Dellenportalen har samlat uppgifter och bilder om skolan i Skärås från intervjuer, privatpersoner, olika arkiv, Bjuråker – Norrbo skolinventering och inte minst bilder från Dellenbygdens Fotoklubb.
Boken om Bjuråker – Norrbo skolors historia, finns att köpa på biblioteket i Friggesund och vid Bjuråkers Forngård. Böcker med enbart skolkort finns bara att köpa på biblioteket i Friggesund.
Materialet i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.
Det är okej att använda något av Dellenportalens uppgifter om ni anger Dellenportalen.se som källa. Men det är inte okej att ta bilder och text och lägga ut det på andra sidor.
Följ oss på Facebook,och dela gärna den här sidan med dina vänner
Gillar du den här sidan, glöm då inte att att klicka på Gilla-knappen. Tack!
Var den här sidan intressant? Glöm då inte lägga den bland dina favoriter.
Har du en egen hemsida får du mycket gärna länka till oss
Skärås skola med Åsbergs torp till höger
Redan år 1865 uppmanade skolinspektören, prosten Dahlström, sockenmännen att se till att flera skolhus byggdes. Behov fanns bland annat i Skärås och Frisbo.
I dessa skolor skulle det undervisas 16 veckor per år. Det skulle dock dröja ända fram till 1873 innan sockenmännen tog beslutet att bygga. (Platsen man enades om redan 1870 var Dragås sågbacken som låg till vänster om nuvarande uppfart till Dragåsen. enl. en dagbok).
Redan 1874 var Frisbo skola klar enligt skolrådsprotokollet. Däremot klagade skolrådet i sitt protokoll den 17 maj 1875 över tredskande byggnadsskyldiga i Skärås. Vilket år Skärås skola blev klar framgår inte av protokollen, men år 1883 fanns den med i förteckningen över vilka skolor som fanns i socknen.
Tydligen var Skärås skola i dåligt skick för redan 1885 diskuterade skolrådet en flyttning av skolan i samband med en ombyggnad. År 1886 var reparationen ej utförd. Detta innebar att skolbarnen fick börja vårterminen i Frisbo skola Hösten 1886 var skolan nödtorftigt klar att tas i bruk igen.
1891 togs beslut om att skolbyggnaden skulle flyttas till annan mera lämplig tomt. På andra sidan vägen. Snickaren A. Engberg fick uppdraget efter att ha lämnat in anbud. 1892 var arbetet slutfört.
Elevunderlaget växlade starkt därför varierade det vilka skolor som samarbetade. Fram till 1900 samarbetade Skärås med Frisbo, därefter med Fönebo skola i 7 år. När Lennsjö skola var färdigbyggd 1908 samarbetade Lennsjö och Skärås. Under vissa år var elevantalet så stort att två lärare anställdes.
Intervju med Lars Eriksson Dragåsen (1880 – 1961) Upptecknad av Valfrid Backman den 28/12 1959:
Då jag var 7-8 år gammal omkring 1887 revs gamla skolan. Ett röse ej långt från mjölkbryggan finns kvar där som ett minne. Det är efter Lennsjövägen. Samma år byggdes nuvarande skolhus på den plats där den ligger än. Läraren hette Nordin och var från Forsa. Samma lärare var i Fönebo vissa tider av läsåret. Han gifte sig i byn, flyttade till Delsbo och de fick en son som blev far till Sveriges mest berömda travsportsmän, travbröderna Nordin, nu i Stockholm. Jag gick aldrig i gamla skolan, men jag minns att det var ett bra staket som skilde skoltomten från vägen. Orsaken till den uteblivna skolgången var att familjen flyttade till Stormyrtorpet i Furuberg.
Intervju med Märta Jonsson f. Henriksson 1918:
(Nedskrivet av Marianne Ekblom i oktober 1999).
Märta började skolan år 1926 vid åtta års ålder. Skolan tillämpade vart annat års intagning. År 1926 fanns i skolan barn som gick i etta, trean och femman. Året därpå gick samma elever i tvåan, fyran och sexan. 1928 fick åter en grupp sju-och åttaåringar börja ettan. Efter sexan fick eleverna gå i fortsättningsskolan uppdelat på två år.
Tre veckor före jul och tre veckor efter jul när de övriga barnen hade förlängt jullov.
Märta minns med både fasa och glädje den långa skolvägen från Järse bortanför Lingåsen. Det var värst på vintern när vägarna var oplogade. För att ta sig genom snödrivorna fick hon pulsa ordentligt. På den tiden hade alla flickor kjol och strumpor. Hur hårt man än spände strumpebanden blev det en glipa mellan strumporna och underbyxorna där snön kom in på bara skinnet. Det var kallt. Riktigt kyliga dagar var det skönt med långa flanellkalsonger, men populärt var det inte.
Med glädje minns Märta sköna vårdagar när de stannade vid vägkanten och plockade blommor eller små grodyngel. De kupade händerna och försökte få med sig de små liven ända fram till skolan.
De dagar det var slöjd slutade skolan inte förrän klockan fyra. Då var det kolmörkt ute under vinterhalvåret och alla var glada över att de var flera som skulle gå samma väg hem. Varje gång Märta nått sitt vägskäl och var hemma i Järse tyckte hon synd om kompisen Ida Rönnqvist som skulle gå alldeles ensam ytterligare två kilometer rätt genom mörka skogen innan hon var hemma i Sylkvarn där hon bodde.
Precis som alla andra hade Märta med sig matsäck. En flaska med mjölk fanns alltid med och för det mesta en hård smörgås med något pålägg. Ibland hände det att hon fick pannkaka med sylt med sig till skolan. Den dagen bytte hon inte bort sin matsäck med någon.
För att knäckebrödet skulle bli mjukt och godare att äta brukade de ta vatten ur dricksfontänen och spruta på brödet för att det skulle mjukna och bli godare att äta.
En städerska städade och eldade men under skoldagen fick eleverna bära in ved. Det skulle eldas i två kaminer så det gick mycket ved dessutom skulle veden räcka till nästa dags morgoneldning.
Dricksfontänen fylldes med färskt vatten varje dag.
Märta fortsätter sin berättelse:
– Inne i klassrummet stod katedern på en upphöjning framför svarta tavlan. Runt väggarna fanns planscher på blommor och djur. Planscherna finns faktiskt fortfarande kvar hängande på väggarna.
Orgeln stod också på upphöjningen. Fröken var inte särskilt musikalisk och sjöng ogärna.
Varje morgon fick jag ta upp psalmen ”Din klara sol”
Vi hade parbänkar och det gick bra utom när vi skulle ha gymnastik, det var så trångt i den smala gången mellan bänkraderna.
Vår skoldag såg ut ungefär så här:
kl. 9 Morgonbön med psalmsång, sedan kristendom, räkning och välskrivning
kl.12 Middagsrast
kl. 13 Historia, geografi
Kl. 15 Avslutning med bön. De dagar det var slöjd slutade vi 16.00
På lördagarna fick vi sluta redan kl. ett
Under middagsrasten åkte vi skidor. Då höll vi till borta vid Guringbrinkarna. Ingen hade någon klocka så vi kom ofta för sent. Som straff fick vi sitta kvar lika länge som vi varit ute för länge. Pojkarna gjorde allt som oftast rackartyg och om fröken råkade se det hela fick dom sitta kvar.
Slöjd
Det var roligt att sy. Jag minns att vi sydde örngott och stickade. Två aviga, två räta med rosafärgat ullgarn blev till sist en undertröja! Men till att börja med sydde vi en slöjdväska och virkade grytlappar.
Läxor hade vi alla dagar. Trots att vi gick i skolan till klockan ett på lördag hade vi extra mycket läxor över helgen.
Något elektriskt ljus hade vi inte.
En stor fotogenlampa hängde över köksbordet. I skolan fanns två jättestora fotogenlampor men dom fick bara tändas när det var riktigt skumt.
På söndagarna skulle vi också till skolan. Söndagsskolan!! Det var frivilligt men alla som inte hade alltför långt att gå tvingades av sina föräldrar eftersom de ansåg att det var ett måste att barnen gick i söndagsskolan. Hos oss var det fröken som var söndagsskollärare. Hon var med i Missionsförbundet som hade kapell i Sjövik. På våren fick vi göra utflykt dit när vi hade söndagsskoleavslutning.
I riktiga skolan fick vi göra utflykter när våren kom. Då bar det iväg till Frisbo och Lennsjö.
På katedern stod en platt grön sparbössa med 40 fack. Vi fick var sitt fack och i det skulle vi spara pengar under läsåret. Jag minns att jag stoppade ner pengar i mitt fack men jag har inget minne av att vi någonsin tog ut dom där pengarna. Däremot minns jag tidningen Lyckoslanten med Spara och Slösa.
Vi hade skolträff för fem år sedan. Vi fick samlas i Skärås skola trots att den i dag är privatägd. Skolplanscherna hängde kvar på väggarna!!!
Intervju med Sigrid Nilsson född Henriksson år 1930:
(Nedskrivet av Marianne Ekblom oktober 1999)
Sigrid lillasyster till Märta börjad skolan i Skärås 1938. Då hade barnantalet sjunkit till 10 i klasserna 1-6. År 1940 drog man in skolan i Skärås och eleverna flyttades över till Strömbacka.
Sigrid fick då gå ensam två kilometer över Lingåsen fram till Lennsjövägen. Där fick hon invänta skolbilen som kom från Lennsjö. Hon gick klass 3-6 i Strömbacka och undervisades av Henry Larsson, Gunnar Tomasson och Frida Engberg.
Någon större skillnad mellan Skärås och Strömbacka skolor var det inte. Jo två saker skilde.
Vi fick ha gymnastik i omklädningsrummet och så hade vi en duktig sömmerska som undervisade oss i syslöjd. Hon hette Anna Westerberg
Skolbilen har etsat sig fast i Sigrids minne. Att under värsta kristiden åka skolbil betydde att bilen drevs med gengas och var utrustad med ett stort gengasaggregat!!!
Den gengasdrivna bilen var svagare än en bensindriven därför hände det ofta att bilen inte orkade uppför Skräddarbacken i Frisbo. Erik Wennberg som körde bilen blev vit i ansiktet av ilska varje gång det hände. Han fick ut och hacka med spett i gengasaggregatet och barnen fick ut och skjuta på bilen så att de kom uppför backen. En dag var Sigrid extra fin. Hon hade en ny vit skidjacka på sig. Efter Skräddarbacken var den inte vit längre och vad värre var, sotet gick inte att tvätta bort från jackärmen.
Liksom storasyster bytte Sigrid matsäckssmörgåsar med sina kompisar. Hon minns särskilt den gången hon bytte med Yngve. Sigrid hade bara hembakat bröd med stekt ägg med sig men Yngve den lyckosten hade köplimpa och rökt kött!
Efter massor av år träffades de på dans. Gissa vad de pratade om?!
Två nya lekar dyker upp i Sigrids hågkomster. Fotboll och brännboll.
En annan nyhet avslutar hon med. De gjorde en för den tiden mycket lång skolresa. De åkte till Ljusdal.
Lärare som tjänstgjort i Skärås:
1870 – Carin Nilsdotter (Från Frisbo utbildad vid Delsbo seminarium)
1873 – 1874 Kjerstin Larsdotter g. Karp
1897 – 1898 Anna Falk Samarbete med Frisbo
– Elin Johansson
1900 – 1904 Anders Olof Nordin
1904 – 1907 Anna Hansson Examinerad i Skara. Flyttade sedan till Fönebo.
1907 – 1909 Selma Hansson från Helgum i Ångermanland. Senare gift med postmästare Anders Jonsson i Ängebo
1909 – Amalia Söderlund
1917 – 1919 Siri Rosén samskola med Lennsjö
1920 – 1921 Brita Olsson
1921 – 1922 Hanna Wänglund
1922 – 1923 Karin Byström
1926 – 1940 Anna Fyhr, gift Jonsson, flyttade 1940 till Långmors skola.
—3H14— Uppgifter ur Forsa-Hög släktbok
(X7)5G3 ANDERS OLOF NORDIN, * 8/3 1862, s. t. torpare Olof Ersson i Ö. Bölan, Enånger.
(X4)29B7 – Skollärare i Skärås, Bjuråker. G. 2 ggr. Bonde i Loka 4, Delsbo, i Hälsingtuna 1891-1902. Gästgivare o. Bonde i Hamre 3 o. 5, Forsa. Fl. t. Resele, V.norrl. 1918. † 29/3 1942 i Sörhoga. Forsa.
(X4)29B4 MARIA ANDERSDOTTER, * 18/9 1863, d. t. torpare Anders Johansson Norling i Skärås, Bjuråker. G. 26/3 1883. † 18/9 1899 i Hälsingtuna.
(X3)19A12 ELVIRA VILHELMINA FRIBERG, * 17/4 1880, d. t. skräddare Måns Friberg i Högen, Bergsjö. G. 11/6 1902. † 17/9 1965.
ANDERS OLOF, * 30/5 1883 38S7.
MARIA KATRINA, * 29/7 1885 27Ä1.
ERNST JOHAN, * 3/3 1887 15.
LARS GOTTHARD, * 5/5 1890 16.
BRITA ANDRIETTA, * 30/11 1892. † 23/7 1894.
PER EDVIN, * 23/1 1897. † 30/5 1897.
PER lSEDOR, * 20/7 1898.
BRITA MARGRETA, * 17/5 1902.
MARTA MARIA, * 7/6 1903 24A2.
ANNA VILHELMINA, * 31/5 1904.
ELVA JOHANNA, * 21/7 1905.
EMIL GÖSTA, * 1/8 1906.
TORE EMANUEL, * 24/8 1907. † 13/4 1910.
OLGA KRISTINA, * 11/10 1908.
TORA INGEBORG, * 24/4 1910 17.
TORE EMANUEL, * 2/2 1912.
GÖTA LlLlAN, * 3/1 1921.
MAJ BRITTA, * 3/5 1924.
Klicka på bilden för att se den i ett större format
Bakre raden
1. Lars Holmkvist
2. Henrik Olsson
3. okänd
4. okänd
5. Hilding Hägg
6. Johan Sving
Rad två
7. Elin Johansson, lärare
8. Frida Hägg
9. Edla Åsberg
10. Kristina Wedmark
11. Margareta Olsson
12. Lisa Olsson
13. Helena Holmkvist
14. okänd
15. Jonas Sjö
16. Anton Viberg
17. Emma Sundberg
18. Per-Erik Wedmark
Främre raden
19. Hildur Ruckman
20. Ulla Eriksson
21. Kalla Norell
22. Anna Lust
23. Ida Jonsson
24. Klara Lust
25. Albertina Ruckman
Klicka på bilden för att se den i ett större format
Pojkar stående från vänster:
1. Johan Sten
2. Snett framför Johan, Erik Holmkvist
3. Per Blad
4. Bernhard Lindkvist
5. Elov Olsson
6. Sven Larsson
7. Alfred Wedin
8. Edvin Åsberg
9. Gotthard Ruckman
10. Ivar Eriksson (Gur.Ivar)
11. Fredrik Borg
12. Nedanför Fredrik, Jonas Larsson (Jans Jonke)
13. Edvin Norell
14. Erik Wiberg
Flickor stående fr.v:
15. Cecilia Norell
16. Edla Borg
17. Anna Djurman
18. Anna Hägg
19. Manda Wiberg
20. Hulda Fridström
21. Ester Wård
22. Lärare: Selma Hansson
23. Kristina Larsson
24. Emma Wiberg
25. Margit Lust
Sittande flickor fr.v:
26. Karin Larsson
27. Calla (Katrina) Norell. Hon drunknade i Skäråssjön 4/12 1914
28. Hulda Sundberg
29. Märta Olsson
30. Gunda Falk
31. Frida Jonsson
32. Anna Lust
Längst fram fr.v:
33. Elina Jonsson
34. Elin Wedin
35. okänd
36. Ida Borg
37. Maria Jonsson
38. Hanna Jonsson
Klicka på bilden för att se den i ett större format
Skärås skola
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb.
Eivor Larsson, Karin Sundberg, Agda Lust, Hilma Glad, Ester Lust, Olle Larsson, Astrid Eriksson, Verner Eriksson, Einar Rönnqvist, Viktor Jonsson, Elov Larsson, Erik Eriksson, Holger Dahlin, Gotthard Jonsson.
Klicka på bilden för att se den i ett större format
Skärås skola. Okänt årtal och okända skolelever
Pojkar stående i bakre raden fr.v.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
Rad två fr.v.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18. Lärare
19.
20.
21.
22.
23.
Främre raden fr. v.
24.
25.
26.
27.
28. Kortet är skadat med en svart fläck på flickans näsa
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
Klicka på bilden för att se den i ett större format
Skärås skola 1923 – 1924, klass 1 – 6
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb
Klicka på bilden för att se den i ett större format
Skärås skola, återvändarträff
Bakre raden
1 Agda Dahlin, gift Lust
2 Jans-Lilly Larsson
3 Bertil Henriksson
4 Eivor Larsson, gift Flyrén
Rad två
5 Karin Sundberg, gift Berglund från Lingåsen
6 Märta Jonsson, född Henriksson från Järse
7 Lars-Jons Siri Jonsson, gift Svensk
Rad tre
8 Birger Henriksson från Järse
9 Lassas-Gunnar Jonsson
10 Ingvar Nordin
11 Lassas – Gottfrid Jonsson
12 Bengt Larsson
13 Dragås-Harald Dahlin
Rad fyra
14 Tyra Rönnqvist från Sylkvarn, gift Idh
15 Sigrid Henriksson från Järse, gift Nilsson
16 Rönnings-Bertil Jonsson
Främre raden
17 Bertil Åsberg
18 Verner Eriksson Skålsvedja
19 Elof Larsson från Karmansbo
20 Göta Nordin
21 Iris Larsson, gift Olsson
22 Lars-Jons Irma Jonsson, gift Svensk
23 Anna Nordin, gift Bergström
24 Alice Dahlin, gift Sundberg,
25 Lars-Jons Märta Jonsson
Nummer 7, 22 och 25 är systrar
Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt
Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo eller Swisha till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra
Tack för ditt besök!
Sammanställt av Åke Nätterö
Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62