Ridderschantz Johan Hållfast

Artikeln om Ridderschantz Johan Hållfast är skriven av hembygdsforskaren Kjell Grönberg

Allt material i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.


Följ oss på Facebookoch dela gärna den här sidan med dina vänner


Gillar du den här sidan, glöm då inte att klicka på Gilla-knappen. Tack!


Var den här sidan intressant? Glöm då inte lägga den bland dina favoriter.


Har du en egen hemsida får du mycket gärna länka till Dellenportalen


Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det dokumentet du har framför dig.

 

gpde-035-karta
Karta över Loka sjön och Näset, där Johan Hållfast föddes.

En soldat från Delsbo blev adlad i Skåne !

Av Kjell Grönberg

 

Bland alla trevliga historier från Delsbo intar historien om Johan Hållfast en särställning. Han föddes 1645 i Näset vid Rångsjön (hette då Loka sjön) mittemot Svanbackens hotell.

Hans fader Johan Ekelund Hållfast var då kapten vid Delsbo kompani (blev senare major). Mamman hette Catarina Hedelina Larsdotter, hon förekom år 1701 i en rättegång angående försäljning av hemmanet Näset n:r 4.

Fredrik Winblad von Walter har skrivit en lång berättelse ”Sköldemärket” om Johan Hållfast och berättar att på Näset n:r 4 föddes 14 barn varav 6  var tvillingfödda. Där står också en detaljerad berättelse om barndomen, t.ex. att Johan var vallpojke på Lillvallen och t.o.m. slogs med en björn. Nere i Skåne beskrivs att Johan dödade två snapphanar Lille-Mats och Bengt Blank, de två mest kända ledarna.

Johan blev år 1670 musketerare vid Hälsinge regemente och år 1677 löjtnant vid änke-drottning Hedvig Elenoras livregemente i Stockholm. Han blev sedan ryttmästare vid Södra Skånska kavalleriregementet hos överste Ramsvärd år 1678. Johan adlades den 28/1 1682 av kung Karl XI och fick namnet Ridderschantz med n:r 1008. Även enligt prosten Knut Leneaus i Delsboa Illustrata var detta för att Johan skjutit ihjäl en snapphanehuvudman, men detta har inte kunnat bekräftats i nutid. Det var ju en lång konflikt i Skåne och mellan 1650-1700 fanns många som kunde sägas vara snapphane-ledare eller friskytteledare och ingenstans passar vår soldat från Delsbo in. Andra uppgifter säger dock att Johan visat tapperhet och skicklighet i 1675 års krig mot danskarna. Därför adlades han. J. Ridderschantz blev major 1683 och 28/11 1685 gifte han sig med Sofia Maria Ulfeldt född 1660, dotterdotter till danske kungen Christian den IV. Svärfar Ebbe Ulfeldt var en av Skånes rikaste och mycket berömd. Han var först riksråd i Danmark men efter konflikter med släkten där så ”gick han över till svenska sidan och fick faktiskt behålla alla egendomar i Skåne.

I samband med giftermålet fick Johans fru Sofia Maria ett 1500-tals slott, Ovesholm norr om Kristianstad. Det var ett fint slott med fina konstföremål och innehållsrikt bibliotek. Allt finns fortfarande kvar, nu i släkten Hamiltons ägo. Johan och hans fru fick fem söner och fyra döttrar alla officerare eller gifta med militärer. Det finns många historier t.ex. om ”galne riddaren”, en av sönerna men mest känd är den yngste, Ebbe Ridderschantz som blev romersk kejserlig riksgreve och hörde till Karl XII:s livdrabanter. Denne Ebbe var utomlands i 35 år som soldat. När han återvänt till Sverige blev han riksdagsman för ”Skånska Partiet” och fick även generalmajors rang. Dråpligt nog upptäcktes efter hans död 1767, att han tagit emot mycket pengar som mutor av danskar för att undersöka ett möjligt nytt övertagande av Skåne.

En dotter Hedvig gifte sig med en kapten Gustaf Reuter av Skälboö. Jo då han hade en kusin i Västmanland som också hette Gustaf Reuter och som 1699 fick ett utomäktenskapligt barn med en prästdotter, jo då det blev vår korpral och målare Gustaf Reuter, Delsbo, mest känd av dessa tre.

Den yngste dottern Sofia Elisabeth var i 20 års ålder beredd att gifta sig med fältmarskalk Georg Stael von Holstein. Denne man hade suttit i rysk fångenskap men blivit utbytt. Hans fru som varit med under kriget förmodades avlidit i Ryssland. Någon dag före bröllopet åter-vände frun, Ingeborg Horn. Maken lär ha bleknat men Sofia Elisabeth omfamnade sin ”rival” och de blev goda vänner. Då blev fröken Ridderschantz ännu mera populär och fick vara med och öppna alla fester och fick smeknamnet ”Skånska prinsessan. Hon fick även ett eget slott av två barnlösa vänner. Efter 38 år avled fru Ingeborg och då gifte sig Sofia Elisabeth med sin Georg som då blivit 76 år. Det kan man väl kalla kärlek. Maken avled efter några år och då blev ”skånska prinsessan” åter ensam.

För att få reda på mera om den delsbofödde Johan och hans familj tog jag kontakt med hembygdsföreningen i Wenestad och vid Träne kyrka fann jag familjegraven med barnen Ebbe, Johan och Ulrika Eleonora. I kyrkans kor fanns familjevapnet. Dessutom upplyste hembygdsföreningen om att vår soldat hade en bror Cornelius som var begravd vid kyrkan. På en silverplatta på kistan upplystes vi om att Cornelius Hållfast född i Näset i Hälsingland den 15/8 1663, varit soldat i Skånska kavalleriet och sedan tre år i Bayen under Nils Bjelkes regemente, blivit mycket sjuk och avlidit 1688 bara några dagar efter det att han kommit till sin bror i Ovesholm. Denne Cornelius var annars så gott som okänd för oss i Delsbo.

Genom boken om Ovesholm och olika riddarkalendrar har det klarlagts att Johan Hållfast Ridderschantz var med Karl XII:s första krig och avled den 9/7 1702 av fjorton blessyrer vid slaget vid Klissow i Polen och han blev förmodligen begravd där. Även sonen Ebbe var med vid detta slag och erövrade ett standar men förlorade sin fader. Ett minne skulle vi kunnat ha kvar av vår riddare och det skulle ha varit den ljuskrona som han skänkte till Delsbo kyrka när hans far avlidit 1694 men då kyrkan brann ned 1740 så försvann även ljuskronan. Ätten Ridderschantz är utdöd men Johan och hans familj är värd att minnas.  / Kjell Grönberg

 

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *