Kassaskåpssprängare i Dellenbygden

Under 1960-talet var troligen dynamitarden Forsa-Nicke, Dellenbygdens mest omskrivna person


Exempel på dagens kassaskåp.


Kassaskåp – Bäst i test 2024


Franz Jäger kassaskåp – Wikipedia


Se Dokumentär – Jönssonligan 40 år. 46 min.


Peter Carlsson berättar om när Jailbird Singers sprängde ett kassaskåp


Läs om Dynamit – Wikipedia


Läs om Sprängdeg – Wikipedia


Läs om En kassaskåpssprängares bekännelse.


Läs om Kriminalvården.


Läs om Norrköpingsanstalten och kända brottslingar


Läs om Tisdagstraskarna i Näsviken av Björn Lundén


Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det dokumentet du har framför dig.


Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan.

 

Sprängningen på Forsa kommunalkontor har av allt att döma utförts av ”experter”.

Hudiksvalls – Tidningen den 23 augusti 1961

En av kommunalkontorets anställda frk. Ingeborg Knittel tar en titt på det förstörda kassaskåpet

 


 

DYNAMITARDERNA SOM SPRÄNGDE KASSASKÅP

Det fanns en tid då kassaskåp sprängdes lite nu och då. Tjuvarna kallades dynamitarder av pressen. En av dessa dynamitarders framfart i Hälsingland blev en följetong i lokaltidningarna under 1960-70-talet.

Två kassaskåp och ett kassavalv sprängdes en aprilnatt 1964 på Holma Hälsinglands linspinneri i Sörforsa. Kassaskåpsdörrarna slets av sina gångjärn och förödelsen var stor inne på kontoret. Ingen hade dock hört den kraftiga smällen.


Kassören Ruben Wester hade under sina 40 år på Holma Hälsingland aldrig upplevt något liknande, stod det i bildtexten i Hudiksvalls Tidningen den 23 april 1964.

Dagen efter skulle ett par hundra skolungdomar från Hudiksvall på teater i Stockholm och se Hamlet.

I Gävle steg två män ombord på samma snälltåg. En av tonårsflickorna kände igen den ena mannen.

– Men där har vi ju ”Nicke”, dynamitarden du vet, sa hon enligt Hudiksvalls Tidningen till sin väninna, som först tvivlade på om det verkligen var sant.

Dynamitarden, var en kassaskåpstjuv som i lokaltidningarna gick under smeknamnet Forsa-Nicke.

Han hade nyligen rymt från fängelset i Norrköping tillsammans med sin kumpan från Jämtland.

De två hade gett sig ut på en stöldturné i Hälsingland och Härjedalen.

Troligen var det de som bröt sig in på Forsa Handels AB och stal tre kilo dynamit och 20-talet tändhattar. För bara en vecka senare small det i Sörforsa.

Doften av dynamit låg kvar tidigt på morgonen även på ett annat företag i trakten. Ett kassaskåp hade sprängts samma natt på Forsa-Trä.


De två stadspoliserna Stefan Persson och Erik Ytterström synar det sprängda kassaskåpet på Forsa-Trä.

Polisens misstankar riktades direkt mot rymlingarna. Forsa Nicke och hans kumpan från Jämtland var kända dynamitarder och misstänktes för flera kupper runt om i Hälsingland och Värmland.

Nu försökte de komma undan rättvisan och ta sig till Stockholm.

När Forsa-Nicke gick förbi de två tonårsflickorna på tåget blev de säkra på sin sak. De kontaktade konduktören som var minst sagt pessimistisk.

– Ni skojar för att göra er viktiga och få publicitet, ska han ha sagt enligt Hudiksvalls Tidningen.

Men när flickorna kunde peka ut ”Forsa-Nicke” när han satt och sov i förstaklasskupé, fick konduktören bråttom.

Tåget hade redan passerat Uppsala och om 15 minuter skulle det bromsa in på Stockholms centralstation.

Konduktören skrev ett meddelande på en papperslapp som han stoppade i en hylsa och kastade ut på en perrong som snälltåget for förbi utan att stanna.

Stadspolisen hann få meddelandet och stod och väntade på perrongen. Rymlingarna kunde gripas tack vare de två tonårsflickorna som ”lekt detektiven Blomkvist”, berättar Hudiksvalls Tidningen.

Kassaskåpstjuvarna hade cirka 6.000 kronor och dynamit med sig och kunde bindas till sprängningarna ett par nätter tidigare.

”Forsa-Nicke” och hans kumpan hade vid det laget varit på rymmen från fängelset i Norrköping i nästan två månader. Polisen hade jagat dem i skogarna i västra Hälsingland och i Sveg.

Dynamitarderna hade bland annat, utan att lyckas, försök spränga ett kassaskåp på Bergmans Mekaniska Verkstäder i Hennan.

Det var inte heller första gången som ”Forsa-Nicke” rymt från fängelse. I oktober året innan hade Nicke med kumpan rymt från Hall-fängelset utanför Södertälje. Även den gången hade de begett sig till Nickes hemtrakter. De bröt sig in i hemvärnets förråd i Forsa och stal sprängdeg och en bajonett. Sprängdegen var dock bara övningsmaterial.

Efter tips om två ”skumma” personer i Tövsätter, Enånger, kunde polisen gripa dem. I polisbilen ska de bägge passagerarna ha blinkat t varandra och när det var dags att kliva ur bilen vid polisstationen såg de sin flyktchans och sprang iväg.

”Forsa-Nicke” kom undan. Men friheten varade bara i ett par dagar extra, tills polisen fick tag på honom igen.

Inne på polishuset i Hudiksvall försökte sig Nicke på ett nytt flyktförsök. Han vräkte en skrivmaskin över polismannen som förhörde honom, sprang ut på Hudiksvalls gator och det ”blev en vild klappjakt” tills polisen äntligen kunde ta fast honom nere vid Lillfjärden.

Några månader senare var det alltså dags för nästa rymning, den som skulle leda fram till kassaskåpskuppen i Forsa.

Kumpanerna delade cell och hade kommit över ett bågfilsblad eller liknande och sågade sig ut genom cellens tak till vinden. Därifrån tog de sig vidare till en annan byggnad och firade sig ned med ett rep som de gjorde själva.

När rymningarna så småningom greps på perrongen i Stockholm, ska de till en början ha spelat oskyldiga. Men när de skulle visiteras på polisstationen blev de våldsamma.

”Båda dynamitarderna blev då fullkomligt desperata. Den ene av dem drämde ett stort askfat i huvudet på en av poliserna. Smällen var så kraftig att fatet krossades och ett ymnigt blödande sår tvang polismannen att uppsöka sjukhus …”, gick det att läsa i Hudiksvalls Tidningen.

Polismännen fick kämpa hårt för att hålla kvar männen och väggar och golv var så nerstänkta med blod att extra städhjälp fick tillkallas för att röja upp på stationen.

När ”Forsa-Nicke” och hans kumpan lugnat ner sig och nyktrat till, började de erkänna ett flertal kassaskåpsinbrott, bland annat det i Sörforsa och även i Värmland och Härjedalen.

En torsdagsnatt i Edsbyn, några veckor före ”Forsa-Nickes” sprängningar i Sörforsa, utsattes flera affärer för inbrott. Kassaskåpet på Bergs bokhandel sprängdes och bytet blev 100 kronor. Men tjuvarna missade ett skrin som innehöll 1500 kronor.

En 23-årig Borlängebo greps snart och erkände flera av inbrotten, men hade troligen inget med sprängningen att göra.

Han hade skurit sig i handen när han slog sönder ett fönster på bensinstationen Gulf och blödde kraftigt. Där kom han över 100 kronor, stal en rödvit Amazon och bensin och fortsatte sedan till Gunnar Olssons affär.
Där överraskades han av en hund.
”Han fann emellertid på råd; ur kylen plockades fläskkotletter, som kastades till hunden. Denne tackade med att hålla tyst. 90 kronor i växelpengar och cigaretter stals”, rapporterade Hudiksvalls Tidningen. Det framgår inte av rapporteringen, men det är ingen vild gissning att det var ”Forsa-Nicke” och hans kumpan som utförde kassaskåpssprängningen.

Just de här två dynamitardernas framfart hade stoppats för den här gången.
Källa: F. d. kriminalkommissarie Karl Viklund, kan berätta om många lustiga episoder som han var med om från den här tiden.

 


 

Rymling fast i Enånger — Forsabo gäckar polisen

HUDIKSVALLS-TIDNING DEN 21/10 1963

Enångers polisen kunde med hjälp av sin utmärkte spårhund Geishas Carr på lördagen gripa en av de två dynamitarderna som för ett par veckor sedan avvek från en fångvårdsanstalt i Hall i trakten av Södertälje.

Den gripne är en 32-årig gävlebo som nu arresterats i Hudiksvall. Dennes rymmarkompis, en forsabo i 25-årsåldern, är ännu på fri fot trots intensiva spaningar.

När forsa polisen på söndagskvällen gjorde ett besök i de efterspanade forsabons hem var han där. Samtidigt som polisen anlände passade dock rymlingen på att försvinna upp i övre våningen, varifrån han hoppade ut genom ett fönster och försvann i mörkret. En polisstyrka på ca 8 man satte omedelbart igång med spaningar och en polishund fick upp spår, som ledde mot en sjö en kilometer därifrån. Polisen fortsatte under förmidnatten att bevaka den intilliggande terrängen, eftersom spaningsledningen räknade med att rymlingen till en början inte kunde komma undan med hjälp av något fordon.

Det var vid 9-tiden på lördagsmorgonen son Enångers polisen fick ett tips om att två ”skumma” personer uppehöll sig i Tosätter. Polisen åkte ut men kunde inte finna dem. Drygt en timme efteråt blev polisen underrättade om att två personer uppsökt en bensinstation vid E 4 i avsikt att kritsa bränsle och att de sedan styrt in mot centrum. Polisen anade nu att de båda gjorde en påhälsning vid Taximacken, där han mycket riktigt också fann en bil och två personer. Den ena var vid tillfället utanför bilen. När polisen bad om legitimation förklarade man att körkortet glömts hemma. En uppgav falskt att han hörde hemma i Söderhamn. Polisen fann för gott att ta dem med i bilen till polisstationen, vilket också gick friktionsfritt. Ända tills det vid polisstationen var aktuellt att kliva ut ur bilen. Polisen kom ögonblicket innan att skärpa vaksamheten sedan han märkt att de båda passagerarna blinkat åt varandra.

När de båda klev ur hände just det man befarat, nämligen att de båda sprang bort av alla krafter. Polisen hade emellertid sin hund med i bilen och efter att ha släppts iväg dröjde det inte lång stund förrän hunden haffat en av dynamitarderna. Under arbetet att gripa denne hann emellertid kamraten utom synhåll. Polisen släppte dock hunden på nytt som satte av mot bebyggelsen vid Mose Backe. Hunden återvände dock tomhänt och polisen fann det riskabelt att släppa hunden på nytt mitt i bebyggelsen. Spaningar pågick hela lördagen utan resultat. Man upprättade bl.a. spärrar på flera ställen och använde sig även av hund utan att komma rymlingen på spåren.

Den bil som rymlingarna färdades i hade stulits i Hudiksvall och polisen kunde nu ta den i förvar innan ens stöldanmälan inkommit. Att de båda personerna varit ute på stöldturné vidimerades av en omfattande utrustning inbrottsverktyg som polisen kunde lägga beslag på i den stulna bilen. Där fanns bl.a. dynamit och tändhattar samt kofötter och knivar.

Under sitt besök i Tosätter hade dynamitarderna brutit sig in i en förvarings bod intill en stenkross i syfte att komma åt bensin. Bytet blev en oljedunk.

Källa: Hudiksvalls Tidnings arkiv
Avskrift: Viveca Sundberg


 

HUDIKSVALLS TIDNING DEN 5/11 1964

DIGERT SYNDAREGISTER I FORSA—NICKE

Stal för 85 000, skadade för 40 000

(Säffle HT) Ett 50-tal brott i mellersta och norra Sverige däribland ett flertal kassaskåpssprängningar i Sörforsa, Ockelbo avverkade 29-årige diversearbetaren Bo Andersson, Östersund, och hans kumpan 26-årige metallarbetaren Nils Olsson, Forsa, mer känd som ”Forsa—Nicke” som efter en rymning den 16 mars 1964 från en fångvårdsanstalt i Norrköping kunde gripas i Stockholm den 22 april.

Tisdagen och onsdagen stod åtalade i Säffle, inför Södersysslets Domsagas Häradsrätt. Men beslöt att avvakta interneringsnämndens yttrande innan dom avkunnades.

Åklagaren, landsfiskal Karl Erik Ceder, Säffle biträdd av förste kriminalassistent Harry Gebestam, Stockholm, betecknade 14 brott som försök till grov stöld. För 28 yrkades ansvar för grov stöld och slutligen tre av åtalspunkterna rubricerades som stöld.

I samband med huvudförhandlingens avslutning på onsdagen kom det också fram att tjuvarna allt som allt stulit ca 25.000 kr i kontanter samt gods och bilar för 60.000 kr. Vidare hade de förorsakat skadegörelse för nära 40.000 kr.

Den norrländska sejouren hörde till slutfasen i dynamitardernas korta men intensiva brottsverksamhet. Efter bl.a. en kassaskåpssprängning i en postlokal i Värmlands Nysäter, som inbringade nära 16.000 kr samt en liknande sprängning i Gyttorp kom man så småningom genom Dalarna till dynamitardernas hemtrakter.

I Landa försökte man natten till den 19 april spränga ett kassaskåp i Göteborgs Banks lokaler därstädes men skåpet stod rycken och bytet blev intet. Forsa Bröd AB i samma fastighet fick också en nattlig påhälsning vilken gav lika klent resultat. I bankens toalettutrymmen påträffades senare en handske tillhörig en av gärningsmännen vilken härmed kom att bindas till brottet.

Tidigare på dagen hade man stulit gasutrustning och sprängmedel vid en betongfabrik i Stora Skedvik i Dalarna vilket kom väl till pass vid nästa inbrott i Holma-Helsinglands linspinneri & Väfveri AB i Sörforsa.

Natten till onsdagen den 22 april bröt man sig in i kontorslokalerna, sprängde valv och kassaskåp och kom över ca 4.000 kronor samt checkhäfte och utländska mynt vilka senare påträffades bland Anderssons och Olssons tillhörigheter. Dynamitarderna fann också två kassaskrin vilka vittjades på ett par bankböcker. Skrinen slängde de sedan i en bäck på vägen mellan Forsa och Söderhamn.

FORSA-TRÄS KASSASKÅP LÄNSADES

Ca 1 km från nämnda linspinneri ligger AB Forsa Trävaror. Samma natt sprängde tjuvarna ett kassaskåp även här. Den första sprängningen gav ett ganska dåligt resultat varför man laddade om. Skåpet blev efter den senare sprängningen helt uppfläkt och tjuvarna kunde med lätthet plocka åt sig ca 1.000 kr i kontanter. I samma skåp hittades också en nyckel som tillhörde disponent Bennmarkers privata kassaskåp i ett angränsande rum. I detta kassaskåp tog man 220 kr ur ett kuvert. Samtliga här berörda brott har tjuvarna erkänt.

I VÄSTHÄLSINGLAND

Under mars månad gjorde tjuvarna också en inbrottsturné bl.a. i Kårböle där en bensinstation blev 140 kronor fattigare i samband med ett inbrott natten till den 26 mars. Kårböle fick också en påhälsning den 20 april när Andersson och Olsson bröt sig in och sprängde ett kassaskåp i Kårböle Nya Handels AB. Här tillgrep man matvaror, tobak, lottsedlar m.m. till ett sammanlagt värde av ca 1.000 kr.

Posten är också inrymd i nämnda firmas lokaler och det var här man försökte spränga kassaskåpet, vilket motstod påfrestningarna.

Åklagaren hade också yrkat ansvar för tre inbrott i Sveg vilka tjuvarna dock i det längsta förnekade men på onsdagen fann man för gott att erkänna, — ”så ni slipper bråka med det här så länge”, enligt Olsson. Rymningen som var upptakten till tjuvarnas hektiska brottsperiod skedde i rena ”RIFFI fi-stilen”

MÅLADE SIG UT

Andersson är konstintresserad och på lediga stunder i fängelset målade han tavlor. Men några kulturella syften hade han knappast med sitt måleri. Medan han målade knackade Olsson ett hål i taket. Hördes vaktmanskapets tramp utanför cell-grinden togs snabbt målarramen loss från staffliet och eftersom konstverket vid visiteringsdags hade blivit övermålat i samma färg som taket sattes ramen över hålet. Ingen märkte något medan internerna knackade och målade sig ut mot friheten.

Gripandet på Stockholms Central som skedde kort efter inbrotten i Forsa blev inte mindre dramatiskt. Den 22 april hade polisen fått vetskap om att de båda efterlysta färdades med ett tåg i riktning mot Stockholm. Andersson och Olsson som satt och sov när polismännen gjorde entré i kupén gjorde våldsamt motstånd när de fördes mot stationens vaktlokal.

Inne i arrestlokalen frågade polismännen efter legitimation. Olsson letade då fram ett falskt sjukkassebesked och påstod sig heta Pettersson.

  • När är ni född? frågade polismannen vidare.
  • Det står på beskedet blev svaret.

KALABALIK

Polismannen började sedan enligt Olssons berättelse att rycka och slita i hans kläder och efter en stund utbröt vild kalabalik. Olsson passade då på att smita mot dörren men han hanns ifatt av polismannen.

  • Jag råkade få en askkopp i näven och den dängde jag i huve’t på’n, sa Olsson, när åklagaren frågade om han gjort motstånd mot polismannen.

Till sitt försvar menade han att en annan polis skulle ha slagit honom flera gånger i huvudet med en batong så att han blev alldeles vimmelkantig.

Polismannen som fick askkoppen i huvudet fick uppsöka lasarettet och blev senare också sjukskriven.

Även Andersson försökte fly från arrestlokalen men blev övermannad. Från arrestlokalen fördes de senare till olika fängelser. Tiden mellan rymningen och fast tagandet har också utnyttjats till en hel del andra brott i Mellansverige. Efter rymningen låg de och tryckte i Norrköpings-trakten. Sedan har de tagit bilar på olika platser till de så småningom kom till Gyttorp där den första större kassaskåpskuppen ägde rum.

KÄLLA: Hudiksvalls Tidnings Arkiv
AVSKRIFT: Viveca Sundberg

Forsa-Nicke avled 1975. Han var då 37 år och troligen intagen på Norrköpingsanstalten.
Med hänsyn till efterlevande syskon har vi valt att inte berätta mer om honom.

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-60062

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *