Folkhögskola för handikapp

Detta är nätversionen av ”Skolorna i Delsbo”.

 

Från boken ”Skolorna i Delsbo”, har vi hämtat mycket text och många bilder. Boken finns att köpa på Delsbo Hembygdsförening. Tel. 0653-104 59. Klicka här för att komma till Hembygdsföreningens hemsida, eller Delsbo/sockenbilder  

Dellenportalen har fått förtroendet att presentera nämnda skolbok liksom att fortsätta efterforskning och dokumentation av elever och bilder från skolorna i Delsbo. Vår ambition är att dokumentera så många elever och skolkort vi bara kan från var och en av skolorna. Därför vill vi uppmana alla Dellbor som har skolkort efter sin tid i skolan – eller efter sina föräldrar – att kontakta oss så vi får alla skolbilder dokumenterade.


Följ oss på Facebook,och dela gärna den här sidan med dina vänner


Gillar du den här sidan? Glöm då inte att att klicka på Gilla-knappen. Tack!


Har du en egen hemsida får du gärna länka till Dellenportalen.  Tack för ditt stöd!


Glöm inte ange Dellenportalen som källa för eventuella uppgifter du hämtar.


Använd sökfunktionen

Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det här dokumentet.


 

Folkhögskolan 1966–1975

Folkhögskola i Delsbo

Under åren 1966-1975 bedrevs Sveriges första folkhögskoleutbildning speciellt för elever med handikapp på Dellenborg i Delsbo. Det var en filial till Forsa folkhögskola med lärare och ledning därifrån.

Dellenborg anskaffade en speciell barack som skollokal och en barack för boende i anslutning till huvudbyggnaden.

1969 byggdes hela anläggningen ut med lektionssalar, 20 rum, kontorslokaler, inomhusbassäng vilket de många ansökningarna till folkhögskolan motiverade.

Första året betalade De handikappades riksförbund, DHR, med egna medel de assistenter som behövdes för undervisningen men från andra året startade ”Statens institut för särskilt utbildningsstöd” vilket senare utvecklades till mångmiljonverksamhet.

På Dellenborg var det chefen Lars Erik Logård som var eldsjäl men även Folkhögskolans rektor Helmer Söderbäck var mycket drivande för detta behov. När sedan Forsa byggde ut 1975 gjordes dessa nya lokaler helt tillgängliga och då integrerades verksamheten med ”vanliga” Folkhögskolan och allt flyttades över till Forsa. Det var ju till nackdel för Dellenborg men ändå den rätta utvecklingen som visade hur en folkrörelse ofta visar rätt väg.

Det finns många bevis för att tiden på Dellenborg med den speciella gemenskap som fanns här i Delsbo betydde mycket för de elever som gick i skolan där. Många läste vidare och kunde få olika befattningar i samhället.

Kjell Grönberg

dell-001

Undervisning med Folkhögskolans rektor Helmer Söderbäck.


 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sammanställningen, liksom allt annat vi gör för bygden, och vill stödja vårt arbete är en gåva, eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo. Tack för ditt stöd!

Tack för att du vill hjälpa oss – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök!

Sammanställt av Åke Nätterö


Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

4 kommentarer

  1. Åke! Rubriken här bör vara;

    Folkhögskola för elever med handikapp.

    (efter 29 års anställning hos DHR.) /Kjell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *