Björsarv

Dellenportalen.se har samlat ihop fakta och bilder om skolan i Björsarv från privatpersoner, olika arkiv, Bjuråker – Norrbo skolinventering och inte minst bilder från Dellenbygdens Fotoklubb.
Boken om Bjuråker – Norrbo skolors historia, finns att köpa på biblioteket i Friggesund och vid Bjuråkers Forngård. Böcker med enbart skolkort finns bara att köpa på biblioteket i Friggesund.


Materialet i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.

Det är okej att använda något av Dellenportalens uppgifter om ni anger Dellenportalen.se som källa. Men det är inte okej att ta bilder och text och lägga ut det på andra sidor.

Följ oss på Facebook,och dela gärna den här sidan med dina vänner


Gillar du den här sidan, glöm då inte att att klicka på Gilla-knappen. Tack!


Var den här sidan intressant? Glöm då inte lägga den bland dina favoriter.


Har du en egen hemsida får du mycket gärna länka till oss


skol-007-skolhuset

Björsarvs skola oktober 2014. Nu privatbostad

 

Björsarvs skola tillkom 1934
Huset byggdes av privatpersonen handlaren Knut Söderström.

Långmors skola hade många barn och borde delas.
Det uppstod tycke mellan en son till ägaren av Söderströms affär i Björsarv och folkskollärarinnan Lilly Björndahl från Börsbo i Dalarna. Hon tjänstgjorde då i Stråsjö skola. Sderström ville nog inte gärna hyra ut en nybyggd gård till skola, men då tillfälle nu uppstod, att svärdottern skulle få arbeta hemma i Björsarv, där sonen Ivar Söderström bodde, upplät han lokalerna.

Till Stråsjö hade dåvarande Lilly Björdahl kommit 1932 och efterträtt småskollärarinnan Elin Ekström som flyttat till Kyrkskolan.
Björdahl hade alltså varit i Stråsjö 1932 – 1934. Skolformen i Björsarv blev av B3 – typ. Barnantalet var 18 folkskolebarn (ibland 19).

När skolan i Björsarv upphörde 1953 fick Lilly Söderström, f. Björdahl tjänst i Ängebo skola där hon jobbade kvar till sin pensionering.

Tjänstgörande lärare i Björsarvs skola:
Den enda lärare som hade fast tjänst i Björsarv verkar vara (37A11),
Lilly Södersröm f. Björdal. 1934 – 1953 (19 + 2 år).

 

Intervju med Britta Koch (född Olsson 1931).
Gick i Björsarvs skola 1938 – 1944
Vi gick alla sex klasserna i samma klassrum. Vår lärare hette Lilly Björdahl g.Söderström 1941. Hon var väldigt snäll och bra lärare. Hon var lugn och vänlig och det var nog tur att det inte fanns värre busfrön där, även om en del pojkar kunde bråka ibland. Läxor fick vi som vanligt var på den tiden. Psalmverser, städer och kungar. Lilly Björdahl/Söderström spelade orgel till psalmsång varje morgon.
Jag minns inte att vi hade gymnastik inne i klassrummet nån gång. Däremot var vi ute och lekte mycket. På vintern var det skidåkning förstås och på våren spelade vi kula och ”kampa” boll och hoppade hage. Pojkarna sparkade boll för de mesta. Slöjd hade vi flickor för fröken. Vad pojkarna gjorde då vet jag inte. I fortsättningsskolan fick vi åka ner till Avholmsskolan och ha skolkök. Pojkarna hade slöjd där. Barnantalet i Björsarvsskolan varierade mellan 15 och 20. Det var en trevlig tid.

 

Intervju med Ing-Britt Zimmerman (Norberg) f. 1923.
Gick i skolan 1930 – 1936.

Jag började i första klass i en liten byskola i Medelpad. Efter ett tag flyttade vi till Björsarv och jag fick börja småskolan i Långmor. Där hade jag Agnes Eriksson. Hon var ganska sträng och lite orättvis, tyckte vi. Hon var alltid väldigt fint klädd, med spetsunderkläder, som syntes under kläderna. Hennes man som ofta var hemma, var vi irriterade på, när han skulle kolla oss, om vi hade tvättat öronen. Det var ju en ganska lång och besvärlig väg till Långmor. Jag minns att jag fått en ny fin spark, som jag väldigt rädd om. En av flickorna från Björsarv ville gärna åka med mig. Det tyckte inte jag, eftersom sparken kunde bli skråmad. Jag skyndade mig före, så jag slapp skjutsa henne.

I storskolan fick jag gå i Björsarv. Knut Söderström hade byggt ett hus, som inreddes till skola. Lärare blev Lilly Björdahl. Hon var väldigt bra och inte alls så sträng som Agnes Eriksson. Och så fick vi ju så nära till skolan. Läxor hade vi som vanligt, och psalmverser naturligtvis. Gymnastik fick vi ha ute. Årstiderna fick bestämma, vad vi skulle göra.

Lilly Björdahl var snäll och blev sällan arg. en en gång blev hon verkligen riktigt elak. Vi had plockat ärter ute på rasten och kastat på varann. För att ha till nästa rast tog vi in ärter i klassrummet. Jag tog mina i förklädet, pojkarna i fickorna. Under nästa lektion kunde en av pojkarna inte låta bli att kasta i klassrummet. Det small till på svarta tavlan mitt under en sånglektion. Fröken tvärtystnade och blev arg. I förskräckelsen tappade jag några ärter och hon frågade mig naturligtvis. Jag namngav den som kastat och han fick sig en ordentlig åthutning.
Det var en mycket trevlig skola och tiden i ”storskolan” minns jag med glädje.

Upptecknare: Harry Person

 


Klicka på bilden för att se den i större format

sko-006-1935
Björsarvs skola 1935, klass 1 – 6
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb

Lärare: Lilly Björdahl

Bakre raden:

Karin Larm, Arne Olsson, Birger Eriksson Leek, Millard Perssn,
Oidentifierad, Tage Larm, Jonas Larm, Ing-Britt Nordberg, Anna-Lisa Dahl,
Britt-Marie Jönsson, Anna Larm (Björk)

Främre raden:
Anna Lindqvist, Elma Thorén, Linnea Andersson, Svea Leek,
Jenny Söderström, Märta Söderström, Karin Olsson (Björklund)

Lilly Björdahl har själv tagit kortet under en lingonplockningsdag.
Härbret ovanför skolan är numera rivet

 


Klicka på bilden för att se den i större format

sko-001-4216

Björsarvs skola 1942, klasserna 1 – 6 
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb

Lärare: Lilly Söderström.

Från vänster:
Britta Olsson, Ingrid Eriksson – Leek, Thea Larm, Edith Persson, Anna Larsson (Persson),
Bror Jönsson, Ivar Larm, Erling Olsson, Gerd Lindberg, Inger Lindberg.

Obs.Vid fototillfället var cirka hälften av eleverna hemma från skolan på grund av en influensaepidemi.


Klicka på bilden för att se den i större format

sko-002-4416

Björsarvs skola 1944, klasserna 1 – 6
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb

Lärare:  tillfällig vikarie

Bakre raden:
Ulla Larsson, Edith Persson, Anna Larsson, Ingrid Lindqvist, Siv Mattsson,
Gerd Lindberg, Gun Jönsson

Främre raden: (sittande)
Martin Olsson, Erling Olsson, Evert Persson, Bengt Larm.


Klicka på bilden för att se den i större format

sko-003-5036

Björsarvs skola 1950, klass 3 – 6
Bliden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb

Lärare: Lilly Söderström

Bakre raden:
Bricken Jönsson (föreståndare för skolmaten), Siv Mattsson, Gun Jönsson,
Runhild Brink, Berit Bergström, Lilly Söderström.

Främre raden:
Rolf Olsson, Bengt Larm, Börje Bergström, Pavo Paasanen, Sture Skoglund

 


Klicka på bilden för att se den i större format

sko-004-1950

Björsarv 1950
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb
Gävleborgs Hushållningssällskap ordnade odlingskurser, som blev en tävling mellan skolor, som ville vara med. Eleverna skulle vara från årskurs 4 t.o.m fortsättningsskolan. Björsarvs skola satsade på detta och bönder i byn ställde upp med mark.
Hilding Mickelsson från Rengsjö var anställd av Hushållningssällskapet och var den som höll i och bestämde vad v skulle odla. Det blev de vanligaste grönsakerna som vid skörd gick till skolbespisningen och även såldes till några bybor.
Harald Eriksson Leek blev den som skulle undervisa oss och se till att vi skötte odlingen ordentligt. Resultatet blev i alla fall att vi vann första pris 3 år i rad.

Vi som var med från vänster uppifrån:
Harald Eriksson Leek, Evert Persson, Rolf Lindberg, Rolf Olsson, Lennart Lindberg, Börje Bergström, Bengt Larm, Stig Lindqvist, Gun Jönsson, Siv Mattsson, Birgit Nordberg, Ingrid Olsson, och Hilding Mickelsson.
Några deltagare saknas.

Detta berättar Gun Jönsson, Björsarv

 


Klicka på bilden för att se den i större format

Fortsättning på odlingskursen

sko-005-1953
Björsarv till Bruksvallarna 1953
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb

För prispengarna vi fick gjorde vi en resa till Bruksvallarna i Härjedalen, där vi fjällvandrade med Hilding Mickelsson som ledsagare. Det blev en jättetrevlig vecka och vi bjöd med föräldrar och grannar för att fylla bussen.
Hilding filmade och tog massor av kort.

På bilden ser vi uppifrån från vänster:
Börje Bergström, Sture Skoglund, Gun Jönsson, Lennart Lindberg,
Edit Eriksson, Birgit Nordberg, Elsa Johansson, Ingrid Olsson, Rolf Olsson,
Bengt Larm, Stig Lindqvist, Rolf Lindberg, Hilding Mickelsson. Ivar Jonsson (Tomt-Ivar), (busschaufför med fru), Harald Eriksson Leek, Bricken Jönsson, Anders Persson, Pavo Paasanen, Birger Strand.

Detta berättar Gun Jönsson, Björsarv

Det saknas fortfarande många skolkort och många namn och kanske har även uppgifter blivit felaktiga.

Därför behöver vi din hjälp. Rätta för oss när du ser att något blivit fel och hjälp oss att hitta fler skolkort så att vi kan dokumentera skolan ännu bättre.

Längst ner på den här sidan kan du lämna kommentarer. Gäller det en hel skolklass kan du kopiera texten med barnens namn och sedan klistra in alltsammans i kommentarfältet. Där kan du sedan ta bort eller ligga till uppgifter som behöver ändras innan du skickar det till oss.

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo eller Swisha till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök!

Sammanställt av Åke Nätterö


Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

5 kommentarer

 1. Hej. Jag har läst igenom historiken om Björsarv skola och sett ett fel vad beträffar Lilly Söderström. Hennes efternamn är felstavat när ni skriver om henne första gången. Efternamnet ska vara Björdahl. Hon kom från Smedjebacken. Det skulle vara bra om ni ändrade de uppgifterna

  Tack.
  Birgitta Söderström

  1. Tack Birgitta, det där var verkligen behövligt. Hoppas allt har blivit rätt nu
   Hälsningar
   Åke Nätterö

 2. Hej! Någon som har uppgifter om Hildur Kristina Nilsson, född 24/2 1890. Dotter till Skogvaktare Lars Nilsson , har inte moderns namn. Familjen bodde i Bjuråker fram till 1895. Flyttade sedan till Tännäs.
  Tacksam för svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *