Länsman som kom bort…

Länsman i Delsbo som kom boscht . . .


Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan

 


Länsmansgården i Ava, kyrkgränd 3. Länsman Schjörlings bostad.


Under åren 1896 – 1901 härjade en kriminell liga i Hälsingland, som kallades Delsboligan. De mest beryktade personerna i ligan var Nils Fredrik Åkerberg, Per Person Ek, alias ”Kolar- Erik”, Lars Larsson, alias ”Spännar-Lasse” och Brita Andersdotter, alias ”Pila-Brita.” Ligans kriminella verksamhet spände över ett fruktansvärt register ifrån enkla stölder, hembränneri och tjuvskytte till grov misshandel, pyromandåd och mord. Det skrevs många skillingtryck om Delsboligan, som spreds över hela vårt land. En av dem har följande inledning:

Hälsingland det namnet klingar/hemskt bland hela Sveriges land/Ständigt telegrafen bringar/nya dåd från Hälsingland.

En ofta berättad anekdot från Delsbo cirkulerade i Sverige under slutet av 1800-talet. Hembygdsforskaren Bror Jonsson har i hembygdsboken Sóm vi säge, utgiven av Delsbo Hembygdsförening 1979 berättat:

Två Delsbobönder kom åkande mot varandra med häst. När de hade fått stopp på hästarna utbytte de tankar om de senaste händelserna i Delsbo. Den ene bonden sa:

— Länsman vonn, han kom boscht han!

— Jaa, han gjorde hä, svarade den andre.

Det faller sig naturligt att man kopplade ihop dessa händelser och drog slutsatsen att Delsboligan skrämde bort eller till och med mördade en rättvisans tjänare i Delsbo. Men så var det inte. Den kriminelle Åkerberg och hans kumpaner mördade ingen länsman varken i Delsbo eller annorstädes i Hälsingland. Men det är ingen skröna att en länsman försvann i Delsbo. Så här ligger det till:

Länsman Johan Gustav Schjörling tillträdde tjänsten i Delsbo 1874 när han var 24 år. Han var son till prästen Lars Schjörling i Jättendal och dennes hustru Katarina Kristina Nyman. Under resten av 1870-talet fullgjorde han sin länsmanstjänst i Delsbo utan några anmärkningar. Han blev god vän med en skräddare i Delsbo, Jonas Persson-Blomberg. Vänskapen utvecklade sig till ett kompanjonskap, som ledde till en kriminell handling. En förrådsbyggnad brann ner till grunden i Delsbo. Efteråt påstod skräddaren att han förvarat sina tygbalar där vilka brann upp och orsakade honom en stor förlust. Schjörling intygade att så var fallet, varefter de två kumpanerna anmälde saken till ett försäkringbolag med begäran att tyglagret skulle ersättas med kontanta medel. Men detta var inte i överensstämmelse med sanningen. Tygbalarna hade av skräddaren gömts på ett annat ställe. En lösmynt bonddräng berättade detta när han var påverkad av sprit för några bekanta. Ryktesspridningen kom i gång och bonddrängen blev förhörd av Landsfogden i Gävle. Under förhöret berättade han den osminkade sanningen:

På uppdrag av skräddaren och länsman hade han anlagt elden på förrådet. Som vederlag för branden och för att hålla tyst hade han erhållit en nysydd kostym för personligt bruk, vilket på den tiden krävde ett halvt års dränglön. Vid rättegången dömdes skräddaren och drängen till fängelsestraff. Men vad hände med länsman Schjörling. Jo – han försvann. Före rättegången 1877 lämnade han sin familj åt sitt öde i Delsbo bestående av hustru och barn och begav sig till Norge. Från en hamn i Norge tog han sig med båt till Amerika där han så småningom började ett nytt liv. I USA gifte han om sig och bildade familj. Den nya hustrun var bördig från Delsbo. Huruvida Schjörling träffade henne i Amerika eller om han hade ett förhållande med henne redan i Delsbo och tog med henne under flykten är inte närmare känt. Även skräddaren Berglund emigrerade till Amerika efter att ha avtjänat sitt tvååriga fängelsestraff i Sverige.

Schjörling och hans nya fru bosatte sig i Texas. Paret fick flera barn. Sentida ättlingar från USA besökte Delsbo både på 1980 – och 1990 – talet för att återse den trakt varifrån förfadern företog sin dramatiska flykt. En del ättlingar till Schörling har verkat som präster i svenska samfund i USA. De har följt traditionen från Schörlings far, som verkade som präst bland annat i Jättendal i Hälsingland.

Johan Gustav Schjörling återvände aldrig till Sverige. Han avled i Amerika 1913.

Bror Richard Svärd

Källa:
Uppgifter från kyrkoherde Sven Eriksson, numera bosatt i Västerås och Kjell Grönberg, Delsbo.
Artikeln var publicerad i tidningen Kvällsstunden nr 51 – 2016.

Vi vill tacka Sven Eriksson för den historiskt intressanta artikeln och Kjell Grönberg som förmedlade kontakten. Tack för er medverkan.

Länsman bodde i Länsmansgården, Kyrkgränd 3, Delsbo.


Länkar:
Personakt för Johan Gustav Schörling.
Personakt för Brita Kristina Högman.

Släkttavla utlånad av Yngve Aronsson i Idenor

 

Uppgifter om Johan Gustav Schjörlings andra fru
Brita Kristina Högman från Forsa i Hälsingland.
År 1880 är hon bosatt i Vålsta, Forsa, men vi kan inte finna vilket år hon emigr. till Amerika, då utflyttningslängd saknas.

(2H8 uppgifter ur Forsa-Hög släktregister)

PER ERSSON HÖGMAN född 12/9 1811, s. t. bonden (4Z13) Erik Nilsson i Åsak 4, Hög. Gift 2 ggr. Bonde i Åsak 4, Hög, sen mjölnare i Vålsta, Forsa. Gästgivare i Hamre 2, Forsa. Död 23/5 1877.
Gift 21/5 1835 med (4E5) BRITA MÅNSDOTTER f. 1/10 1810, d. t. bonden Måns Ersson i Edsta 4, Hög.
Gift 1852 med (12W6) ANNA WAHLUND f. 25/5 1832, d. t. bonden Johan Wahlund i Vålsta, Forsa. Änka och omgift 10/4 1882, (96C1).
Nio barn:
Brita Kristina 24/9 1852 Gift med Johan Gustav Schjörling
Karin 1/6 1853 – 5/6 1853
Anna 2/2 1855
Kajsa Greta 6/11 1856 -18/1 1857
Johanna Karolina 14/9 1859 i Rengsjö, g. m. adjunkt J.R. Johansson i Hög. Adjunkt nr 16.
Per Olof 31/3 1864 i Skog. Emigr. t. N Amerika 1892
Lars Gustaf Björk 13/12 1869 G. 1897. Sold. i Kalvhaga, Forsa. D.10/9 1950
Anna Matilda 8/6 1872 i Bergsjö. G.1898 m. J. P. Nordin. Emig. t. N. Amerika 1902
Maria 23/2 1876 i Delsbo


Hudiksvalls Tidning Lördagen den 27 juli 1996

   Komministerparet  Sven och Rigmor Eriksson tillsammans med David och Kathleen Hurty samt Kathryn och Byron Swansson framför Delsbo klockstapel. Tvillingarna Kathleen och Karhryn är barnbarnsbarn till den berömda ”länsman sôm kom båscht”.
Av Sven Eriksson

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva, eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

9 kommentarer

      1. Jag har ett brev från Jonas Blomberg som han skrev till sin syster Brita. Hans adress var skräddare J. Blomberg, Tönsberg, Norge. Brita var min morfars mor.

  1. Han skulle åka till USA, men blev sjuk i Norge, när han var på väg till USA. En kvinna tog hand om honom. Det kanske var Regine, som han sedan gifte sig med. De fick tre barn enligt Digitalarkivet 1900-telling for Tönsberg. Oskar Palmer Blomberg 1897, Karl Selmer Blomberg 1898 och Hildur Cecilie 1899.

    1. Hej Yngve, vad roligt höra från dig. Hööre du, jag är rena ynglingen mot dig, och du är ju aktiv läste jag i tidningen i veckan. Jasså,du håller koll på mig, det tackar jag för. Vad snällt att du delade med dig av bildhistoriken om länsman som kom bort. Just nu är jag insnöad på Bönhus och kapell runt Dellenbygden. Idag har jag varit runt i Bjuråker och Delsbo och tagit bilder. Vad håller du själv på med?
      Hälsningar, Åke

  2. Tjena Åke!

    Vad jag gör? Jo just nu åt jag en macka med stekta nyplockade kantareller på! Skämt åsido så hjälper jag nog mest andra med uppgifter nu för tiden. Försöker bromsa alla idéer som dyker upp i skallen! Grubblar på vad jag skall göra med de 100-tals intervjuband som ligger här. De flesta jag pratat med är borta eftersom banden sträcker sig 30 år bak i tiden. Gamla Idenors- och Hudiksvallsbor OCH många av Hälsinglands travlegendarer. Men, men det ger sig nog…..

    Har ju min hemsida, men den är mest för att mina barn, barn och barnbarnsbarn skall få en hum om sina rötter. Bl.a. har vårt båtsmanstorp här i Storbyn en rätt dramatisk historia.

    Är Du intresserad av Idenors bomärken så har jag ju skrivit om dem. Skickar över en länk som Du gör vad Du vill av.

    Ja Du Åke Du är ju rena yngligen som Du skriver!! Bara 76 ser jag………!! Ha det bra Åke!! Yngve.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *