Branden i Bjuråker 1956

Allt material i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.

kobr-001-gard
Den nedbrunna Söderblomsflygeln

Prästgårdsannexet i Bjuråker ödelades vid häftig brand den 3 oktober 1956

kobr-002
Bild ur Hudiksvalls Tidning 4 oktober 1956

Hudiksvalls Tidning 4 oktober 1956
Den 100-åriga rödmålade timmerbyggnaden hade stort kulturhistoriskt intresse. Den var i ursprungligt skick sedan flera generationer tillbaka.
I ett av rummen hade Natan Söderblom sin studerkammare.
Han flyttade till Bjuråker 1873, då han var bara 7 år gammal och hans far blev kyrkoherde i församlingen.
De flesta nu levande Bjuråkersbor har fått sin konfirmationsundervisning i den s.k. läsesalen i annexet där läsbarnen samlades tills bara för ett 10-tal år sedan. I byggnaden fanns en särskild bostad för prästgårdsarrendatorn.
Numer bor arrendatorn Gottfrid Bergström i en särskild byggnad ett stycke från prästgården, men det var meningen att familjen tillfälligt skulle flytta in i annexet nästa vecka medan deras lägenhet renoverades. För närvarande bygger församlingen en stor ladugård åt arrendatorn, och när elden bröt ut vid 15.30–tiden var 8 man i arbete.
Elden upptäcktes ungefär samtidigt av arbetarna på bygget och några av makarna Bergströms barn var ute och lekte.
Byggnadssnickare Nils Eriksson Åkre Delsbo omtalade att man lade märke till att det rök i en av skorstenarna på annexet, och trodde att det brann soteld. Men när den tjocka svarta röken snart även började tränga genom själva byggnaden förstod man att det var något galet.
Hemma i bostaden hade fru Bergström nyckeln till lägenheten och då hon visste att det inte bodde någon människa i gården ringde hon genast till brandkåren. I prästgården var det inte heller någon hemma. Kyrkoherde Torgny Franck hade gått till kyrkogården och fru Fanny Franck var i Hemvärnsgården. Båda nåddes snart av det olycksbådande meddelandet att det brann i prästgården.
En av byggnadsarbetarna, Artur Berg, alarmerade snart även brandkåren i Delsbo. Det dröjde inte länge förrän hela byggnaden var ett enda eldhav. Elden och röken syntes lång väg och en stor mängd folk kom snart till platsen.
Brandkåren hade slangledningar till Tjärna-tjärn, som ligger omkring 300 meter från Prästgården och man därför riklig tillgång på vatten. Det visade sig dock snart vara omöjligt att rädda byggnaden och man fick därför huvudsakligen inrikta sig på att rädda prästgården som var mycket starkt hotad, då endast 3 meter skilde de båda byggnaderna åt. Genom skumbeläggning skyddades gaveln från antändning. Annexbyggnaden var lågt brandförsäkrad, enligt uppgift endast för 10.000 kr. En del lösöre av mindre värde förvarades i gården och av detta räddades bl.a. en symaskin och några möbler.
Vid 18-tiden var elden släckt. Av allt att döma uppstod branden genom något elektriskt fel i de elektriska ledningarna. Ingen hade bott i gården sedan i påskas, då en av Bergströms anställda flyttade därifrån.

Konfirmander-prästgården
Prästgården (Änga 108) med det nedbrunna annexet till vänster

Som framgår av reportaget ovan fanns det inget arkiv i Söderblomsflygeln. Arkivet som fanns i prästgården blev på intet sätt skadat inte ens vattenskadat, skriver prästen Torgny Frank.  Konfirmationsboken med namn på alla som blivit konfirmerade från 1932 överlevde branden, men den är sedan 1961 spårlöst försvunnen.

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo eller Swisha till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök!

Sammanställt av Åke Nätterö


Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *