Mordet på Döbben 1907

Dellenportalen har uppgifter om Mord i och omkring Dellenbygden.
Allt material i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.


Följ oss på Facebookoch dela gärna den här sidan med dina vänner


Om du gillar den här sidan, glöm då inte att att klicka på Gilla-knappen. Tack!


Var den här sidan intressant? Glöm då inte lägga den bland dina favoriter.


Har du en egen hemsida får du mycket gärna länka till oss


Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan

 

Mordet på Döbben i Skärås 1907

På logen hos Norells i Skärås var det brukligt med midsommardans varje år.
Så var det också midsommarafton 1907. Folk kom från alla håll. Ungdomar och äldre, alla sjöng och var glada. Ett gäng kom från Lennsjö med den beryktade Döbben i spetsen. Döbben var känd som en suverän huggare och kolare och hade erhållit utmärkelse (en matsked i silver med inskription) för erkänd duglighet. Det berättas att hans senor var som rep.

Hans häst som gått på bete ett stycke från gården hade blivit djupt knivskuren i den vänstra länden och nu skulle den skyldige hittas och straffas.
Snart nog drog det ihop sig till gruff. En dräng på gården hade hämtat en kniv för att som han sa, försvara sin bror. Med den högg han nu Döbben djupt i magen. Man insåg genast att han var allvarligt sårad och omedelbart måste under läkarvård i Hudiksvall. I hast plockar man fram en lättsprungen vagn där han blir nerbäddad i halvsittande ställning. Sedan bar det iväg allt vad hästen förmådde och den steniga och spåriga vägen tillät.

Turligt nog hann de fram till hamnen i Moviken innan den lövade båten Tamm skulle avgå. Ombord finns ett sällskap med bl. a Natan Söderblom som var ute på en lusttur. Förskrämda ser de den blodige Döbben bäras ombord. Under färden talar Natan Söderblom lugnande och förtröstande med den döende men inget hjälper, livet flyr innan båten når hamnen i Näsviken.


HUDIKSVALLSPOSTEN DEN 27/6 1907

Dråp vid danstillställning. En ny sorglig missgärning har begåtts i Bjuråker. Det var i måndags afton under dans hos arbetaren Norén i Skärås. Dit kommo några pojkar från Lindbo och Ländsjö, hvilka skola ligga i en sådan där småfejd med Skäråspojkarne, som allt som oftast förekommer i Bjuråker. Under dansen fälldes några glåpord mellan de båda partierna, hvarvid kolaren Anders Erik Vedmark från Ländsjö gaf en af Skäråspojkarne ett slag öfver axeln med en stör, hvarpå Skäråspojken ryckte upp sin revolver. Men nästan i samma ögonblick fick Vedmark ett knifhugg i vänstra sidan, så att han ej hann längre än till dörren, innan han föll till marken.

Dagen därpå, i tisdags, då han skulle föras ned till lasarettet i Hudiksvall, afled han af knifhugget strax innan man kommit fram med honom till Näsvikens station.

Dessförinnan hade Vedmark för länsman Stertman på dennes fråga förklarat, att det var bondesonen Per Timan från Norra Långsbo som knifhuggit honom. Timan blef därpå i går häktad och införpassad till kronohäktet i Hudiksvall.


HUDIKSVALLSPOSTEN DEN 4/7 1907

Dråparen erkänner. Den för dråpet i Bjuråker af kolaren A. E. Vedmark från Ländsjö häktade bondesonen P. Timan från Norra Långsbo, hvilken hittills nekat, hade, i tisdags, då länsman Nordendahl från Bjuråker var inne på kronohäktet för att utföra talan i mål mot en annan Bjuråkerspojke — äfven det för misshandel under en danstillställning — bedt att få tala med länsmannen samt erkände då för denne, att han var Vedmarks baneman.

Timan lär nu vara djupt förkrossad öfver sin missgärning.


HUDIKSVALLSPOSTEN DEN 6/8 1907

Dråpet i Bjuråker förekom nu till slutrannsakning. Per Timan vidhöll att hans handling ej var öfverlagd, utan att han i förargelsen öfver att Vedmark slagit hans broder Jonas Timan i hastigt mod huggit knifven i Vedmark. Dådet skedde, som bekant, vid en midsommardans i Skärås, där det enligt de hörda vittnena skjutits med revolver och tycks ha gott så där småtrefligt till att pojkarne väl kunde ha anledning att instämma i det gamla uttrycket: ”Tockna baler göra vår ruin”.

Ett vittne som kommit med Ländsjö- och Lindbopojkarne till Skäråsdansen, förklarade emellertid bestämdt att det ej funnits någon afsigt hos dem att söka gräl eller slagsmål. Deras ankomst hade hälsats med ett starkare skrän och oväsen, hvilket dock snarare synes ha varit menadt som en välkomsthälsning än som en utmaning. Åtminstone visste vittnena intet som tydde på någon krigisk afsigt.

Ingen af vittnena hade riktigt observerat, hur det gick till när Per Timan gaf Vedmark banehugget. Vedmark torde emellertid ha varit på väg ut ur dansbanan, då ett skott small. Härvid vände Vedmark sig om och yttrade: ”Är det åt mig ni skjuter?” Omedelbart därpå suntes han svänga sin stör i luften och så spridde sig ryktet att Vedmark blifvit illa knifhuggen. Så berättade ett af vittnena, om hvilket det hette i polisrapporten, att han torde varit den ende bland alla deltagarne — de manliga notabene — som varit nykter.

Som bekant hade emellertid Vedmark med stören slagit till Jonas Timan, så att denne segnat ned ett tag. Jonas hade emellertid rest sig och ryckt fram sin revolver, som Vedmark slagit ur handen på honom. Nästan samtidigt hade Per Timan huggit knifven i Vedmark.

Timan dömdes för uppsåtlig men af hastigt mod föröfvad misshandel med lifsfarligt vapen, hvaraf döden följt, till straffarbete i 5 år. Därjämte skulle Timan ersätta statsverket dess kostnader i målet samt Vedmarks änka med 200 kronor årligen under hennes återstående lifstid samt med 75 kronor årligen för hvart och ett af hennes minderåriga barn, tills de fyllt 15 år.
Källa och avskrift: Viveca Sundberg


—4C10— Uppgifter ur Bjuråkers släktbok

7 ANDERS ERIK WEDMARK (DÖBBEN) * 23/11 1865, s. t. husman N. E. Wedmark i Furuberg, Bjuråker. G. 17/4 1887. Arb. Bos. i Furuberg. Sen. kol. i Länsjö, Bjuråker. † 25/6 1907 (Mördad i Skärås)
12B11 BRITA PERSDOTTER, * 27/2 1859, d. t. torp. P. Eriksson i Svedja, Bjuråker. † 7/11 1935
ANNA * 7/7 1887 (Erik Kallbergs mor)                  15A24
EMMA KRISTINA * 28/7 1890. Utfl. t. Bergsjö 1910
PEHR ERIK * 18/4 1893. Emigr. t. USA 1913
GERTRUD * 2/4 1895. † 20/10 1901
BRITA MARIA * 5/3 1897                                    (X6)31K4
ANDERS JOHAN * 23/8 1898. Utfl. t. Forsa 1941
NILS PETTER * 29/10 1903. Utfl. t. Ljusne 1924


Den ångerfulle drängen som utdelade det dödade hugget blev dömd till ett långt fängelsestraff men benådades då han blev svårt sjuk och avled i tuberkulos endast 35 år gammal.

Enl. Döbbens dotter Anna Wedmark var det den illa beryktade Tjov-Ante från Lingåsen som hade skurit hästen.
Idag kanske någon tycker att det var långt till lasarettet, men på den här tiden ansågs det tryggt att med båt och järnväg kunna komma till lasarettet på bara en dag.

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva, eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

 Sammanställt av:  Åke Nätterö

Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *