Jättar

Här har vi samlat bilder och fakta om några av världens största människor som vi här  visar tillsammans med bilder från internet.


Lista över världens längsta människor på Wikipedia.


Världens längsta man enligt Expressen.


Se några av världens längsta män.


Se 25  bilder på några av världens längsta personer.


Se film på 15 av de längsta.


Världens tjockaste man  och Nägra av de allra fetaste.


Sveriges fetaste man.


10 av de största människorna


10 mycket ovanliga människor.


Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. Nu kan du söka vad du vill i sökrutan upp till höger eller ner till vänster, beroende på vilken dator du har.


Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan

 

NÅGRA AV VÄRLDENS STÖRSTA MÄNNISKOR

Vän av ordning undrar naturligtvis varför jag vill visa dessa jättar som inte har något med Dellenbygden att göra? Saken är den att jag bara vill berättade om några kort som ingår i min vykortssamling. Kanske är det fler än jag som fascineras att dessa stora människors levnadsöden.

”Världens största människa”. Ett påstående som var ganska vanligt när dessa jättar uppträdde. Men var måtten verkligen korrekta eller skarvade man på?
I de fall där det finns bevarade skelett, efterlämnade föremål eller foton kan vi trots allt få en bra uppfattning om hur stor han eller hon har varit.

 
Gustaf Edman med sin fru Anna och sonen Gustaf

Gottlänningen Gustaf Edman
Gustaf Edman föddes vid Kärne i Burs på Gotland den 4 februari 1882. Han avled under en turné i Finland den 3 oktober 1912. Edman dog av tyfus bara 30 år gammal.
Edman lär ha varit 242 cm lång, andra källor säger 247cm och skall ha vägt 230 kg.
Hans famnmått var 285 cm och han hade 56 i skostorlek.

Edman bodde i Oskarshamn under många år. Han gifte sig med Anna Persson från Brunflo i Jämtland.
Deras son Gustaf var av medellängd. Som ung arbetade Edman som dräng men senare livnärde han sig som Jätten Edman genom att göra kraftprov med hästskor och tyngder på marknader och cirkusar. 1905 uppträdde han på marknaden i Hudiksvall.


På Bötterums hembygdsgård i Långemåla kan man bland annat se hans säng och skor.


Edman står staty i trä och naturlig storlek i sin hemby Burs på södra Gotland.

Jätten Edman påstods vara Sveriges längsta man och kanske till och med Världens längsta med sina 247 cm i strumplästen, och hans händer var så stora att det gick att släppa en tvåkrona genom hans vigselring.
Över allt stod folk och gapade men när han kom till Gästrikland i början av 1900-talet blev man inte särskilt imponerad skriver Journalisten och författaren Ulf Ivar Nilsson. Frågan man ställde sig var om inte nygårdsdrängen Petrus Nordin från Österfärnebo var längre. När de båda ställde sig rygg mot rygg visade det sig att Petrus Nordin var närmare två tum längre och Edmans vigselring fick han inte ens på fingret, skriver journalisten Ulf Ivar Nilsson.
Bevis som styrker dessa påståenden, som foton vid konfrontationen eller annan bevisning, har inte framförts.

 

jat-004-trillingbroderna-no
Trillingbröderna Nordin

Årsundajätten Petrus Nordin
Petrus Nordin var trilling och föddes i Österfärnebo 13 april 1882.
Han påstås ha varit 218 cm i strumplästen och kom efter mötet med Jätten Edman att uppträda på marknader och på Skansen, som Årsundajätten. Han avled i februari 1927. Hans liv, och tio andra spännande berättelser från Gästrikland finns utgivna på en CD-skiva berättad av journalisten Ulf Ivar Nilsson.

 


Två bilder på den store Väinö Myllyrinne. Se film.


Väinö Myllyrinne 248 cm

Väinö Myllyrinne föddes i Helsingfors den 27 februari 1909 och avled i Helsingfors den 13 april 1963. Han var 246—251,4 cm lång (uppgifterna varierar).
Oftast anges hans längd till 248 cm och hans vikt till över 170 kg. Själv sade han att han var 247 cm den tid han uppträdde. Han var på sin tid Finlands och Europas längsta man samt en tid även längst i världen påstås det.

I Finlands Artillerimuseum i Tavastehus finns en presentation av denna stora finländare militära karriär.
Myllyrinne gjorde sin militärtjänst i Viborg i det tunga artilleriregementet. Då han ryckte in år 1929 var han cirka 220 cm lång och mycket stark. Han upplevde en ny tillväxtperiod ännu som 40-åring.
På 1930-talet turnerade han i Europa som showbrottare och cirkusartist, men när vinterkriget bröt ut återvände han till hemlandet.

Under sin barndom bodde Myllyrinne på många orter, då hans familj ofta flyttade. Mellan åren 1946 – 1956 bodde han i Träskända där han hade en liten hönsgård.
Resten av sitt liv levde han som en medlem i sin brors familj. Han är begraven i Träskända där det på stadsbibliotek finns en vaxdocka föreställande Myllyrinne.

 


Katja van Dyk världens största damKatja van Dyk 215.9 cm. Världens största dam


Se YouTube film på Katja van Dyk.


Det finns en hel del obesvarade frågor kring Katja van Dyk. Is that her real name, or is it: ?, Kaatje van Dyck? Vilket var hennes riktiga namn, var och när hon föddes och när och var hon avled.

Was she born in the Netherlands? Var hon född i Nederländerna?
Some sources say that she was born in Roosendaal in 1904, which is in the Netherlands. Vissa källor säger att hon föddes i Roosendaal i Nederländerna 1904. Other sources say that she was born in 1906 in Berlin, Germany and her real name is Annie Haase.
Andra källor säger att hon föddes 1906 i Berlin i Tyskland och hennes riktiga namn är Annie Haase. Her date of death is also uncertain. Hennes dödsdatum är också osäkert.
Some sources claim that she died on 1 August 1968, but other sources claim she died in 1980. Vissa källor hävdar att hon dog 1 augusti 1968, andra källor hävdar att hon dog 1980.
Her career started when she was linked to another Dutch giant: Albert Johan Kramer. Hennes karriär började när hon var kopplad till en annan holländsk jätte, Albert Johan Kramer.
They were never really together, and Kramer got married a few years before Kaatje started touring. De var aldrig riktigt tillsammans, och Kramer gifte sig några år innan Katja började turnera, skriver man på sajten The tallest man.


Hudiksvalls Tidning 17 september 1955
Intervju inför marknaden i Hudiksvall

Världens största dam älskar köttbullar, kaffe och simning.
– Jag äter tre gånger så mycket som en normal människa. 35 köttbullar och ett 20-tal potatisar är en lämplig varmrätt. Det svenska smörgåsbordet gillar jag särskilt. Och så dricker jag mycket, mycket kaffe. En hel kanna på minst en liter till varje måltid…
Det är den holländska jättedamen Katja van Dyk som avslöjar dessa högst personliga levnadsvanor när vi träffade henne på Stadshotellet i Hudiksvall före hennes framträdande på höstmässan.
Hon står i hotellets vestibul och småler mot intervjuaren.
En ovanligt högrest men inte oproportionerlig kvinna, 232 cm lång och med en nettovikt på 157 kg.
Med ett älskvärt leende föreslår hon oss att ta plats i en fåtölj medan hon själv icke utan viss möda tränger sig ned i en fåtölj mitt emot. En normal fåtölj blir som en barnstol för henne. Nu slipper vi titta mot taket och kan s. a. s. mötas ansikte mot ansikte. Regelbundna drag och goda ögon som då och då glimmar till av humor och intellektuell livaktighet utmärker Katja.
Hon har oklanderlig makeup och en klädsam stråhatt, specialtillverkad liksom för hennes kläder i övrigt.
Den gråmelerade dräkten tillverkad på beställningsskrädderi i England drog futtiga tiotal meter. Kring halsen bär hon en silverräv, specialmonterad i lämplig storlek, och på fötterna svarta lågskor storlek 52. Handskstorlek nr 14.
”Bryr mig inte om vad folk tycker”.
– Jag är född i Amsterdam, berättar hon. Mina föräldrar var av normal storlek men mor var ofta bekymrad över att hennes nyfödda flicka var så hemskt lång. Och längden fick man dras med. När jag var 6 år mätte jag 1.55 meter och alla människor trodde jag var 10 år. Barnen skojade med mig ibland men det bekom mig aldrig ett dugg.
Jag bryr mig aldrig om att folk tittar och tycker att jag är märklig.
Far var sångare och komiker och befann sig ofta ute på turnéer och jag själv utbildades till sångerska. Jag fick följa med på turnéerna och detta har jag fortsatt med fast numera sjunger jag inte. Praktiskt tagit hela världen har jag rest igenom och till Sverige kom jag till för fem år sedan (1950), då jag uppträdde på Gröna Lund. Sedan dess har jag gjort nya resor och kom i april månad i år åter till Sverige.
– Besvärligheter? Ohja, det vill jag lova. Men inte värre än att de kan övervinnas. Jag har alltid en sällskapsdam med mig på resorna. Jag åker andra klass tåg eller flyg. Tågresorna går bra om jag sitter på en kudde. Men sovvagnarna gillar jag inget vidare – usch så korta britsarna är. Man måste riktigt krypa ihop. Flyget är bättre och snabbare. Från Tyskland flög jag till London och från London till Malmö. Fast bagaget blir tungt på grund av mina stora kläder. Det kostar lika mycket som biljetten för mig själv.

Talar sju språk och filmar
Katja van Dyk småler och berättar otvunget och charmfullt. Svenskan är oklanderlig. Hon är van vid intervjuare och talar sju språk. Även filmen har uppmärksammat henne och hon figurerar nu i en nyinspelad svensk kortfilm. Katja är också nybliven televisionsstjärna och hennes kommande besök i England avser nya inspelningar på televisionens område.

Hobbys
Jo, jag älskar promenader, särskilt skogsvandringar. Bicykel åker jag gärna och jag tycker om att simma. I sommar har jag badat vid olika badstränder rätt flitigt. Det värsta för mig är att bli för tjock. Jag måste ju tänka på mina fötter och ben…
Katja har nu kommit riktigt i berättartagen och vi försöker komma med ytterligare en liten fråga, en högst ofin för den delen eftersom det gäller åldern. Man skall som bekant aldrig fråga efter en dams ålder, inte ens om damen är mäkta populär och känd över hela världen.
– Jag har fyllt 16 men blir aldrig 60 … skrattar hon med pärlvita tänder.
Så där får den manliga nyfikenheten inget besked. Förtegen och tystlåten blir Katja även när vi för äktenskapet på tal.

Sa nej till giftermål
– Lämplig partners, usch så ni kan fråga. Visst finns det karlar som skulle ha kunnat passa. Jag känner en holländare och en mexikanare som är lika långa som jag själv. En av dem friade faktiskt.
Vem? Nej, sånt skriver man väl inte om. Naturligtvis sa jag nej. Varför skulle jag binda mig vid en karl när jag behöver alla pengar man förtjänar själv? Nej, det aktar man sig för.
Katja van Dyk visar en indignation som bara bevisar vad vi från början konstaterat – ett sjusärdeles fruntimmer inte bara till längden utan också till sinnet. En riktigt frappant, intelligent och amper dam. Hon står på sin scen och förtjänar sitt levebröd – fem långfranska behövs faktiskt till varje måltid förutom smörgåsbordet och varmrätterna med de 35 köttbullarna. Och när kvällen kommer återvänder hon till sitt hotellrum och sin dubbelsäng, där hennes bädd sträcker sig över de båda sängarna. Så löser hon nämligen bäddproblemet eftersom inga sängar har en längd som är tillräcklig.
En originell kvinna med ett originellt yrke men en kvinna som trivs med sitt liv och även söker göra det bästa av det.
BELUND.

 

jat-009-albert-johan-kramer
Albert van Kramer 237,5 cmAlbert Kramer 2,69 meter

Albert Johan Kramer var född i Amsterdam, Nederländerna den 15 juni 1897. Han hade en bror och fyra systrar. Hans födelsevikt var 8,5 kg. Vid 7 års ålder sägs det att han redan var 2 meter och vid 21 års ålder 2,28 m. Hans sista mätning var 237,5 cm, även om hans högsta rapporterade höjd var 2,69 meter. Han vägde 165 kg. Albert Kramer avled den 4/4 1976

Han arbetade som en vaudeville artist i Nederländerna, Tyskland, Storbritannien och USA. År 1920 träffade han sin hustru Wilhelmina Fässler född den 1 mars 1896 i Appenzell i Schweiz. Hennes bror, Josef, född 1894 var dvärg med en slutlig höjd på 87 cm.
I Storbritannien arbetade Albert Johan Kramer tillsammans med en annan dvärg, Fred Aslett (även känd som ”Pip”), som påstod sig vara 70 cm hög.


Se film på Albert Kramer.

 


Johann Petursson 231,14 cm

Johann Petursson, föddes i Dalvík, Island den 9 februari 1913 och var känd som ”The Viking Giant” och som ”Jóhann Risi” (Johann Giant) och ”Jóhann Svarfdælingur” (Johann från Svarfaðardalur) i sitt hemland Island .
Han hade en normal utveckling fram till 15 års ålder, varefter ökad tillväxt skett. Vid 17 års ålder var han väldigt stark och kunde lyfta en lastbil, men vid 20 års ålder var han svag och led av gångsvårigheter. Hans höjd var 231 cm. Hans vikt 135 kg.
Hans konstnärer namn var ”Olof” och ”Der Nordische Riese Olaf” i Tyskland och ”den isländska Giant” eller ”Viking jätten” i USA. Johann Petursson är begravd i Dalvik (Island).
Under hela sin karriär klädde han sig ofta i en kostym och hög hatt, eller i hans mer kända vikingaliknande dräkt. Han hade 62 i skostorlek. Han var den längsta isländska mannen. Förutom att vara en cirkusartist, spelade han i flera filmer, där han spelade rollen av en gigantisk grottman
Som pensionär levde han sina återstående dagar på ett äldreboende hemstaden Dalvik, där han avled 1984. Som så många andra gigantiska män hade han rygg-och ledbesvär.

 

jat-012-anders-gustav-ander

Anders Gustav Andersson 228,6 cm.

jat-013-anders-gustav-ander
Anders Gustav Anderson Hagberg 228,6 cm

Anders Gustav Andersson Hagberg, eller Big Gust föddes i Odinsvik i Västermanland den 15/1 1872. Han emigrerade till USA 1892.
Han avled 1926

 

jat-014-carl-robert-damberg 
Carl Robert Damberg

Carl Robert Damberg 218,4 cm. Carl Robert Damberg född i Vrigstad, Västergötland 25/1 1869. Han emigrerade till Amerika 1895, men flyttade tillbaka till Sverige 1933. Död i Åneby i Småland 15/5 1938

 

jat-016-emanuel-andersson
Emanuel Andersson Västergötland 228 cm

Emanuel Anderssonföddes i Kyrkefalla Västergötland den 21 mars 1844. Han uppträdde som den, ”Den nordiska Goliat” Han sades vara 228 cm och väga 191 kg
Han avled i Sörby Språttebo i Västergötland den 26/9 1911.

 

 

Jakob Nacken 221 centimeter

 

 

jat-017-okand-finlandare 
Finländare V. Sittala 160 kg 210 cm

 


Suomalainen jättiläinen REINHOLD.


Reino Rutanen eller Pitkä-Reino var förr den längsta mannen i Finland. 
Han föddes i Koivistonkylä, Äänekoski, den 16 augusti 1900. Hans längd var 237 cm.

 


Hudiksvalls marknad 1948. Den belgiske jätten Ferdinand. 21 år
Vikt 205 kg. Hög 2½ m. i full mundering. Skor 62. Armvidd 2,48

 

 

 


Vem var den här jättedamen? Vet du något, vänligen hör av dig

 

 

Se filmen om giganten Robert Wadlow, på Youtube.


Se ny film på världens största människa Robert Wadlow.Amerikanen Robert Wadlow 272 cm. Död den 15/7 1940

 


Gröna Lund. Gabriel Estevao Hossjane 26 år 246 cm.

 

 


Se bilder på Ed Camel.

Se film på Ukrainaren Leonid Stadnyk 8 fot och 4 tum. Se film från 2005.
Film 4. Se film 5. Se film 6.

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78

Tack för din gåva  – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

2 kommentarer

  1. Väinö Myllyrinne levde i Träskända (Järvenpää) mellan 1946-1963.
    (Han var min farbror)

    1. Hej Kalervo! Vilken fantastisk farbror du haft, vad stolt och mallig du måste vara, det skulle åtminstone jag vara om det varit min farbror.
      Finns det fler storväxta personer i din släkt? Tack för att du hörde av dig, hälsningar Åke Nätterö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *