Dellenportalen har samlat ihop fakta om Tjösen från arkiv, intervjuer, och tidningsreportage.
Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det dokumentet du har framför dig.
Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan.
Märta Holm från Moviken framför Tjösens stuga vid grustaget på Nätterön
TJÖSEN
”Tjösen” eller ”Tjös-pelle” som en del kallade honom, var en av många som vandrade efter vägarna i början på 1900-talet. De bodde än här och än där var helst de fick lov att övernatta. Ofta var det i lador, uthus eller kojor. Många levde på att sälja egna tillverkade saker som vi idag kallar luffararbeten eller som ”Tjösen” genom att sälja tvålar och andra småsaker.
Det påstås att ”Tjösen” hade flera kojor som han brukade bo i. I vart fall så hade han på 1920 – talet en enklare byggnad vid grustaget på Nätteröns sydsida. Nätterön är den största ön i Norrdellen.
Att bo på en ö har sina för och nackdelar. Ett problem är den förrädiska isen höst och vår.
I en gammal eka rodde han till och från sin ö när vinden så tillät. Dellen är känd för sin lynnighet att snabbt kunna blåsa upp. Det är i slutet av Januari och ”Tjösen” befinner sig på Nätterön.
En dag lägger sig isen runt ön. ”Tjösen” är otålig, han måste in till land. Han ger sig till tåls några dagar kanske en vecka innan han ger sig ut på den tunna isen. Om det är hungern eller behovet av snus eller något annat som fick honom att riskera livet, får vi aldrig veta. Avståndet till land är närmare två kilometer. Han hinner halvvägs sen …
Kanske hade sjön bildat en råk så att det var öppet eller var isen helt enkelt inte tillräckligt bärkraftig mellan Nätterön och Skålsvedja trots att den borde vara rejält frusen i vid den här tiden på året. Kanske var hans syn nedsatt så att han inte upptäckte en vak eller hur svag isen var?
Den 3 februari 1930 hör man i Skålsvedja att någon ropar på hjälp långt ut mot Nätterön, men ingen vågar sig ut då isen ansågs vara för svag. Ropen tystnar. Några dagar senare ger sig några karlar iväg ut för att leta. Med sig har de lina med dragg. De finner en fastfrusen röd toppluva som de genast känner igen som ”Tjösens”. Efter en stunds draggning får de slutligen upp den drunknade ”Tjösen”.
”Tjösen var storvuxen och eftersom det var vinter bar han extra mycket kläder. När den tunga vinterrocken med sina stora fickor blivit genomblöt bidrog den troligen till att tynga ner den hjälplöse Tjösen.
Tjösen drunknade den 3 februari 1930.
Hudiksvalls Posten februari 1930
Har Tjös-Pelle drunknat i Dellen?
Under närmare en månad har en sinnessjuk person, förre hemmansägaren, Per Larsson från Tjärna i Bjuråker, bott ensam i en liten stuga på Nätterön.
På tisdag skidade två bröder Högberg från Skålsvedja ut till ön för att – enligt landfiskal Görts önskan – se till att den sinnessjuke enslingen.
Vid ankomsten till stugan befanns den vara tom.
Resultatlösa efterspaningar. Man kan anta att han gått ner sig, Larsson var 73 år. I den lilla kojan brukade han ofta vistas. Han rodde ut till den för en månad sedan och har sedan dess inte synts till. Vid brödernas ankomst låg ekan ännu kvar. I kojan hittade man mat. Tjösen var ett i hela Hälsingland känt original. Så gott som varje vecka såg man honom i Staden, mestadels klädd i en röd toppluva och med en säck på ryggen. I flera år bodde han vid Överbo fäbovall.
Vem var då ”Tjösen”?
Hans namn var Pehr Larsson, född 25 nov. 1856 och skriven i ”Nirs” Änga 3 i Tjärna by i Bjuråker. Han var yngst av sex syskon. Hans broder Lars blev mördad 1873.
Tjösen finns omnämnd och hågkommen både i Forsa och Hög. Och det är möjligt att han i unga år vistades vid sjön Kösen i Forsa och sedan fick dras med det namnet resten av livet.
Han var till Amerika 3 gånger
7G5 Arbetare Per Larsson f. 25/11 1856 i Tjärna, Bjuråker, son till bonden Lars Persson i Tjärna 3 »Nirs», Bjuråker. Utvandrad 9/5 1900 från Tjärna, Bjuråker, Gävleborgs län (Hälsingland) till Durand, Nordamerika. Återkom 30/6 1902.
Utvandrad 17/7 1902 från Tjärna, Bjuråker, Gävleborgs län (Hälsingland) till Nordamerika. Återkom 1/5 1905.
Utvandrad 27/5 1905 från Tjärna, Bjuråker, Gävleborgs län (Hälsingland) till Red Wing, Minnesota, USA. Återkom 24/9 1912. Utvandrad 26/4 1913 från Tjärna Berge, Bjuråker, Gävleborgs län (Hälsingland) till Red Wing, Minnesota, USA (Not. i utflyttningslängd Bjuråker B:4 1895-1923 AID: v187648.b690.s60 “Betyget återlämnats 15/6 1913”).
Uppgifter ur Bjuråkers släktregister
—5G5—
3 LARS PEHRSSON, * 20/7 1801, s. t. bonden P. Olofsson i Spångmyra 7. G. 1835. Bonde i Ö. Stråsjö 11, »Erkas», sen. i Tjärna 3, »Nirs», Bjuråker. † 3/2 1866.
6F15 GÖLIN LARSDOTTER, * 20/8 1815, d. t. bonden L. Pehrsson i Spångmyra 1. † 24/10 1889 (förstoppning).
MARGTA * 23/3 (23/7) 1837 6F27
KJERSTIN * 4/6 1841 9
PEHR * 7/4 1844. † 9/4 1844
BRITA * 10/8 1845. G. 14/5 1871 m. bonden J. Larsson i Föränge ss7, Järvsö
LARS * 22/2 1848. † 7/11 1873 (mördad)
PEHR * 25/11 1856. Tjösen kallad. Skogsarb. Bos. i Tjärna, Bjuråker. † 3/2 1930. (drunknad)
Många var rädda för ”Tjösen”.
Barn blev ofta hotade med att bli tagna av ”Tjösen” om de inte var snälla. Tjösen hade ett lynnigt sätt. Han talade allmänt ogillande om makthavare som han för det mesta önskade livet ur.
Krävde att få kaffe dit han kom. Så här minns några ortsbor ”Tjösen”.
En gång när husbondfolket i Avholm satt och drack kaffe kom ”Tjösen”. Han blev ombedd att slå sig ner, men då avböjde han med orden att kaffet kanske var förgiftat och att de önskade livet ur honom.
Ofta gick han och pratade för sig själv, och var allmänt hatisk mot andra. Han bar en stor rock med stora fickor där han förvarade tvålar och annat som han sålde.
I ett reportage i HT från 18 feb. 1930 beskrivs han ha lidit av förföljelsemani. Tjösen blev 74 år.
Bouppteckningen efter Tjösen visar att han var ingen fattig person
Summa tillgångar 3 571, 98 kronor
Glöm inte ange dellenportalen.se som källa för eventuella uppgifter du hämtar.
Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt
Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra
Tack för ditt besök och välkommen åter!
Sammanställt av Åke Nätterö
Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62
Min farmor Helga Krantz i Tjärna berättade att Tjösen kom till dom för att sälja tvål, och han sa jag har hört att ni köpt hemmanet för (priset minns jag inte) då min farmor medgav detta sa Tjösen att då har ni inte råd med mån tvål och så gick han. Hon farmor sa också att hon var rädd för honom särskilt som barnen var små och farfar inte hemma
Ulf krantz
Hej Ulf, det där är nog helt sant. Det stämmer bra med andra berättelser jag har hört om Tjösen. Hälsningar Åke
Hej!
Spännande läsning!
I Näsviken sålde han också tvålar. Det var Colgate men han kallade dem för Golgate. ?
Hej Erik, va roligt. Jag skulle vilja veta mer om han, och framför allt att få se fler bilder. Åke
Hej Åke!
Jag har inga bilder, tyvärr.
Det enda jag känner till om Tjösen är att folk i Näsviken undrade vart han tagit vägen. Det måste ha varit i och att han aved. Tjösen var en väkänd person även i Näsviken under sin levnad.
Som vanligt intressant läsning här!
Förresten har jag vågat mig på en egen förklaring till namnet Ofärne här på Dellportalen. Jag har inte sett det publicerat än. Kanske det blev nå’t fel…
Hej Erik!
Vad roligt att du finner nöje i att läsa om olika saker på Dellenportalen. Här kommer sidorna du letar efter:
https://dellenportalen.se/festplatser/ofarne/
https://dellenportalen.se/personer/tjosen/