Gertrud Hansson, Bjuråker

Gertrud Hansson, var 17 år när hon var statist för Gun Wållgren i filmen Flickan och Djävulen


Se filmen Flickan och Djävulen.


Gillar du den här sidan får du gärna dela den med dina vänner


Har du en egen hemsida får du gärna länka till dellenportalen.se Tack för ditt stöd!


Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det dokumentet du har framför dig.


Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan

 


Gertrud Hansson, 83 år, spelar durspel med bravur. Hon var statist för Gun Wållgren i filmen Flickan och Djävulen 1944 som hade premiär på biografen Grand i Stockholm.


Filmen

FLICKAN och DJÄVULEN

 Stand-in: Gertrud Hansson

När Gertrud, född Liif från Fagerfall, var 17 år spelades en film in i Bjuråker och på andra ställen. Det var produktionsbolaget Terrafilm AB som lämnade Stockholm och studiofilmningen vid Sandrev-Ateljéerna för lite sköna och äkta naturscenerier som det finns gott av i Hälsingland.

Inspelningar gjordes även i Laforsen och i Ljusdal. Filmen hette Flickan och Djävulen och regissör var Hampe Faustman. Till inspelningen plockade man folk från bygden. Gun Wållgren spelade flickan Karin och Stig Järrel en gårdfarihandlare. Gertrud var statist för Gun Wållgren.

– De kom och hämtade mig i en stor svart bil och skjutsade hem mig sen. Jag fick gå på en åker på gården Klangs i Svedjebo mot skogen med ett knyte. Och nere på en åker vid Svågan. Jag fick gå några gånger minns jag innan det blev som den tänkt sig, säger Gertrud och ler vid minnet.

Av och till har jag hört talas om detta. Det är många i bygden som minns det hela. Ingvar Westerberg från Bricka körde en häst med vagn över gamla bron över bäcken upp för en slänt i Subback berättar Ivar Karlsson.

Det pratades i bygden om filmstjärnorna som kommit upp från Stockholm. Barnen i Lia skola några kilometer därifrån fick gå och titta på inspelningen. Sigge Strand som var 12 år gick med klassen och skolläraren Walfrid Backman. Backman hade yngsta dottern Stella med sig. Matts Gladh, 12 år då, berättar att hans morbror 1) Tycho Fredin och hans fru Anna var statister i filmen och att de fick 5 kronor per dag för sina insatser.

Filmen hade premiär 30 oktober 1944 på Grand i Stockholm. Den visades på Bricka folkets Hus. Marianne Nielsen debuterade i filmen. Marianne Höök, som senare blev en känd journalist, var scripta. Filmen bygger på en sägen från 1600-talet om häxornas makt. Bonden Klas och hans havande hustru står bland åskådarna när en häxa ska brännas på bål. Häxan förbannar hustrun och det ofödda barnet. Hon dör i barnsäng och en liten flicka föds med ett häxmärke på skuldran.

Bonden kastar sin dotter i älven och hänger sig i ett träd. Efter nitton år kommer en flicka, Karin, till bygden. Det enda hon vet om sin bakgrund är att hon kom med älven och blev omhändertagen av en man, som hon kallar gudfar.

Barbro Alving – Bang skrev i DN: Detta blir inte en filmrecension i gängse mening, det blir en hyllning till dem som skapat Flickan och djävulen. Det är givet att man ska leta fram svagheter och detaljer att kritisera även i denna film. Men det skulle kännas som grinighet och viktighet för anmälaren, som inte tvekar att kalla flickan och djävulen den starkaste, vackraste och mest betydande svenska film som gjorts sedan stumfilmens dagar.

”Börja titulera Hampe Faustman som den nye Sjöström eller Stiller kan man också avstå ifrån; det är i själva verket roligare att konstatera att han med Flickan och djävulen visar sig vara den säkraste konstnären i den yngsta regissörsgenerationen. Den som skapat dessa scener, mustiga och färgrika, laddade med stämning från vidskepelsens tidevarv, måste äga den sällsynta egenskap som kallas konstnärlig lidelse”.

2) Gertrud gifte sig med Haldor Hansson och de fick två barn. Makarna hade ett jordbruk i många år. Sen arbetade hon på Ericsson i Delsbo. Gertrud bor nu i byn Avholm på sin makes föräldragård med storslagen utsikt över blånande berg och Norra Dellen. Där har hon en stor och välskött trädgård. Det är ett överdåd med blommor även inomhus som prunkar långt in på hösten. På äldre dar började hon spela Durspel och cittra. Hon har varit med i en grupp – Ladycittrorna – som åkt runt och uppträtt på olika ställen.

Filminspelningen blev genom åren till ett roligt minne. Hur det kom sig att just hon fick rollen minns hon inte. Men kanske för att hon var blond och såg ut som en riktig hälsingetös.

– Jag tror att jag fick en tia för min insats. Men det var roligt. Verkligen annorlunda, säger Gertrud och slår an några toner på sitt dragspel.

Källa: Bjuråkers-Blad 2010
Text och foto: Helena Palén Olofsson
Avskrift: Åke Nätterö 


—7E27— 1) Uppgifter ur Bjuråkers släktregister

16 BROR TYCHO FREDIN, * 2/5 1919, s. t. bonden M. Fredin i Västansjö 72, Bjuråker. G. 18/10 1942. Jordbr.-arb. i Västansjö 72. † 9/8 1994
(X27) ANNA BIRGITTA JONSSON, * 30/4 1924 i Ljusdal, Gävleb. Infl. 1942
SIV BIRGITTA * 29/6 1942
BROR STURE * 24/1 1952


—21E15— Uppgifter ur Bjuråkers släktregister

14 KARL JOHAN LIF, * 27/12 1882, s. t. bonden A. Lif i N. Lia. G. 4/2 1912. Rätt. Bos. i Friggesund, sen. bonde i Fagerfall 22, Bjuråker.
6F36 KARIN STRAND, * 15/12 1887, d. t. bonden O. Strand i Svedjebo 1, Bjuråker.
ANDERS GUSTAF * 26/7 1912. Jordbr.-arb.
ANNA MARGRETA * 25/2 1915
2) GERTRUD LINNÉA * 6/5 1926    26A57

   

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller donation senare,  mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök!

Sammanställt av Åke Nätterö


Tillbaka till toppen,

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *