Lena Blom försvann sprlöst 1991

1991 försvann Lena Blom från Norrbo spårlöst- vad hände?


Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan

 

1991

Lena Blom från Norrbobyn i Norrbo, försvann  i juli 1991 och han ännu inte återfunnts

Efter  många år har nu rykten och teorier om hennes försvinnande börjat gro, se här, därför vill vi först visa vad som egentligen skrevs om henne i lokalpressen då hon försvann, och sedan något om vad som kan ha hänt henne.

mord-103-klipp-1

Hudiksvalls Tidning lördagen den 13 juli 1991


mord-103-klipp-15-11

mord-104-15-07-91

Hudiksvalls Tidning måndag den 15 juli 1991
Se karta


mord-102-karta

Krysset visar ungefär var Lenas cykel hittades

mord-105-16-7-91

mord-106-16-07-91

 

mord-101-karta

Riksantikvarieämbetets karta visar Ora i övre högra hörnet, och Orrön på vänster sida, två platser det spekulerades om att Lena ev. hade tänkt att simma till. Alla som känner till Dellen vet att den är mycket lynnig. Den kan blåsa upp ganska rejält på mindre än en halvtimme, och den här dagen var Dellen inte ens spegelblank, så någon längre simtur hade hon knappast tänkt sig.

mord-107-18-07-91

Hudiksvalls Tidning torsdagen den 18 juli 1991


mord-108-25-07-91


mord-109-29-07-91


Utöver vad som ovan sagts har en synsk person hävdat att Lena blivit våldtagen och mördad. Därefter ska hon ha blivit inlindad i en kedja och dumpad på stort djup. Den kända sierskan Saida kom fram till en liknande beskrivning. Hon menade att Lena fanns i vattnet utanför en gård som  blivit ditflyttad. Den gård som man då tänker på är Norrbo Hembygdsgård som blev flyttad till sin nuvarande plats 1960. Detta kräver att mördaren haft tillgång till en bra båt, haft god lokalkännedom och troligen också varit känd i bygden.

Nya uppgifter
Det finns flera teorier om vad som hände när Lena försvann. Ingen tror att hon har drunknat genom olyckshändelse eller att hon tog livet av sig, genom att dränka sig. Några tror att hon fortfarande lever, och att hennes upphittade saker bara var utlagda villospår.

Personer som deltog i spaningar, med sina ekolodutrustade båtar och de som var med och finkammade terrängen på land, tror inte att hon försvunnet frivilligt. Man är ganska överens om att det är något med hennes försvinnande som inte stämmer.

Att Lena Blom arbetade med bokföring, kan vara en pusselbit i sammanhanget.

En person var misstänkt
En misstänkt person som hade egna taxibilar i Norrbo och som kände familjen Blom och visste att Lena kunde bokföring, blev hörd i samband med hennes försvinnande. Han blev dock avförd utan att bli närmare synad. Detta påstående har jag inte kunnat få bekräftat då ärende K1332-91 rörande Lena Bloms försvinnande är sekretessbelagt.

Vi vet följande:
Lena tog sin cykel för att cykla runt Dellen till Ora, där hon skulle besöka sin syster Marianne som befann sig i familjens sommarstuga. Det vet man säkert.  Efter en kortare cykeltur vände hon om, och cyklade förbi föräldrahemmet mot Nyckelviken. Där hittades cykeln låst i skogen ett stycke från stigen.Mellan hemmet och Nyckelviken stannade hon och pratade med grannar/granne som hon annars inte brukade prata med. Varför, ville hon ha någon sorts alibi eller vittne att hon var på väg till Nyckelviken? Varför ändrade hon sin påbörjade färdplan. Detta är ett mysterium som man inte fått någon förklaring till.

All terräng, alla lador och andra byggnader, är noggrant genomsökta. Samma sak gäller alla stränder, där massor med båtar, vid ett tillfälle var man 18 båtar som i bredd körde med sina ekolod fram och tillbaka. Polisen körde med sin speciella draggnings utrustning, och helikoptrar spanade från luften utan att finna kroppen efter den försvunna Lena.

Varför hittade man bara en sko och varför hittade man hennes saker på olika ställen? Var det villospår eller är det bevis på att något mycket dramatiskt inträffade?

Det kan knappast ha varit självmord eller en drunkningsolycka. Då hade hennes kropp hittats redan samma vecka som hon försvann.

Återstår att hon blivit bragd om livet. Vem kan ha vetat om att hon fanns vid Nyckelviken och varför finns ingen person observerad längs hennes cykelväg?

Dessutom bör mördaren haft tillgång till en egen båt och haft god lokalkännedom. Med andra ord, en person från trakten.

Vid tidpunkten för Lenas försvinnande fanns det en person i Norrbo som utåt var både vältalig och trevlig, men var bakom den charmerande fasaden en riktig psykopat med ett sjukligt kontrollbehov säger hans f.d. flickvän. Jag skulle inte bli förvånad om det var han som mördade Lena, säger hon. Att jag överlevde var nog bara rena turen, säger hon.

Han kände Lena, och han kände hennes föräldrar (som gillade honom). Han brukade ibland bjuda dom på sprit vid deras sommarstuga i Ora, och han hade en snabbgående ruffad motorbåt, som troligen låg i Norrboån.

Kanske gick det till så här när Lena försvann:
Vi vet att Lena hade cyklat ut från byn för att cykla till Ora. Någonstans vid Norrbo kyrka blir hon kanske omkörd av mördaren som kommer (av ren tillfällighet?) åkande i sin Taxi. Han känner Lena och frågar vart hon är på väg och föreslår då att de tar hans båt istället, så slipper hon cykla runt hela sjön. Här ser han sin chans att få även Lena, hans ombytlighet av kvinnor är omvittnat. Kanske ljög han också ihop något om att han ville diskutera jobb med henne som revisor i hans taxifirma? Med hans förmåga att dupera och ljuga fick han henne att byta färdriktning och åka till Nyckelviken, dit han själv efter en stund anlände med sin båt. Han fick alltså Lena att oförklarligt byta färdriktning och det utan att någon har sett honom, och utan att väcka uppmärksamhet hos någon på sjön kunde han sedan möta upp Lena med sin motorbåt vid Nyckelviken.

Något dramatiskt inträffar.
Lena som är klädd i shorts, linne och träningsoverallsjacka blir kanske utsatt för ett våldtäktsförsök. Hon lyckas slå sig fri och springer ut i vattnet för att simma ifrån sin våldsman. Han tar sin båt, hinner ifatt Lena och fångar henne genom att greppa tag i hennes jacka. Jackan lyckades hon slingra sig ur. Han får då tag i hennes ena fot, men även då lyckas hon sparka sig loss så att skon hamnar i vattnet. Vad som sedan händer i vattnet, ombord på båten under kvällen och natten, är saker vi kanske aldrig för veta.

Sedan han dödat Lena blev hon kanske inlindad i båtens ankarkedja med vidhängande ankare och dumpad vid Dellens långa djupspricka där sjöbotten stupar lodrätt ner på djup mellan 40-50-60-och 70 meter. Mördaren kände väl till denna djupspricka, det gör alla som har båtar i det här området. Vi vet att hans båt var en Uttern Hardtop som gjorde omkring 25 knop. Han deltog inte i sökandet efter Lena har vi fått bekräftat. Några år efter Lenas försvinnande fann han för gott att lämna Norrbo. Han hade då skörtat upp några ortsbor som först då på allvar förstod vilken ful filur han var. Efter en längre tids sjukdom avled han i maj 2016.

Även Anders Eklund, ”Englas mördare”, säges ha varit misstänkt för att ha något med Lenas försvinnande att göra. Men det är knappast troligt, ingen okänd person är observerad i området vid tiden för Lenas försvinnande.

Lena Blom förklarades död den 31 juli 2001.

En sista fundering. Varför har Lenas försvinnande blivit sekretessbelagt?
Kan det vara så, att mördaren till slut lättade sitt samvete, och med hänsyn till hans barn, har polisen helt enkelt valt att lägga locket på och avslutat ärendet?

 

mord-111-karta

Upp till vänster syns Nyckelviken och långt ner till höger i en röd ring finns Norrbo Hembygdsgård inritad. Den här kartan med alla sjödjup gavs ut 1988

Det finns en sista utväg att få veta sanningen
 -Låta ett välkänt medium besöka platsen där hon försvann –

Det skulle vara intressant om någon kunde bekosta ett erkänt medium. Först då, kan vi kanske få veta vad som egentligen hände – Lena Blom.

 

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78.

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *