Valsjön

Dellenportalen har samlat uppgifter och bilder om skolan i Valsjön från intervjuer, privatpersoner, olika arkiv, Bjuråker – Norrbo skolinventering och inte minst bilder från Dellenbygdens Fotoklubb.
Böckerna om Bjuråker – Norrbo skolors historia, finns att köpa på biblioteket i Friggesund och vid Bjuråkers Forngård. Böcker med enbart skolkort finns bara att köpa på biblioteket i Friggesund.
O.B.S. Valsjöns skola finns inte med i ovannämnda skolinventering

 

Här ligger Valsjön.


Följ oss på Facebook,och dela gärna den här sidan med dina vänner


Gillar du den här sidan, glöm då inte att att klicka på Gilla-knappen. Tack!


Materialet i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.

Det är okej att använda något av Dellenportalens uppgifter om ni anger Dellenportalen.se som källa. Men det är inte okej att ta bilder och text och lägga ut det på andra sidor.


Var den här sidan intressant? Glöm då inte lägga den bland dina favoriter.


Har du en egen hemsida får du mycket gärna länka till oss

 

År 1893 byggdes skolan i Valsjön och den lades ner 1943. Därefter blev den ombyggd till församlingslokal.
1922. Ramsjö församling begärde i en skrivelse till Bjuråkers skolråd om en ersättning på 600 kr för de fyra barn från Bjuråker, som gick i skolan i Valsjön. Bjuråkers skolråd erbjöd 200 kr, vilket senare godkändes av Ramsjö församling.


Klicka på bilden för att se den i större format

val-001-1913
Skolan i Valsjön 1913. Det här är en bild ur Hudiksvalls Tidning.
Hjälp oss att ersätta den här tidningsbilden med det riktiga skolkortet.

Det var Olle Mattsson (Älgebo-Olle) i Holmberg som skickade in bilden 24/5 1987.

Skolläraren hette Burman, och troligen var det han som tog bilden.

Bakre raden, från vänster. Henning Eriksson Geholm, Pelle Frank Tigers i Valsjön, Bjuråker, Jonas Jonsson från Betlehem, som var namnet på en skogsby i Ramsjö socken. Jonas Frank, Valsjön, Olof Mattsson Älgebo, Bjuråker, John Lindberg Valsjön, Gunnar Olsson, Tigers, Anders eller Ante Frank Naggen, Ramsjö.

Främre raden, från vänster. Alma Eriksson, Geholm Bjuråker, Stina …gift Jonsson Stagelåsen Ramsjö, Eva …, Almas syster Hanna Eriksson Geholm, Anna Lindberg Valsjön.

 

Det saknas fortfarande många skolkort och många namn och kanske har även uppgifter blivit felaktiga.

Därför behöver vi din hjälp. Rätta oss när du ser att något blivit fel och hjälp oss att hitta fler skolkort så att vi kan dokumentera skolans elever ännu bättre.

Längst ner på den här sidan kan du lämna kommentarer. Gäller det en hel skolklass kan du kopiera texten med barnens namn och sedan klistra in alltsammans i kommentarfältet. Där kan du sedan ta bort eller ligga till uppgifter om du vill, innan du skickar det till oss.

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo eller Swisha till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök!

Sammanställt av Åke Nätterö


Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

6 kommentarer

 1. Vad hette postmannen som gick genom Valsjön för kanske 100 år sedan. Var det Dyshvolt?…

 2. Kontakta Bruno Frank om eventuellt bättre bild. Bilden finns i den nyss utgivna boken ”Nagguskogen” av Edgar Lycksell och där anges Bruno som innehavare av ”originalet”.

 3. Bruno Frank var min morbror liksom Uno. Och Pelle Frank var min morfar. Vill gärna veta mer och få kontakt med alla er som har något intressant att förmedla från flottartiden längs Svågadalen. Min mor Ulla-Stina somnade in I maj förra året och det finns bilder i fotoalbum som vi barn tagit hand om. Jag bor själv i Falun.
  Mvh
  Bengt-Ola Karlsson
  kbengtola@gmail.com

  1. Hej Bengt-Ola! Trevligt att du är intresserad av flottningen och annat som Bruno Frank var engagerad i. De uppgifter vi har finns redan publicerade men vi är naturligtvis intresserade av fler bilder och att få många bilder utbytta och uppdaterade. Hälsningar Åke Nätterö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *