 1779                                          (X4)22C1
Carin *17/10 1782                                           11Y4
Pehr *15/7 1785. Okänd vistelseort Han återfinns i Bergsjö släktbok 4G10 ⇓
Kjerstin *24/4 1787                                         11Y6
Ingrid *24/2 1792, † 11/1 1795 (håll o. stygn)

—4G10— Bergsjö släktbok

(X33)2U5 PER PERSSON DUNDER, * 15/7 1785, s. t. sold. Per Persson Rusk i Bästdal, Norrbo. Torpare i Norrkitte, Bergsjö. † 31/3 1832 (drunknat.)
6 MARGRETA NILSDOTTER, * 26/1 1787, d. t. bonden Nils Jonsson i Hulte, Bergsjö. † 30/4 1864.
NILS, * 10/5 1812                                              16
PER, * 20/10 1813                                              17
MARGRETA, * 9/7 1817                                       4B33
ANDERS, * 1/10 1820                                         18 ⇓
CHERSTIN, * 26/4 1825

—4G18— Bergsjö släktbok

10 ANDERS PERSSON SÖDERBERG, * 1/10 1820, s. t. torp. Per Dunder i Ingesarven, Bergsjö. Torpare i N.kitte (Bolle). † 4/10 1903.
7F11 SIGRID LARSDOTTER, * 19/7 1812, d. t. bonden Lars Jonsson i Fiskvik 1, Bergsjö. † 25/3 1874.
PER, * 10/9 1848. † 20/12 1848
PER, * 20/7 1850. Utfl. t. Norrbo 1874 ⇓

—3Å41— Norrbo 

(X3) Pehr Andersson Åslin, *20/7 1850 i Bergsjö sn, Gävleb. Infl. 1874.
G. 4/5 1877. Änkl. o. omg. 9/11 1893. Måg o. bonde i V. Hålsjö ss14, Norrbo. † 11/4 1926.
30 Erika Christina Ersdotter, *17/5 1858, d. t. bonden E. Björkman i V. Hålsjö ss14. † 29/5 1892 (lungsot)
32Y1 Anna Matilda Matsdotter, *1/4 1866, d. t. J. Strid i V. Hålsjö, Norrbo. † 15/1 1938.
Pehr Eric, *24/6 1877, † 18/11 1877 (kramp)
Odöpt gossebarn, *1/1 1879, † 1/1 1879 (allm. svaghet)
Eric, *9/4 1880                                                 51
Anders, *16/1 1883. Skogsarb. i Hålsjö. † 10/2 1937
Katarina Kristina, *22/1 1890                              52
Jonas Erik, *13/2 1891. (Styvs.). † 12/12 1913
Inga, *11/9 1894, † 19/12 1918
Per Viktor, *10/9 1897                                       53
Sigrid, *(18/5) 15/5 1900                                  11Y15
Anna Kristina, *28/3 1903                                  14U6
Lars Olof, *13/5 1906, † 5/3 1933

—51—

41 Erik Åslin, *9/4 1880, s. t. bonden P. Åslin i V. Hålsjö ss14, Norrbo.
G. 15/7 1906. Trädg.-mäst. i V. Hålsjö, »Pussen 1».
9Å36 Anna Jonsdotter, *19/10 1879, d. t. J. Jonsson i Gammelsträng 6, Norrbo. † 16/5 1921.
Erik, *22/8 1906, † 21/12 1906
Erika Kristina, *23/7 1909. Hembitr. i Ala, Ljusne.
Anna Kristina, *3/3 1912. Handelsbitr. Utfl. t. Bromma, Sth. 1945.
Brita Ulrika, *4/7 1915. Utfl. t. Uppsala 1937.
Per Erik, *21/3 1918. Kontrollassistent. Bos. i Berge, Gnarp.
Jonas Holger, *30/3 1920. Utfl. t. Enskede, Sth. 1944.

—52—

(153) Edvard Anton Karlsson, *13/10 1885 i Lau, Gotl. Infl. 1941. G. 14/7 1917. Bonde i Hålsjö 1410, Norrbo. Utfl. t. Hälsingtuna 1941.
41 Katarina Kristina Åslin, *22/1 1890, d. t. bonden P. Åslin i V. Hålsjö ss14.
Anders Olof Arne, *12/6 1918. Jordbr.-arb. Bos. i Fläsbro, Hudiksvall.
Karin Anna Erika, *22/9 1920                              (X4)5G15

—53—

41 Per Viktor Åslin, *10/9 1897, s. t. bonden P. Åslin i V. Hålsjö ss14, Norrbo. G. 8/6 1919. Skogsarb. Bos. i Hålsjö, *) Morsgård 2. †  23/10 1968, Hålsjö 11:9
35Y2 Anna Margareta Persson, *30/6 1899, d. t. bonden P. Andersson i V. Hålsjö 11. † 13/7 1992.
Per Eskil, *14/6 1919. Chaufför. Utfl. t. Hudiksvall 1947.
Brita Eivor, *16/11 1920, † 17/11 1920
Karl Einar, *13/4 1922                                       56
Jonas Eivin, *5/2 1925. Skogsarb. i Hålsjö. Se fam. Eivin Åslin nedan
Margareta Ingebritt, *25/10 1926. Hushåll. Utfl. t. Ilsbo 1946.
Viktor Emil, *31/8 1930
Ingrid Elisabet, *24/9 1932
Nils Olov, *26/1 1934
Ragnhild Sylvia, *10/11 1937
Ernst Tord, *8/4 1942

—56—

53 Karl Einar Åslin, *13/4 1922, s. t. P. V. Åslin i Hålsjö, Norrbo.
G. 20/5 1945. Skogsarb. Bos. i Duvsvedjan, Hålsjö.
(X4)2F41 Anna Lisa Olsson, *28/2 1923, d. t. arr. O. F. Olsson i Norrbobyn 4.
Ann-Britt, *19/3 1946

 

 

Andra som har bott i  *) Mossgården på 1700-talet enl. prästens anteckningar.

Gambla Skräddaren Nils Biörs änkia Karen Gudmundsdr blef död 24 Sept. 1718, war 25 år då hon blef gift, lefde med man i 32 år, hafft 4 barn, warit änkia uti 23 år och 3 weckor, 80 år gammal.

Enligt gamla förteckningen: Sal. Nilz Biörs änkia Karin Gumundz dotter född Ao 163? uti Augusti månad uti Långzbo ich Delsbo Sochn. Fadren hette Gumund Staffansson, modren Segrid Olofzdr, 25 år när hon giftade sig med Sal. Nilz Biörsson, left tilhopa uti 33 år och hafft tilsammans 5 barn, alla i Herranom afsomnad.

Gl. Trumslagaren Olof Larsson Possa vid Norboby 15-?

Skomakaren Mickel Swänsson på Mosgården, född i Hög Sochn och Hiorsta by in Maij 1681. Fadren het Swen. Gift den 23 Nov. 1712, med Anna Larsdr ifrån Furuberget i Biuråkers Sochn. Hustrun är född 1674, fadren hette Lars Ersson, modren Anna Hindriksdr, Barn:
1) Son föddes utan lif 28 Febr. 1714, begrofz 6 Martii.
2) Brijta född 6 Aug. 1717. (SLR 36Y1).
Kyrkiowachtaren eller Spögubben Olof Hansson på Mosgården, vid 34-?.
NB: Trumslageren Poss Olle på Mosgården vid 15-?

 


En timid och vackert åldrad Eivin Åslin

Eivin Åslin * 5/2 1925, son till Per Viktor Åslin, i Mosgård, Norrbo. Bos. Bästdal 219, i Norrbo.
Eivin är en person som är väl insatt i Norrbos historia. Musik och musikinstrument har följt honom genom livet. Han har spelat olika instrument och spelat med både Hälsingepojkarna och Hälsingekvartetten. Han har även byggt sexton vackra nyckelharpor. Som ung var han med i arbetslaget som byggde Norrdellsvägen. Den stod klar 1943.
Gift den 12/2 1949 med Karin Birgit Jonsson * 5/2 1931 i Skog, södra Hälsingland
Fyra barn:
Sonja Birgitta * 26/5 1949
Lars Egon * 9/1 1952
Nils Lennart * 9/9 1954
Anna Carina * 18/11 1957 violinist

 

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare,  mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *