Milstenar

 Dellenportalen har samlat ihop fakta från intervjuer, böcker och i olika arkiv om Milstenar och  Milstolpar. 

Allt material i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.


Följ oss på Facebookoch dela gärna den här sidan med dina vänner


Om du gillar den här sidan, glöm då inte att att klicka på Gilla-knappen. Tack!


Var den här sidan intressant? Glöm då inte lägga den bland dina favoriter.


Har du en egen hemsida får du mycket gärna länka till oss


skal-097-milsten
Milsten i Skålsvedja, Bjuråker

Det fanns mer än 350 milstenar i Gävleborgs län.

Med början 1649 organiserades ett skjutsväsende i Sverige. Följden av detta blev att landshövdingarna i länen fick en kunglig befallning att mäta längden på vägarna och sätta upp stolpar som angav 1/4, 1/2 eller 1 mil, så att rätt skjutsavgift kunde räknas ut.

Innan metersystemet infördes 1878 motsvarade en kvarts mil 2 672 meter. Det blev således avståndet mellan stolparna. Därför kallades en del av stolparna för fjärdingstolpar.

De båda vägarna genom Dellenbygden – Kungavägen och Södra vägen – blev uppmätta 1688 och försedda med milstolpar av av trä eller sandsten som inte tålde klimatet varför de flesta av dem nu är borta. De ersattes 1785 av milstolpar i gjutjärn.

Majoriteten av de cirka 200 milstenar som finns i Hälsingland sattes upp av Fredrik Adolf Ulrik Cronstedt som var landshövding i Gävleborg mellan 1781 och 1812. Milstenarna restes var fjärde gammal svensk mil. En gammal mil var 6000 famnar eller 10 688 meter.

Milstolparna bär, förutom Cronstedts namn, Gustav III:s namnskiffer och anger enbart förhållandet till närmaste fulla mil. De användes bland annat för att beräkna taxorna inom den tidens skjutsväsende.

Alla milstolpar i Hälsingland efter 1780 är tillverkade i Hällbo masugn, som tillhörde järnbruket i Kilafors i Hälsingland.

Många milstolpar finns utefter Södra vägen, väg 741, som slingrar sig genom Delsbo och Bjuråker och är en av länets äldsta, ålderdomligaste och mest välbevarade vägar, skriver vägverket.

Läs mer om Milstenar på Wikipedia.

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

En kommentar

  1. Hej Åke
    träffade för många år sedan en sentida släkting till Cronstedt, han hade hört att allmogens tolkning av Cronstedts initialer var Fan Anamma Ulven Cronstedt.
    Mvh
    Christer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *