Erik Persson atleten från Bjuråker

Erik Persson, atleten från Bjuråker som år 1907 besegrade världens starkaste man


Se och läs om Born, där Erik Persson växte upp


Se reportage från Gällivare om Erik Persson på Youtube


Läs om Erik Perssons tid i Moviken. (använd gärna sökfunktionen)


Läs om Ångbåtarna Tamm.


Läs om Ytterhavra.


Använd sökfunktionen
Tryck ner  Ctrl,  håll kvar och tryck ner tangenten  f  och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du söka vad du vill i det här dokument.


Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan

Se intervju med atleten Erik Persson från Bjuråker. I Gällivares trakter, på You Tube

 


Tidningsbild. Malmberget 1907. Idrottsgrabbarna är från vänster, brottaren Erik Persson, samt tyngdlyftarna ”Tjocka Lindkvist”, Bryggar-Emil, en okänd och Olsén.

Redan för ett halvsekel sedan hade man på idrottens område skapat sig en namn i Malmfälten. Ovanstående bild är tagen 1907 utanför Idrottspaviljongen i Malmberget.

Brottaren Erik Persson besökte en gång en cirkus med ”världens starkaste karl”.
Cirkusen utlovade 200 kronor till den som kunde klara sig tre minuter  mot ”världens starkaste”. Persson tyckte att det inte skulle vara så dumt med ”långschalarna” och antog erbjudandet. Efter en mycket kort match låg världens starkaste med båda axlarna i mattan. Cirkusdirektören försökte schappa, men kidnappades och tvingades att lämna ifrån sig den utlovade belöningen, omtalar stationskarl Stig Andersson, Gällivare, som lämnat i kortet.



Erik Persson som ung elitbrottare


Odaterat klipp

Brottningskampen
På cirkus du Nord afgjordes på onsdagens afton, så att hr Persson från Malmberget blef förste pristagare och hr E. Blixt från Stockholm andre pristagare.


Odaterat klipp

Bjuråkerspojke – mästerbrottare
Vid professionella brottningstävlingar, som sedan en vecka tillbaka pågått i Nynäshamn, hemfördes 1 pris av hr Erik Person från Bjuråker.

Persson besegrade under de olika matcherna alla sina motståndare, däribland de kända brottarna Johan Berg samt Axel Krook, vilka blevo resp. 2:a och 3:e pristagare.

Största intresset under tävlingarna tilldrog sig brottningen mellan Krook och Persson. De som trodde att den lille, oansenlige Persson snart måste duka under för sin jättelike motståndare, hade missräknat sig, ty efter endast 13 minuters kamp låg den flåsande kolossen raklång med båda skuldrorna i mattan.

Den duktige brottaren Persson är, som nämnt Bjuråkersbo, ehuru han även går under namnet ”Persson från Malmberget”, skriver en meddelare.


 

HYLLNINGAR
– F. ångbåtskaptenen Erik Persson, Moviken, Bjuråker, blev med anledning av sin 70-årsdag på tisdagen föremål för hjärtliga hyllningar. Tidigt på morgonen uppvaktade de närmast anhöriga med blommor och presenter. Senare under dagen uppvaktade bl.a. skogvaktare Simon Olsson som talade för kamraterna vid Friggesunds förvaltningen. Församlingens lyckönskningar framfördes av kyrkoherde Torgny Frank som talade och överlämnade blommor. Skogsförman Viktor Söderlund framförde grannarnas gratulationer och rättare Karl Larsson uppvaktade för vännerna i övrigt. Jubilaren fick f.ö. mottaga mängder av blommor och ett stort antal telegram från olika delar av landet.

 

HT den 4 april 1960

Kraftkarl i Forsa berättar: 

Smugglade bomber till Finland
med häst över Bottenviken


Från sin tid som brottare har Erik Persson en stilig prissamling

Få människor passerar sin 75-årsdag med sådan spänst och vitalitet som f. ångbåtsföraren Erik Persson, Trogsta, Forsa, och det är få som kan blicka tillbaka på ett livsverk så fyllt av färgstarka, händelserika och spännande inslag

Han har stått till rors på ett orkanpiskat hav och sett både kaptenen och både kaptenen och däckslasten spolats överbord, han har prejats av inbördeskrigets spanjorer vid Gibraltar och han har sett döden i vitögat i Biscayabukten.

Under första världskriget var han med om att smuggla bomber till Finland och möttes av en finsk skyttelinjers kulsvärm och många kraftkarlar – svenska, finska och norska muskelknippen – har han lagt på rygg.

Det är på tisdag som E. H. Persson firar sin födelsedag och än är det fulla remmar. Han har varit i skogen och arbetat under vintern och de sista dagarna har han murat i Bjuråker.

Persson bytte förresten bil häromdagen. En ny kärra skulle det vara till 75-årsdagen, men på den är det inte hel eller halvfart, som det var på hans första, som han skaffade redan 1924.

Persson var bara två år när han kom till Bjuråker och var bara pojken när han högg busk åt Strömbacka bruk för 45 öre om dagen och sköt sin första hare och räv. 15 år gammal gick han som full karl och bar järn i smedjan 12 timar om dagen.

Klippblock mosade sönder gruvbasen
Men så var han också kraftig och starkare blev han med åren. En elitbrottare för Malmbergets AIF, som han var med och startade. Persson flyttade nämligen med sin far vid 17 års ålder till Malmberget, där han blev gruvarbetare. Men så en dag försvann plötsligt gruvbasen … Vart tog han vägen?

Jo, ett stycke därifrån hade ett klippblock fallit ned och mosat sönder honom. Då slutade Persson med detta yrke och nu blev det båtar och hav. Det började med några småskutor. Sedan blev det en bogserbåt som varje sommar drog timmer från Uleåborg och Kemi älv till de svenska sågverken ned mot Härnösand.

Kastade världens starkaste karl i golvet
  Men på vintrarna blev det längre färder: – Svarta havet, Egypten … Det var då som äventyren började på allvar. Visst hade det varit spännande när han redan 1907 hade kastat världens ”starkaste karl” i golvet och tjänat 200 kronor på 3 minuter.

Det var en cirkusdirektörs vad som Persson den gången nappade på och klarade skivan. Men emot vredgade hav stoppade inte människokrafter.

Som t.ex. i Biscayabukten där en stormvåg slog in järnventilen, som blåste likt en projektil över hans huvud, just som han skulle stiga upp ur sin koj. Då gick det vågor.

– Hur var det med bomberna som skulle till Finland?

Körde bomber med häst till Finland
 –  Ja blev bestämt att jag och en kompis skulle med häst transportera några bomber till Finland. Körde över Bottniska viken mot Uleåborg – det var 1918 – och möttes av en skur med kulor. Finnarna hade missuppfattat situationen, men det hela gick vägen, förutom att de 1500 kr som utlovats för transporten uteblev. Det blev livet på spel utan någon inkomst.

År 1924 byggde Persson egen gård i Björsarv, Bjuråker, blev jordbrukare med 4 – 5 kor och 2 hästar. Med åren blev han på vintrarna virkesmätare åt Iggesunds Bruk och under somrarna körde han båten Tamm på Dellensjöarna. De sista 4 åren har jubilaren varit bosatt i Forsa, och med sin hustru som han växlade ringar med i Malmberget för 45 år sedan har han 6 barn.
pH
Avskrift: Åke Nätterö



Björsarv 68, Sågtorpet. Fastigheten uppförd av Erik Persson 1924.


Källa: Bygd och Folk 1950, sid. 105

 

 

Bilder på Erik Persson när han var befälhavare på ångbåten Tamm


Ångbåten Tamm med maskinisten Reinhold Fernström och skeppare Erik Persson



Ombord på Tamm ser vi maskinist Reinhold Fernström och skeppare Erik Persson
Ombord på flottarkojan står Fritz Trygg och Johan Rönnqvist



Fr. v. Johan Rönnqvist, Reinhold Fernström, Fritz Trygg, Erik Persson och Herman Erlandsson



Ångbåten Tamm med skeppare Erik Persson. Pappan med barnen vill vi få hjälp med att identifiera



Ombord på Ångbåten Tamm sitter skeppare Erik Persson och maskinist … ?



Här ligger Tamm vid Norrboån. Erik Perssons danspartner och musikanten med dragspelet vill vi gärna få identifierade



En lövad pråm, med en okänd flicka. Kanske ligger man för ankar vid Hallboviken dit Tamm brukade göra resor med passagerare från Moviken. Tamms skorsten skymtar genom lövverket, och skeppare Persson undrar vad det är för god lemonad i flaskan.

I Bjuråker var Erik Persson känd som atleten.
På 40-talet ingick han i dragkampslaget för Bjuråker.

 

(43E2) Erik Persson föddes i Hassela 1885 och var två år när han kom till Born i Bjuråker där han växte upp.
Från det att Erik var 15 år slet han som en hel karl och bar järn 12 timmar om dagen vid smedjan i Strömbacka. När han var 17 flyttade han med familjen till Malmberget för att bli gruvarbetare.

1907 kom en cirkus till Malmberget där världens starkaste man uppträdde.
200 kronor utlovades till den som kunde lägga ner den väldige bjässen. En utfästelse som cirkusdirektören fick ångra när Erik kastade jätten i golvet.
1907 var Erik med och bildade brottningsklubben i Malmberget. Under ungdomsåren uppträdde Erik som atlet och elitbrottare. En stor prissamling visar hans överlägsna framfart. Han gifte sig med Helga Jansson från Gällivare som i unga år uppträdde på cirkus i trapets och som lindanserska.
Efter en tid övergick Erik till sjömansyrket och 1922 avlade han examen i Härnösand och fick skepparbrev. Han hade då seglat på många av jordens hav och varit med på många spännande och dramatiska upplevelser.
1924 bosatte han sig med hustrun Helga och barnen i Björsarv. Under 15 somrar var han kapten på ångbåten Tamm som trafikerade Dellarna. 1954 sålde de torpet i Bjuråker och flyttade till Trogsta i Forsa.
1972 flyttade paret in i en pensionärslägenhet i kyrkbyn i Bjuråker. Erik avled 1973 och hustrun Helga avled 1980

 

—43 E 1— Uppgifter ur Bjuråker – Delsbo – Norrbo släktregister

(S20) PER JOHAN OLSSON, * 24/12 1854 i Fryksände, Värml. G. 27/12 1881. Infl. fr. Hassela 1886. Kol. Bos. i Frisbo, Bjuråker. Utfl. t. Malmberget 1903. † 13/3 1931 Stagelås 1, Ramsjö
(X15) ANNA GRETA ÅSLUND, * 11/4 1862 i Hassela, Gävleb. Utfl. t. Malmberget 1903. † 26/5 1935 Naggen
JOHAN OLOF * 30/1 1882. Utfl. t. Attmar 1905
LARS PETER * 26/8 1883. Utfl. t. Malmberget 1903
ERIK HALFDAN * 5/4 1885                                 2
ANNA MARIA * 29/4 1887                                  3
AUGUST * 28/11 1889. Utfl. t. Malmberget 1903
KRISTINA * 12/3 1892. Utfl. t. Malmberget 1903
EMANUEL * 21/9 1894. † 10/9 1901
OTTO * 7/4 1897                                              4
ELIN * 22/12 1899. † 30/4 1902
EBBA ARVIDA * 4/1 1902                                   5
IRMA LINNEA  * 21/4 1905  Malmberget     26A36

—2—

1 ERIK HALFDAN PERSSON, * 5/4 1885, s. t. kol. P. J. Olsson i Frisbo, Bjuråker. G. 7/1 1925. (Infl. fr. Nedertorneå 1924) Torp. o. ångbåtsför. Bos. i Björsarv, Bjuråker. † 8/8 1973
(BD4) HELGA HEDVIG MATILDA JANSSON, * 18/9 1889 i Gällivare, dotter till grufarb. Axel Valfrid Johansson fr. Östergötland och hans hustru Karin Halstensdotter fr Värmland.  † 22/9 1980
CLARY SYLVIA * 8/8 1906. Utfl. t. Gällivare Gift med Björn-Erik Höijer 
EVALD RINALDO * 31/3 1913. Utfl. t. Sth. 1941
HELGE RINALDO * 5/7 1915                               6
VERA MARGIT * 29/5 1917                                 61C4
ERIK MILLART * 29/5 1924                                 7
BJARNE HARRY * 4/3 1928  Bos. i Ängebo G. 1956 med Göta 20/9 1933-18/1 2011 Harry avled 8/7 2020

   
Erik o Helga med barnen Vera o Helge       Helga
och Evald längst fram


Clary Sylvia * 8/8 1906, dotter till Karl Johan Jansson och hans hustru Helga Hedvig Johansson
† 24/12 1997. Gift 9/3 1929 med Björn-Erik Höijer * 14/3 1907  i Gällivare. Reporter. Han var bosatt i Moviken när han skrev om Moviken och sin svärfar Erik Persson, i Svenska Turistföreningens Årsskrift 1965.
Kersti * 18/5 1932
Björn * 16/3 1934


—61 C 4—
1 JOHAN ÄRNE ANDERSSONÄRLEMAR, * 14/10 1919, s. t. bag. A. J. Andersson i Ängebo 4, Bjuråker. Bag. Bos. i Ängebo, sen bag. i Kyrkbyn. † 27/2 2001
43E2 VERA MARGIT PERSSON, * 29/5 1917, d. t. ångbåtsbefälh. E. H. Persson i Björsarv, Bjuråker. † 19/4 2017
ROLF ÄRLEMAR * 26/3 1939
TOMMY * 26/9 1950


—43 E 3—

(X37) KARL JOHAN ANDERSSON, * 188.. Bos. i Ramsjö sn. † 5/3 1927.
1 ANNA MARIA PERSSON, * 29/4 1887, d. t. kol. P. J. Olsson i Frisbo, Bjuråker. Änka 5/3 1927. Infl. fr. Ramsjö 1930. Hushåll. i Sördala, sen. i Bricka, Bjuråker. G. Ruckman, änka 1955.  † 7/8 1958
ADA LINNEA * 28/10 1910. Utfl. 1946
KARL LEONARD ÅKE * 4/9 1914                          8
PER IVAR * 4/7 1918. Utfl. t. Sundbyberg 1941
AINA KRISTINA * 26/6 1921                               21G17


—21G17—
16 JONAS ANDERSSON, * 15/4 1918, s. t. bonden K. S. Andersson i Bricka 62, Bjuråker. G. 9/11 1941. Jordbr.-arb. Bos. i Bricka 62.
43E3 AINA KRISTINA ANDERSSON, * 26/6 1921, d. t. K. J. Andersson i Ramsjö sn.
VERA IRENE * 8/3 1940
SIGRID MÄRTA * 21/6 1946


—43 E 4—

1 OTTO PERSSON, * 7/4 1897, s. t. kol. P. J. Olsson i Frisbo, Bjuråker. G. 9/9 1931. Skogsarb. Bos. i Dragsved. Sen. skomak. bos i Ängebo 412, Bjuråker
(W48) HENNY MAGDALENA GULLBRAND, * 22/7 194 i Älvdalen, Kopp. Infl. fr. Helsingborg 1931


—43 E 5—

(X27) PER NESTOR ANDERSSON, * 22/2 1890 i Ljusdal, Gävleb. G. 5/1 1922. Infl. fr. Ramsjö 1943. Torpäg. i Sördala, Syltorpet 11, Bjuråker. (Notering)
EVA ARVIDA PERSSON, * 4/1 1902, d. t. kol. P. J. Olsson i Frisbo, Bjuråker. (96 år)
PER ALVAR * 28/4 1920. Utfl. t. Rogsta 1947
ELOF SIGVARD * 23/6 1922. Skogsarb. (Notering)
TORD INGEMAR * 2/5 1924. Skogsarb.
ELLEN VIKTORIA * 12/3 1926
IRIS MARGARETA * 28/6 1928                            6F61
ELISE (ELSIE) IRENE * 18/9 1932
MARY INGEGERD * 4/6 1934
EVERT VINCENT * 6/5 1944


—6 F 61—

46 ERIK JOHAN BACKSTRÖM, * 21/4 1920, s. t. P. O. Backström i Ängebo, Bjuråker. G. 26/12 1947. Utfl. 1947. Jordbr.-arb. i V. Tolbo 12, Delsbo.
43E5 IRIS MARGARETA ANDERSSON, * 28/6 1928, d. t. torp. P. N. Andersson i Syltorpet, Sördala, Bjuråker.
ERIK GÖSTA * 18/8 1946


—43 E 6—

2 HELGE RINALDO PERSSON, * 5/7 1915, s. t. torp. E. H. Persson i Björsarv. G. 23/6 1940. Skogsarb. Bos. i Norrhavra 1, sen. bonde i Ytterhavra 31, Bjuråker. † 11/9 1997.
36A22 ANNA LINNEA BERGSTRÖM, * 5/3 1920, d. t. bonden L. Bergström i Ytterhavra 31.† 8/8 1988
KARL ERIK * 28/10 1939 Ogift, bosatt i Hudiksvall. Död 22/4 1965
ELSA LINNEA * 25/2 1941 Gift o skild från Hasse Forslund i Sundsvall. Elsa heter nu Havregård
LARS ÅKE * 30/6 1942 Han var bosatt i Norrboån. Grundare av det framgångsrika företaget Monitor i Hudiksvall. Åke avled 7 mars 2016.
BENGT HARRY * 4/10 1947 Bosatt i Hudiksvall
Per Tage * 4/10 1950 Sammanboende med Katarina Ersare i Ytterhavra 5
Anders Morgan * 19/11 1959 Gift med Lena Forslin. Bosatt i Hudiksvall. Morgan är VD för företaget Monitor i Hudiksvall. Läs här om dagens Monitor.



Brudparet Millart och Märta Persson

Tärna Gunhild Karlström, syster till bruden
Marskalk Harry Persson, bror till brudgummen
Brudnäbb Elsa Persson, nu Havregård, brorsdotter till brudgummen
Brudnäbb Erik Wengelin från Västansjö
Bröllopsfesten ägde rum på Bricka Folkets hus 1946.
Källa: Delsbo sockenbilder

—43 E 7—
2 ERIK MILLART PERSSON, * 29/5 1924, s. t. torp. E. H. Persson i Björsarv, Bjuråker. G. 29/12 1946. Skogsarb. Bos. i Björsarv. † 6/10 1963.
60H2 MÄRTA KRISTINA CARLSTRÖM, * 27/2 1925, d. t. byggn.-arb. F. E. Karlström i Bricka 912, Bjuråker. † 26/3 2008.
BERNT ERIK * 14/5 1946 Han är bosatt i Estland
KARIN BIRGITTA * 9/10 1949
KERSTIN VIOLA * 2/12 1959
OLOV EUGEN * 29/7 1963

—43 E 8—

3 KARL LEONARD ÅKE ANDERSSON, * 14/9 1914. Infl. fr. Borgsjö, V.-norrl. G. 31/10 1944. Chaufför i Moviken, Bjuråker.†
39A30 INGRID JOHANNA IMBERG, * 22/10 1925, d. t. vägarb. J. Imberg i Bricka, Bjuråker. †
BO ÅKE ANDERSSON * 15/7 1942
MARGOT ANITA * 5/7 1944
BERIT KRISTINA * 28/11 1946


—26 A 36—

25 PER EDVIN NILSSON, * 10/12 1903, s. t. bonden N. Jonsson i Ängebo 10, Bjuråker. G. 8/5 1937. Småbruk. i Ängebo 105. † 1/12 1991
(BD4) IRMA LINNEA PERSSON, * 21/4 1905 i Gällivare, Nb. Infl. fr. Ramsjö 1929. † 22/12 1973
ASTRID EIVY * 27/11 1928. Utfl. t. Kungsholm, Sth., 1947
STIG LENNART * 6/2 1933

 

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller donation senare,  mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *