Gröntjärn – Naturfenomen

Dellenportalen har samlat uppgifter om Gröntjärn – ett naturfenomen från intervjuer, böcker och i olika arkiv. Se karta över området och Gröntjärn. Allt material i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande. Cirka 6 kilometer ifrån ligger en av Hälsinglands största källor, även det ett naturfenomen som man inte får missa. Läs här om Gladbäcken.

Läs om länsstyrelsens beskrivning av Gröntjärn.


Se Youtube film från Gröntjärn.


Creepypodden, spökhistorier på internet, avsnitt 41: Gröntjärn  folktro II, lyssna. SVERIGESRADIO


Läs mer här om fler besöksplatser och utflyktsmål.


Här kan du göra en intressant historisk resa genom att klicka på Dellenriket.


Följ oss på Facebookoch dela gärna den här sidan med dina vänner


Om du gillar den här sidan,  glöm då inte att klicka på Gilla-knappen. Tack!


Var den här sidan intressant? Glöm då inte lägga den bland dina favoriter.


Har du en egen hemsida får du mycket gärna länka till oss


Klicka här för att se fler bilder och mer information om Gröntjärn.

 

gro-001-grontjarn
Gröntjärn, bild ur boken: I Hälsingland 1957


Gröntjärn och Gladbäckens bäckhuvud – två unika naturfenomen
I Västerstråsjö i Bjuråker finns två naturfenomen, som lockar tusentals besökare varje år.
Gröntjärn är en sjö, där vattnet kan stiga och sjunka ända upp till över 13 meter utan att där finns synliga in och utlopp.
Vattenståndet styrs av ett komplicerat samspel mellan grund och ytvatten.
Mellan Storsjöns ände vid norra Sandvik och Västerstråsjö löper Hennanåsen. Den delar lokalt upp sig i mer komplexa former med flera ryggar och sänkor i ett åsnät i en instängd bergdal.
Gröntjärn ligger i ett naturreservat som bär spår efter senaste istiden med flera så kallade dödisgropar där Gröntjärn är en av de märkligaste. Ofta ligger åtskilliga meter av de sluttande gruskanterna frilagda, nästan helt utan växtlighet.

ska-029-klipp-2000

Bild ur Hudiksvalls Tidning 21 dec. 2000. Foto: Inge Gardh

Högvatten år 2000
Inte sedan 1967 har Gröntjärn upplevt så högt vattenstånd. De vindskydd och rastbord som kantar tjärnen ligger så gott som helt under vatten. På gapskjulet är det bara taket som sticker upp över isen, se bilden.

De stora nivåvariationerna i Gröntjärn, och i omgivande grundvatten, hänger samman med grusåsens instängda läge. Gröntjärn och dess omgivning mottar grundvattnet från den också utloppslösa, Stråsjö – Långtjärn – sänkan och dess omgivning.

Gröntjärnsmagasinet dräneras österut till Gladbäcken.
Vid stora grundvattenflöden från Stråsjö –Långtjärns -området hinner inte allt vatten rinna vidare från Gröntjärn, därför stiger Gröntjärns vattennivå.

Tjärnens turkosgröna färg beror framför allt på grundvattnet. Källvattnet är väldigt rent, med lite partiklar. Det gör att ljusbrytningen sker längre ner vid kiselgyttjan på botten. Kanske även speglingen från den omkringliggande skogen har viss påverkan. Källa: Länsstyrelsen


Gladbäcken och dess bäckhuvud, är en av de största källorna i Hälsingland.

GEFLEPOSTEN DEN 16/5 1889

Egendomlig naturföreteelse.
Vester om Svågaelf, hvilken flyter i sydostlig riktning genom Bjuråkers socken och utfaller i norra Dellen, framstryker ett system af sandåsar, som är orsaken till en rätt märklig naturförseelse. Vid det s.k. Bäckhufvudet, som ligger nära Bjuråkers vestra gräns, träffar man nämligen en å, som helt oväntadt framväller ur jorden.

De stora närbelägna sandfälten äro rika på små sjöar. I en af dessa är vattnet i en starkt kokande rörelse likasom i en ymnig källa. Orsaken härtill är följande. Skild från denna lilla sjö genom en smal, men hög sandrygg ligger på några meters större höjd en annan dylik. Vattnet från denna pressas under åsen in i den lägre belägna och derigenom orsakas kokningen. De flesta af dessa sjöar sakna synligt aflopp och det är först vid det nyss nämda ”Bäckhufvudet”, som deras vatten åter träder i dagen.

Källa: Kungliga Biblioteket
Avskrift: Viveca Sundberg

Gladbäcken – från rännil till stor källbäck.
Ravinen har skurit sig ned i Hennanåsens branta sluttning. Redan uppe på sluttningen tränger grundvattnet fram i en liten upprinna. Vattenmängden vid bäckhuvut ökar snabbt nedströms genom att grundvattnet tränger fram längs hela bäckfåran. Bäcken mottar inte några tillflöden av ytvatten utom möjligen vid snösmältning och kraftigt regn. Vattenflödet är över 50 liter per sekund, skriver man i boken: Källor i Sverige



 

gt-001
Gröntjärn augusti 2017. Här ser vi en av flera sittplatser där man inta sin medhavda fika, och även eller grilla om man så vill. Vattnet i tjärnen är i år mycket lågt p g v lite snö och lite nederbörd.

gt-002
Här finns grill och sittplatser med fin utsikt om man har svårt att gå

gt-003
Informationstavlan vid parkeringsplatsen. Efter en kort promenad är man strax framme vid den vackert förtrollade tjärnen.

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök!

Sammanställt av Åke Nätterö


Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

8 kommentarer

    1. Hej Jesper!

      Vad glad jag blir. Det var länge sen någon kom med nya fakta om Gröntjärn, så det ser jag verkligen fram emot.

      Hälsningar
      Åke Nätterö

  1. Fantastisk plats att bara vara på och njuta. Det är magiskt! Vi bor i Söderhamn och Stockholm och vill besöka Gröntjärn flera gånger. Vi undrar om det finns uppgifter om vattenståndet för dagen någonstans?
    Vår familj hade i Corona tider 80 års kalas med picknick där. Fantastiskt fint!
    Inga Larsson

    1. Hej Inga. Vilken bra fråga du kommer med, men tyvärr hittar jag inget svar på den, men jag ska undersöka vidare. Har nu lagt till Länsstyrelsens beskrivning av Gröntjärn och en Youtube film från 2015. Tack för mejl, ha det så bra, hälsningar Åke Nätterö

  2. Hejsan!
    I Creepypodden avsnitt 41 har de med en skräckhistoria som utspelar sig vid just Gröntjärn. Går att höras både på sverigesradio.se och på Spotify.

  3. Hej
    Vi var där igår och blev fascinerad av gröntjärn!
    Hur ofta höjer o sänker sig vattennivån?

    1. Hej Hans,
      visst är det en intressant plats. Vad jag förstår så följer den nederbörden, så det bör ha varit ganska lite vatten där nu. Det sägs att den avspeglar grundvattnet. /Åke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *