ÖVRIGT

Här samlar vi många intressanta artiklar

5 kommentarer

 1. Hej, jag fick er hemsidesadress för ett par dagar sedan och tycker sidan är väldigt intressant!
  Nu kontaktar jag er för jag har en pryl. Ni har ju uppehåll till vecka 34 men jag vill vara ute i ”god tid” så jag skriver redan nu.
  För ca 30 år sedan köpte jag en märklig grej på loppis. Den kostade en krona.
  Jag har den med mig nästan jämt för att fråga om någon vet vad det är, hittills har ingen vetat. Kanske är det så att när jag eventuellt får reda på vad det är så hade det varit bättre om jag inte vetat…
  Men nyfikenheten segrar. Jag har en hemsida med bilder på grejen.
  Här är adressen: http://home.tele2.se/~w-131668/grejen
  (se upp med ”tilde-tecknet”) [~]
  Skriv gärna några rader till mig så vi kan öppna en dialog.
  Ser fram emot augusti (!?) om ni kan göra någonting på pryl-sidan 🙂
  Hälsningar
  Bernt Löf
  ullber@hotmail.com
  Östansjö 3908
  820 11 Vallsta
  070/524 66 14

  1. Hej Bernt.

   Kul att du hittat vår hemsida. Nu hoppas du att vi ska kunna förklara vad det är för konstig apparat som du har i din ägo.
   Med hjälp av dina fina foton är det ingen svårighet att förstå vad din patentsökta handmaskin har använts till. Den ersatte en på 40-talet enklare omskriven nål.
   Trots ihärdiga försök att kunna hänvisa dig till rätt museum eller sajt som närmare beskriver din pryl har vi ännu inte lyckats med det, men vi återkommer.
   God fortsättning på midsommarhelgen
   Hälsningar Åke Nätterö

   1. Hej igen Bernt.
    Jag har inte lyckats hitta någon bild eller närmare förklaring till din mekaniserade Flossanål. Även Flossanålen var en halvmekaniserad stoppnål som är den ursprungliga nålen vid tillverkning av flossamattor. Man hade en tråd i röret, stack igenom tyget och fick en ögla på, andra sidan när man drog tillbaka nålen. Nålen man hade bredvid höll kvar föregående ögla. Öglornas längd avgjordes genom den ställbara roterade skivan på vänster sida. Sedan klippte man av öglorna så att det blev flossa. Flossa är en vävnad med lugg, ryor. Blev det begripligt?

 2. Hej tack för svar!
  Jag har inte haft tillfälle att kolla er fina portal förrän nu.
  Jättekul att få reda på vad grejen är till för (eller?).

  Jag har ett par fundering…
  Nålen som sticker ut är sylvass, slipad något konkavt (på båda flata sidorna). Den skulle skära av en tråd direkt om man försökte göra en ögla med den, kanske är det en utvecklad mekanism som ska skära av tråden vid ett visst tryck?
  Röret är också skarpslipat och vad jag förstår så skulle det skära sönder tyget när det tränger ner genom det.
  Om det dessutom skulle vara en “nål bredvid” som skulle hålla kvar föregående ögla så kräver det två personer eller en omständlig variant med att släppa veven. I det fallet finns ju egentligen ingen logik i att göra ett redskap som skulle kunna arbeta snabbt.

  Min sida har fått ny adress: http://www.boispanien.eu/grejen
  (lånad från arbetet: http://www.boispanien.eu)

  Med vänliga hälsningar
  Bernt

  1. Hej Bernt!
   Som jag tidigare sagt så är ditt verktyg en mekaniserad flossanål. Sök Flossanål på nätet så du får se hu en sådan ser ut och läs sedan på Wikipedia om Flossateknik så ska du se att det blir mera begripligt.
   Hälsningar
   Åke Nätterö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *