Brassberg

Dellenportalen.se har samlat fakta och bilder om skolorna i Bjuråker, främst från Bjuråker – Norrbo skolinventering och inte minst bilder från Dellenbygdens Fotoklubb. Den här tillfälliga skolan i Brassberg låg utanför Bjuråkers skolområde.  De bilder och uppgifter som visas nedan kommer från boken FÖRR OCH NU I DELLENBYGDEN, Häfte 5, sid. 40-41.
Boken om Bjuråker – Norrbo skolors historia, finns att köpa på biblioteket i Friggesund och vid Bjuråkers Forngård. Böcker med enbart skolkort finns bara att köpa på biblioteket i Friggesund.


Materialet i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.

Det är okej att använda något av Dellenportalens uppgifter om ni anger Dellenportalen.se som källa. Men det är inte okej att ta bilder och text och lägga ut det på andra sidor.

Följ oss på Facebook,och dela gärna den här sidan med dina vänner


Gillar du den här sidan, glöm då inte att att klicka på Gilla-knappen. Tack!


Var den här sidan intressant? Glöm då inte lägga den bland dina favoriter.


Har du en egen hemsida får du mycket gärna länka till oss


Brassberg ligger mellan Brännås och Sandvik. Här ovan ser vi en grupp barn samlade utanför det boningshus där man inrett en tillfällig skollokal.

Skolgången pågick sex veckor under sommartid från 1923 fram till 1929 och var den enda skolundervisning som barnen på Brassberg fick.


Brassberg 2018


Brassberg 2018. Linnea Hansson guidade undertecknad.


Brassberg ligger vackert med utsikt över BrassbergssjönBild ur boken FÖRR OCH NU I DELLENBYGDEN, Häfte , sid. 51.
Det här är Olle Dahlström, mera känd som ”Brassbergsgubben”, på vedbacken framför sitt hus.
Olle är känd genom att han lyckades odla fram sina egna potatissorter, brassbergspärer.

Olle och Alma flyttade sedan till Ängebo.
Olov Dahlström född den 2/3 1893 i Ljusdal. Död den 6/10 1986
Gift den 17/4 1915 med Alma Fredlund född den 7/6 1894. Död. 17/1 1988.


 
Från vänster ser vi Anna Dahlström-Frank, Olga Dahlström-Berglund, Elna von Wackenfelt, Syster von Wackenfelt, Frida Jönsson-von Wackenfelt, Ivan von Wackenfelt, fru Rask från Ljusdal, Rune Rask, Selma Johansson och Elvira … från Ljusdal.Familjen Dahlström och ytterligare några personer samlade framför det nybyggde där man gjorde i ordning ett särskilt rum för skolan. Det stod färdigt 1930 och från det läsåret åretruntskola. Skolan var därmed igång fram till 1935, då den lades ner.


Här saknas fortfarande många skolkort och många namn och kanske har även uppgifter blivit felaktiga.

Därför behöver vi din hjälp. Rätta för oss när du ser att något blivit fel och hjälp oss att hitta fler skolkort så att vi kan dokumentera skolan ännu bättre.

Längst ner på den här sidan kan du lämna kommentarer. Gäller det en hel skolklass kan du kopiera texten med barnens namn och sedan klistra in alltsammans i kommentarfältet. Där kan du sedan ta bort eller ligga till uppgifter som behöver ändras innan du skickar det till oss.

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo eller Swisha till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök!

Sammanställt av Åke Nätterö

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

13 kommentarer

 1. Mamma Karin Wikström (Dahlström)skulle nog kunna Berätta lite mer om skolgången på Brassberg. Hon är den enda som är kvar nu från Fam Dahlström här ovan, längst ner till höger. Hon är född 26. Mormor å morfar flyttade från Brassberg till före detta Frejagården i Friggesund morfar hann fylla 90 innan flytten å mormor firade sin 90 års dag där. De han också fira din 70 bröllopsdag innan de gick bort. Fantastiska människor.

  1. Hej Maj-Lis,
   va roligt att du berättade det här, jag kände inte till den kopplingen. Men du, kan inte du vara snäll och prata med din mamma i lugn och ro och skriva ner hennes minnen från Brassberg, som du sen kan ge till mig. De skulle vara kanonbra för oss alla. Jag hoppas på dig, det där fixar du, hälsningar Åke

   1. Hej såg det här svaret när jag satt och bläddrade igen i portalen. Ska göra ett försök att skriva ner något. Mamma var med å berättade lite tidigt i våras på Svågagården när Hasse Persson var upp och intervjuade några av våra äldre i Svågadalen.

 2. Är den unge mannen längs upp till höger (med hund i knät) min morfar (Bertil Dahlström) tro? Alma och Olov var gammelfarmor och gammelfarmor till mig….

 3. ”Österstuga” sa mormor…..där hängde hon tvätt när en fotogenlampa slocknade….Mormor bodde i den gamla lärarbostaden på Brassberg med morfar Bertil när hon var ung. Stugan revs och brändes någon gång under tidigt 1990-tal.

 4. Vi brukade ofta åka till Brassberg när jag var liten och hälsa på Brassbergs Olle och Brassbergs Alma. Jag hittade ett kort i mina gömmor som visar Pappa Albert, Brassbergs Olle, min bror Bror, Eskil, Torvald och jag på på skidor inför en pimpeltur på Brassbergs sjön. Bror var för liten för att följa med på isen så han fick stanna med mamma Lisa, Brassbergs Alma och om jag inte minns fel Brassbergs Brita (Almas och Olles dotter). Kortet är 70 år gammalt så kvalitén är inte den bästa.

   1. Hej Åke,
    Bilden finns redan på Dellenportalen under Ängebo 108. Som Rune skriver åkte vi ofta till Brassberg och jag bodde där med Olle och Alma under en kort tid, kanske en vecka på vårvintern. Jag minns tydligt att det var full vinter i Brassberg och när jag kom hem till Ängebo var våren en bit kommen men det hade nog att göra med att Ängebo ligger i södersluttning. Pappa var intresserad och lite imponerad av folk som bodde ensligt, kanske väglöst och klarade sig själva, som Brassbergs-Olle och Betlehems-Ängla. Själv var han uppväxt i Nyåker.

 5. Min far Edvin Djerf (1913 – 2003) föddes på Brassberg och bodde där till i början av 1920-talet då familjen som då bestod av sju personer flyttade till Alsjövall som ligger i närheten av Hennan och där föddes ytterligare tre syskon varav ett avled i lunginflammation endast 11 månader gammal.
  Olle Dahlström f.1893 var hans morbror och Karin Wikström är hans kusin. Jag besökte Olle och Alma tillsammans med min far 1980 så då bodde de fortfarande kvar på Brassberg.
  Min pappa Edvin har berättat att han sattes i en klass med ett år yngre barn när han skulle börja i Välje skola i Hennan för de trodde inte han kunde något som kom från Brassberg. Han kunde både läsa, skriva och var duktig i skolan så han kände sig lite kränkt av att behandlas så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *