Strömbacka

Dellenportalen har samlat uppgifter och bilder om skolan i Strömbacka från intervjuer, privatpersoner, olika arkiv, Bjuråker – Norrbo skolinventering och inte minst bilder från Dellenbygdens Fotoklubb.
Boken om Bjuråker – Norrbo skolors historia, finns att köpa på biblioteket i Friggesund och vid Bjuråkers Forngård.

Böcker med enbart skolkort finns att köpa på biblioteket i Friggesund.  


Följ oss på Facebook,och dela gärna den här sidan med dina vänner


Gillar du den här sidan – glöm då inte att att klicka på Gilla-knappen. Tack!


Materialet i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.

Det är okej att använda något av Dellenportalens uppgifter om ni anger Dellenportalen.se som källa. Men det är inte okej att ta bilder och text och lägga ut det på andra sidor.


Var den här sidan intressant? Glöm då inte lägga den bland dina favoriter.


Har du en egen hemsida får du mycket gärna länka till oss


Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det här dokumentet.

 

Historik

1885 Sockenstämman beslutar att alla socknens skolor skulle underställas församlingen. Därmed upphörde Brukets skola.

1907 Nya skolan byggdes
1908 Eleverna delas upp i två avdelningar, klass 1 – 2 och klass 3 – 6
1936 Småskolan i Moviken och Strömbacka läggs samman.
1941 Anna-Lisa Bergsman Masbo, berättar att hon fick gå 1:a klass i Frisbo
1982 Skolan lades ner och eleverna överfördes till Friggesund


Intervju med Sigrid Nilsson född Henriksson år 1930 i Järse i Skärås: (Nedskrivet av Marianne Ekblom oktober 1999).

Sigrid började skolan i Skärås 1938. Då hade barnantalet sjunkit till 10 i klasserna 1-6. År 1940 drog man in skolan i Skärås och eleverna flyttades över till Strömbacka. Sigrid fick då gå ensam två kilometer över Lingåsen fram till Lennsjövägen. Där fick hon invänta skolbilen som kom från Lennsjö. Hon gick klass 3-6 i Strömbacka och undervisades av Henry Larsson, Gunnar Tomasson och Frida Engberg. Någon större skillnad mellan Skärås och Strömbacka skolor var det inte. Jo två saker skilde.

Vi fick ha gymnastik i omklädningsrummet och så hade vi en duktig sömmerska som undervisade oss i syslöjd. Hon hette Anna Westerberg Skolbilen har etsat sig fast i Sigrids minne. Att under värsta kristiden åka skolbil betydde att bilen drevs med gengas och var utrustad med ett stort gengasaggregat!!!

Den gengasdrivna bilen var svagare än en bensindriven därför hände det ofta att bilen inte orkade uppför Skräddarbacken i Frisbo. Erik Wennberg som körde bilen blev vit i ansiktet av ilska varje gång det hände. Han fick ut och hacka med spett i gengasaggregatet och barnen fick ut och skjuta på bilen så att de kom uppför backen. En dag var Sigrid extra fin. Hon hade en ny vit skidjacka på sig. Efter Skräddarbacken var den inte vit längre och vad värre var sotet gick inte att tvätta bort från jackärmen. Liksom storasyster bytte Sigrid matsäckssmörgåsar med sina kompisar. Hon minns särskilt den gången hon bytte med Yngve. Sigrid hade bara hembakat bröd med stekt ägg med sig men Yngve den lyckosten hade köplimpa och rökt kött! Efter massor av år träffades de på dans. Gissa vad de pratade om?! Två nya lekar dyker upp i Sigrids hågkomster. Fotboll och brännboll. En annan nyhet avslutar hon med. De gjorde en för den tiden mycket lång skolresa. De åkte till Ljusdal.


Intervju med Gittan Skoog f. Berglund f. 1935, Friggesund. (Nedskriven 2001-11-09).

Gittan började sin skolgång i Strömbacka för Ragnhild Englund. Hon vikarierade för ordinarie läraren Anna Ekblom som var sjukskriven hela första läsåret. På luncherna fick Gittan gå hem och äta i första klassen men sen blev det bespisning och alla elever åt i skolan. Efter småskolan fick strömbackaeleverna åka till Moviken. Där gick man i folkskolan som var uppdelad i en klass 3–4 och en 5-7.

Så här fortsätter Gittan sin berättelse:
Det var fina lokaler i Moviken skola. Matbespisningen var på övre våningen. Någon gymnastiklokal fanns det inte utan de få gånger vi hade gymnastik inne fick vi plocka bort alla bänkar i skolsalen innan vi kunde börja. För det mesta höll vi till utomhus och spelade brännboll eller korgboll. När vintern kom åkte vi skidor.

I trean hade jag Märta Söderström, men i fyran kom Signe Ärlig från skolan i Fönebo. Hon älskade psalmverser, det minns jag. För min del tyckte mera om historia och geografi.

Märta Stenäs, som undervisade i de högre klasserna, var mycket duktig att sjunga och spela. Vi sjöng mycket i stämmor och i kanon. Jag kan fortfarande alla sånger i sångboken ”Nu ska vi sjunga”.

I taxibilen från och till skolan kunde det bli väldigt trångt ibland. Det var Anton Wedin som körde och vi var så många barn så egentligen skulle vi nog ha åkt i två omgångar, men ibland fick vi tränga oss och åka alla med samma tur.

Fortsättningsskolan gick jag på skolan i Avholm. Skolköket hade vi i skolsalen och syslöjden i lärarbostaden där Hedmans bor nu.

Flera av oss hade en särskild skolmössa. Det var en svart eller mörkblå sammetsmössa med en hård skärm.


 

Minnen från småskolan i Strömbacka

Åke Jonsson berättar hur han som ordblind blev både fysiskt och psykiskt misshandlad av lärarinnan på småskolan i Strömbacka.

Jag började i skolan 1949 och min lärare var fru Anna Ekblom.

Vid inskrivningen åkte min pappa, Annebo-Johan och jag tåg till Strömbacka. Vi satt på en virkesvagn som varit ner till hamnen i Moviken och tömt sin virkeslast. Vagnarna gick sedan tomma tillbaka upp till Strömbacka, det var på en sådan vagn vi åkte.

Ska berätta om några episoder som kuvade min självkänsla och mitt självförtroende, något som förföljt mig hela livet. Men först två ljusa minnen från utflykter.

Ett oförglömligt minne är från smedjan i Strömbacka, med alla smeder i sina långa vita smutsiga kläder och sedan när vi fick se hur arbetet vid den väldiga mumlinghammaren gick till.

Ett annat minne är från en skidutflykt en fettisdag då vi skidade över sjöarna till skolan i Frisbo. På tillbakavägen fick vi trötta åka med en kolfora (kolstig) som var på väg till kolhuset i Strömbacka.

Några traumatiska minnen från småskolan som etsat sig fast. Att inte kunna läsa var förenat med slag och smälek. Att ha dyslexi innebär att vid minsta stress så försvinner orden när man ska läsa, de bara far runt, runt. Helt obegripligt för en utomstående.

Det här hände när fru Ekblom ville att jag skulle skriva ett tal på svarta tavlan. Vid tavlan snurrade siffrorna bara runt så jag kunde inte se dom. ”Gå runt klassrummet så klarnar det nog i huvet på dig”, sa hon. Jag gjorde det, men det hjälpte inte, så jag fick sitta i skamvrån och skämmas

En annan episod är från första eller andra klass. Jag sitter längst fram och den här dagen har vi högläsning i andra timmen. Som vanligt har jag lärt mig min hemläxa utantill, men den som satt bredvid mig och skulle börja läsa, var sjuk den här dagen, och de betydde att det var jag som skulle börja, och det stycket kunde jag inte. Vad det innebar visste jag redan. När det blev rast sprang jag hem. Inte efter landsvägen utan i skogen på sidan om vägen. Vägen hem var 5 km. När jag kom hem och min 80-åriga böjda farmor tröstat mig, kom så någon från skolan för att hämta mig, men den personen släppte farmor inte in, han fick återvända tomhänt.

Man var tvingad att äta upp den mat man blev serverad. Fisk med mycket ben och framför allt glödstek sill kunde jag bara inte äta utan att kräkas, ändå var jag tvingad att äta upp. Vad beträffar ben hade ett lutfiskben en gång fastnat i halsen på mig därför var jag rädd för ben, men det som fick mig att kräkas var att jag såg framför mig hur min farmor brukade spotta stora gula tjocka loskor på vedträn som hon sedan lade in i spisen. (där man sedan skulle glödsteka sill). Som sagt man måste äta upp allt. Ut och kräkas, in och äta. Gång på gång. Den gången slutade det med att jag missade nästa lektion, jag fick stå kvar utanför på skolgården den timmen.

En gång när skolan var slut för dagen såg jag hur vår skolbil åkte iväg, därför ropade jag att nu faan. (nu far han). Någon flicka skrek, Åke svor, Åke svor. Det resulterade i en åthutning och en ordentlig luggning.

Ett dasslock hade gått sönder och när lärarinnan frågade vem som hade gjort det svarade någon, jag minns inte vem, det är Åke, men det var inte jag och jag bedyrade min oskuld, men det hjälpte inte. Jag fick 10 hysteriska luvar. (luggningar). Hon räknade högt, ”Ett”, varpå 2-3 hårda luggningar, ”Två”, och 2-3 hårda luggningar, osv, fram till tio.

Tur att skolagan upphörde 1952

Dessa är några av de minnen som förföljt mig hela livet. Svår dyslexi har inte gjort saken bättre. När jag fått möjlighet till en bättre befattning har jag backat ur för att inte behöva avslöja mitt handikapp. Först år 2000 fick jag hjälp på Forsa folkhögskola. Därefter blev betydligt bättre men långtifrån bra. 1966 bytte jag efternamn till Nätterö efter ön i Norra Dellen med samma namn. Sedan dess är jag ö-känd.

 

Följande lärare har tjänstgjort i Strömbacka:

1880 – 1882 Ottilia Grip
1882 – 1895 Olga Sandahl (senare lärare i Moviken)
1904 – 1905  Maria Smith
1905 – 1908 Hanna Johansson
1905 – 1907 Ester Åkerlund (vikarie)
1908 – 1908 Ester Helfrida Johansson
1908 – 1910 Laura Lind/Elin Claesson (vikarie)
1908 – 1919 Anna Westerberg
1910 – 1911 Elin Bryntesson/Augusta Andersson
1911 – 1919 Eva Bäckman
1919 – 1920 Margareta Olsson
1919 – 1920 Anna Bärlin f. Engqvist
1920 – 1922 Emmy Wahlén
1920 – 1923 Anna-Lisa Östman
1923 – 1923 Märta Linnea Olsson, Signe Viktoria Hellgren
1923 – 1937 Britt-Lovisa Forsman
1923 – 1940 Signe Siljestrand
1940 – 1943 Henry Larsson
1943 – HT      Lennart Karlsson
1943 – 1944 Frida Engberg/Gunnar Thomasson
1944 – 1946 Ingvar Elofsson
1945 – 1946 Ragnhild Englund (vikarie)
1946 – 1958 Anna Ekblom (tidigare lärare i Fönebo och Moviken)
1954 – 1955 Yvonne Persson (klass 7)
1955 – 1956 Siv Hellgren, gift Larsson, Ebeneser (klass 7) (senare lärare i Moviken)
1957 – 1976 Maud Nordlund
1958 – 1959 Malin Strandgren
1978 – 1979 Karin Hedberg
1979 – 1980 Gabriella Jonsson
1980 – 1982 Lena Eriksson

stromb-001-gamla-skolan
Strömbackas gamla skola, senare IOGT-lokal och biograf.

Gamla skolan i Strömbacka

Eldsvåda. Strömbacka skolhus i Bjuråker skadades i måndags afton illa af vådeld, som antages hafva uppkommit genom oförsigtig eldning. Innanredet och skolmaterielen förstördes, men husets stomme räddades
NORRLANDSPOSTEN DEN 22/2 1889


Intervju med Valdemar Fernlund född den 28/8 1887 i Strömbacka. Död 18/4 1984
Intervjun gjord av Åke Norberg 21/11 1983.

Valter Fernlund berättar att han är född här på Strömbacka 1887, och här har jag verkat hela mitt liv. Jag är född på andra sidan Masbosjön. Det var en gammal herrgård, där det bodde en ingenjör Ehringer förut, men som sedan inreddes som bostäder. Vi var tre familjer som bodde där, men år 1905 byggdes det om till fyra. Det var i två våningar. Där är jag född och där har jag bott nästan hela mitt liv.

Vi gick i skolan här – varannandagsskola. Vi var sex klasser i sex år. Lärdomarna vi fick var för det mesta religion och Guds ord bara. Katekes, biblisk historia och psalmboken får vi inte glömma. Där hade vi hemläxa – en och två verser. Jag är säker på att när jag slutade skolan har jag kunnat slagit vilken präst som helst, på att rabbla psalmverser! Och jag kan många än.

Det var många orättvisor i skolan, men det var kommunens fel. Det var disponent Bowallius, kyrkoherde Ringqvist och Lars Larsson i Fagerfall. Det var de som styrde hela kommunen.

Skolbarnen i högsta klassen, sexan, fick elda och städa skolan. Två flickor och en pojke skulle vara där klockan sju på morgonen. Lärarinnan bodde nere på bruket, i röda kasernen. Då skulle de dit först på morgonen och knacka upp henne och få nyckeln till skolan. Hon hade en gammal änka med sig som brukade stå för att öppna och lämna ut nyckeln. Det fick vi göra gratis.

Det var en dag en vecka då jag hade eldningen. Det var 37 grader kallt ute. Så kom då hela klasserna – tre klasser – de skulle stå ute och inte få gå in förrän lärarinnan kom. Men jag var 14 år så jag började att morska till mig lite. Då barnen kom så släppte jag in dem, de var ju stelfrusna hela högen, så de fick värma sig. Så kom hon och jag tänkte att nu brakar det löst – och det gjorde det. Då var hon som ett eldbloss i ögonen och det blev en diskussion värre. I min iver att försvara mig svor jag till, men då fick jag en örfil så att jag åkte under bänken och på gången där.

När det var fråga om rengöring i skollokalerna skulle våra mödrar dela upp sig och rengöra allt. Inte så mycket som såpa att göra rent med höll lärarinnan eller kommunen, utan det fick man ta med sig hemifrån utav de fattiga smulor som fanns hemma. De skulle sätta in fönster på höstarna, skura, tvätta de målade boaseringsväggarna för det var inte långt mellan gångarna som de där kaminerna rökte in så att det var som moln därinne. Det fick gå.

I alla fall så gjorde jag ifrån mig i skolan 1901 och skulle gå och läsa för präst 1902


skst-031--skolan
Strömbacka skola byggd 1907


stromb-002-skolan
Strömbacka skolans gårdsplan och ingång till skolsalen


Klicka på bilden för att se den i ett större format

skst-001-skolklass-1912 
Strömbacka skola 1912.

Lärare: Anna Westerberg i småskolan och Eva Bäckman i folkskolan

Bakre raden:
Okänd, Gustav Öhman, Axel Brandt, Herbert …, ? , ? , Herbert Åkerlund, ? , ? , ? , Ingvar Öhman  och en okänd.

Rad två:
Helena Sjöstedt, ? , ? , ? , … Hellberg, Ida Hammarstedt, ? , ? , ? , ? .

Rad tre:
? , ? , ? , ? , ? , Gerda Kallberg, ? , ? , ? , ? , ? , ? .

Främre raden:
Harald Berg, Anders Vedmark , ? , ? . ? , Natan Fagerström Masbo, ? , ? , Anders Ström, ? . ? , ? , ? . 


skst-002-lararinna-signe-siljestrand

Lärarinna i Strömbacka 1923 – 1940: Signe Siljestrand

 


 

stromb-009-1925
Strömbacka skola våren 1928 

Lärare: Britt-Lovisa Forsman  (hon är inte med på bild)

Stående bak:
Gösta Berg, Greta Ström, Marianne Hahne, Eva Hellberg, Sonja Fernlund, Göta Rann, Svea Persson och Elsa Hellberg

Mellan raden stående:
Ruth Lidell, Dagmar Berg, Gunnar Andersson, Verner Andersson Vargsnåret , Tore Brink, Erik Fernlund, Sigfrid Ström (i sjömanskrage), Bror Norin, Göte Andersson, Elsa Hellberg och bakom/mellan Göte och Östen Brandt.

Främre raden:
Edvard Andersson Vargsnåret, Henning Hammarstedt, Ruben Rann, Stig Larsson, Lisa Hellberg, Lydia Sjöstedt, Olga Fernlund, Göta Wahlström och Ester Persson Sörgimma


 

stromb-008-1929
Strömbacka skola omkring 1933. (Här efterlyser vi ett bättre kort)

Bakre raden:
Eskil Brandt, ? , Gösta Berg, ?, ? , ?, ? .

Rad två:
Hilda Persson, ? , Greta Ström, Marianne Hahne, Lydia Sjöstedt, …Andersson, ? .

Rad tre:
Ann-Margret Fastén, Birgit Lejdström, Ester Persson Sörgimma, Greta Jonsson Sörgimma, Dagny Brandt, Inga Färnlund, Masbo, Viola Samuelsson och Göta Wahlström.

Främre raden:
Herbert Wedin, Hjalmar Andersson, Henning Hammarstedt, ?  och ? .


 

stromb-013-1937
Strömbacka skola 1937, klass 3 – 6

Lärare: Signe Siljestrand (ej med på bild)

Bakre raden: 
Erik Hultman, Tage Erfström, Sture Wahlqvist, Alf Wahlström, Erik Hammarstedt, Bernt Erfström, Åke Hägg, David Brandt och Allan Bohlin.

Främre raden:
Gun Andersson, Nora Färnlund, Märta Storm, Vivi Berg, Mary Wedin, Sigrid Holmkvist, Ines Andersson och Ingrid Sving.


stromb-014
Strömbacka skola

Här behöver vi all hjälp vi kan få


stromb-015
Strömbacka skola

Men vilka är eleverna? Hjälp oss!

 


 

stromb-011-1942
Strömbacka skola 1942

Lärare: Henry Larsson

Bakre raden fr. v.
1. 2. 3. 4.

Rad två fr.v.
6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.

Rad tre fr. v.
15. 16. Arne Bylén 17.

Främre raden fr.v.
18. 19. 20. Thure Hägg 21. 22. 23. 24.

 


 

stromb-017-1943
Strömbacka skola läsåret 1942 – 1943. Bilden utlånad av Anna-Lisa Jonsson

Asta Andersson f. Fastén, berättar att hon gick första klass 39-40 i Moviken, 2:a klass 40-41 i Frisbo (de åkte med Wennberg) 3, 4, 5 i Strömbacka, 6:e klass 44-45 i Moviken

Lärare: Frida Engberg

Stående bak: 
Ellen Persson, 
Asta Fastén (4), Ann-Marie Samuelsson, Tora Ström, Sigrid Henriksson, Frida Engberg lärare, Gunny Andersson (framför läraren), Anna Hammarstedt, Anna Lisa Andersson, Stina Persson och Irma Färnlund

Mellanraden:
Yngve Sundin,
 Alf Erik Nord, Rune Wedin, Per Sving, Karl Erik Bergsman, Otto Brodin och Arne Bylén.

Främre raden:
Per Glad, Arne Brandt, Ture Hägg, Sven Wedin, Stig Lind och Gösta Larsson

 


 

stromb-016-1944
Strömbacka skola läsåret 1943 – 1944
Bilden utlånad av Anna-Lisa Jonsson

Lärare: Ragnhild Englund

Stående bak:
Anna Lisa Andersson, Gunny Andersson, Irma Färnlund, Tora Ström, Ann-Marie Samuelsson, Anna Hammarstedt, Asta Fastén (5), Stina Persson, Ragnhild Englund, lärare och Maj-Britt Bergsman

Mellanraden:
Sven Wedin, Thure Hägg, Rune Wedin, Otto Brodin. 

Främre raden:
Sten Wahlström,Arne Storm, Arne Brandt, Stig Lind, Gösta Larsson och Sture Larsson


HT den 16 augusti 1993

 
För 50 år sedan, 1943, gick de i skola i Strömbacka. I lördags samlades de till jubileum.
Fr, v. Karl Erik Bergsman, Stockholm, Yngve Sundin, Delsbo, Sigrid Nilsson, nu Henriksson, Frisbo, lärarinnan Frida Engberg, Harmånger, Per Larsson, Enånger och Pelle Swing, Jättendal.


 

stromb-007-1946
Strömbacka skola 1946 klass 1 – 2

Lärare: Anna Ekblom

Bakre raden:
Lennart Wahlqvist, Sivert Larsson, Gunnar From ?, Gösta Holm, Sune Olsson, Erik Sallander, Sune Fernström, Britt Rann och Sören Sundberg.

Främre raden:
Kajsa Käck, Britt Gill, Britt Öberg, Inger Persson, Birgitta (Gittan) Berglund, Ida Söderlund och Siv Nordin.


 

stromb-010-1947
Strömbacka skola 1947, klass 1 – 2 

Lärare: Anna Ekblom

Bakre raden:
Sören Sundberg Lingåsen, Bror Glad Tormyra, Barbro Netzell Tormyra, Stig Sjöstedt, Kajsa Käck Brännåsen, Britt Gill Högmyra och ?.

Främre raden: 
Sune Olsson Masbo, Rune Larsson Skärås, Lennart Wahlqvist, Karl-Lennart Eriksson, Sivert Larsson och ? .Undertecknads betygsbok med inskrivning 20 aug. 1949
Vi åkte med loket, åtminstone resan upp, förmodligen även resan ner till Moviken.

Klicka på bilden för att se den i ett större format

skst-011-klass-1-2-1949
Skolan i Strömbacka 1949 klass 1 – 2
Kort ur egen samling

Lärare: Anna Ekblom

Bakre raden:
Börje Lust Skärås, Bengt Larsson Skärås, Åke Wiberg Fönebo, Alf Lindh Fönebo, Örjan Säll Moviken, Lasse Söderlund Sörgimma och Sixten Bergsman Masbo.

Mellan raden:
Åke Jonsson Anderbo, Lennart Storm Slättjärn, Rune Westberg Strömbacka, Taisto Stenström Brännåsen, Börje Gill Moviken, Ernst Friberg Brunkänge och Bernt Nilsson Strömbacka.

Främre raden:
Barbro Sjöstedt Strömbacka, Vivi Östberg Skärås, Hildur Olsson Fönebo, Kerstin Olsson Masbo, Viola Sallander Aggtjärn, Mona Bergsman Strömbacka, Ulla Wedin Strömbacka, Inga-Lill Hill Moviken, Barbro Nilsson Anderbo, Inger Persson och Britt Hellberg Skärås.


 

stromb-012-1949
Strömbacka skola läsåret 1949 – 50 klass 1 – 2
Bild ur egen samling

Lärare: Anna Ekblom

Bakre raden fr.v. i sicksack
?, ?, ?, Mona Bergsman, Mössa med tofs Barbro Nilsson, Ulla Wedin, Inger Persson i vit mössa, Viola Sallander (skymd), Börje Lust, Alf Lindh, Skymd ?, Bernt Nilsson, Ernst Friberg och Åke Jonsson

Främre raden:
Britt Hellberg, Bengt Larsson, Sixten Bergsman, Lasse Söderlund, Barbro Sjöstedt, Åke Wiberg, Taisto Stenström, Rune Westberg och Börje Gill.

Så här såg terminsbetyget ut

 


Klicka på bilden för att se den i ett större format

skst-013-klass-1-2-1950
Strömbacka skola läsåret 1950 – 51 klass 1 – 2

Lärare: Anna Ekblom

Bakre raden:
Åke Sallander Aggtjärn, Åke Wiberg Fönebo, Lasse Söderlund Sörgimma, Bengt Larsson Skärås, Åke Jonsson Anderbo, Sixten Bergsman Masbo och Taisto Stenström Brännåsen.

Mellan raden:
Lilian Andersson Skärås, Inga-Lill Hill Moviken, Mona Larsson Strömbacka, Ulla Samuelsson Strömbacka, Gerd Sundberg Lingåsen, Barbro Nilsson Anderbo och Barbro Sjöstedt Strömbacka.

Främre raden:
Uno Hedlund Norrgimma, Nils Persson Strömbacka, Esa Lindgren Moviken och Börje Lust Skärås.

Terminsbetyg klass 2


Klicka på bilden för att se den i ett större format

skst-014-klass-1-2-1953-1954
Strömbacka skola läsåret 1953 – 1954, klass 1 – 2

Lärare: Anna Ekblom

Bakre raden:
Birgitta Brandt Strömbacka, Inger Brandt Strömbacka, Lars – Evert Hill Moviken, Hans Olov Sving Skålsvedja, Tord Sundberg Skärås och Leif Gill Högmyra.

Rad två:
Seidi Lindgren Moviken, Ingrid Hansson, Lillemor Jonsson, Ulla Käck och Sten-Åke Strandkvist

Rad tre:
Margareta Gill Högmyra, Bernt Lusth Skärås, Leif-Erik Persson Strömbacka, Gum Kvick Fönebo, Vera Sallander Aggtjärn och Karl-Olov Hill Moviken

Främre raden:
Birgit Berglund Strömbacka, Inger Lust Skärås, Kjell Herbertsson Strömbacka, Jan-Erik Johansson,  Åke Lindgren Moviken, Lars – Göran Friberg och Inga-Lill Vikberg

 


skst-015-eberneser-kapellet

Ebeneserkapellet  Strömbacka 17 ,som under några år användes som skola


Klicka på bilden för att se den i ett större format

skst-016-klass-7-1955
Strömbacka Eberneser kapellet läsåret 1955-1956, klass 7

Lärare: Siv Larsson

Bakre raden:
Börje Lusth Skärås, Lars Söderlund Sörgimma,Taisto Stenström Brännåsen, Ingvar Andersson Frisbo, Åke Wiberg Fönebo, Roland Larsson Frisbo, Sixten Bergsman Masbo, Sören Lindh Frisbo, Karl-Erik Hammarstedt Lennsjö, Åke Jonsson Anderbo och Siv Larsson lärare.

Främre raden:
Inga -Lill Hill Moviken, Barbro Sjöstedt Strömbacka, Elsie Larsson Hilltjärn, Vera Persson Frisbo, Anita Matsson Frisbo, Elsie Holmqvist Lennsjö och Lilly Axelsson Frisbo.

 
Så här såg undertecknads betyg ut för höstterminen 1955

Undertecknads slutbetyg. Gick bara ungefär tre månader innan jag hamnade på sanatoriet i Bollnäs. Dit jag fick jag sedan en del läxor och prov skickade.


Klicka på bilden för att se den i ett större format

skst-017-skolklass-1954-1955
Strömbacka skola läsåret 1954 – 1955 klass 1-2

Lärare: Anna Ekblom

Bakre raden:
Elsy Sundberg, Aina Åsbrink Moviken, Maj-Britt Juhlin Masbo, Ingrid Baumgarten,Tord Jonsson, Ola Hansson Moviken, Bernt Bergfelt, Anderbo, Bernt Lust, Skärås och Göran Lindgren, Moviken.

Främre raden:
Betty Gladh, Tormyra , Maj-Lis Olsson Masbo, Marianne Juhlin, Masbo, Märit Friberg, Brunkänge, Yvonne Brolin, Uno Lind, Fönebo och Fred Kallberg, Strömbacka.


Klicka på bilden för att se den i ett större format

skst-020-572 
Strömbacka skola 1957 – 1958, klass 1 – 2
Fotot ägs av Dellenbygdens Fotoklubb

Lärare: Anna Ekblom

Bakre raden:
Marianne Hjelm, Inger Höglund, Bengt Nordh, Arne Nylander, Roger Persson, Gun-Britt Sundberg.

Främre raden:
Hasse Persson, Roland Idén, Lennart Bergfelt, Lennart Berglund, Bengt-Åke Hill, Odd Ström.


Klicka på bilden för att se den i ett större format

skst-021-581 
Strömbacka Eberneser kapellet 1958 – 1959, klass 1
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb.

Lärare: Malin Strandgren.

Bakre raden:
Göran Höglund, Bengt-Olov Henriksson, Leif Nordqvist, Bengt-Ove Juhlin, Heikki Lindgren, Bengt-Åke Gunst, Mikael Hjälm.

Främre raden:
Jeanette Norin, Ulla Berglund, Anna Hammarstedt, Eva Brandt, Eva Bergfelt, Anita Nöjd.


stromb-005-58-59
Strömbacka skola 1958-1959, klass 2
Bilden ägs av Lars Samuelsson

Lärare: Maud Nordlund

Bakre reden:
Ingrid Baumgarten, Ulla Nilsson, Torsten Sallander, Lasse Samuelsson

Rad två:
Håkan Höglund, Örjan Larsson, Leif Estegren, Inga-Lill Norin,

Rad tre:
Ingalill Hammarström, Margareta Jonsson, Marianne Hjelm, Jonny Nylander

Främre raden:
Lisbeth Gröning, Sven-Erik Juhlin, Mona-Lisa Hamberg, Britt Thyr

 


Klicka på bilden för att se den i ett större format

skst-022-5912
Strömbacka skola 1959 – 1960, klass 1 -2

Lärare: Maud Nordlund

Bakre raden:
Bengt-Olov Henriksson, Bengt-Åke Gunst, Mikael Hjälm, Bengt-Ove Juhlin, Sven-Erik Juhlin, Leif Nordqvist, Heikki Lindgren, Olle Estegren, Göran Höglund, Roger Rask och Tom Brandt.

Främre raden:
Eva Brandt, Anita Nöjd, Pia Brandt, Eva Bergfelt, Anna Hammarstedt, Ulla Berglund, Sölwi Ström (efter terminens slut flyttade hon till Norrbo), och Gun-Britt Persson.Strömbacka skola läsåret 1960 -61, klass 1.

Lärare: Mercedes Möller (född 15/2 1895 i Bollnäs). Hon vikarierade ibland.

Mat tant: Anna Bylén

Längst bak:
Eva Julin och Peter Mattson

Tredje raden:
Pia Brant, Gun Britt Persson, Kjell Persson och Kjell Söderlund

Andra raden:
Kerstin Nilsson, Tom Brandt, Bodil Larsson och Bengt-Ove Juhlin.

Främre raden:
Åke Sundberg, Elaine Nylander och Mikael Hjelm

Frånvarande:
Eva Hammarstedt, som var sjuk den här dagen.

 


Klicka på bilden för att se den i ett större format

skst-023-6212
Strömbacka skola läsåret 1962 – 1963, klass 1-2.
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb.

Lärare: Maud Nordlund ( ej med på bilden)

Bakre raden:
Peter Söderlund, Roland Jonsson, Peter Brandt, Lars-Olof Hessner,
Christer Persson, Jan-Arne Larsson

Främre raden:
Sven-Robert Jonsson, Torsten Nöjd, Malte Hjelm, Kerstin Brandt (Wedin), Jan Brandt, Kjell-Olof Wedin, Jan Holm


Klicka på bilden för att se den i ett större format

skst-024-6412
Strömbacka skola läsåret 1963 -1964, klass 1-2.
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb.

Lärare: Maud Nordlund (ej med på bild)

Stående:
Jan-Erik Andersson, Berne Henriksson, Roland Jonsson, Stefan Idén,
Christer Persson, Ruben Persson, Jan-Arne Larsson, Malte Hjelm, Jan Brandt,
Lars Linderdal.

Sittande:
Maj Larsson, Kerstin Wedin, Inger Nilsson.


Klicka på bilden för att se den i ett större format

skst-025-6912 
Strömbacka skola 1969 – 1970, klass 1 – 2.
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb.

Lärare: Maud Nordlund, (ej med på bild).

Bakre raden:
Jari Koivomaa, Asko Hokkanen, Bengt Andersson, Inge Wedin, Kent Storm.

Främre raden:
Tarja Koivomaa.  ?, Ingrid Nilsson, Lena Byhlén.


Klicka på bilden för att se den i ett större format

skst-026-7012
Strömbacka skola 1970 -1971, klass 1 – 2.
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb.

Lärare: Maud Nordlund, saknas på bilden.

Bakre raden:
Veli-Pekka Risto, Georg Norberg, Tomo Pajanen, Per-Erik Juhlin, Tord Storm, Mikael Johansson, Olli Pajanen.

Främre raden:
Inger Andersson, Helena Brandt, Maria Brandt, Laila Johansson, Margareta Norin.

 


Klicka på bilden för att se den i ett större format

skst-027-7312
Strömbacka skola 1973 – 1974, klass 1 – 2
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb

Lärare: Maud Nordlund, saknas på bilden

Bakre raden:
Per-Erik Juhlin, Laila Johansson, Auli Keisanen

Främre raden:
Ari Häkkilä, Ella-Karin Persson, ? , Karin Brandt, Kent Hammarström.


Klicka på bilden för att se den i ett större format

skst-028-7412 
Strömbacka 1974 – 1975, klass 1 – 2.
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb

Lärare: Maud Nordlund, saknas på bilden

Bakre raden:
Monica Fernström,(Brandt), Karin Brandt, Ella-Karin Persson

Främre raden:
Elenor Kallberg, Susanna Larsson och Kent Hammarström


Klicka på bilden för att se den i ett större format

skst-029-761 
Strömbacka skola 1975 – 1976, klass 1.
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb

Lärare: Maud Nordlund

Pernilla Stadin, Marita Widén, Malin Persson, Tomas Brandt.


Klicka på bilden för att se den i ett större format

skst-030-7813 
Strömbacka skola 1978 – 1979, klass 1 – 3. 

Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb

Lärare: Karin Hedberg

Bakre raden:
Malin Persson, Susanne Sved, Tomas Brandt, Pernilla Stadin, Marita Widén.

Främre raden:
Helena Lideståhl, Helena Hedman, Natrix Anagrius – Öjemark, Susanne Rådlund, Anneli Widén, David Widén.


 

stromb-004-79-80 
Strömbacka skola läsåret 1979/80 Klass 1 – 3
Bilden utlånad av Helena Hedman

Lärare: Gabriella Hansson

Bakre raden:
Helena Svenskas (Lideståhl), Helena Hedman, Olle Brandt och Tomas Brandt

Mellersta raden:
David Ponselius (Widén), Anneli Söderman, Susanne Rådlund och Natrix Öjemark.

Främre raden:
Jörgen Löfling, Jill Eldblom och Patrik Swang.

 

Det saknas fortfarande många skolkort och många namn och kanske har även uppgifter blivit felaktiga.

Därför behöver vi din hjälp. Rätta oss när du ser att något blivit fel och hjälp oss hitta fler skolkort så vi kan dokumentera skolans elever ännu bättre.

Längst ner på den här sidan kan du lämna kommentarer. Gäller det en hel skolklass kan du kopiera texten med barnens namn och sedan klistra in alltsammans i kommentarfältet. Där kan du sedan ta bort eller ligga till uppgifter innan du skickar det till oss.

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö 


 Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

8 kommentarer

 1. Strömbacka skola 1943. Pojken på mellersta raden nr 12 heter Yngve Sundin ej Sandin.
  MVH Sören

  1. Hej Sören. Det är snällt av dig att hålla ett öga på oss och rättar när du ser att det blivit fel Nu är det rättat.
   Håller nu på med skolkort från Frisbo och då känns det tryggt att du kollar oss, så att allt kommer att bli rätt.

 2. På bilden Strömbacka skola troligen 1955-1956 bakre raden femte från vänster är min moster Maj-Britt Juhlin, Masbo

  1. Tack Jennika för denna viktiga information. Nu har din moster fått rätt namn
   Hälsningar
   Åke Nätterö

 3. Kom på att det står fel årtal när skolan lades ner, det var 1982. Jag hann gå i ettan där innan vi alla flyttades till Friggesundsskolan.

  1. Jennika, här kommer du med ännu en viktig information. Har du möjligen skolkortet kvar så att vi kan få det dokumenterat, med namn på barn och lärare så vore det jättebra.
   Jag hoppas på dig
   Hälsningar
   Åke Nätterö

 4. Sklolfotot årsm 62 – 63.
  Andra personen nedre (främre) raden från höger..
  Jan – Olof Wedin.
  Vänligen: Lars Hessner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *