Runstenar i Hälsingland Vi vill synliggöra våra unika runristningar ”hälsingerunorna”. Vi har i all enkelhet sammanställt klickbara länkar med förklarande texter och bilder till var och en av nämnda runristningar.
Klicka på den röda texten mellan kommatecken, läs den intressanta informationen, beundra de vackra bilderna, och gör sedan utflykter till de beskrivna platserna för att se och beundra de tusenåriga runorna i verkligheten. Genom att du är påläst, har du blivit din egen guide, och kan nu även berätta för andra vad du vet. Har du glömt något, är det bara att öppna den här sidan på Dellenportalen i din medhavda mobil eller surfplatta, där den redan är bokmärkt, eller hur?
Visste du förresten att landets troligen största runsten finns i Hälsingland? Den är 3,5 m hög och 2,5 m bred. Den högsta stenen finns i Levene Västergötland, den är 4,6 m hög och smal. Den mest kända stenen är Rökstenen i Östergötland, den är 3,82 m hög, varav 1,25 m under marken och 1,38 m bred. Vår största sten finns på kyrkogården i Hälsingtuna, och till skillnad från ovannämnda stenar, som båda varit inmurade i anslutning till kyrkan, stod stenen i Hälsingtuna på sin nuvarande plats redan innan man uppförde kyrkan på 1100-talet.
Hur många runstenar finns det?
I Sverige finns cirka 2 500 runstenar helt eller delvis bevarade. Hur många de var från början vet ingen och varje år görs nya fynd.
Det finns mer än 4 000 runinskrifter med budskap och meddelanden som sträcker sig från 200-talet och in i nyare tid. De utgör de äldsta bevarade originaldokumenten på det svenska språket och är därför en viktig länk till vår historia.
Totalt känner man omkring 7 000 runinskrifter i världen, varav ungefär hälften utgörs av vikingatida runstenar. De flesta av dessa ristades och restes under 1000-talet det vill säga i vikingatidens slutskede. Runstenarna var inga gravstenar, utan istället minnesmonument. När någon hade gått bort lät de efterlevande resa en sten eller hugga en ristning i en häll till hans eller hennes minne. Ofta finner man dessa runstenar och runhällar intill vägar och andra kommunikationsleder.
Källa: Riksantikvarieämbetet
Rekommenderas:
Tusenårstexterna, bok om, ”Våra runstenar i Hälsingland”, av Jan Olov Nyström
Mejladressen till oss hittar du längst ner på sidan
Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. Nu kan du söka vad du vill i sökrutan upp till höger eller ner till vänster, beroende på vilken dator du har.
Vad gör Hälsinglands runstenar unika?
Runstenar ristade enbart med stavlösa runor är endast kända från Hälsingland. Därför har denna variant av runor också kallats Hälsingerunor.
Den mest kända stenen är Malstastenen, som i dag finns i Hälsinglands museum. I det angränsande landskapet Medelpad finns också inslag av stavlösa runor, men då endast u och r. På några runstenar i Södermanland finns avsnitt skrivna med stavlösa runor och sådana förekommer också på tre runristade lösföremål från Sigtuna i Uppland. Från Bryggen i Bergen finns en trästicka med en nu ofullständig futhark med stavlösa runor. Därför är termerna hälsingerunor eller svenska runor — som Otto von Friesen kallade dem — mindre lämpliga.
De stavlösa runorna liknar till det yttre mer kilskrift än runor, och kunde av den anledningen inte dechiffreras förrän 1674 av professor Magnus Celsius. Det är troligt att denna typ av runor främst använts som en snabbskrift i vardagsbruk. Inte många texter med stavlösa runor har överlevt till våra dagar, förmodligen beroende på att de mest ristats i trä.
Källa: Wikipedia
Hs 1, Vevlinge by, Bollnäs socken, Bollnäs kommun, runstensfragment
Bilder: Riksantikvarieämbetet
Hs 2, Norrala kyrka, Norrala socken, Söderhamns kommun, runsten .
Hs 3, Borg, Norrala socken, Söderhamns kommun, runstensfragment .
Hs 4, Borg, Norrala socken, Söderhamns kommun, runstensfragment
Bilder: Runstenar i Norrland sid 29 -31
Hs 5, Daglösa, Trönö socken, Söderhamns kommun, runstensfragment, försvunnet
Bild: Runskrifter.net
Bild: Runstenar i Norrland
Hs 6, Prästgården, Järvsö socken, Ljusdals kommun, runsten
Bild: Runstenar i Norrland sid 32-33
Hs 7, Forsaringen, Forsa kyrka, Forsa socken, Hudiksvalls kommun, dörrhandtag i form av järnring
Text o Bild: Är Forsaringen medeltida?
Bilder: Google
Hs 8, Hudiksvalls kyrka, Hudiksvalls kommun, runsten, försvunnen
Johannes Bureus omnämner en runsten i Hudiksvalls kyrka i sin Sveorum Runae och Olof Celsius skriver 1710 att stenen murats in i kyrkoväggen (Nyström 2015: 80).
Text: Runstenar i Norrland, sid 34
DAGENS NYHETER DEN 18/5 1903
Runstenarne i Hudiksvallstrakten
Docenten Otto von Friesen från Uppsala har i dagarna i vetenskapligt intresse studerat de i trakten omkring Hudiksvall befintliga runstenarna, säger Hudiksvallsposten.
Ursprungligen ha, såvidt man vet, där funnits fem runstenar, men af dessa har en förekommit, så att f.n. endast 4 återstå. Den märkligaste och största af dem är den som finnes vid Malsta, i närheten af Via järnvägsstation. Denna sten är mycket väl bibehållen och innehåller ej mindre än 275 runor. Där lämnas uppgifter om en förmögen bonde Gylsvir och dennes förfäder och stammödrar. Man får bl.a. veta att denne Gylsvir blef ägare af icke blott Malsta utan äfven Via, Löfånger och Färdsjö byar. Stenen restes af hans son Formund. Af de öfriga stenarna har en funnits i Sunnå, öster om Malsta, men är numera flyttad till Enångers kyrka. En annan finnes på Högs kyrkogård och den fjärde på Hälsingtuna kyrkogård. Det är icke de vanliga runorna, de s.k. Rökstensrunorna som äro ristade på dessa stenar. Det är en för Hälsingland egendomlig typ, som skiljer sig från de förstnämnda därigenom att runornas hufvudstaf är aflägsnad. Runstenarna torde förskrifva sig från 1100-talet.
Källa: Kungliga Biblioteket
Avskrift: Viveca Sundberg
Hs 10, Hälsingtuna kyrka aug. 2016. Här kan vi se hur liten Viveca Sundberg är i jämförelse med den jättelika Hälsingtunastenen. Kontrollmätning visade att stenen är ganska exakt 3 meter där den är som bredast och mäter 3,42 meter i höjd över marken. Under marken torde den mäktiga stenen fortsätta omkring 1½ meter, vilket innebär att hela stenen är omkring 5 meter hög.
Hs 9, Hälsingtuna kyrka, Hälsingtuna socken, Hudiksvalls kommun, runsten .
Hs 10, Hälsingtuna kyrka, Hälsingtuna socken, Hudiksvalls kommun, troligtvis Sveriges största runsten, 3,5 m hög och 2,5 m bred.
Bilder: Runstenar i Norrland sid 34-36
Hs 11, Högs kyrka, Högs socken, Hudiksvalls kommun, runsten .
Hs 12, Högs kyrka, Högs socken, Hudiksvalls kommun, runsten
Bilder: Runstenar i Norrland sid 37-40
Hs 13, Hallsta och Hjortsta , Högs socken, Hudiksvalls kommun, runstensfragment, försvunna
Det rör sig om ett litet fragment av en runsten som avtecknades år 1880. Det hittades i ett stenröse i dalgången vid Hallsta och Hjortsta byar, ca 3 km väster om Högs kyrka.
Källa: Runstenar i Norrland
Hs 14, ”Malstastenen”, Malsta, Rogsta socken, Hudiksvalls kommun, runsten
Text o Bild: Runstenar i Norrland, sid 41-42
Sockenbilder: Malstastenen, i Malsta
Hs 15, Sunnå kvarndamm, Rogsta socken, Hudiksvalls kommun, runsten
Bild: Pl. 56. Fig. 177, i slutet av bokverket: Samlingar för Nordens Fornälskare 1830
Text o Bild: Runstenar i Norrland, sid 42.
Hs 16, Delsbo kyrka, Delsbo socken, Hudiksvalls kommun, runstensfragment
Text o Bild: Runstenar i Norrland, sid 43
Hs 17, Delsbo kyrka, Delsbo socken, Hudiksvalls kommun, runstensfragment, försvunnet
Text o Bild: Runstenar i Norrland .
Hs 18, Delsbo kyrka, Delsbo socken, Hudiksvalls kommun, fragment, del av Hs 16
Bild: Runstensfragment Kringla . Stenen finns på Delsbo Forngård
Hs 19, Delsbo kyrka, Delsbo socken, Hudiksvalls kommun, järnring
Text o Bild: DELSBO ONLINE
Hs 20, Ljusdals kyrka, Ljusdals socken, Ljusdals kommun, runstensfragment, försvunna
Text: Runstenar i Norrland
Text o Bild: K-BLOGG Riksantikvarieämbetet
Hs 21, Jättendals kyrka, Jättendals socken, Nordanstigs kommun, runsten
Text o Bild: Runstenar i Norrland, sid 45-46
Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt
Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra
Tack för ditt besök och välkommen åter!
Sammanställt av Åke Nätterö
Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62