Dellenportalen öppnar portarna

Välkommen till Dellenportalen

 

 


Drygt en halv miljon besökare

 

start-019-2018

 

 579 520 besök på Dellenportalen mellan 9 februari 2017 och 9 februari 2018.


 

Välkommen till Åke Nätterös hemsida. Jag forskar på amatörnivå om platser, människor och händelser i och omkring Dellenbygden.

Jag är idealist och inga karriärist. De flesta av mina sammanställningar är under ständig uppdatering med nya bilder och nya uppgifter, ingenting är riktigt färdigt. Därför blir det också ogörligt att ge ut något i bokform, vilket många frågar om jag tänker göra.

Kultur, är för mig att forska om sådant som jag tycker är värt att bevara för framtiden. Men min forskning anses generellt inte vara berättigat till något kulturstöd. Anledning till detta torde vara att jag gör någonting som inte är etablerat eller vedertaget, eller kanske är lagar och paragrafer föråldrade? Ändå ska väl kultur vara något som är till nytta för någon, och det är väl min forskning, eller…
Jag arbetar ideellt, betalar alla utgifter själv och offentliggör mitt resultat utan anspråk på ersättning. Som alla förstår är det en ren förlustaffär. Därför blir jag så oerhört glad när jag får någon gåva. Det ger mig möjlighet att fortsätta.

Titta först bakåt om du vill spå framtiden – (Konfucius 555 f. Kr. – 479 f. kr.)

Sedan januari 2018 är undertecknad ensam ansvarig för Dellenportalen.


 

Ber om överseende om jag inte kan svara på alla mejl och telefonsamtal

Kl 11:33 måndag f m den 23 juli 2018 fick jag ett oväntat besök. En person drabbades av en tillfällig sjukdom och förlorade kontrollen över bilen som obromsad med full kraft mejade ner den ena gaveln samt hela långsidan av förstugan, innan den knäckte husets brädfodring och kraftiga trä dymlingar innan stannade flera decimeter i husets timmervägg.

Se ett annorlunda hemma hos reportage:

start-023-bil

Denna del av huset är från tidigt 1800-tal eller tidigare

start-025-bil

start-024-bil

På den nermejade farstuväggen satt uppskattningsvis 100-150 museala kulturföremål  som blev blev mer eller mindre mosade.

start-026-bil

Så här såg det ut från insidan

start-022-2018

Här ser vi en del av den förstörda innerväggen. Själv satt jag i vid bordet den gula stolen när soffan kom flygande och slog av benet på bordet som trängde in mig mot diskbänken.

Det kraftiga stöten gjorde att saker föll omkull på en toalett, sovrum och vardagsrum. Vattenledningar sprang läck, vilket inte upptäckes med en gång utan han göra en hel del skada, tyvärr.

ob-003-soffa

Den omkring hundra år gamla, handgjorda, tränarade och mycket ovanliga soffan med originalmålning av den kände stolmakaren Åsberg, blev också den skadad.

ob-001-

ob-002-tak

Visar här bara två bilder på hur kökets tak blivit skadat

start-027-

Normalt ser huset ut så här med lambrekänger runt om.

 

Mer än två månader efter katastrofen

Efter den omedelbara chocken att få sitt hem och sina inventarier förstörda, går det saka upp för en att det här är en större katastrof än vad jag förstod från början.

Redan tidigare hade jag ont om utrymme men nu ligger det mesta i högar, eller har blivit förstört. Då går det bara inte att arbeta. Mycket deprimerande. Troligen måste man riva ut både golv och tak i köket, allt verkar ha blivit förskjutet.

Den kraftiga stöten gick som en skälvning genom huset. Saker föll i golvet, ljus föll ur sina stakar i vardagsrummet, och husets vattenledning sprang läck.

Från början var jag glad att jag kommit undan något så när helskinnad. Då insåg jag inte att den psykiska ohälsan skulle komma senare. Efter åtta veckor har ännu ingenting hänt, mer än att ytterväggen är på plats och att en inspektör besiktigat huset. Han kunde  konstatera att huset är gammalt och behäftat med många fel. Därför ska allt som räknas som förbättringar, spackling, målning och tapetsering på den frilagda timmerväggen, det får man betala själv. Samma sak med det förstörda kökstaket och den demolerade förstugan – ingen målning, då blir det bättre än det var tidigare och det går inte för sig.
Man känner sig minst sagt överkörd – för andra gången.

Det kanske är på plats att erinra hur det såg ut strax för olyckan. Sekunder före olyckan stod jag framför köksbordet och turligt nog hann jag precis att sätta mig i en stol med hjul som gjorde att jag undslapp skador. Hade jag stått upp vid köksbordet eller hade någon besökare suttit i soffan, hade kanske någon av oss mist livet eller i vart fall blivit svårt skadade. Men som sagt, föraren drabbades av akut sjukdom och ska inte känna någon skuld i det inträffade. Vem som helst av oss kan hamna i precis samma situation och då är det våra försäkringar som ska träda in och ställa allt till rätta igen. Så kommer att ske även i det här fallet, det är bara att hålla ut.

 

 

Besök våra Digitala Museum. De är alltid tillgängliga när du har tid.

Skolkorts museet innehåller långt över 1000 bilder på skolklasser från Bjuråker, Norrbo och Delsbo socknar.

Konfirmationskorts museet innehåller bilder på konfirmander under fyra generationer.

Pryl museet är ännu i sin linda, men genom sin speciella natur kan det berika både antikhandlare och prylsamlare. Testa!

Vänligen bokmärk den här sidan så hittar du lättare tillbaka

Dellenportalen är en av områdets större webbplatser med 1000-tals sidor text,10 000-tals uppgifter om platser och personer, med hundratals sammanställningar om bilar, båtar, platser etc. Tusentals bilder, och därtill uppgifter och foton på mer än etthundra årgångar konfirmander med den äldsta bilden från 1893. Projektet konfirmander under fyra generationer är troligen unik för vårt land.

Under rubriken LÄNKAR finner du mycket intressant att ta del av, dock inte den här gamla Hälsingefilmen


Alla skolor i Bjuråker, Norrbo och Delsbo

Totalt omkring 50 skolor. Vår målsättning är att dokumentera så många skolkort och så många elever som möjligt från varje skola.

HJÄLP OSS DOKUMENTERA FLER SKOLKORT! 

Du kan själv kontrollera vilka skolkort vi saknar. Leta upp rätt skola under rubriken SkolorDär kan du själv avgöra om vi redan har ditt skolkort eller inte. Har vi det inte vill vi snarast få det dokumenterat.


Konfirmationsjubileum och återförening med gamla skolkamrater, börjar hos Dellenportalen. Här har alla tillgång till samma bilder och här finns alla namn, även namn på skolkamrater som du kanske själv har glömt namnet på.


Vi arbetar efter devisen – lite prat och mycket verkstad  


Följ oss även på Facebook, och ännu bättre, del oss med dina vänner – tack!


GUIDNINGAR

Det är visserligen smickrande att bli efterfrågad om man kan ställa upp och berätta om den ena platsen efter den andra, därför att o s v.
Nu är det tyvärr så att jag har slutat med all guidning. Hemsidan och allt som har med den att göra har blivit mer än ett heltidsarbete sju dagar i veckan. Det är knappt det finns någon fritid längre. Tid och ork är som sagt bakgrunden till att jag tackar nej.

 

 

Är du på tillfälligt besök i Dellenbygden – klicka på rubriken länkar, där hittar du aktuella evenemang, hembygdsföreningar, loppmarknader, auktioner, bad, camping, sevärdheter, m.m.

Movikens masugn, finner du under Moviken del 3 eller under rubriken Järnhanteringen.

 

 

VÅRA SPONSORER

 

Logo för Monitor ERP System i Hudiksvall

Företaget Monitor har sedan starten varit vår trygghet när det krisat.

 

 

start-010-norrbo

Norrbo Hembygdsförening uppskattar vår dokumentation av bygden och vill därför stödja vår verksamhet. Ett besked som gläder oss mycket. Vårt samarbete innebär att vi får marknadsföra Norrbo Hembygdsförening under ett helt år.

Kicka på Hembygdsförenings namn så får du all aktuell information.

 

 

start-008-forsa

Forsa Hembygdsförening

Forsa är kanske den socken vi gjort allra minst för.
Ändå vill Forsa Hembygdsförening stödja vår dokumentation av bygden. Detta är mycket glädjande då det samtidigt ger oss möjlighet att få marknadsföra Forsa Hembygdsförening under ett helt år.

Kicka på Hembygdsförenings namn så får du all aktuell information.

 

 

start-009-delsbo

Delsbo Hembygdsförening

Anrika Delsbo Hembygdsförening har valt att aktivt stöda vår dokumentation av bygden.
Redan 1908 höll man Hälsingestämma i Delsbo med statsminister Arvid Lindman som invigningstalare.
Det är mycket hedersamt att få detta stöd från Delsbo Hembygdsförening och får vi dessutom digitalisera fäbodinventeringen kommer vi att kunna marknadsföra Delsbo socken ännu mycket mer.

Delsbostämman som numera är en tvådagarsfestival

Kicka på Hembygdsförenings namn så får du all aktuell information.

 

 

ICA Supermarket stöder vår verksamhet – vi stöder ICA.

Man väljer inte Delsbohallen bara för att personalen är trevlig, eller för att sortimentet är fräscht och rikligt, utan här kan man även beställa och hämta ut varor från Systembolaget, ta ut pengar ur ICA:s egen bankomat, få postservice och posta sina brev i postens brevlådor.

Hos ICA Supermarket Delsbohallen finns allt på ett ställe.

Se veckans erbjudandeKlicka på ICA:s logga

 

 

Har du fått Bredband?  

Då är det klokt att välja en lokal operatörInternetport i Hudiksvall

 

 

Använd sökfunktionen

Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det dokumentet du har framför dig.

Dellenportalen blandar historia med nutid – allvar med humor.

 

VILL DU SYNAS LITE BÄTTRE – ANNONSERA PÅ DELLENPORTALEN

 

ÄR ALLT GRATIS?
Vårt material är i ständig uppdatering, alla dagar i veckan, året runt.Under närmare tio år har vi bjudit på allt, men tyvärr är detta inte möjligt i längden.
Allt ska finansieras med en låg pension. Vi säljer inget och det finns inga bidrag att söka.

En önskan är att åtminstone få kostnaderna täckta.

Vill du stödja vår verksamhet är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo.

Du kan även Swisha din gåva till nummer: 073-600 42 78. Tack för ditt stöd!

 

Gåvor på 500 kr eller mer under 2017:

* Rolf Bogatir Delsbo
* Morgan Persson Monitor, Abonnemang på Arkiv Digital
* Bernt Persson Tallin
* Hans Fryk Uppsala
* Harry Persson Tås
* Sune Forslund Norrbo

 

Gåvor på 500 kr eller mer under 2018:

* Hans Fryk Uppsala

 

Vi är inte störst, och kanske inte bäst, men vi är bra

 

Här kan du se hur vädret blir i Bjuråker klicka på klart.se  eller SMHI


Enligt vårt webbhotell One.com (som är störst-bäst-billigast) besöks vår hemsida av mer än 500 000 personer varje år. Vi vet också varifrån besökaren är, vilka sidor man läser och vad man tankar ner. 


Väl mött önskar Dellenportalen med Åke Nätterö 

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-60062


Dellenportalens material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.

2 comments

  • My great grandfather Ante Lindberg born around 1817 had three brothers Jante, Jonke and Pelle Lindberg. All four brothers worked at the Gnarp Blast Furnace. Ante was of small stature but also of religious faith and allegedly according to family records was a Baptist minister. I find this so very fascinating and I appreciate your profound interest in sharing your scholarship. Thank you

    • Hej Roger! Tack för ditt mail. Jag vet ingenting om de personer du berättar om, så jag kan tyvärr inte ge dig något bra svar, hälsningar Åke Nätterö

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *