Kaféernas stad

Hudiksvall, ”GLADA – HUDIK” –  kaféernas stad, kärt barn har många namn. Under trettio-, fyrtio- och femtiotalen kan man räkna in ett sextiotal namn på olika fik i staden.


Läs om konditori på Wikipedia


Läs om Kafé på Wikipedia


Läs om kaffe på Wikipedia


Läs mer om kaffets historia på kaffeguide.se


Läs om Hudiksvall och Hudiksvalls stad på Wikipedia


Läs om Sjöfarten i Hudiksvall.


Läs om Kust- och Insjöbåtar.


Läs om Hoppbackarna i Hudiksvall.


Se film Hudiksvall 400 år.


Se facebookgruppens HUDIKSVALLS-KOMMUN NYA & GAMLA BILDER.


Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det dokumentet du har framför dig.


Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan.

 

Kaféernas stad


Café Drott på Drottninggatan 4. Bild ur Dellenportalens samling

Det fanns en tid när det var ytterst tätt mellan kaféer och konditorier i Glada Hudik. Det fanns fik i nästan varje kvarter i stadens centrum och under stundom kallades Hudiksvall faktiskt för kaféernas stad.

Under den mest intensiva epoken på trettio-, fyrtio- och femtiotalen kan man räkna in ett sextiotal namn på olika fik i staden. Alla fanns dock inte samtidigt och i en del fall handlade det om ägar- och namnbyten. Men nämligen konstant fanns det ett trettiotal fik att välja på under de här åren.

In på sextiotalet hände det uppenbarligen något i samhällsutvecklingen och kaféerna försvann ett efter ett.

Ett examensarbete som journalisten Christina Persdotter gjorde 2001 över kaféepoken visade att det då bara fanns kvar ett enda renodlat fik i Hudiksvall.

På senare tid har det dock blivit en liten renässans för kafétraditionen och idag 2013 finns det 7-8 kaféer. Det är en intressant utveckling, men ändå långt kvar innan man kan påstå att Hudiksvall blivit kaféernas stad igen.


Café Valencia låg vid Sundesplanaden 1, intill stadens allra första busstation

Viktig social funktion
Frågan är varför det fanns så mycket kaféer i Hudiksvall när det begav sig. Nu är det inte bara Hudiksvall som kallas ”kaféernas stad”, utan det finns fler exempelvis Alingsås, Haparanda, Jönköping och Göteborg för att nämna några.

Det var alltså snarast ett samhällsfenomen och knappast något som var specifikt just för Hudiksvall.

Fiken hade en viktig social funktion som samlingspunkter. Folk i allmänhet hade exempelvis inte egen telefon och de olika kaféerna samlade besökare av olika kategorier, men med gemensamma intressen. Travintresserade gick till Victoria efter Drottninggatan, och schack entusiaster frekventerade Centralparken. Läroverksungdomarna hade Kanal Kondis som given träffpunkt och stadens idrottsföreningar hade sina olika stamställen.

 

Ericssons Konditori var ett av stadens riktigt klassiska fik beläget i gamla bokhandelshuset. Sommartid hade man till och med uteservering mot Rådhusparken.

Många från landsbygden
Ett viktigt underlag för kaféerna var folk från landsbygden som kom till stan för att shoppa eller bara roa sig.

De allra flesta hade ingen egen bil utan man åkte givetvis buss och då blev det i allmänhet en hel del spilltid med självklart besök på något eller några av stadens fik. Fiken hade dessutom en mycket viktig funktion för dåtidens föreningsliv eftersom det var ytters sällsynt att föreningar på den tiden kunde hålla sig med en egen lokal. Då kunde man nyttja ett lämpligt fik istället. Man bokade helt enkelt in sig för ett avskilt rum en kväll och det upplät kaféägaren hyresfritt. Givetvis med förbehållet att mötesdeltagarna beställde fika under kvällen.


Café Wästa låg i Godtemplarhuset hörnet mellan Marknadsgatan och Trädgårdsgatan, och bytte senare  namn till Mimer, som mest blev känt för ett mycket ambitiöst läsrum.


Hudiksvalls Posten den 29 augusti 1905


Café Mimer



Café Mimer i Godtemplarhuset. Vykort ur egen samling

Samma hörna som ovan i april 2024

Mycket tidningsfolk
En annan stor kundkategori var anställda på företag i staden. Det här var före personmatsalarnas och kaffeautomaternas tidevarv.

I synnerhet företag med verksamhet på obekväma arbetstider var stora kafékunder.

Journalister och grafiker på stadens tre tidningar hade stående beställningar kvällstid. Personalen på Hudiksvalls Tidning beställde korgar med kaffe, smörgåsar och fikabröd på kvällsskiften från kafé Standard efter Västra Tullgatan.

Strand kafé på Hamngatan var stuveriarbetarnas samlingsplats. Dit gick de tidigt på morgonen för att få kaffe och en grötfrukost och sedan bar det iväg till hamnen för att se om det skulle bli något jobb den speciella dagen.

På kvällningen efter en dags slit i hamnen gick de dock förbi Strands kafé för att hamna på pilsnerhaket Tre Bockar istället.

Stadens kaféer och konditorier var tillsammans betydande arbetsplatser. Dackås, som var stadens mera exklusiva fik, hade som mest drygt 20-tal anställda Men företaget hade givetvis också stor bageri- och konditoriverksamhet med försäljningsbutik efter Storgatan.


Efter Käppuddsgatan har det under åren funnits en hel del klassiska fik.

Flytten av riksväg 13
Vad var det då som förändrade bilden och som att gjorde kaféstaden Hudiksvall gick i graven? Det var givetvis samhällsutvecklingen och en rad viktiga förändringar som gjorde detta.

I tidiga sextiotalet kom Forsasändaren som gjorde att befolkningen fick tillgång till TV på nytt sätt i Hudiksvallsområdet och på några år blev TV i praktiken allas egendom.

Och med den kom nya umgängesformer. Folk satt hemma och tittade på tiotusenkronors frågan tillsammans med grannar och en välfyllt TV-kana. Det nya hemmasittandet drabbade biograferna samt kaféerna i staden.

Några fik försökte sig på att skaffa TV och att alltså surfa på TV-epoken. Badhus Konditoriet var först med att skaffa TV.


Jägarstugan fanns i ett litet oansenligt trähus efter Kungsgatan, alldeles intill Billönnbergs och mitt emot sjukhuset

Stads besöken minskade
Och landsbygdens folk fick i allt större utsträckning egna bilar och blev alltså inte beroende av busstrafiken. Stads besöken blev därmed betydligt kortare och alltmera sällan kombinerade med kafébesök.

Dessutom fick staden två varuhus med kombinerande restauranger och fik och när man var inne i staden och handlade på varuhusen så var det betydligt mera attraktivt att inta sitt kaffe med dopp på Tempo eller Domus än att gå på något av de gamla fiken.

Läroverksungdomarna som tidigare frekventerade Kanal Kondis samlades istället på Domusrestaurangen över en Coca-Cola eller en kopp kaffe.

Ett allvarligt avbräck för näringen var det också när genomfartsleden Riks 13 flyttades utanför stadskärnan. Tidigare gick den tvärs igenom staden via Södra Vägen och Västra Tullgatan där det fanns gott om närbelägna fik som hade ett viktigt underlag i trafikanterna.

Bekymmersamt var det också att arbetsplatserna fick personalmatsalar och i många fall också kaffeautomater med gratis kaffe för personalen. Och idrottsföreningar kunde allt oftare skaffa egna föreningslokaler istället för att anlita några av stadens kaféer.

Hela den här samhällsutvecklingen gjorde alltså att praktiskt taget alla av de klassiska fiken i Hudiksvall försvann. Dackås överlevde och finns kvar än i dag och på något sätt har kafékulturen i de här dagarna återuppstått och fått nytt liv i Hudiksvall. Ett antal nya fik i stadens centrum har blivit moderna samlingspunkter och tycks alltså kunna trotsa video- och internetkulturen.

Kända kaféer i Hudiksvall under 1900-talet

Adlers, Storgatan 52
Arken, Rådhusgatan 4
Aurora, Mäster Palmsgat 4
Automatkaféet, Storgatan 20
Badhuskonditoriet, Norra Kyrkogatan 9
Kafé Beata Carlsson
Busskaféet, Möljen
Byhlens, Stora Kyrkogatan 8
Centrum, Storgatan 1
Centralparken, Stationsgatan 1
Café City Drottninggatan 15 1970 – 80- talet Äg. Britt-Lis Ullman
Dackås, Storgatan 32, Hamngatan 9
Drott, Drottninggatan 4
Eko, Konditori, Stationsgatan 1
Elida, Storgatan 53
Framtiden, Sundsesplanaden 3
4:an Nygatan 1
Fyren, Hamngatan 13
Garage Kaféet, Västra Tullgatan 16.
Grand, Storgatan 40
Hudik, Hamngatan 1
Hurtig, Storgatan 52
Hälsingestugan, Storgatan 49
Iduna, Käppsuddsgatan, sen Storgatan 26, innehavare fru Sofia Sjöqvist
Jägarstugan, Kungsgatan 26
Järnvägskaféet, innehavare fru Ingrid Dahlin
Kaffe-Baren, V. Tullgatan 12, Iris Grad
Kanal Konditoriet, Stora Kyrkogatan 8
Kungshörnan, Kungsgatan 1
Kronan, Storgatan 25
Liljan, Östra Tullgatan 5
Kafé Linnéa, innehavare av fru Mia Fridlund
Lord, Käppuddsgatan 1
Metropol, Östra Tullgatan 1
Mimer, Marknadsgatan 5
Nordanstig, Hotell Drottninggatan 11, Fröken Anna Bergman
Nya Konditoriet, Storgatan 40
Kafe Rosendahl, innehavare Karin Rosendahl
Runan, Västra Tullgatan 10
Savoy, Storgatan 34
Standard, Västra Tullgatan 20
Strand, Hamngatan 11 A
Ströget, S. Vägen 32
Sundet, Bankgränd 1
Svalan, Östra Tullgatan 6
Svea, Västra Tullgatan 11
Vallins konditori, Stationsgatan 1
Valencia, Sundesplanaden 1
Wasa, Storgatan  22
Westa, Marknadsgatan 5, innehavare fru Erika Frisk
Anna Wattmans kafé, innehavare frk Anna Wattman
Victoria, Drottninggatan 7
Åviks, Mäster Palms gata 4
Östra, Hamngatan 31

Källor:
Egna minnesanteckningar
Lokala telefonkataloger 1933, 1944, 1952 och 1973
Litteratur: Examensarbete ”Vad hände med kaféernas stad” Stockholms universitet 2001. Av Christina Persdotter
I VÅRA KVARTER  50-talets Hudiksvall av Lennart Ersson och Lars Gösta Larsson. Winbergs förlag.
Av Lennart Ersson
Avskrift: Åke Nätterö

Det här var en avskrift ur Hälsingerunor 2013, som är gjord med artikelförfattarens tillstånd.


Vi passar på att visa några relevanta tillägg:


Helsingen den 21 november 1895

Konsertafton å Stadshusets Kafé

Konsertafton gifves i afton å stadshusets kafé af tenorsångaren Olof Dahlberg, hvilken torde vara väl bekant här på platsen från föregående besök som skådespelare. Hr Dahlberg är en framstående sångare och var under 1892-93 anställd vid Lindbergska operasällskapet i Göteborg, der han med framgång utförde flere sångpartier.

Hr Dahlberg, som nu begagnar en tillfällig ledighet för att göra en sångturné genom Norrland, uppträdde bl.a. i fredags i Hudiksvall, der han tillvann sig stort bifall och hade att glädja sig åt en talrik och tacksam publik.

I morgon fredag gifver hr Dahlberg konsert på godtemplarsalen i Bollnäs kl. 8 e.m.

Källa: Kungliga Biblioteket
Avskrift: Viveca Sundberg


Hudiksvalls Posten den 6 augusti 1898



Café Hudik. Hamngatan 1. Bilden lånad från Hälsinglands museum



Solbacka. Bilden lånad från Hälsinglands museum

Hälsingestugan, Storgatan 49. Bilden utlånad av Carl Berlin



Bild ur boken ”I VÅRA KVARTER” 50-talets Hudiksvall i ord och bild.
I slutet av 50-talet hade stora delar av stadens centrum redan genomgått stora förändringar. Nu stod Domus-bygget närmast på tur på den plats där Hotell Turisten och bio Röda Kvarn tidigare hade funnits. Kafé Iduna i Lindegrenska fastigheten invid kanalen fanns ännu kvar. Här ligger idag Dahlströms center. Lägg märke till att Storgatan ännu var stenbelagd.



Bild ur boken ”I VÅRA KVARTER” 50-talets Hudiksvall i ord och bild.
Café Standard på Västra Tullgatan 20, vägg i vägg med HT, var bara en av många småkaféer i Hudiksvall. Ännu långt in på 50-talet var faktiskt Västra Tullgatan stadens genomfartsled (Riks 13).



Bild ur boken ”I VÅRA KVARTER” 50-talets Hudiksvall i ord och bild.
Barbro Lantz drev Kafé Standard vid Västra Tullgatan 20 i slutet av femtiotalet. Standard hade mest långtradarchaufförerna som stamgäster. Tidigare var Västra Tullgatan genomfart för Riks 13 genom staden, men genomfarten flyttades under femtiotalet till Kungsgatan förbi sjukhuset och det var naturligtvis inte bra för kommersen på kaféerna längs Västra Tullgatan.



Bild ur boken ”I VÅRA KVARTER” 50-talets Hudiksvall i ord och bild.
Café Central Parken Stationsgatan 1, på andra våningen i den här gamla träfastigheten vid Möljen, kunde erbjuda också trädgårdsservering på innergården. Fisklagret, med sin försäljning av redskap och fisk, tillhörde också Hudiksvalls klassiska butiker. Här fanns också under många år Modehörnan. Huset revs i slutet av 50-talet för att ge plats för bygget av Hudiksvalls nya posthus.



Bild ur boken ”I VÅRA KVARTER” 50-talets Hudiksvall i ord och bild.
Aina Hallin är en av de legendariska kaféidkarna i Hudiksvall. På 50-talet var hennes Strand Kafé Hamngatan 11A, frekventerat av arbetare och busschaufförer. Men Aina drev Strand ända in på 80-talet.



Bild ur boken ”I VÅRA KVARTER” 50-talets Hudiksvall i ord och bild.
Garage Caféet Västra Tullgatan 11, och biljarden är oförglömliga från femtiotalets Hudiksvall. Bilden är tagen en majdag 1957.



Bild ur boken ”I VÅRA KVARTER” 50-talets Hudiksvall i ord och bild.
Långt före vägkrogarnas och tavernornas tid fanns det möjlighet för vägfarande att få sig en kopp kaffé längs vägen mellan Hudiksvall och Iggesund. Vid Långsjön fanns nämligen Trollborestaurangen invid dåvarande Riks 13, placerad precis vid stranden. I slutet av 1958 inköptes restaurangen av Hudiksvalls stad inför nybyggnationen av Riks 13. Kort därefter revs byggnaden.



Bild ur boken, ”I VÅRA KVARTER”, ord och bild från 60-talets Hudilsvall av Kjell E: Genberg
Kungsgatan 1 revs för att få bort trafikhalsen vid kungshörnan. Det bastanta timmerhuset byggdes vid sekelskiftet med dåtida snickarglädje och lökkupol à la Kreml på taket. Vimpelln över tornet var märkt 1904 – det år då huset stod klart.
Kaffét som låg där kallades för Kaffé Kungshörnan.



Bild ur boken, ”I VÅRA KVARTER”, ord och bild från 60-talets Hudilsvall av Kjell E: Genberg
Öhmans hörna står på tur att försvinna för att ett nytt hus skall uppstå på samma plats. Detta är fasaden som vette mot Västra Tullgatan. Till höger ser vi skylten CAFÉ WASA, Storgatan 22


Bild ur boken, I VÅRA KVARTER  40-talets Hudiksvall, av Björn Blomberg


En av Barnens Dags kortegevagnar passerade CAFÉ WASA efter Storgatan 22, år 1946. Gatorna var kantade med åskådare som ville se de uppfinningsrika karnevalsdeltagarna.



På den här bilden från 1 maj 1958 finns ännu de gamla bryggerigaragen kvar i kvarteret Garvaren mellan Salutorget och Lillfjärden. Närmast till vänster en del av Bryggeriet och bakom det Hotell Lönnberg med fastigheten som innehöll Garage Kaféet  Västra Tullgatan 16. och biljardsalongen.

Bild ur boken ”I VÅRA KVARTER” 50-talets Hudiksvall i ord och bild.



1917. Dyrtidsdemonstration på Östra Tullgatan. Minst tusen husmödrar har samlats utanför Svenssons mejeri. Man försöker framföra sin oro över livsmedelsbristen och över ett envist rykte, som säger att mjölken skall gå upp igen.
Text och bild ur boken, Hudiksvallsbilder 1985.



1918. Käppuddsgatan. Café Iduna. Första världskrigets sista år. Bullarna är kupongfria och kaffet av surrogat. Brita är glad och söt. Pojkarna sitter länge över en halv kaffe och en tvåöres ”sågspånsbulle”. Man talar ofta om en ny tid som snart måste komma. Brita får aldrig uppleva freden och den nya tiden. 1918 är också spanska sjukans år.

Text och bild ur boken, Hudiksvallsbilder 1985.



1940-tal. Drottning vid rusningstid. Biltrafiken är numer ganska tät, men ännu cyklar många och de flesta affärer håller sig med springpojke eller cykelbud, som det heter numera.
Text och bild ur boken, Hudiksvallsbilder 1985.



1920. Övre Storgatan vid Automathuset med Café Westa intill biografen Rex har fått modern ljusbåge med glödlampor som reklam för biografen Rex.
Text och bild ur boken, Hudiksvallsbilder 1985.



Det här stiliga paret är Eric och Aina Andersson från Kalvhaga i Näsviken.
Bilden är troligen tagen på 50-talet och vi kan se att de just har passerat
Kafé Iduna på Storgatan 26. Bilden är utlånad av deras dotter Ulla Nylander.

 

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva, eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

4 kommentarer

  1. Hej!
    Mor och far hade Café Victoria runt år 1948. Kanske i 2 år? Sedan flyttade de till Uppland/Gästrikland. Mor var född 1921 och hette Anna Victoria Hansson. Är det någon som har nått foto på lokalen?

  2. Svärmor hade Café City på Drottninggatan 15 under 70-80 talet. Hon hette Brittlis Ullman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *