Björkhammar

Dellenportalen har samlat fakta och bilder om skolan i Björkhammar från intervjuer, privatpersoner, olika arkiv, Bjuråker – Norrbo skolinventering och inte minst bilder från Dellenbygdens Fotoklubb. Böckerna om Bjuråker – Norrbo skolors historia, finns att köpa på biblioteket i Friggesund och vid Bjuråkers Forngård. Böcker med enbart skolkort finns bara att köpa på biblioteket i Friggesund.

Materialet i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.

Det är okej att använda något av Dellenportalens uppgifter om ni anger Dellenportalen.se som källa. Men det är inte okej att ta bilder och text och lägga ut det på andra sidor.


Läs här om Björkhammars Herrgård.


Följ oss på Facebookoch dela gärna den här sidan med dina vänner


Gillar du den här sidan, glöm då inte att att klicka på Gilla-knappen. Tack!


Var den här sidan intressant? Glöm då inte lägga den bland dina favoriter.


Har du en egen hemsida får du mycket gärna länka till oss

 

bj-002-bjorkhammar

bj-003-skolan


1896
diskuterades i skolrådet om Björkhammars gamla herrgård vore en lämplig plats för en uppfostringsanstalt för socknens vanartiga barn. Kyrkorådet hade flera förslag på pojkar från Bjuråker som kunde komma ifråga. Landstinget beslöt dock att nämnda anstalt skulle ligga i Gullgruva i Skog.

1922 Kyrkostämman beslöt att hyra övre våningen på huvudbyggnaden i Björkhammar för 200 kr per år av Strömbacka Bruk. Den skulle användas till skollokal för att avlasta Hedvigsfors.

1923 Julia Larsson anställs som lärare.

1924 Beslutas att barnen i Bricka, väster om bäcken själva får bestämma om de skall gå i Lia eller Björkhammar.

1928 Beslutas att barnen i Björkhammar skall gå i fortsättningsskola i Hedvigsfors.

1938 Hedvigsfors och Björkhammar slås samman till B2 form. Julia Larsson fortsätter undervisningen i klass 1-2 i Björkhammar fram till 1945.

Läsåret 1944-1945 blir det sista på Björkhammars herrgård. Både klass 1-2 och Julia Larsson förflyttas till Hedvigsfors skola och den tillbyggda skolan.


Lärare som tjänstgjort i Björkhammar :

1923-1945 Julia Larsson
1927 vik. Anna-Lisa Östman


 

Intervju med Agda Forslin född 1919, Våtmor.

(Text Marianne Ekblom 2001-02-08)

Agda gick varannan dag i 7 år i Björkhammars skola, sen vart det fortsättningsskola i Hedvigsfors.
Skolstarten minns hon. Agda och hennes kamrat Julia Svensk började en vecka senare än de andra barnen. Det berodde på att flickorna var på sin fäbodvall under sommaren. Agdas fostermor var fäbodkulla på Källsjöbyggsvallen och Julias mormor var på Rossåsen. En bestämd dag på hösten skulle man buföra hem och den dagen gick inte att ändra på bara för att skolan började.
Agda berättar:
Det kändes lite konstigt att komma, när alla de andra redan varit i skolan flera dagar. Värst av allt var att några av de stora pojkarna gjorde narr av min fostermor och Julias mormor därför att de hade ”huckle” på sig.
Det var ordning och reda i skolan. Fröken Julia var sträng och det behövdes nog för vi var många och i olika åldrar allt från 7 till 14 år.
Fröken var rättvis, men en gång blev det fel och den oförrätten har jag svårt att glömma fast jag nu är över 80 år. Egentligen hade inte inte med skolan att göra men fröken Julia fick ta itu med det i alla fall.
Så här var det:
— Det hade varit möte på bönhuset. Jag och Hulda hade gjort följe från Snåra och var med på ”bönen”. Utanför var det flera pojkar från Lia-hemmet som gjorde rackartyg. En äldre dam hade skvallrat för Fröken och påstått att jag också var med ute och busade. Hulda kunde intyga att jag suttit inne i salen, men Fröken frågade inte ens om det hon hört var sant utan kommenderade pojkarna och mig att komma fram till katedern. Väl framme fick vi var sin rungande örfil. Efteråt sa Fröken att hon tyckte det var synd att jag varit med eftersom jag var så snäll och bar mjölken till henne varje dag. Ja, det var ju sant att jag kånkade och bar hennes mjölkkruka varje dag men busat med pojkarna, det hade jag inte gjort det kunde Hulda intyga. Det skulle jag ha sagt till Fröken då, men naturligtvis vågade jag inte utan har istället burit oförrätten inom mig hela mitt liv. Tänk så tokigt det kan bli!
En gång fick jag en flätad papperskorg till julgranen av Fröken för att jag bar mjölken. Och så lärde jag mig att sticka på syslöjden…..det minns jag väl.

 


 

B2 skolan Hedvigsfors-Björkhammar

Intervju med Elsa Hammarström, född 1934, Hedvigsfors

(Text Marianne Ekblom 2001-02-08)

Elsa Hammarström är född och uppväxt i Njuparna, men när hon skulle börja skolan år 1941var skolan i byn nedlagd sen två år tillbaka. Hon startade därför sin skolgång för Julia Larsson nere på Björkhammar.
Det mest påträngande minnet från den tiden rörde inte själva skolan. Det var det där att bli inackorderad som var problemet. Även om det gick buss från Hedvigsfors var det för långt att gå till fots för en liten 7-åring. De små barnen från Njuparna fick därför bo hos släktingar eller bekanta under veckorna. Elsa var inackorderad hos en faster på Snåra men hade en förfärlig hemlängtan. I stället för att gå till faster när skoldagen var slut gick hon hela den långa vägen hem till Njuparna. Det blev en promenad på 6 km, som hon upprepade flera gånger. Varje gång blev föräldrarna lika förtvivlade, för nästa morgon måste någon, mitt i allt arbete, följa Elsa till bussen på Bruket.
När Elsa vant sig vid att bo borta upphörde ”rymningarna” och hon började känna sig som hemma hos Faster på Snåra.
I trean flyttade barnen till Hedvigsfors skola, men Elsa bodde kvar ett tag till hos sin faster därför att därifrån fick hon åka buss upp till Bruket.
När familjen fick råd att köpa cyklar till barnen fick de bo hemma och cykla till skolan.
Elsa fortsätter sin berättelse:
— ”Min klass var den första gruppen som skulle gå i sjunde klass. Slöjden på eftermiddagarna slapp jag både i sexan och sjuan för att hinna cykla hem och hjälpa mamma att mjölka. Vi hade åtta kor så det blev för arbetsamt för mamma, sen mina äldre systrar fått arbete och flyttat hemifrån.
Under årens lopp hann jag ha en massa lärare. Det var täta byten på den tiden. Jag började för Julia Larsson på Björkhammar, sen blev det Karelius, Saltin, Karlsson, Hjertsen, en annan Karlsson och så till sist Margit Svensson.
I sjuan fick jag själv fungera som extra lärare till småtreorna. Det var vad jag minns från detta extra skolår som påtvingades oss”.
Inackorderingen återkommer Elsa till då och då. Olika minnen dyker upp.
— ”Jag minns lössen!! Alla fick löss med jämna mellanrum. Dom spred sig snabbt. Faster kammade löss på oss. Hon la ett papper på en bricka och så kom luskammen fram. Det var en kam där pinnarna satt så tätt så varken löss eller gnetter (lusäggen) kunde komma igenom utan trillade ner på brickan.
När vi blev större och vågade vara ute och leka med dom andra barnen i byn var det ju faktiskt riktigt roligt att vara inackorderad. Roligast var det på vintern när vi åkte kolstig nerför Bricka-backen. En av pojkarna stod framtill och styrde kälken, sen bar det iväg. Då var det ungar fulla kolstigen från Dala, Våtmor, Bricka, Blistra och så vi från Snåra”.

Även på skolan hände det ovanliga saker ibland.
I Björkhammar fick vi mest lyssna på sagan om jätten Konsick och sen göra utflykt till tallheden som kallas för Konsick efter jätten i sagan.
När vi gick i Hedvigsfors minns jag att vi cyklade till Delsbo och sen åkte tåg till Hudiksvall där vi besökte museet.
I klass 5-6 gjorde vi en skolresa till Gävle. Vi besökte läkerolfabriken, ångväveriet och Heliga Trefaldighetskyrkan.


Klicka på bilden för att se den i större format

bj-007-1926

Björkhammars skola 1926, klass 1 – 6.
Bild ur egen samling

Lärare: Julia Larsson

Bakre raden:
Julia Larsson, Algot Blom, Per Persson, Torgny Karlström, Anna Englund, Nanna Zimmerman, Gottfrid Hedblom, Ivar Andersson, Erik Modig, Tycko Svensk.

Andra raden:
Gunnar Andersson, oidentifierad, Signe Andersson, Hulda Svensk, Karin Östlund, Anna Modig, Gerda Blom, Nanna Jonsson.

Tredje raden:
Karl Westerberg, Karin Englund, Tyra Westerberg, Elin Englund, Julia Svensk, Agda Fridström, Anna Östlund, Elsa Wedin, Bror Svensk, Jonas Andersson (Gummens).

Främre raden:
Karl Blom, Sigurd Zimmerman, Ernst Westerberg,  Fritz Karlström.


Klicka på bilden för att se den i större format

bj-006-1929

Björkhammars skola 1929.
Bild ur egen samling

Lärare: Julia Larsson

Bakre raden:
Alrik Englund, Gottfrid Hedblom, Harald Persson, Alfred Westerberg, Sigurd Zimmerman, Fritz Karlsson, Ernst Westerberg, Karl Westerberg och Ivar Andersson

Mellanraden:
Bror Svensk, Karl Blom, Julia Svensk, Agda Fridström, Tyra Westerberg, Karin Englund, Elin Englund, Anna Englund och Tycko Svensk.

Främre raden:
Julia Larsson lärare, Ingrid Blom, Britt Mattsson, Helga Zimmerman, Ester Zimmerman, Gerda Zimmerman, Svea Svensk, Aina Andersson, Sonja Hedblom, Anna Andersson och Amanda Hedblom.

Sittande på marken:
Gustav Andersson, Johan Karlsson och Johan Andersson

 


Klicka på bilden för att se den i större format

bj-004-1930-1-6

Björkhammar  1930 klass 1 – 6
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb

Lärare: Julia Larsson

Bakre raden:
Karin Englund, Anna Englund, Elin Englund,  Julia Larsson (lärarinna) Ernst Westerberg, Karl Blom,  Bror Svensk,  Ivar Andersson,Gunnar Andersson, Alrik Englund, Alfred Westerberg, Sigurd Zimmerman, Torgny Karlström, Fritz Karlström, Tycko Svensk, Johan Jonsson, Karl Westerberg.

Främre raden:
Tyra Westerberg, Agda Fridström, Julia svensk, Britt Matsson, Jonas Andersson (Gummens), Johan Karlsson,  Gustav Andersson, Amanda Hedblom, Ingrid  Blom, Helga Zimmerman, Gerd Zimmerman, Ester Zimmerman.


Klicka på bilden för att se den i större format

bj-005-1936-2-6
Björkhammars skola 1936 – 1937, klass 2 – 6
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb

Lärare: Julia Larsson

Bakre raden:
Sigvard Eriksson, Rune Westerberg, Ivan Ström, Kalle Östlund, Viktor Svensk

Mellanraden:
Åke Westerberg, Edit Zimmerman, Svea Blom, Ingrid Imberg, Gerda Svensk, Sven Blom.

Främre raden:
Eva Kvist, Gunborg Imberg, Ingrid Ström, Rut Hedberg, Göta Hedberg, Hilma Andersson- Ström.


Det saknas fortfarande många skolkort och många namn och kanske har även uppgifter blivit felaktiga.

Därför behöver vi din hjälp. Rätta oss när du ser att något blivit fel och hjälp oss att hitta fler skolkort så att vi kan dokumentera skolan ännu bättre.

Längst ner på den här sidan kan du lämna kommentarer. Gäller det en hel skolklass kan du kopiera texten med barnens namn och sedan klistra in alltsammans i kommentarfältet. Där kan du sedan ta bort eller ligga till uppgifter innan du skickar det till oss.

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo eller Swisha till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök!

Sammanställt av Åke Nätterö


Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *