Bricka Folkets Hus

Bricka Folkets Hus stod färdigbyggt i november 1939. Det var spelmanssläkten Wästerberg i Norrdala, Bjuråker som såg till att det stora danspalatset blev byggt.
1986 blev danspalatset BJURÅKERS BYGDEGÅRDSFÖRENING. Under sommaren är detta NORRLANDETS STÖRSTA LOPPMARKNAD


Bricka Folkets Hus som sedan 1986 är BJURÅKERS BYGDEGÅRD Under sommaren är Bjuråkers Bygdegård i Bricka en av SVERIGES STÖRSTA LOPPMARKNADER.


Se SVT P4 2016.


Se film 2017.


Se SVT film 2022.


Se fler bilder och läs fler reportage om loppisen i Bricka.


Mejladressen till oss hittar du längst ner på sidan

2023


Här ser vi en del av kön som väntar på insläpp inför premiären den 3 juni 2023


Bonny Sjöbloms bild av den ringlande kön

Kön Kön på baksidan som väntar på insläpp var betydligt kortare.


En halvtimme efter öppnandet var det knökfullt med bilar. Det var till och med svårt att ta sig ut.


Bonny Sjöbloms bild visar den långa kön av betalande på premiärdagen 3 juni 2923

 

Bricka Folkets Hus – Det var så här det började


Det nybyggda Bricka folketshus 1939. Kostnad omkring 65 000 kronor, men så blev det också Norrlands största dansgolv, där det var tillåtet för 900 personer att trängas och dansa samtidigt.



Byggnadsarbetare vid folketshusbygget


En paus vid bygget där Alfred Westerberg bjuder på en stunds dragspelsmusik. Som nr 2 från vänster sitt Nils Westerberg. Som nr 5 på den högra sidan sitter troligen Alfred Emmanuel Zimmerman.
Berätta om du känner igen någon.


Hudiksvalls Tidning den 11 november 1939

Bjuråker har fått Folkets Hus

Lokalen redan invigd med bioföreställning

Det är en inom Bjuråker länge känt önskemål som uppfyllts i och med att Folkets Hus-bygget i Bricka blivit färdigt, säger en av initiativtagarna till det samma, hr Einar Vesterberg, Norrdala, vid samtal med H.T.

Bristen på en samlingslokal för de olika föreningarnas etc. sammanträden har särskilt för norrsocknarna varit kännbar. Den ungdom som söker förströelse efter veckans arbete har antingen fått stanna hemma eller också fara den långa vägen till Delsbo, där biografen eller dansen på Folkets Hus lockat.

I våras bildades i Bjuråker en Folkets Hus-förening med uppgift att lösa den alltmer brännande lokalfrågan. I denna förening äro inte mindre än 7 vesterbergare, fadern, hemmansägare Gottfrid Vesterberg i Norrdala och hans 6 söner verksamma.

–  Naturligtvis ha vi fått vidkännas stora kostnader i företagets realiserande och vi måste även upplåna kapital, fortsätter Vesterberg. Men så uppfyller också byggnaden de mest moderna anspråk i lokalhänseende.

Byggnaden är i sin helhet 40 meter lång och 15 meter bred och golvytan upptaget alltså ett utrymme av 600 kvadratmeter.

Nedre våningen rymmer stora salen med scen, lilla salen, kök och serveringsrum, maskinrum, garderober m. m. I stora salen finns sittplatser för 400 personer.  Sittplatsernas antal kan vid behov utökas till 600, varvid då också läktarutrymmena tagas i anspråk. Övre våningen upptager förutom läktaren en bostadslägenhet om 4 rum och kök. I sanitärt hänseende fylla lokalerna alla moderna anspråk. Byggmästaren Anders Blom i Våtmor, har utfört ritningen till byggnaden samt lett alla förekommande byggnads- och monteringsarbeten i densamma.

Folkets Hus-föreningen har inköpt en modern ljudfilmsanläggning och lokalerna invigdes i går kväll med en filmförevisning. I kväll och i morgon den finska filmen ”Röda Spionen”. En spännande och rafflande historia från tiden för finska inbördeskriget.
Kolvass. (Bror Jonsson)



HT den 30 april 1974

 

HT den 20 augusti 1982


Bricka Folkets Hus i Bjuråker har stått öde och tomt under ett flertal år. Nu slås portarna upp till premiärdans för allmänheten fredagen den 24 september till tonerna av Ludgo-Pelles.


Karl-Erik Östberg blir ny nöjespappa i Bjuråker i och med att han återupptar danserna i Bricka Folkets Hus. Under arbetsnamnet ”Nya Bricka” ska han nu blåsa liv i det gamla anrika huset och ge det en ny glansperiod med många trevliga kvällar.

Karl-Erik tror på ny glansperiod

Här kommer sensommarens ”nöjesbomb”:
Bricka Folkets Hus i Bjuråker återuppstår!

Nu står det helt klart att Bricka Folkets Hus i Bjuråker kommer att få en ny (glans) (?) period som nöjespalats. Efter det att verksamheten legat nere ett flertal år är det Karl-Erik Östberg som tar över rodret.

– En vild satsning som dock bör gå hem, kommenterar Karl-Erik, som annars är känd som toppstugan Avholmsbergets värd.

Arbetsnamnet i fortsättningen blir ”Nya Bricka”.

Just Bricka Folkets Hus tillhörde tidigare om åren de nöjesplatser som gick fint. Danspubliken var månghundrahövdad, från när och fjärran.

Bricka var inne på den tiden!

– Jag hoppas personligen att Bricka kommer att få uppleva ytterligare en glansperiod. Det är det väl värt. En sådan anläggning får helt enkelt inte tyna bort, fortsätter Karl-Erik.

– Vi ska klara av det…

Den första offentliga dansen blir fredagen den 24 september. Premiärspelar mogendans gör då inte helt okända Ludgo-Pelles. Därefter följer, förhoppningsvis, en lång rad av danskvällar.

Året var 1939 som Bricka Folkets hus byggdes. Nu har bröderna Westerberg låtit försälja hela anläggningen till Karl-Erik Östberg och dennes Fanny.

Fanny och Kark-Erik blir med andra ord Bjuråkers nöjespar!

Nya Bricka har otroliga lokaler att erbjuda. Inte bara för dans, utan även till möten och konferenser. Förhoppningsvis kommer en ombyggnad av köket att ske, berättar Karl-Erik. Han har nämligen begärt glesbygdsstöd till anläggningen.

Många minns Bricka som det verkliga innestället en tid. Alla ålderskategorier samlades – mitt i skogen. Bricka ligger liksom på sidan om, men ändock inom acceptabelt håll för alla besökare.

– Alla anser det vara en djärv och tuff satsning, förklarar Karl-Erik. Men något måste ju göras. Jag tror och hoppas att det går hem.

Ny Bricka – kan vi förutspå att det blir höstens och vintern nöjesställe?

Lycka till få vi önska Karl-Erik och Fanny

Jan Olsson

 

 

HT den 10 december 1983


Karl-Erik Östberg driver Nya Bricka med målsättningen att erbjuda alla ungdomar en samlingsplats. Hit kommer man för att dansa, fika, snacka – ja allmänt umgås i olika former. Nya Bricka är och  förblir dansställe, trots klagomål från vissa håll.

–  Vår stil – samlingsplats för alla

Det är helgkväll – och på Nya Bricka vankas det dans. Mitt i ”urskogen” samlas hundratals ungdomar i det folkets hus som alltid varit populärt. Men för arrangörerna har det kommit smolk i bägaren. Några vill nämligen nedvärdera inneplacet…

De anser att publiken är allt för ungdomlig – och störande…

Karl-Erik Östberg, Bjuråkers nöjespappa, tog sig an Nya Bricka för drygt ett år sedan. Detta i syfte att erbjuda ungdomen en samlingsplats. Karl-Erik gör ingen skillnad på ungdomar.
– För mig är alla ungdomar lika.

– Bricka är Bricka!

Det var en tid sedan som insändarspalterna fylldes av insändare om och mot Bricka. Man ställde sig undrande ”Bricka – ett dansställe”?

– Visst är Bricka ett dansställe, övertygar Karl-Erik.
Här samlas olika kategorier ungdom. Förutom de dansanta finner man dem som enbart vill träffas, snacka och fika eller möjligen dricka en lättöl. Och då blir det lätt stimmigt i serveringslokalen.
Trångt och bökigt…
Men de dansantas revir inskränks aldrig. De har sin givna plats.
– Det är onödigt påhopp och dessutom överdrivna.

Ungdomsgård
  Bricka fungerar i mångt och mycket som en enda stor ungdomsgård där ungdomar med skilda intressen samlas. Och bra är väl det att kunna samla dem under ett och samma tak.

– Det var ju dessutom min mening från allra första början.

Bricka är och förblir danspalatset med många strängar på sin lyra. Hit kommer den mer dansanta publiken även i fortsättningen. Och alla trivs.

Förutom dans erbjuder Karl-Erik alltså serveringslokal och flipperhall.

– Visst blir det stimmigt i serveringen ibland. Några kan väl vara väl påstrukna, högljudda m.m. Men vi har kunnat reda upp situationerna.
Polis har aldrig behövts tillkallas för slagsmålepisoder.

Stjärnor på gång
  Och de orkestrar som spelar på Bricka är nöjda. De får alltid fin respons från den publik som finns där.

Karl-Erik kan fortsätta sin verksamhet med gott mod.

Och stjärnorna anländer för att underhålla även i fortsättningen. Vad sägs om Mats Rådberg och Rankarna samt Hasse Andersson och Kvinna Böskeband. Dessutom förhandlar Kark-Erik med Lena-Maria Show och Janne Lucas-Persson.

– Fler är på gång…
Vi måste satsa på ungdomen och erbjuda dem nåt. Det här är mitt bidrag.
Jan Olsson

 

 

HT 24 juni 1984

Danspalatset Nya Bricka i Bjuråker är nu till salu. Det är nöjespappan Karl-Erik Östberg som nu tröttnat på att driva dans. Detta mycket beroende på den dåliga vintersäsongen – och sviktande hälsa.

– Jag är inte lika pigg som tidigare. Detta har gjort att detta ställningstagande kommit till stånd. Nya Bricka säljs. Spekulanterna är många!

– Det var -81 som Karl-Erik blev ägare av Bricka Folkets Hus. Han satsade med liv och lust för att återigen bygga upp Bricka till det stora populära danspalatset – mitt i urskogen.
Men med sviktande publikunderlag började han så småningom dra ned på takten. Visserligen gjordes några försök att locka med några av Sveriges mest folkkära artister.

– Då gick det ihop, men inte under en vanlig danskväll.

– Nu hoppas jag någon kommer med nya fräscha idéer, fortsätter Karl-Erik, som nu försöker ägna sig helt åt kaffestugan på Avholmsberget.

Karl-Erik berättar att många seriösa spekulanter hört av sig efter det en annonsering gjorts i rikspressen. Att Bricka kommer att överleva – det är han helt övertygad om.

– Bricka kommer alltid att vara Bricka

Lyckas nu inte Karl-Erik sälja det stora huset i Bricka by är det mycket som talar för att han till hösten gör ett kortare försök med dans.

Det kan i sammanhanget nämnas att Karl-Erik under det senaste året investerat närmare 200 000 kr i Nya Bricka. Bl.a. har bergvärme installerats.

Nya Bricka i nya händer kan väntas inom en snar framtid.
Jan Olsson

 

 

Odaterat tidningsklipp, troligen från mitten av 1980-talet


Pelle Nyberg från Johannesberg, Delsbo, har länge sjungit och spelat i privata sammanhang. På sistone har det blivit mer offentliga framträdanden, som vid helgens påskmarknad i Bricka.


Perfekta små miniatyrer av timmersax och timmerhake,  gjorda av Olle Strandberg i Ljusdal, visades på påskmarknaden i Bricka.


 

 

HT den 29 maj 1985

 

 

HT den 20 juni 1985

 

 

HT den 6 juli 1985

 

 

HT den 30 augusti 1985


Bjuråker är en glömd del av kommunen då det gäller stöd till lokaler för allmänheten hävdar denna grupp som arbetar hårt för att rädda den stora samlingslokalen i Bricka och driva den som en bygdegård: Fanny och Karl-Erik Östberg, Per Johan Storm, Elsy Storm, Birgitta Fröjd, Astrid Larsson, Harald Hammarström, Birgitta Knollenburg, Sigurd och Elsa Johansson, Agda Hammarström och Thea Lindkvist i kvällssolens sista strålar framför Bricka Folkets Hus.

HT den 18 september 1985


Britta Knollenburg och Elsy Storm tummar så det knakar. Förhoppningsvis bistår Hudiksvalls kommun med ekonomisk hjälp för förvärv av Bricka Folkets Hus som då skulle bli bygdegård – och där en speciell satsning på bygdens ungdom skulle göras.

HT den 7 oktober 1985


Kusinerna Peter och Marie Brun provar flipperspel. Dessutom kunde de fynda på loppmarknaden då Bygdegårdsföreningen i lördags stärkte sitt fäste ytterligare


Thea Lindqvist, Fanny Östberg och Elsy Storm – tre stronga damer som inte ger sig i kampen om att förverkliga Bygdegårdsföreningens dröm om en egen gård i form av Bricka Folkets Hus.

HT den 7 december 1985


Elsa Johansson och Elsy Storm förbereder inför Bygdegårdsföreningens stora julmarknad instundande söndag. Detta i syfte att få verksamheten att gå ihop ekonomiskt. Någon kommunal medverkan går i nuläget inte att få. Men en bygdegård – det kämpar man för.

 

HT i augusti 1986


En del av den optimistiska styrelsen i Bjuråkers bygdegårdsförening samlad i en paus från jobbet med lokalerna. Birger Järnkrok, Elsy Storm, Brita Knollenburg och Thea Lindqvist samtalar.
Infälld ses Bricka f.d. Folkets Hus som nu blir bygdegård. Foto: Lars Sundin


Bernt Söderberg, Bjuråkers nye nöjeschef.

 

 

Hudiksvalls Tidning Torsdag den 2 mars 1989.
Dagen efter var en ny annons införd i tidningen med rätt datum som var fredag den 3 mars och inte fredag 4 mars som det stod i annonsen.


Jerry Williams, bild från Wikipedia


Det märkliga är att det inte skrevs något reportage om den här sensationella händelsen i lokalpressen, men många minns den, bl. a. Helena Palén Olofsson som skriver följande på sin blogg Parnassen:

I den by jag bor i finns Sveriges största Folket Hus – numera bygdegårdsförening. När Jerry Williams spelade där 1989 var det runt 1 800 pers i salongen som bara tar 1 200 egentligen. Jerry rockade och bandet spelade så propparna gick i byn. Minns att jag stod bredvid Anders i Avholm och när Jerry sjöng It started with a love affair så sa han: ”Nu får ni hålla käften för nu kommer finbiten”. Den börjar så här: In july of -62…. Så bra! Så jävla bra. Han kan verkligen sjunga Jerry Williams. Han har en gudabenådad röst.

Lyssna på Jerry Williams It started with a love affair
Läs om Jerry Williams, på Wikipedia
Lyssna på Leif Norbergs, som var ett lokalt band.

 

 

HT den 17 juli 1989

Bricka populärt redan på 30-talet

Det kan aldrig gå vägen för dessa Westerbergs pojkar i Bjuråker. Bygga ett danspalats som är 40 meter långt och 15 meter brett.  Uppe i dessa skogsbygder. Hur skall folk kunna komma dit för att dansa.
Det kan inte bära sig…

Pessimisterna var många. Det var i slutet på 30-talet. Ett mörkt årtionde i Sveriges historia och ett världskrig väntade bakom knuten.

Brödraskaran Westerberg, en hel sextett, som både ville dansa och spela tog saken i egna händer och byggde Bricka Folkets Hus. Till hösten har det gått 50 år sedan invigningen och det har gått upp och ned. Ibland har det en mindre skara nöjeslystna, ibland har den stora lokalen varit packad med upp till 1400 besökare. Men det har hänt mer än en gång att många tagit sig in fönstervägen då biljettförsäljare signalerat utsålt.

Av de sex bröderna Alfred, Einar, Rune, Kalle, Nils och Ingvar är det endast Alfred som är i livet och han berättar att de var på dans i Delsbo och det var så fullpackat att de inte kunde komma in.
– Då bestämde Einar och jag att vi ska bygga en egen danslokal. Vi högg timmer och sågade hos Johan Andersson. Lånade pengar på Handelsbanken. Wengelin var kamrer. Det var en idealisk plats som vi hade valt, en grusbacke. Men visst var det ett väldigt företag och det fanns många olyckskorpar.

– Det var på hösten 1939 i november som invigningen skedde. Till en början hade vi bekymmer med uppvärmningen. Kriget kom och det blev beslag och restriktioner.

Alfred Westerberg minns att det kom 450 personer till invigningen och att inträdet då var en krona.

– Det gick vägen för oss. Vi fick tag i bra orkestrar, som t. ex. Arne Domnérius och då vägen till Sundsvall öppnades kom det mera folk norrifrån

Alfred berättar om stora pangkvällar med 1000-1200 dansande. Då det var kalla vintrar fick de lov att elda hela veckan och då gick det åt massor med ved.

Till en början räckte det med tre ordningsvakter, men när det emellanåt blev för mycket råkurr fick vi lov att anställa fler. De flesta av bröderna Westerberg var med och jobbade vid de olika arrangemangen.

– Jag minns under krigsåren att vi lyckades få en hygglig kaffetilldelning, troligen för att vi kallade oss för Folkets hus. Men vi måste ändock blanda surrogat i kaffe och folk drack.

Alfred Westerberg spelar fortfarande dragspel, även på Bjuråkersstämman och tycker det är bra att en Bygdegårdsförening nu har tagit över Bricka.

Åka till Bricka har liksom varit ett allmänt talesätt säsongen har växlat. Det har gått upp och ned för den blivande 50-åringen som på senare tid fått sina lokaler uppfräschade och många kvällar kört med fulla hus
pH

 

 

Bricka Folkets hus jubilerar

HT 26 oktober 1989


Bricka Folkets hus har blivit Bygdegård. Detta efter bygdegårdsföreningens övertagande för några år sedan. I dubbelhelgen firas husets 50-åriga levnad.
På bilden ses Alfred Westerberg, 73, en av bröderna Westerberg, vilka byggde den imponerande anläggningen 1939.
Från vänster Elin Westerberg, Thea Lindqvist och hedersmedlemmen Alfred Westerberg samt Elsy Storm, ordförande i bygdegårdsföreningen. Text o Foto: Jan Olsson

 

 

HT den 6 november 1989


Brickas dansgolv är stort. Trots att 600 personer kom till jubileumsdansen fanns det svängrum. Siwert Thurells och Spektrum, svarade för dansmusiken under sex timmar.


Tage Hammarström ordförande i Bjuråkers Bygdegårdsförening tillsammans med Gerda Norberg, Erik Johansson och Gösta Lindqvist, talar gamla minnen. Det skedde då Bricka firade sin 50-årssdag.


Alfred Westerberg var med och uppförde Bricka för 50 år sen. Ett stordåd då. Och än lever huset, konstaterade Alfred tillsammans med brorsonen Leif Westerberg.
Text och bild: Jan Olsson

HT Torsdagen den 23 april 1992



Östen Sundberg, ordförande i Bjuråkers bygdegårdsförening konstaterar att kassaskåpet är tomt. Kvar lämnades dock två guldtior.

 

HT  Den 17 maj 1993


Bricka Dragspelsgille inledde den stora Jularbogalan i Bjuråker på söndagen. Här är det Bror Fredholm som sjunger i ”Drömmen om Elin”.

 


Gunnar Persson, en som hanterar Carl Jularbos musik från början till slut, klämmer här i med Gammal dalavals. Se film med Carl Jularbo.


Lena Jularbo-Brauner, dotter till Ebbe Jularbo och barnbarn till Calle Jularbo, fanns med vid galan och dragspelsoraklet Erik Persson


Skogsby-Lasse är en trogen gäst. När det vankades Jularbogala i Bjuråker, kom han från Jämtland och Kall med sina munspel. Se film med Skogsby-Lasse.


Nils Fläcke, en av våra dragspelskungar, tillhör de som ofta och gärna  spelar Calle Jularbos musik.
Se film med Nils Fläcke.


”Fläcke” – visst är det Nils Fläckes bil

Läs om Svenska dragspelare.

 

HT Den 9 december 1996


Adventsljusstaken brinner precis som i kyrkan. Men utroparen Tore Perzon har lyssnarnas totala uppmärksamhet på ett sätt som prästen oftast bara kan drömma om.


Berit Persson från Ljusdal och Gun-Britt Jonsson från Färila har hittat en bra position uppe på läktaren


Allan Nyman från Näsviken har hittat en bekväm ställning med brickorna i knät.
Text och Foto: Roland Hamlin

 

HT den 14 februari 1997


Det här är ambulansföraren och orkesterledaren Brian Lundberg, 34, Ljusdal. I kväll, på Alla hjärtans dag, bidrar han och Lundbergs orkester till att Bricka bygdegård i Bjuråker återuppstår som danspalats. Foto: Jan Olsson

 

HT den 2 juni 1997

HT den 5 juni 1997

 

 

HT Fredagen den 4 augusti 2000


Lasse Eriksson och Mats Larsson är plåtslagare. De lägger nytt tak på toalettbyggnaden.


Ivar Karlsson, ordförande, och Tage Hammarström, kassör, i Bjuråkers bygdegårdsförening är glada idag. Det stora danspalatset är snart färdigrenoverat

Hudiksvalls Tidning – Tisdag 30 december 2008

Bricka – med doft av 30 – tal


Bricka är ett magnifikt nöjespalats i storskogen. Dansgolvet på 300 kvadratmeter och huset lanserades på sin tid som ”Norrlands största danspalats”.

     


Bricka som de flesta aldrig ser huset. Bilden är nämligen tagen från baksidan. Utbyggnaden på mitten är toalettutrymmet som tillkom på 60-talet


Projektorn är av äldre snitt. Rummet byggdes innan den sattes på plats. Då visade den sig vara för hög. därav öppningen i taket.


På den här skivtallriken spelades musik i samband med bioföreställningarna.


Det rum som många musiker och artister har använt som loge i Bricka. Här finns  en hel del svensk nöjeshistoria på väggarna.


Taket i Bricka är i originalskick från byggåren 1938 -1939. Man kan ju undra hur många ribb det gick åt.


De gamla bänkarna används sällan nu för tiden. De flesta finns dolda under scengolvet och är numrerade.

Hudiknytt den 20 juni 2011

 

HT Lördag 19 maj 2012


Loppisen i Bricka har öppet från mitten av maj till mitten av september.


 

 

HT Måndag 19 maj 2014


Det är lika packat med prylar som vanligt


Linus Johansson och Ida Johansson kollade runt bland prylarna

 

 

Bjuråkers Bygdegård Bricka, Fenix 20/2 2016

Bjuråkers Bygdegård Bricka, Expanders 2/4 2016

Se SVT P4 2016.

HT 14 maj 2016


Loppisen i Bricka är Hälsinglands största loppis. I fjol omsatte den ungefär 2 miljoner kronor.


Siv Åhlberg är en av många som engagerat sig i att driva loppisen i Bricka.

 

 

 

Bjuråkers Bygdegård Bricka, Mannerz 21/1 2017

BJuråkers Bygdegård Bricka, Highlights 4/11 2017

Se film 2017.

Hälsinge Allehanda 2017


HT Lördan den 27 maj 2017


Det är sannolikt Hälsinglands största loppis. På torsdagen öppnade Bricka loppis. – Det brukar bli fulla parkeringen och i fjol två kilometer längs vägen. I år var det fler besökare, säger Anna Hammarström, som leder föreningens arbete med loppisen.


Det var trångt i gångarna när Bricka loppis öppnade på torsdagen.

 

 

Bjuråkers Bygdegård Bricka, Shine 20/1 2018

HT Tisdag 5 juni 2018

 

Här finns mer att läsa om spelmanssläkten Westerberg.

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall.
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78

Tack för din hjälp – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *