Livet och döden

Några ord om livets hårda skola och det oundvikliga som händer när livet tar slut.
Under vår tid här på jorden ska vår ledstjärna vara att visa kärlek till allt och alla.

Som andliga varelser ska vi återlämna allt som vi haft till låns (samlat på oss), det gäller även vår vårdade eller misshandlade kropp som ska återlämnas när vår jordevandring är över och vi återvänder till det tillstånd varifrån vi kom.  Har livets skola varit framgångsrik kanske vi slipper att återfödas och vi kan gå vidare i vår utveckling till att bli en bättre människa.


Svensk värdegrund.


Finns parallella universum?


Har du frågor kan Filosofiforum, vara en sida att vända sig till

 

Regler för att vara människa

 1. Du kommer att få en kropp.
  Du kan gilla din kropp eller ogilla den, men den kommer att vara din under hela tiden du är här
 1. Du kommer att få lektioner och lära dig läxor.
  Du deltar på heltid i en skola som kallas livet. Varje dag i skolan får du nya lektioner med chansen att lära dig några nya saker. Du kan välja att tycka om dina studier eller tycka att de är onödiga och dumma.
 1. Det finns inga misstag, bara lektioner.
  Att växa är en process av experimenterande. Misslyckade experiment är lika värdefulla som de som lyckas.
 1. En lektion blir upprepad tills den är avklarad.
  Lektioner och läxor kommer att upprepa sig i olika former tills den dag du lär dig vad du ska av dem. När du lärt dig en läxa kan du gå vidare till nästa.
 2. Lektioner och läxor tar aldrig slut.
  Det finns ingen del av livet som inte innehåller lektioner.
  Så länge du lever finns det läxor att lära.
 3. Där är inte bättre än här.
  När där har blivit här kommer du bara att se ett nytt där som verkar bättre än här vilket ju är ditt förra där.
 4. Andra är dina avspeglingar.
  Du kan inte älska eller tycka illa om någon annan om det inte reflekterar någonting du älskar eller tycker illa om hos dig själv.
 5. Vad du gör med ditt liv är upp till dig.
  Inom dig har du redskap och resurser för att skapa ett meningsfullt liv. Du kan använda dina resurser som du själv vill.
 6. Dina svar får du inifrån.
  Svaren på livets frågor finns inombords. Allt du behöver göra är att titta, lyssna och känna tillit.
 7.  Du kommer sannolikt att glömma dessa regler.

Källa:
Varför växer gräset, sid.16

 

Ett barn

Ett barn som kritiseras
lär sig att fördöma

Ett barn som får stryk
lär sig att slåss

Ett barn som hånas
lär sig blyghet.

Ett barn som utsätts för ironi
får dåligt samvete.

Ett barn som får uppmuntran
lär sig förtroende

Ett barn som möts med tolerans
lär sig tålamod.

Ett barn som får uppleva rent spel
lär sig rättvisa.

Ett barn som får känna vänskap
lär sig vänlighet.

Ett barn som får uppleva trygghet
lär sig tilltro.

Ett barn som blivit omtyckt och kramat
lär sig att känna kärlek till världen.

Källa:
Varför växer gräset, sid.43

Vi fortsätter med en sann historia

För dum för att lära sig

En dag när Tom, en nästan döv pojke, kom hem från skolan, hade han en lapp med sig till sina föräldrar. På lappen stod att läraren gav föräldrarna rådet att ta pojken ur skolan, då han var för dum för att lära sig någonting.

Pojkens mor blev mycket upprörd och tog pojken ur skolan för att själv undervisa honom.

Många år senare när Tom dog efter att ha levt ett långt liv, tände alla innevånare i landet en lampa under en minut för att hedra minnet av glödlampans uppfinnare, Thomas Edison.

Källa:
Varför växer gräset, sid.34


Vi avslutar med ännu en sedelärande berättelse

Djurens skola

Det var en gång för länge sedan, när alla djuren i skogen bestämde sig för att göra något ordentligt för att förbereda sig för framtiden. De bestämde sig för att organisera en skola. De antog ett aktivitetsprogram som bestod av löpning, klättring, simning och flygning. Alla djuren skulle delta i skolundervisningen.

Ankan var utmärkt i simning, bättre än läraren faktiskt. I flygning fick den godkänt men blev underkänd i löpning. Eftersom den var dålig i löpning fick den stanna kvar efter skolan för att träna. Till slut fick den sluta med simning för att klara löpningen. När ett år hade gått blev ankan godkänd i löpning, men den hade försummat simningen och var nu en medelmåtta. Dock räckte det med att bli godkänd enligt skolans principer. Ankan själv hade andra principer och blev djupt besviken över sin insats.

Kaninen var bäst i klassen på löpning, men bröt ihop efter två månader för att den inte klarade simningen.

Ekorren var jättebra i klättring men hade stora problem med flygning. Den utvecklade ett mycket dåligt självförtroende på grund av problemen och blev därmed underkänd även i löpning.

Örnen var ett problembarn. I klättring var den överlägset snabbast upp till toppen av trädet, men blev underkänd för att den envisades med att göra det på sitt eget sätt, istället för att göra som man ska…

Källa:
Varför växer gräset, sid.75

Finns det underbarn?
Barn med förmågor som de knappask kunnat lära sig under sitt korta jordeliv.
Det finns hur många exempel som helst inom vitt skillda områden.

Några exempel:
Emanne Beasha 10 år.
Anna Lee 6 år.
Jonah Ho 5 år.


Läs Teosofiska artiklar.


Ärftlighet – Reinkarnation, här får du svar på några av livets frågor

 

 

stas-013-hav

Livet efter döden

Vad är nu detta, kanske vän av ordning undrar. Många ämnen har vi behandlat och många intressanta människor har vi följt från vaggan till graven. Men där har det också tagit slut. Men tar det verkligen slut där, är det många som undrar. Det är anledningen till att vi vill titta närmare på ämnet, trots att vi egentligen inte vet vad vi kan tillföra. Ingen av oss är medial eller religiöst engagerade, och våra egna upplevelser är alltför banala för att relateras. Men ett är säkert, en dag ska vi alla tillhöra den skara som en gång har levat.

Vi är alla andliga varelser i en fysisk kropp

En dag är vår jordevandring över, vår lånade kropp har återlämnats och vi återvänt till ljuset på andra sidan. Har då allt vi lärt oss under vår jordevandring varit helt förgäves, blir banden till nära och kära brutna för alltid? Det är frågor som många undrar över. Tänk efter, vi har inga garantier att vi ska födas friska. Det finns inga garantier att vi ska leva lyckliga och få ett långt liv. Vi har varken garantier eller rättigheter till något i livet. Vi tar bara allt för givet. Samma regler gäller möjligheten att komma i kontakt med nära och kära på andra sidan. Vi måste inse, att vi kan inte ställa några krav, utan allt beror på de villkor som råder vid varje tillfälle. Den som till äventyrs ändå kräver bevis för att livet fortsätter, bör nog ödmjukt inse sin egen obetydlighet. Tids nog kommer facit. Därför är det bra om vi är ödmjuka inför de möjligheter som kanske ändå finns, och tänker mindre på våra egna behov.

När vi inser vår egen obetydlighet, blir det också enklare för de efterlevande.
Då kan vi lämna det jordiska både enkelt och billigt. En kista i papp och en enkel blomma, i stället för dyra blomsterarrangemang. Alltsammans är ändå bara till för stunden innan alltsammans kastas eller bränns. Inget monument (gravsten) som bara ställer årslånga krav på de efterlevande.

Motgångar  i livet
Innan vi mött några motgångar i livet är vi odödliga och lever kanske efter föreställningen att vi lever bara en gång. Men så snubblar vi över händelser som inte går att förklara och då börjar vår världsbild att rubbas. Kanske finns det något ändå som inte går att förklara?

Spiritualistisk litteratur
Trots att utbudet av Svensk spiritualistisk litteratur är mycket stort, och mängden oförklarliga upplevelser överväldigande, har vi ändå svårt att ta detta till oss. Det är som att vi själva måste uppleva det personligen innan vi kan acceptera att det kanske är så här livet fortsätter. Men när vardagen kommer, kommer även tvivlet. Kan det här verkligen stämma. Den inställningen är naturlig och sund.

Var kritisk och frågvis
Ifrågasätta ska man alltid göra. Det är lätt att lyssna till fel personer och kanske hamna i en gråzon där allehanda charlataner verkar. Personer som blir lätta byten är de som vet litet om livet. De är lätta att övertyga för en som påstår sig veta sanningen, just i de område där förståndet slutar och tron tar vid.

Oförklarliga upplevelser
Har du själv upplevt något som du tycker är oförklarligt? Skriva då ner din berättelse och mejla den till oss, så tar vi kanske in det här på Dellenportalen.

Medium i Dellenbygden
Finns det någon medial person i Dellenbygden eller i dess närhet? Om det gör det vi vill komma i kontakt med henne eller honom oavsett om denne person redan arbetar som medium eller är på väg att utbilda sig.

Vad tycker du om den här ämnet?
Vi vet själva inte hur den här sidan kommer att utvecklas. Kanske blir den en flopp – då lägger vi ner den. Men förhoppningsvis ska den väcka nyfikenhet, och kanske också glädja några.  Andra, som ställer sig oförstående till ämnet, tycker nog att det här är ingenting annat än rent trams. Det respekterar vi, för det har de flesta tyckt en gång.

En tänkvärd visa sjungen av Cornelis Vreeswijk: Somliga går i trasiga skor

Att se in i framtiden, enl. Wikipedia

Näradödenupplevelser enl. Wikipedia.

Läs om Edgar Cayce, som var ett känt medium

Länkar vi kan rekommendera:
Programmet ”Det okända” är ett seriöst TV-program som utan religiösa förtecken eller inslag av hokus pokus, på ett ärligt och naket sätt försöker förmedla kontakt mellan vår fysiska värld och den astrala andevärlden. Den värld dit vi alla till slut hamnar.

Programmen innehåller många bevis på livets fortsättning. För oss om redan insett att det är så här livet fortsätter efter döden är det inget nytt, bara bekräftelse på ett naturligt förlopp. Programmen kan även ses här på datorn i TV4 play.

Om du befinner dig i utlandet, använd den här länken tipsar Bianca Huneidy:


En natt på slottet TV4 play.

Det okända TV4 play

Onda andars hus TV4 play

Mariana Larsson Sjöberg – medium

Vendela Cederholm – medium

Creative Experiences Terry Evans — medium

Birkan Tore – medium. Läs mer här om Birkan.

Pierre Hasselbrandt – medium

Jörgen Gustafsson – medium

Anu Rosentjärn – medium

Camilla Öhrnberg – medium

Andreas Österlund – medium

Maria Johansson Sundsvall – medium

 Sundsvall — medium

Stockholms spiritualistiska förening.

Sällskapet sanningssökarna Stockholm

Martinus Dansken som i fem volymer beskrivet kosmos

Mediumförbundet, har får du veta vilka medium som finns nära dig

stas-012-ljus

– Tänd ett ljus, sätt en blomma på bordet och skänk en extra tanke till dem du vill minnas.

För andra sidan existerar inte tid och rum – de kan vara bara en tanke bort.

 

 

Så här kan en dödsannons se ut (inget om att – vila i frid eller sov så gott)

Döden är ingenting alls.
Jag har bara smugit in i rummet intill.
Jag är jag, och du är du.
Allt vad vi var för varandra, det är vi fortfarande.

Nämn mig vid mitt namn, tala till mig på det sorglösa sätt
som du alltid gjorde.
Använd inte annorlunda tonfall.
Bär inte pressad min av allvar eller sorg.

Skratta, som vi alltid skrattade åt de små skämt
som vi hade tillsammans.

Bed, le, tänk på mig, be för mig.
Låt mitt namn alltjämt få vara på allas läppar, så som det alltid var.
Varför skulle jag vara ur sinne, därför att jag är ur sikte?

Jag väntar på dig i en paus, någonstans mycket nära, bara runt hörnet.

Allt är bra.
Henry Scott, Holland

 

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva, eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Till toppen


Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

5 kommentarer

 1. Hej Ingegerd, tack för den fina berättelsen. Många av oss har liknande upplevelser, men för det mesta behåller vi dom för oss själva, tills någon annan börja berätta. Nu hoppas vi att fler hör av sig med liknande berättelser.
  Hälsningar
  Åke

  Förkasta | Svara | Snabbredigera | Redigera | Historik | Skräppost | Ta bort
  Livet efter döden
  Visa sida
  3
  2 godkända kommentarer
  2017-01-15 kl. 13:45
  Välj kommentar ingegerd sandstedt
  1 godkänd
  boingegerd@hotmail.com
  193.150.206.117
  Med stor risk för att bli stämplad som halvknäpp, ja hel också, anklagad för att fantisera och allmänt ”stöllig” så tar jag mod till mig att skriva som följer. Kanske det är som det brukar, någon måste börja så kommer det mera. Får se vad som händer… Jag har ju redan på Facebook skrivit om skumma saker som hänt i min bostad och p.g.a. det har jag INTE blivit till åtlöje. Den här gången handlar det inte om mig, utan en släkting jag en gång stod väldigt nära. Hon (jo, det var en hon) hade mist ett kärt syskon, sörjde och mådde väldigt dåligt. En kväll söp hon helt enkelt till, blev alltså kanonfull. Hennes anhöriga märkte ingenting (inte första gången det var så. Hon var expert på att inte visa något) och så småningom gick både hon och de andra och lade sig. Hon vaknade av att hon måste göra toabesök och under det besöket hamnade hon på golvet och blev liggande. Hur länge hon legat vet väl ingen än idag, hon blev upptäckt av sin man när han gick upp på morgonen. Ambulans tillkallades och hon forslades till sjukhuset. Nu till det märkliga… varken hennes anhöriga i bostaden, ambulanspersonalen eller läkare på akuten märkte något. OCH HON VAR LÅNGT IFRÅN NYKTER! Ingenting hittades och hon fick åka hem där hon fick känna på rejäl bakfylla. Själv är hon övertygad om att syskonet ”såg” hennes sorg och förtvivlan och var närvarande och hjälpte henne. Hon berättade för mig att hon, under natten, även hade haft besök av en hund som hon haft i tonåren (alltså för lång tid sen) som suttit vid sidan av henne. Efter händelsen blev allt lugnare och hon kunde hantera sorgen på ett bättre sätt. Ja, det var vad jag hade att berätta och tro eller inte, det är upp till var och en.

 2. Kyrkbyn Bjuråker:
  Flyttade hit för ca 10 år sedan, en relativt nybyggd enplansvilla, dock i dåligt skick då vi flyttade in, här har det hänt en hel del.
  Dock så har vi fått mycket utläst.
  I klädkammaren var det mycket dålig stämning och där inne ville man helst inte tillbringa någon längre tid.
  Satt en tidig morgon vid datorn, hade en kattleksak hängande i en skåplucka som helt plötsligt började gunga fram och tillbaka och nej det var inte pga korsdrag eller otäta fönster. En kväll då min Fru och jag låg och tittade på TV promenerade en hund igenom hallen, vi såg den inte men vi båda hörde tassarna och klorna mot golvet och nej vi hade ingen hund då. Ett flertal gånger har jag vaknat utav att ”Någon” satt sig på min sängkant samtidigt som jag kännt dammlukt, typ som utav cementdamm. Våra golv knarrar ordentligt när man går på dem. I dotterns rum var det mer regel än undantag att det började stöka omkring ungefär 10 minuter efter att man själv gått och lagt sig, jag vet inte hur många gånger jag varit upp för att skälla på henne, kommer in på hennes rum och hon sover som en stock och det är knäpptyst. Man gick och lade sig och efter en liten stund så satte det igång att promenera runt där inne igen. Min Dotter påstår sig även ha sett ”mannen”, han stod och tittade på henne vid sängens fotände, ganska lång och smalt byggd i kroppen, klädd i vit/grå arbetsskjorta och hängiga byxor som typ en ”dräng” var Jäntans beskrivning. Det här gick inte längre, det störde nattsömnen. Tog hit min Mor som är ”Trollpacka”:) och rätt duktig som Medium, och även till viss del ”utbildad”. Hon började rensa vår klädkammare och jag såg knuffen hon fick som inte var rolig att se…. Min Mor sade att vi har en portal där inne som hon stängde, då det var gjort rådde hon mig att måla vitt där inne för att göra det ljusare.
  Sedan satte hon sig i Dotterns sovrum och fick kontakt med ”Mannen” han hade varit Dräng på Gården som delvis tidigare legat på vår Tomt, Lars-Anders eller Anders Larsson hade han visst hetat. Min Mor pratade efter denna information hon fått Med ”Tå-Harry” och fick namnet bekräftat. Har själv hittat namnet då jag tittade på Gamla Bomärken/ Bjuråker, kan ha varit här på Dellenportalen, kommer inte i håg riktigt. Efter detta har det varit hyfsat lungt i huset, småsaker händer. ”Lars-Anders” fick vara kvar om han slutade störa… Dock en Höstkväll för ett par somrar sedan så Satt jag, Min Fru, Min son och svärdottern ute och grillade, det var mörkt ute och lampan lös i köket. Jag och min son satt så att vi såg rakt in i köket, Jag trodde jag var knäpp för jag såg ”Svartfôlk” som flera gånger gick igenom köket från ena sidan till den andre och fort fick det…. jag frågade min son efter en stund…. Charlie, ser du samma sak i köket som jag ser sade jag…. Ja det gör jag Pappa, du har svarta skuggor som rör sig där inne…… Detta och en hel del andra småsaker har hänt i vårt hus. Jag säger ingenting, pratar inte om Spöken, Döingar eller oknytt, berättar bara vad vi sett och hört, jag gör inga analyser. Men det var jäkligt olustigt många gånger.

  1. 4E4 Lars Andersson född 24/8 1759, s. t. bonden A. Pehrsson i Kyrkbyn 4, Bjuråker. Bonde i Kyrkbyn 4, ”Carls” . Död 4/12 1844 (ålder).

   Kan det ha varit Denne ”Lars-Anders”?:)

  2. Hej Roger. Tack för att du berättar det här. Det är tur att du har en mor som vet vad det handlar om och som också har kunskapen att kunna göra något åt det. Hoppas hon rår på det hela så att ni får lugn och ro i huset. Vi följer med spänning hur hon lyckas, så var snäll och hör av dig så vi får veta hur det går. Hälsningar Åke Nätterö

 3. Underbart att se att detta “forum” startats här , jag är övertygad att var å varrann Dellbo har något att tillföra till detta. Jag har en gammal bekant som berättade att hon sett färgade ljusklot över dellen 2 kvällar i rad. Mvh /Rune

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *