Dellenportalen har samlat uppgifter om Frisbo från intervjuer, fastighetspapper och i olika arkiv.
Materialet i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.
Det är okej att använda något av Dellenportalens uppgifter om ni anger Dellenportalen.se som källa. Men det är inte okej att ta bilder och text och lägga ut det på andra sidor.
Här kan du göra en intressant historisk resa genom att klicka på Dellenriket.
Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan
Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det dokumentet du har framför dig.
Glöm inte ange Dellenportalen som källa för eventuella uppgifter du hämtar.
Se Frisbo från ovan genom Google Maps
Frisbo del 2
Beskrivna gårdar och platser
Gårdar med 100-nummer utefter vägen mot Nipen och Norrgimma
Frisbo 101 f d Skolan
Frisbo 102 F. d Henrikssons
Frisbo 105 Mackins, hyreshus som nu är rivet
Frisbo 107 Per Åke & Birgitta Olsson
Frisbo 109 Uppegårn
Gårdar med 200 nummer utefter gamla vägen mot Strömbacka
Frisbo 204 Skräddar-Jonkes. Ett av husen finns nu på Bjuråkers Forngård
Frisbo 206 Skräddarbacken
Frisbo 207
Frisbo 209
Frisbo 121 F.d. Stormens
Frisbo 123 Hennings
Frisbo 127 Uno Andersson
Frisbo 130 Wennbergs
Frisbo 135
Frisbo 137
Frisbo 138 Nords
Frisbo 142
Frisbo 144 Per-Jonsas. Huset är rivet
Frisbo, Radiomasten på Nipåsen
Frisbo 148 Skummabacken
Frisbo 150 Skummabacken
Frisbo 152 Skummabacken. Huset är rivet
Nipen. Huset är rivet
Va. Huset är rivet
Bilder från Frisbo
Okänd dam och okänd plats. Bilden utlånad av Sigrid Nilsson
Fr. v. Bertil Henriksson, Birger Jansson, Märta Henriksson, Sigrid Holmqvist g. Nöjd, Birger Henriksson och Gustav Nilsson.
Bilden utlånad av Sigrid Nilsson.
Tre skidåkare på Frisbosjön. T.v Birger Jansson, okänd och Gustav Sundin.
Bilden utlånad av Sigrid Nilsson.
Luråstornet. Bilden utlånad av Sigrid Nilsson
Läs här, och se fler bilder på tornet på Luråsen
Skolan i Frisbo
År 1967. Foto från Arkiv Digital
Frisbo 101 f d Skolan
11:1
10:2 och 10:6,
Skolan och alla lärare finns väl beskrivna under rubriken Skolor.
Skolan var verksam mellan åren 1874 -1960
HUDIKSVALLSPOSTEN DEN 12/5 1894
Hemfridsbrott i Frisbo skolhus den 24 mars. Då häktade drängen Lars Joh. Larsson, från Hassela i det närmaste vid förra ransakningen hade bekänt förloppet, utom att han hotat att skjuta innevarande lärarinnan Svea Cedergren och Olga Sandahl och ej heller nu kunde aftvingas vidare bekännelse blef målet sedan bokhållare Kolmodin och arbetare N. P. Eriksson från Strömbacka styrkt, att Larsson varit full, fört oljud och varit bråkig vid häktningen, af t.f. länsman Schultz öfverlemnadt att afdömas. Lars Joh. Larsson dömdes, att för hemfridsbrottet hållas till fängelse 1 månad, att för fylleri och oljud böta 25 kronor, och att ersätta statsverkets kostnader. Förvandladt blef straffet till 1 månad och 6 dagars fängelse. Larsson fick komma på fri fot, till dess domen vinner laga kraft.
Källa: Kungliga Biblioteket
Avskrift: Viveca Sundberg
—2Y18— Uppgifter ur Hassela släktbok
(X3)18B7 LARS JOHAN LARSSON LUNDGREN, * 8/6 1869, s. t. torp. Lars Lundgren i Mörtsjön, Hassela. Arrend. i Fagernäs 2, Hassela. Utfl. t. Bjuråker 1904.
17 KARIN MARGRETA OLSDOTTER SWING, * 15/8 1867, d. t. bonden Ol. Hansson Swing i Fagernäs 2, Hassela. Bos. i Fagernäs.
OLOF EMANUEL, * 21/10 1883 21
HANS JOEL, * 4/1 1889. Emigr. t. Minnesota, USA 1909
NILS AXEL, * 13/5 1897. † 5/5 1898
JOHAN AXEL, * 10/11 1898 22
MARTA JOHANNA, * 29/1 1904
1949 Anställdes Siv Hallgren för årskurserna 3 – 6. Samma år inrättas en sjunde klass.
Siv gifte sig senare med Ivar Larsson, Rapp-Ivar.
Efter Skolstyrelsens beslut stängdes skolan den 1 juli 1960
1989 skrev Siv Larsson följande i Hembygdsföreningens tidning, ”Bjuråkers-Blad”.
Dagliga förbindelser med Hudiksvall
Med de orden i bakhuvudet gav jag mig upp i det okända till mitt första jobb som lärare år 1949. Född i huvudstaden hade jag inte varit så många gånger norr om Dalälven, som sades vara gränsen för adelsmän, ekar och kräftor.
Skolan i Frisbo hade haft upprop den dagen jag hamnade i Friggesund. En taxichaufför, som redan hade bilen full, klämde in mig och bagaget, och efter några mil norrut såg jag plötsligt i månskenet ett hus, skolhuset. Allt var mörkt och jag lämnades med mitt pick och pack på trappan.
En vänlig människa från granngården kom och gav mig nyckeln. En trappa upp låg lägenheten, ett rum och kök. Jag såg mig om, en säng, ett bord och en stol, alltid något. Ved fanns till spis och kamin. 50 meter var det till utedasset!
Morgonen därpå träffade jag min kollega, som undervisade klass 1-2 i ett litet Folkets hus på andra sidan vägen. Hon hade vågat bo ensam i skolhuset och var nu glad att jag kommit.
Så var det då dags att gå ner i skolsalen och bli betittad. Alla hälsade så artigt, neg och bockade, och så tågade vi in till morgonbönen. Tiden till lunch använde vi till att bekanta oss med varandra. Barnen berättade om sig själva och byn med väldig iver. Härlig lunch serverade tant Margret, som hade kafé i byn. Dagen avslutades som vanligt med ”Välsignelsen”, och jag gick upp till mitt krypin och tyckte att allt hade varit lyckat och ungarna bedårande.
På eftermiddagen kom ett telefonbud från överläraren med förfrågan om jag kunde och ville öka ut min klass 3-4-5-6 med fyra elever, som skulle gå i sjuan. Det hade inte varit så populärt att säga nej! Så nästa dag blev det 23 barn i fem klasser. Hur man lägger ett dylikt schema hade jag ingen aning om, och någon hjälp fick jag inte. Det måtte i alla fall ha fungerat på något vis, till stor del tack vare de intresserade barnen.
Att få ha upplevt tider, när barnen faktiskt tyckte det var roligt att gå i skolan, är något man är tacksam för. Då var tiderna annorlunda. Alla barn fick tidigt lära sig hjälpa till hemma, både före och efter skolan. Skolarbetet blev för dem en tid, som inte var så krävande. Att läsa läxor hemma var också bättre än att arbeta i fäjset!
Terminen gick fort, trots att det inte var möjligt att komma utanför byn, om man inte kunde ta en tidig mjölkbuss. Folktandvård fanns inte då och barnen hade dåliga tänder, så en dag beställde jag tid i Delsbo för 23 barn! Vi åkte med mjölkbussen. Bara det var spännande.
Lång ifrån alla barn hade varit i Delsbo. Med matsäck i händerna tågade vi in till tandläkaren, som bestämde sig för att dra ut alla trasiga mjölktänder. Bedövning verkställdes och lång väntan därefter. Men ve och fasa, de sista fick ut sina tänder utan bedövning! Efter två år for vi till tandläkaren i Hudik och jag var verkligen glad att alla barnen fick följa med.
I november började vi fundera på julfest. Vi hade ju en fin lokal med scen i Folkets hus, och den måste ju utnyttjas. Kunde vi kanske få in pengar till en skolresa? Vi satsade på basar och teater. Alla var entusiastiska. Ettan och tvåan deltog också. Extra på kvällarna kom barnen och övade och tillverkade saker att sälja. Vi stöpte ljus och bakade pepparkakor, gjorde juldekorationer m.m. Alla i byn hjälpte till, bakade till försäljning och skänkte till lotterier.
Luciadagen kom veckan före festen och då kördes luciaföljet runt i byn i släde dragen av Rölla med bjällerkrans. Nästan alla gårdarna fick påhälsning, och det var en trött och fnissig skara, som samlades på skolan vid 11-tiden på kvällen. Vår tomte räknade in de pengar som vi fått.
Kvällen före julfesten fick vi hjälp med att snickra basarstånden, och så var det bara att rada upp allt vi hade för försäljning. Den stora kvällen kom och jätteduktiga elever rev ner applåder. Tyvärr sålde vi inte så mycket, som vi tänkt, på basaren. 3 långa hemstöpta ljus med rött sidenband för 75 öre var nog för dyrt! Alltnog, jag packade ned det som inte sålts i en kartong, tog det till Stockholm och sålde till vänner och bekanta.
Det nya året började med snö och kyla och det kändes lite ruskigt att komma tillbaka till kamineldning och utedass. Men så snart vi satt i gång terminen, gick allt bra. Mina duktiga flickor i sjuan började så smått fundera som hjälplärare vissa timmar. Redan det här året bestämde jag mig för att arbeta i B2-formen så länge som möjligt. Barnen lärde sig viktiga saker för framtiden, samarbete, hänsyn och hjälpsamhet.
På fettisdagen skulle vi åka skidor till Rödkullsbyn, där många av barnens pappor arbetade med timmerkörning en period på vintern. En släde lastades med mjölk och bullar och två pojkar körde hästen. Alla barnen tyckte det var jättehärligt att åka skidor en hel dag. Fröken var tacksam att hon kunde hålla treornas fart!
Vi började mer och mer fundera på om pengarna vi skrapat ihop skulle räcka till en resa för de högsta klasserna. Tänk att få fara till Stockholm! Om vi hade en vårfest, kanske!
Våren kom så sakteliga och en dag drog vi till skogs för att se när ”milor skulle rivas”. Barnen hade tidigare sett hur milorna byggdes. Det roligaste nu tyckte de var att se alla sotsvarta karlar arbeta. Man fick nästan gissa sig till vilka de var. På den här tiden flottades timmer i Rödkullsbäcken, och den stora begivenheten för oss var naturligtvis att sitta på en bra utsiktsplats och se när ”rumpan gick”. Hela skolan satt en hel dag med matsäck och tittade på de dansande timmerstockarna, som ibland tonade upp sig till stora ”brötar”. När allt var klart, blev det fest på kaféet (för vuxna).
Efter vårfesten hade vi nått målet och stockholmsresan kunde bli verklighet. Förväntansfulla och lite ängsliga funderade en del på hur det skulle kännas att vara borta en hel vecka från pappa och mamma. Allt gick bra och att se allt man läst om och sett på bild var naturligtvis spännande. Som vanligt var Gröna Lund något extra och kanske tyckte pojkarna att landskampen i fotboll mellan Holland och Sverige med Nacka Skoglund var bäst. Jag minns inte mycket av matchen, utan tänkte då mest på hur jag skulle få hem mina ungar i folkvimlet.
Glada och nöjda kom vi så hem och började förbereda oss för kommande examen. Då skulle det visas upp vad barnen lärt sig. Dessutom övade vi in underhållning. På examensdagen var alla bänkar prydda med blommor. Blommor överallt, på kateder, på orgeln och i alla fönster. En del barn verkade lite spända, men förhören gick bra. Jag tror att fröken var mest nervös, när hon skulle spela sig igenom tre verser av den ”blomstertid …” inför föräldrar och skolstyrelserepresentant.
Sommarlovet kunde börja! Farväl Frisbo för en tid. Med tåg for jag från Hudiksvall till Paris, där mina föräldrar och några vänner väntade.
Siv Larsson
Slut citat.
Karl och Göta Johansson som hade bott i huset bredvid köpte skolan sedan den blivit nerlagd.
Efter Karls bortgång sålde Göta skolan till fam. Almer Lidqvist.
Året var 1987. Almer har varit mig behjälplig med att ta reda på Pl. Nr och annat om Frisbo.
Almer Lidqvist född 15/10 1940 i Stensele Västerbotten.
Sambo med Inger Olofsson född 28/5 1943 i Häggenås i Jämtland. Hon avled 15 juni 2016.
Barn:
Sven Roger född 25/1 1963 i Vilhelmina
Christina född 4/11 1965 i Sånga, Ångermanland
Leif född 11/9 1967 i Sånga, Ångermanland
Ny ägare till fastigheten sedan våren 2019 är Sanna Rydén. Född i sept. 1960 i Farsta och bosatt i Kvissleby, Njurunda Västernorrland. Sanna har nu flyttat från Kvisslebo och bosatts sig här i Frisbo. Vi hälsar Sanna välkommen till Frisbo
Frisbo f d skola, här med Almer Lidqvist
Frisbo 102
Frisbo 102. År 1967. Foto från Arkiv Digital
Familjen Olsson. Bak. Sigrid, Bertil och Birger. Fram. Märta, Maria och Henrik Olsson
Frisbo 102. Henrikssons
5:7
Tidigare Pl. 1479
Flygfoto 23
6H38 Antonius Eriksson, Anton kallad född 14/2 1879 i Sniptjärn. Han var bysmed och bosatt i Källsjöbygget innan han kom hit.
Gift 18/6 1904 med Katarina Margareta Hill, Greta Stina kallad, född 8/8 1874 i Hilltjärn. Hans smedja finns ännu kvar om än något omgjord. Äktenskapet blev barnlöst.
Smeden Anton avled 19/4 1951 och hustrun Greta Stina avled 21/6 1948.
Ca 1956 – 2007
46A28 Henrik Olsson född 20/2 1895 i Lindbo.Tidigare arrendator i Järsö, Skärås i Frisbo 121 (Stormens) och sedan här. Henrik avled 24/5 1982
Gift 29/5 1919 med Maria Johansson född 28/4 1898 i Sördala, Bjuråker. Maria avled 29/11 1989
Fyra barn:
Märta 15/9 1918 Gift 1940 Änka efter Berg – Axel Jonsson Nu bos. i Friggesund
Bertil Henriksson 13/8 1921 Hovslagare Död 28/6 2001
Birger Henriksson 31/7 1925 – 3/4 2024. Gift med Eivor född 1932 i Torp, Medelpad
Sigrid 4/8 1930 Gift och änka efter Gustaf Nilsson Frisbo 56
Birgers son, Berne Henriksson har ägt huset och använt det som sommarstuga.
År 2007 säljer fam. Henriksson huset till karl Erik Jonatan Knape född 9/5 1973 i Sollentuna. och Anna Sofia Ljungstrand född 27/12 1976 i Österhaninge, Södermanland.
Frisbo 102 från baksidan
Frisbo 102, med den f d smedjan, våren 2015
Två bilder på det rivna huset Mackins
Mackins
5:3
Flygfoto 22
Huset som stod här var byggt för två familjer med en gemensam förstukvist på baksidan.
Lägenheterna bestod av ett stort kök, ett rum och en liten kammare i bottenplanet och ett rum med spis och garderober på övervåningen.
Nertill hade Arvid Mackin sin affär som han lär ha startat 1904.
Ca 1904 – 1919
59B2 Arvid Mackin född 10/4 1874 på Rödkullen.
Gift 23/7 1909 med Karin Berg född 14/12 1873 i Hassela. Inflyttad 1904
Två barn:
Göta Kristina 12/8 1911 – 4/10 1911
Per Erik 29/11 1913 – 23/5 1914
År 1919 flyttar paret Mackin till Hög. Kan flytten till Hög ha något med att Konsum etablerade sig här 1917?
Wedins bodde i lägenheten mot skolan. På andra sidan bodde Isak och Laura från Rödkullen
Ca 1928 – 1962
39B2 Anton Vedin född 3/9 1889 i Rödkullen.
Gift 10/8 1912 med Emma Sundberg född 6/2 1894 i Lingåsen, Skärås. De flyttade hit omk.1928 från Vitnäs, Holmen i Skäråssjön.
Åtta barn:
Irma Linnea 9/12 1912 Utflyttad till Sthlm. 1933
Hildegard 7/12 1914 Gift 1939 med Per Hammarstedt
Berta Margareta 20/7 1916 Gift 1936 med Erik Olof Sundin
Olof Ingemar 5/6 1919
Bror 9/10 1921 Gift 1942 med Elsa Järnkrok född 1919 i Havra, Bjuråker
Mary 8/7 1928 i Frisbo Gift 1947 med Arne Larsson Bosatta i Friggesund
Rune 8/1 1932 Flyttade till gård 4
Sven 30/12 1934 Gift och skild från Marta Birgitta. Hon avled 1/4 2003
Anton Vedin avled 16/6 1962 och hustrun Emma den 3/9 1959.
I den östra lägenheten bodde Isak och Laura de flyttade sedan till Rödkullen
Isak Berglund 22/5 1891 – 28/2 1952 och Laura Mackin 25/2 1895 – 9/11 1959
I den här lägenheten bodde sedan Kalle och Göta Johansson.
6H45 Karl Johanson född 15/6 1910 Fönebo.
Gift 23/10 1938 med Göta Andersson född 15/10 1915 i gård 9, strax nedanför. Göta avled 17/5 1994 och maken Karl avled 11/11 1974
Barn:
Karl Gösta 21/5 1937 Bosatt i Hallstahammar
Tyko 29/8 1939 Gift med Allis. Bosatt i Fönebo
Ylva Margareta 12/1 1945 Bosatt i Delsbo
Huset revs i slutet av 50 – talet eller i början av 1960.
Johan Nords barn barn, Ola Nilsson som lånat bilden av sin mor Elsy, har fått veta att hennes far Johan Nord byggde den här gården i mitten av 1930-talet.
Till vänster Sven Persson, i mitten okänd och t. h. Johan Nord.
När huset blev färdigt blev det målat i grönt för sedan fått en röd färg.
Frisbo 107, med Uppegårn/Jon Larsas i bakgrunden. Våren 2015
Frisbo 107
5:6
Tidigare Pl. 1480
Ca 1932 1942
6D27 Johan Nord född 30/6 1900, son till (1Z110 Hassela) Zakris Äng i Andersfors i Bergsjö. Gift 12/6 1932 med (6D21)Gerda Karolina Bergsman född i Strömbacka 9/8 1902. De flyttade härifrån till Nipen, Frisbo 138 omkring 1946.
Johan Nord avled i Friggesund den 12/7 1979 och hustrun Gerda avled här den 18/4 1977
Fyra gemensamma barn:
Stig Birger 21/1 1923 – 11/10 2008. Gerdas son före äktenskapet
Bertil Jonsson 22/4 1926 – 8/11 1998 g m Karin Torell 11/8 1929- 17/8 1989. Johan Nords son med Brita Johanna Jonsson Skärås (21/7 1902 – 8/12 1926)
Alf Erik 5/4 1933 Gift med Ingrid Andersson i Gårdsmyra född 19/6 1935
Elsy Maria 21/7 1937 Gift 1957 med Lennart Nilsson 6/2 1933 -28/12 2010 Iggesund
Anna Lisa 13/2 1943 Gift ned Sune Jonsson i Forsa född 10/9 1940
Bengt 14/2 1949 Gift med Marie-Anne Sjödin född 23/7 1951 Bosatt i Våtmor
Bengt är en duktig musiker och gitarrist som uppträder tillsammans med Mats Skog.
Se och lyssna på You Tube från Bjuråkersstämman 2014
Ca 1942 – 1962
24B6 Lars Sundin född 14/12 1874 i Frisbo.Lars Sundin avled 18/5 1941.
Gift 15/8 1896 med Anna Lovisa Skönberg född 22/9 1872 i Bergsjö. Efter makens död flyttade hon sonen Edvin hit från skräddarbacken 204. Dessförinnan hade de bott i Sylkvarn. Hon avled 21/4 1951 och Edvin avled 8/2 1962
Tre barn:
Anna 30/12 1895 Gift 1921 med Oskar Hammarstedt Arr. på Rödkullen
Edvin 14/3 1901 Blind-Edvin kallad.
Linnéa Kristina 28/10 1902 – 4/11 1904
1980 – talet
Kjell Arne Eriksson född 19/12 1936 i Brännkyrka, Stockholm. och Eva Maria Eldblom född 29/12 1943 i by, Dalarna
Barn:
Kjell Mikael 1/11 1967
Jill Maria 28/4 1972
Nuvarande ägare är Birgitta f. 15/9 1941 och Per Åke Olsson f. 26/2 1942 de köpte huset 1986 och använder det som fritidshus. De är bosatta i Sollentuna
Frisbo 109, Uppegårn
Uppegården
Skomakare Lars Jonsson, till höger Johan Nord. Det måste vara min morfars bror Lars Jonsson skriver Hans Tordhav i Västerås. Han hade träben och hans skomakeri fanns i min morfars gård på övervåningen där hade han sin verkstad med spis där han lagade mat och i en liten kammare.
—47A19—
8 JONAS LARSSON-FRITZ * 8/8 1852, s. t. kol. L. O. Larsson i Frisbo, Bjuråker. G. 18/5 1876. Kol. o. bonde i Frisbo s5. † 3/1 1934
10B8 SIGRID NILSDOTTER, * 5/7 1851, d. t. bonden N. Frid i Frisbo 3, Bjuråker. † 8/8 1930
LARS JUSTUS * 2/9 1876. Lars Jonsson Skomakare i Frisbo 54. † 22/3 1951
BRITA * 25/7 1886. † 29/7 1886 (allm. svaghet)
NILS * 15/4 1889 32
Långhäsa hos Jon-Larsas, 1926. Bilden utlånad av Hans Tordh
Bakre raden fr. v. Jonas Larsson, Erik Nilsson, … Wiberg, Anna Nilsson, Karin Wiberg med sonen Gustav, Gustav Nilsson med mamma Hulda Jonsson och pappa Nils Jonsson.
Främre raden: Jonas Nilsson, okänd, Nils Nilsson
Hulda Jonsson med barnbarnet Hans framför den s.k. lövsalen.
Bilden utlånad av Hans Tordh
Hulda Jonsson, troligen på hennes 60-årsdag, 1948. Bilden utlånad av Hans Tord
Frisbo 109 Uppegårn/Jon Larsas/Frisbo såg/Strobels
5:4
Tidigare Pl.1483
Fastigheten uppförd under 1870 – talet och ombyggd 1910. Byggd i timmer i 2 våningar med 3 – 4 lägenheter.
—47A 3—
2 LARS ANDERSSON, * 13/7 1788, s. t. kol. A. Larsson i Sörgimma, Bjuråker. G. 1810. Kol. Bos. i Frisbo, Bjuråker. † 20/11 1852 (ryggvärk).
31F2 MARGTA OLOFSDOTTER, * 1788, d. t. kol. o. Johansson i Frisbo. † 9/2 1865.
ANNA MARIA * 12/11 1810. † 1/10 1811 (hjärtsprång)
ANDERS * 14/9 1812 7
OLOF * 12/12 1814. † 17/12 1814
MARGRETA * 7/11 1816 21A4
LARS OLOF * 22/6 1819 8
CARIN * 9/3 1822. Utfl. t. Bergsjö sn 1844
JONAS * 19/8 1825 9
PEHR * 27/11 1827 10
JOHAN ERIK * 23/5 1831 11
—47 A 8—
3 LARS OLOF LARSSON, * 22/6 1819, s. t. kol. L. Andersson i Frisbo, Bjuråker. G. 1/10 1843. Kol. Bos. i Frisbo. † 30/4 1909
10B5 KJERSTIN PÅLSDOTTER, * 26/11 1821, d. t. bonden P. Mattsson i Frisbo 1, Bjuråker. † 14/10 1903
LARS * 8/6 1844 17
PAUL * 21/1 1846 18
MARGTA * 15/4 1847 20A12
CARIN * 8/1 1849 8H30
JONAS * 8/8 1852 19
KJERSTIN * 11/3 1855 1H11
PER OLOF * 16/7 1857 20
ANNA BRITA * 6/1 1861. Utfl. t. Bergsjö 1885
Ca 1876 – 1934
47A19 Jonas Larsson – Fritz född 8/8 1852 i Frisbo. s. t. kol. L. O. Larsson i Frisbo, Bjuråker
Gift 18/5 1876 med Sigrid Nilsdotter född 5/7 1851 i gården Frisbo 3.
Tre barn:
Lars 2/9 1876 Skomakare och bosatt här på gården. Ogift Död 22/3 1951
Brita 25/7 1886 – 29/7 1886
Nils 15/4 1889 Tog över gården efter föräldrarna
Fadern avled 3/1 1934 och modern avled den 8/8 1930
Ca 1934 –
47A32 Sonen Nils Jonsson född 15/4 1889. Han uppges ha drivit Taxiverksamhet på 30-talet. Ordförande i taxeringsnämnden, ledamot av barnavårdsnämnden. Död här 7/8 1965.
Gift 22/10 1911 med Hulda Berglund född 13/8 1888 i Hassela. Död 18/8 1957
Sex barn:
Anna Linnea 31/12 1910 Utfl. t. Hjulsjö, 1933
Jonas Bror 11/12 1912 – 20/5 1913
Erik 24/8 1914 Gift 1945 med Karin Hammarstedt. Bosatt på Rödkullen till 1946
Jonas 5/6 1916 Gift 27/12 1947 med Aina Birgitta från Norrhavra. Bosatta här på gården
Nils 22/10 1918 Gift 1944 med Rut Hägg från Lennsjö Bos. i Frisbo 11:6
Gustaf 12/3 1925 Gift 1951 med Sigrid Henriksson född 4/8 1930.De flyttade härifrån till Frisbo 56, den 10 maj 1967.
Sonen Jonas Nilsson född 5/6 1916. Bosatta på övervåningen. Död 11/7 2006
Gift 27/12 1947 med Aina f 13/6 1923, dotter till (46E4) Ester Maria Stolt i Norrhavra. Död 27/3 2008
Barn:
Birgitta Maria 30/5 1948. (som barn kallad Britt-Mari) Bosatt i Norrhavra, Bjuråker
Monica Irene 13/1 1959 Gift med Gert Bjerndal bosatta i Sjuntorp, Trollhättan.
Bröderna Nils,Gustav och Jonas Nilsson. Bilden utlånad av Sigrid Nilsson
Nils och Jonas Nilsson. Bilden utlånad av Sigrid Nilsson
Gården hade en mycket fin trädgård, med en bl.a. en lövsal med en vacker blomrundel med omgivande grusgång berättar Hans Tordhav i Västerås. Han brukade besökta sin morfar Nils Jonsson på 50 – talet. Han minns att de brukade ligga ock kikmeta mellan springorna i gamla kvarnhuset nedanför Krooks hus.
Uppegårn År 1967. Foto från Arkiv Digital
Ca 1946 – 1957
47A44 Erik Nilsson född 24/8 1914 Gift 9/7 1944 med Karin Hammarstedt född 26/11 1921 på Rödkullen.
Omkr. 1946 flyttade de hit från Rödkullen till bostaden på den östra änden. De bodde här till 1957 då de flyttade till Nipen.
En son, Nils Johan född 16/10 1939.
Ca 1957 – 1967
Gustaf Nilsson född 12/3 1925.
Gift 1951 med Sigrid Olsson född 4/8 1930.
Tre barn:
Kerstin 10/12 1953
Lars Åke 9/4 1960
Ingrid 12/11 1962
1967 flyttade de till skogvaktarbostaden, Frisbo 56.
70 – talet
Erik Larsson gift 27/1 1961 med Astrid Skärman född 7/6 1911 i Nora, Ångermanland. Astrid var en vacker kvinna som gillade att köpa ock sälja fastigheter därför kom de att bo på flera platser. Erik Larsson avled här den 14/2 1983. Hustrun Astrid avled i Arvidsjaur 28/8 1992,
21H16 Erik Larsson född 16/9 1899 i Ramsjö, Bjuråker. Sågverksägare i Ramsjö sedan i Västansjö. Gift 5/12 1926 och frånskild 1947 med Anna Cecilia Andersson född 23/6 1898 i Berge Bjuråker.
Två barn:
Erik Astor Larsson 20/10 1928 (fosterson)
Maj – Britt Larsson 1/2 1937 (adoptivdotter)
Ägare Wolf Strobel
Jag flyttade till Frisbo i mitten av 80-talet och byggde sågen omkring 90 efter olika försök att skaffa en dräglig tillvaro med hjälp av jordbruk och skogsarbete, skriver 461209 Wolf Strobel på sin egen hemsida Frisbo såg. wolf.strobel@swipnet.se
För Wolf Strobel är inget omöjligt. Utan tidigare kunskap har han byggt sig en egen såg och skaffat sig den ena fastigheten efter den andra. Han är en arbetsmyra och en uppskattad person i Frisbo och den omkringliggande bygden bl.a. genom sina låga priser på sågat virke. Wolf Strobel avled i sitt hem den 15 januari 2016.
Hösten 2016 fick fastigheten nya ägare. Henrik Bennmarker f. 11/11 1975 med hustrun Sofia f. 2/6 1978, bosatta i Bomhus, Gävle är husets nya ägare. Egen företagare med engagemang i många bolag.
Hösten 2017 köptes fastigheten av Johan Ekroth från Skräddarbacken, Frisbo 204.
Här bor fotografen, och fotoläraren Joakim Brolin, född i Söderhamn den 21 juni 1970.
Frisbo 109, våren 2015
Gårdar med 200-nummer utefter gamla vägen till Strömbacka
Frisbo 204, Skräddar-Jonkes
Skräddar-Jonkes. Gården till vänster är flyttad till Forngården.
Bild är ur boken: ”Gods och Gårdar”.
Skräddar- Jonkes.
Frisbogården, den röda flygelbyggnaden är flyttad till Bjuråkers Forngård
År 1967. Foto från Arkiv Digital
Frisbo 204 Skräddarbacken
6:1
Pl. 1485
Flygfoto 45
Här har det bott mer än en familj samtidigt. Anledning kan vara att husen har varit tillräckligt stora att kunna härbärgera två familjer samtidigt eller har det funnits två eller fler gårdar på samma gårdstomt. När en ny generation tog över fick de gamla bo kvar på ett undantag i närheten. Där blev de garanterade (genom upprättade avtal) bostad, årliga kvantiteter vedbrand, potatis, mjölk, spannmål etc. livet ut.
Ca 1782 – 1816
2B6 Jonas Pehrsson född 7/1 1749 i Berge 2, Bjuråker
Gift 6/10 1782 med Margta Pehrsdotter född 27/5 1754 i Västansjö
Tre barn:
Margeta 2/8 1783 Gift 1808 med Olof Olofsson Nämndeman, häradsdom. o bonde i Änga 4, Gästgivars, Kyrkbyn.
Anna 14/1 1787 – 12/9 1808
Pehr 5/8 1790 Tog över gården efter föräldrarna
Fadern avled den 15/7 1805 och modern avled den 10/3 1847
Ca 1816 – 1861
2B9 Sonen Pehr Jonsson född 1790
Gift 24/6 1816 med Sigrid Pehrsdotter född 29/1 1789 i i Lia
Fyra barn:
Jonas 12/12 1818 – 20/12 1818
Margta 28/10 1820 Gift 1842 med Olof Pehrsson i Spångmyra 7 ”Kullassa”.
Pehr 30/8 1823 Gift 1852 med Carin Olofsdotter från Frisbo 2. Bonde här på gården
Jonas 2/1 1827 Tog över gården efter föräldrarna
Fadern avled 9/2 1861 och modern avled 1/3 1873
Ca 1852 – 1880
2B13 Pehr Pehrsson född 30/8 1823 här på gården
Gift 17/10 1852 med Carin Olofsdotter född 1/5 1821 från Frisbo 2.
En fosterdotter. Brita Fredin född 14/10 1886. Gift 1888 med Mats Nilsson i Frisbo 3, Pällas
Fadern avled den 7/12 1892 och modern avled den 24/1 1911
Ca 1880 – 1914
10B17 Jonas Jonsson – Nordling född 30/1 1848 i Frisbo
Gift 14/5 1880 med Christina Andersson född 2/3 1849 i Skärås
Fem barn:
Jonas 24/3 1881 Ingift 1909 hos Karin Hedberg från Pål – Ers i Avholm
Anders Oskar 22/12 1883 – 4/1 1884
Anders Oskar 1/12 1884 Gift 1909 med Sigrid Kajsa Norberg. Bos. i Storån Delsbo
Paulus 21/5 1886 Utfl. t. Norrköping 1907
Per Erik 21/5 1887 Utfl. t. Avesta 1909
Fadern Jonas avled 8/2 1914 och hustrun Christina den 3/10 1904
Ca 1861 – 1904
Ekonomibyggn. uppfördes omkring 1890
2B14 Sonen Jonas Pehrsson född 1827
Gift 4/11 1863 med Carin Pehrsdotter född 16/4 1840 i Lindbo
Sex barn:
Sigrid 27/1 1865 – 15/2 1865 (slag)
Brita 17/3 1866 Gift 1893 med Per Olof Ström född 1862 i Näppänge. Bonde i Norrhavra och Sördala.
Sigrid 14/11 1868 Utfl.t. Bergsjö 1896
Pehr 5/10 1870 – 3/1 1871
Pehr 20/9 1873 Gift 1902 med Hulda Amalia Nilsdotter från Forsa. Utfl. t. Forsa 1913
Jonas 16/12 1877 Tog över gården efter föräldrarna
Fadern avled den 8/11 1903 och modern avled den 11/1 1911
Ca 1904 – 1946
2B14 Sonen Jonas Jonsson född 16/12 1877. Både far och son hette Jonas, därav namnet Skräddar – Jonkes. Han flyttade till Delsbo 1946
Ca 1946 – 1988
46A39 Lars Larsson född 2/3 1907 i Norrhavra.
Gift 22/9 1934 med Brita Linnea Andersson född 30/12 1911 i Frisbo. De flyttade hit från Nipen
Den 25 juni 1953 skriver tidningen att hemmansägaren Lars Larsson i Frisbo erbjudet Jonas Jonsson, Nona kallad, vid Bjuråkers hembygdsförening att få köpa den gamla Skräddargården för 3.000 kronor. Nona samlade snabbt in den behövande summan och därmed kunde hembygdsföreningen inköpa den ståtliga Skräddargården.
Tre barn:
Gösta 16/4 1932 Gift med Maj Britt Olsson f. 1935. Barn: Bodil f. 1953, Lisa f. 1954
Sture 30/3 1935 Gift med Karin Tyhr f. 1939. Barn: Patrik f. 1966
Birgitta 28/5 1940
Lars Larsson avled här den 28/7 1988 och hustrun avled här 12/2 1987.
Därefter kom fastigheten att ägas av Gunilla och Sture Larsson född 30/3 1935 – Död 11/11 1996. Efter skilsmässan med Sture 1978 kom fastigheten att ägas av Gunilla.
Hon sålde fastigheten till Wolf Strobel som sålde den 2013 till nuvarande ägare Carl Johan Sigvard Ekroth född 12/11 1969 i Råsunda. Han är nu bosatt på gården.
Frisbo 206
Frisbo 206
Frisbo 206 Skräddars/Skräddarbacken
7:5
24B1 Johan Sundin född 25/6 1823 i Bergsjö
Gift 13/7 1854 med Brita Månsdotter – Nöjd född 16/12 1833 i Bergsjö. Inflyttade 1873 till Nipen och flyttade troligen sedan hit.
Tolv barn:
Peter 17/11 1854 Gift 1883 med Kristina Johansdotter – Friberg Utfl. t. Bergsjö 1886
Mårten 24/1 1856 Skomakare Tog över efter föräldrarna.
Johan 24/3 1859 – 9/12 1877 (drunknad i Föneboån)
Anders 20/12 1860 Gift 1882 med Margareta Andersdotter-Fridlund. Bos. i Frisbo
Hans Erik 16/5 1863 Gift 1884 med Inga Maria Persdotter. Bosatt i Fönebo
Anna Helena 20/8 1865 Utfl. t. Skrämsta, Bergsjö
Brita Margareta 28/9 1867 Utfl. t. Bergsjö 1885
Kristina 14/8 1871 Gift 1894 med Anders Gustaf Wiberg. Bosatta i Frisbo o Lennsjö
Johanna 21/2 1873 Utfl. t. Bergsjö 1891
Lars Daniel 14/12 1874 Tog över gården efter föräldrarna
Maria 10/10 1877 Gift 1897 med Carl Johan Hill Arrendatorer i Hilltjärn
24B3 Sonen skomakare Mårten Johansson – Sundin född 24/1 1856.
Gift 10/11 1878 med Christina Ersdotter – Pihl född 8/7 1855 i Nipen. Utfl. t. Bergsjö 1882 men återkom sedan till Frisbo och Skummabacken och han bodde troligen någon tid även här vid Skräddars
Tre barn:
Erik Johan 3/5 1879 Gift 1905 med Anna Olsdotter från Lindbo. Utfl. t. Hassela 1907
Brita Kristina 16/5 1884 Utfl. t. Hassela 1903
Lars 29/5 1891 Gift 1918 med sin kusin Anna Sundin. Arr. i Frisbo 7
Ca 1892 – 1913
29D1 Lars Nilsson född 25/2 1843 i Malung, Kopparberg. Baptist, skräddare och landbonde inflyttat från Hassela till Frisbo 1892. Utflyttat 1913.
Gift 9/4 1871 med Sigrid Persdotter född i Hassela 11/11 1848. Utflyttat till Bergsjö 1910.
Åtta barn
Anna Mathilda 5/5 1872 Gift 1897 med (47B9) Anders Olof Hill Utflyttat till Bergsjö 1909
Lars Johan 30/11 1873 Gift 1898 med Margareta Kristina Pihl. Utflyttat till Bergsjö 1906
Emma Katrina 4/7 1875 Gift 1896 med Nils Erik Wennberg Utflyttat till Bergsjö 1907
Nils Peter 14/12 1877. Utfl. till Bergsjö 1906
Jonas Erland 17/5 1880 Utfl. t.Bergsjö 1904
Henrik Teodor 8/2 1884 Utfl. t.Bergsjö 1903
Emmanuel 24/1 1887 Flyttat t. Bergsjö 1909
Sigrid Viktoria 12/3 1889 Gift 1914 med (17K32) Per Fredrik Norin Utflyttat t. Bergsjö 1918
Ca … 1928
24B6 Lars Sundin född 14/12 1874 i Frisbo
Gift 15/8 1896 med Anna Lovisa Skönberg född 22/9 1872 i Bergsjö. Tidigare kolare i Sylkvarn sedan arrendator här till 1928 då de flyttar till gård ? och omkring 1946 till Frisbo 107.
Tre barn:
Anna 30/12 1895 Gift 1921 med Oskar Hammarstedt. Arrendator på Rödkullen
Nils Johan Edvin 14/3 1901
Linnéa Kristina 28/10 1902 – 4/11 1904
Ca 1928 – 1938
7A9 Jonas Erik Nilsson – Styv född 8/9 1871 i Furuberg.
Gift 27/3 1896 med Kristina Hjelte född 7/2 1878 i Norrdala. Alla barnen fick tillnamnet Berg, efter namnet på gården 47, Berget
Tio barn:
Nils Bernard 18/4 1896 Emigr. t. USA 1914
Johan Alfred 30/4 1897
Erik 14/4 1899 Gift 1924 med Ellina Jonsson från Skärås. Boende vid Lars-Jons i Skärås
Katarina 9/2 1901 Gift 1933 med Erik Östberg i Skålsvedja
Anna 31/12 1903 – 2/3 1905
Märta Kristina 28/9 1905 Gift 1930 med Nikolaus Mattsson Bosatta i gård 15
Anna Lydia 11/8 1908 Utfl. t. Gnarp 1933
Viktor 2/8 1911 Gift 1938 med Ruth Lidell. Bosatta i Skålsvedja
Per Gunnar 10/3 1933
Axel 16/6 1915 Tog över gården efter föräldrarna
Föräldrarna flyttade härifrån till gård 13 b.
Ca 1938 – 1958
Sonen Axel Jonsson 16/5 1915.
Gift 17/4 1940 med Märta Henriksson född 15/9 1918 i Lingås, Skärås
Två barn:
Gunhild 14/9 1936 Gift Eriksson
Lilly 9/11 1942
13 b 7:2
Ca 1938 – 1953
7A9 Jonas Erik Nilsson – Styv född 8/9 1871i Furuberg.
Gift 27/3 1896 med Kristina Hjelte född 7/2 1878 i Norrdala. Alla barnen fick tillnamnet Berg, efter namnet på gården 40, Berget
Tio barn:
Nils Bernard 18/4 1896 Emigr. t. USA 1914
Johan Alfred 30/4 1897
Erik 14/4 1899 Gift 1924 med Ellina Jonsson från Skärås. Boende vid Lars-Jons i Skärås
Katarina 9/2 1901 Gift 1933 med Erik Östberg i Skålsvedja
Anna 31/12 1903 – 2/3 1905
Märta Kristina 28/9 1905 Gift 1930 med Nikolaus Mattsson Bosatta i gård 15
Anna Lydia 11/8 1908 Utfl. t. Gnarp 1933
Viktor 2/8 1911 Gift 1938 med Ruth Lidell. Bosatta i Skålsvedja
Per Gunnar 10/3 1933
Axel 16/6 1915 Tog över gård 13 efter föräldrarna
Föräldrarna och de mindre barnen flyttade hit från gård 13
Fadern avled 15/9 1942 och modern avled 13/7 1953
Frisbo 207
Frisbo 207, det vita huset till höger. Våren 2015
Frisbo 207
7:4
Tidigare Pl. 1487
Flygfoto 46
Ca 1943 –
Fastigheten inköpt 1943 av Strömbacka Bruk och uppförd samma år.
41A23 August Mattsson född 5/5 1911.
Gift 7/12 1941 med Anna Maria Gill född 13/12 1920 i Fönebo.
Fyra barn:
Hilda Anita 16/6 1942
Anna Mona 18/5 1944
Margot Maria 9/9 1945
Peter 23/8 1953 Husets ägare
Lillemor Westermark född 3/7 1945
Sommaren 2016, sålde Peter Mats Mattssons dödsbo fastigheten till Hans-Peter Wallander från Märsta, född i Stockholm 14/9 1956.
Frisbo 209
Frisbo 209, våren 2015
Frisbo 209
9:1
Tidigare Pl. 1488
Flygfoto 47
10B26 Nikolaus Mattsson, Nils kallad, Född 17/6 1900 i Va.
Gift 13/6 1937 med Märta Kristna Jonsson född 28/9 1905 i gården 47 Berget.
Barn:
Sten Åke 25/11 1937
Hans Torsten 19/12 1939
Nils Lennart 5/7 1941
Anders Håkan 26/12 1945
Föräldrarna flyttade till Avholm 1206, på 70 –talet där fadern Nikolaus Mattsson avled den 5/3 1978. Modern avled i Friggesund den 1/8 1988
Därefter kom huset att ägas av sonen Håkan Mattsson i Hudiksvall.
Sedan 2015 är det Håkans dotter Åsa f. 18/8 1974 som äger huset. Hon är gift med Patrik Söderberg och tillsammans med dottern Izabella är de bosatta i Bergsjö.
Bosatta i huset är Håkan Mattsson och Birgitta Högdahl född 12/3 1946 i Lindesberg, Västmanland.
Hus 16 – 17 och 18 ligger på översidan vägen mot Nipen.
Nipen.
Nipen finns på tre platser till i landet men är ovanlig som bostadsort. Namnet Nipen syftar på berget Nipåsen. 1936 gjordes en inventering av lokala ortnamn och då kallades Stor Nipen även för Hälsingebocken.
Uppslagsboken berättar att Nipa är ett norrlängst ord för brant berg vars övre del lutar framåt och nipor är slätmarken nedanför.
Två bilder från Älgslakteriet i Frisbo. Sommaren 2015
Frisbo 121
På brotrappan till Stormens sitter Sigrid Lantz, Lilly Axelsson och Lennart Mattsson
Frisbo 121 Stormens
4:5
Tidigare Pl.1490
Flygfoto 43
27D5 Erik Pehrsson – Storm född 30/12 1852 i Linneråsen. Det är inte helt säkert att det var här de bodde. † 19/3 1930
Gift 1/5 1881 med Kristina Johansdotter född 29/12 1859 i Hassela. † 12/12 1930
Fem barn:
Anders Petter 16/12 1883 Det anses vara han som byggde gården
Frida Birgitta 15/11 1889
Jenny Elida 13/7 1892
Hans Erik 18/6 1898 Gift 1926 med Signe Margareta Hill
—27 D 6—
5 ANDERS PETTER STORM, * 16/12 1883, s. t. kol. E. Storm i Frisbo. G. 5/6 1909. Byggn.-arb. Flyttade härifrån till Frisbo 9, Strömbacka 12, Bjuråker. † 20/5 1961
24B4 KRISTINA SUNDIN, * 9/7 1888, d. t. kol. A. Sundin i Nipen, Bjuråker. † 28/11 1955
ANNA MARGRETA * 14/3 1908. Utfl. t. Hälsingtuna 1928
SIGNE KRISTINA * 31/7 1910 21A14
ANDERS ERIK * 20/4 1912. † 20/1 1919
NILS AXEL * 25/4 1915 8
KARL GUSTAF * 7/7 1917. Utfl. t. Norrtälje 1943 Skrev visan FRISBOFRÖJD
ERIK JOHAN * 3/2 1920. Utfl. t. Norrtälje 1943
KARIN LINNEA * 16/5 1922 Hon var född, gift och bosatt här 26A53
ANDERS HELGE * 29/1 1924. † 21/10 1924
MÄRTA ELVIRA * 18/2 1928
Syskonen Storm när de spelade i Wallys orkester. Läs mer här om Wally Mattsson.
Från vänster Erik, Axel, Karin och Wally. Kalle knäppte kortet.
Trumman har funnits och finns troligen ännu bevarad i huset.
28D8 Sonen Axel Storm född 25/4 1915
Gift 10/11 1940 med Jenny Matilda Lind född 21/6 1918. Hon avled 13/3 1942. Efter hennes bortgång flyttade Axel till Hälsingtuna 1945 där han gifte om sig 1946 och avled den 28/1 1992.
Två barn:
Arne 24/9 1935
Tage 25/11 1938 Gift med Ingrid Maria född 6/10 1937 i Hudiksvall. Fem barn.
Henrik Olsson flyttade in här 1:a maj 1945 och avflyttade till gård 10, 1956.
Bilden är tagen här och visar Henrik och Marias barn och barnbarns familjer.
Stående bak. Sigrid Henriksson, Eivor Henriksson, Birger Henriksson, Rune Eriksson, Gustav Nilsson, Axel Jonsson, Sigrid Nilsson
Främre raden. Lilly Axelsson, Bertil Henriksson med sin dotter Karin, Henrik Olsson, med barnbarnet Bengt-Olov Henriksson, Maria Olsson, med barnbarnet Kristin Nilsson, Märta Jonsson, med barnbarnet Kristina Erikson, Gun Eriksson.
Hälsingeflickor nya sjuksköterskor 1963
Inger Andersson och Lilly Axelsson.
46A28 Henrik Olsson född 20/2 1895 i Lindbo. Tidigare arrendator i Järsö, Skärås. De flyttade härifrån till Frisbo 102, 1956.
Gift 29/5 1919 med Maria Johansson född 28/4 1898 i Sördala.
Fyra barn:
Märta 15/9 1918 Gift 1940 Änka efter Berg – Axel Jonsson
Bertil Henriksson 13/8 1921 Hovslagare Död 28/6 2001
Birger Henriksson 31/7 1925 – 3/4 2024. Gift med Eivor född 1932 i Torp, Medelpad
Sigrid 4/8 1930 Gift och änka efter Gustaf Nilsson Frisbo 56
26A53 Birger Andersson född den 3/9 1916 i Lennsjö.
Gift 8/11 1942 med Karin Storm född 16/5 1922 här i gården. I Hedvigsfors var Birger ladugårdsförman. 1953 flyttade de till Lindbo, och när den här fastigheten blev ledig 1956 flyttade de hit. Maken Birger avled den 18/6 1993 och hustrun Karin den 22/7 2013
Tre barn:
Uno 5/4 1943 Han äger hus 127.
Ulla 23/5 1944
Kerstin 2/10 1946
Efter moderns bortgång kom huset först att ägas av de tre barnen, men sedan sålde de huset till Kenneth Sandvik, som kommer ifrån Frisbo 305.
Två bilder på Frisbo 121, sommaren 2015
Frisbo 123 / Hennings
16:1
Tidigare Pl. 1490
Flygfoto 43
27D6 Anders Petter Storm född 16/12 1883, son till Erik Pehrsson – Storm i granngården
Gift 5/6 1909 med Kristina Sundin född 9/7 1888 på Nipen.
Nio barn:
Anna 14/3 1908 Utflyttad till Hälsingtuna 1928
Signe 31/7 1910 – 13/11 1951 Gift 1940 med Per Gottfrid Fredin
Anders Erik 20/4 1912 – 20/1 1919
Axel 25/4 1915 Tog över efter föräldrarna
Karl Gustaf 7/7 1917 Utflyttad till Norrtälje 1943
Erik 3/2 1920
Karin 16/5 1922 Gift 1942 med Birger Andersson De kom att bo här på 80-talet
Anders Helge 29/1 1924 – 21/10 1924
Märta 18/2 1928 – 4/4 1999 Gift 1949 med Hjalmar Andersson från ystaån, gård 7.
Fadern Anders Petter avled 20/5 1961 och modern Kristina den 28/11 1955
Efter föräldrarnas död tog sonen Axel Storm över fastigheten. 1945 flyttade Axel till Hälsingtuna. Död 28/1 1992
Gift 10/11 1940 med 7U7 Jenny Matilda Lind född 21/6 1918, dotter till arr. A. G. Lind i Frisbo. Död 13/3 1942.
Två barn:
Nils Arne 24/9 1935
Anders Tage 23/11 1938. Han flyttade till Delsbo 1945, därifrån sedan till Hudiksvall
Nu ägs och bebos fastigheten av Tages dotter Eva Carina Henning/Storm. Hon är född i Hudiksvall den 8/5 1956.
Hösten 2019 fick huset en ny ägare, Anders Källberg född 22/8 1950 i Dalarna
Våren 2024 sålde dödsboet efter Ander Källberg fastigheten till Tord- och Therese Dellenlund.
Två bilder på Frisbo 123, sommaren 2015
Frisbo 127
13:8
Se Enirokarta
År 1967. Foto från Arkiv Digital
Huset var från början en flyttbar bostad som användes av Berg – Gunnar Jonsson född 10/3 1933. Han arbetade som vaktmästare på gamla folkets hus och i brandtornet på Luråsen. Nu ägs huset av Uno Andersson, som har sin mors föräldrahem i gård 121.
26A53 Uno Andersson född 5/4 1943. Gift 18/7 1980 med Seidi Lindgren född 28/9 1945. De är bosatta i Friggesund.
Frisbo 130
År 1967. Foto från Arkiv Digital
Frisbo 130 Wennbergs
13:5
Tidigare Pl. 1498
På nedsidan vägen
Flygfoto nr. 44
Ca 1870 – 1903
30D1 Johan Erik Wennberg född 7/3 1846 i Bergsjö
Gift 11/11 1868 med Anna Catarina Wiberg född 10/5 1839 i Bergsjö. Inflyttade 1870
Två barn:
Nils Erik 30/8 1868 bos. i Nipen
Johanna Maria 3/8 1875 Gift 1894 med Lars Frelin Arr. i gård 3 eller 14
Fadern avled 3/11 1926, och modern den 18/12 1912
Ca 1903 – 1927
30D2 Sonen Nils Erik Wennberg född 1868
Gift 23/9 1896 med Emma Katarina Larsdotter född 4/7 1875 i Frisbo.
Fyra barn:
Erik Johan 28/11 1898. Han byggde en ny gård vid Nipen, Frisbo 11:7
Sigrid Katarina 3/12 1900 – 27/3 1902
Nils Helmer 9/10 1903 Gift 1939 med Julia Katarina Fredin från Frisbo.
Lars Axel 14/10 1905 Utfl. t. Ljusdal 1937
Fadern utflyttad till Bergsjö 1907. Modern avled 17/7 1927.
Ca 1927 – 1980
30D3 Sonen byggnadsarbetaren Erik Johan Wennberg född 1898
Gift 1940 med Emma Katarina Sundin född 26/2 1901 i Frisbo. Wennberg både ritade och byggde själv mangårdsbyggnaden 1933 och ekonomibyggn. 1937 Nipen, Frisbo 11:7. Han avled den 29/12 1964 och hustrun avled den 18/7 1986.
En son: Erik Johan 25/1 1919 Målare
1981 köptes huset av Kenneth Sandvik född 15/5 1956 och hans fru Kerstin född 14/4 1950. Efter deras separation 1987 är det Kerstin som har fastigheten som sommarhus. Vinterhalvåret bor hon i Handen utanför Stockholm
Frisbo 135
Erik Mattsson med dottern Hilma Maj-Louise
Frisbo 135
11:4
Tidigare Pl. 1494
Flygfoto 50
Det här huset på översidan vägen byggdes 1934
Erik Mattsson född 7/12 1905. Han växte upp på den här gårdsplan.
Gift 29/10 1933 med Signe Helena Kristina Wahlqvist född 26/2 1912 i Strömbacka
En rullstolsburen dotter, Hilma Maj-Louise 14/6 1932 – 13/4 1989
Erik Mattsson avled 23/6 1985 och hustrun avled 14/11 1970
Ca 1982 – 1985
Under nämnda tid bodde här Börje Larsson 27/10 1944 från Frisbo 9, och Marianne Juhlin från Brännåsen född 9/3 1948.
Dec. 1985 sålde Börje Larsson huset till nuvarande ägare Tommy Rettrup född 6/10 1947 och hustrun Berit Yvonne född 20/1949. De bor i Hudiksvall.
Bild ur HT 27 maj 2002. Text och Foto, Jan Olsson
Tommy och Yvonne Rettrup, Hudiksvall men är ursprungligen från Stockholm och dom tillhör fritidsfolket som trivs i sitt Frisbo. De känner sig delaktiga i att försöka hålla byn levande.
Frisbo 137
År 1967. Foto från Arkiv Digital
Frisbo 137
11:6
Tidigare Pl. 1498
Flygfoto 51
Ca 1903 – 1939
41A14 Mattias Johansson född 29/1 1880 i Frisbo
Gift 6/9 1903 med Hilda Maria Fernlund född 12/1 1883 i Enånger.
Fjorton barn:
Anna Margareta 7/8 1903 Gift 1926 med Hilding Hägg Bosatt i Lennsjö
Johan Valter 16/8 1904 – 13/10 1904
Erik 7/12 1905 Byggde gården bredvid Gift 1933 med Signe Helena Kristina Wahlqvist
Brita Kristina 20/5 1907 Utfl. t. Ljusdal 1907
Magnus 18/1 1909 Tog över arrendet en tid. Flyttade sen till gård 21 sen till Frisbo 14:1
Mattias 1/3 1910 – 21/3 1910
Per August 5/5 1911 Gift 1941 med Anna Maria Gill från Fönebo. Bos. i Frisbo 7,4
Emmy Maria 6/8 1913 Utfl. t. Eskilstuna 1933
Hilda Katarina 27/12 1914 Utfl. t. Hammarby Söderm. 1934
Anders Mattias 6/5 1916 Utfl. t. Eskilstuna 1935
Karl Vilhelm 8/2 1918 Gift 1943 med Wally –Maria Olsson född 18/4 1923 från Oxåsen. Bos. på Oxåsen, sen i hus 41
Stina Lisa 15/8 1919 Utfl. t. Eskilstuna 1937
Judit Linnea 17/10 1920 Utfl. t. Ljusdal 1940
Hilma Ottilia 23/3 1923 Utfl. t. Ljusdal 1947
Modern avled den 29/7 1935
Ca 1939 –
30D4 Helmer Wennberg 9/10 1903 – 30/11 1993.Flyttade härifrån till Frisbo 142.
Gift 15/10 1939 med 21A11 Julia Fredin 11/7 1914 – 28/5 1992 från Frisbo.
En dotter: Sigrid Matilda född 4/10 1945. Hon är bosatt i Norrköping
—47A45—
32 NILS NILSSON, * 22/10 1918, s. t. arr. N. Jonsson i Frisbo 109, 54, Bjuråker. G. 9/7 1944. Skogsarb. i Strömbacka 116, Bjuråker. † 24/1 2000
16F3 RUT MARIA HÄGG, * 19/4 1925, d. t. skogsarb. L. H. Hägg i Ländsjö, Bjuråker. † 26/1 2005.
BOJAN ELISABETH * 15/12 1944. † 2/4 1945
BERIT ELISABETH * 21/1 1947
Ulla Margareta * 6/10 1950
Ove * 4/11 1960
Därefter bor här:
Oskar Höglund 4/6 1927 – 6/2 1962 Gift 1949 med Anny Eriksson 27/6 1926 – 8/9 2001. Sonen Håkan född 22/8 1950.
Huset ägs sedan av Gunnel Mattsson som sålde till Wolf Strobel och efter hans död ägs huset sedan sommaren 2016 av, Pontus Daag f. 27/4 1974 och Linda Jäderström f. 31/12 1979. Paret är bosatta i Bankeryd.
Registerbeteckning »24B» omfattar en släktgren från Bergsjö, Gävleborgs län, som inflyttat till Bjuråker 1873.
—24B1— Var har de här familjerna bott?
(X3) JOHAN SUNDIN, * 25/6 1823 i Bergsjö, Gävleb. G. 13/7 1854. Infl. 1873. Kol. Bos. i Frisbo, Bjuråker. † 7/10 1902.
(X3) BRITA MÅRTENSDOTTER-NÖJD, 16/12 1833 i Bergsjö. † 16/4 1899.
PETER * 17/11 1854 2
MÅRTEN * 24/1 1856 3
SIGRID CATARINA * 24/9 1857 47A20
JOHAN * 24/3 1859. † 9/12 1877 (drunknad i Fönboån)
ANDERS * (27/12) 20/12 1860 4
HANS ERIK * 16/5 1863 5
ANNA HELENA * 20/8 1865. Utfl. t. Skrämsta, Bergsjö
BRITA MARGRETA * 28/9 1867. Utfl. t. Bergsjö 1885
KRISTINA * 14/8 1871 45D3
JOHANNA * 21/3 1873. Utfl. t. Bergsjö 1891. (Notering)
LARS DANIEL * 14/12 1874 6
MARIA * 10/10 1877 46B10
—2—
1 PETER JOHANSSON-SUNDIN, * 17/11 1854, s. t. kol. J. Sundin i Frisbo, Bjuråker. G. 21/1 1883. Kol. Bos. i Frisbo. Utfl. t. Bergsjö 1886.
(X33)1Å6 KRISTINA JOHANSDOTTER-FRIBERG, * 26/12 1853, d. t. kol. J. Olofsson i Njuparne, Bjuråker. Utfl. t. Bergsjö 1885.
ANNA BRITA * 6/11 1883. Utfl. t. Bergsjö 1886
—3—
1 MÅRTEN JOHANSSON-SUNDIN, * 24/1 1856, s. t. kol. J. Sundin i Frisbo, Bjuråker. G. 10/11 1878. Skomak. Bos. i Frisbo. Utfl. t. Hassela 1882. Sen. återk. o. kol. i Frisbo. † 2/1 1926.
21A4 CHRISTINA ERSDOTTER-PIL, * 8/7 1855, d. t. kol. E. Pihl i Nipen, Bjuråker. Utfl. t. Hassela 1882. † 10/5 1911.
ERIK JOHAN * 3/5 1879 7
BRITA KRISTINA * 16/5 1884. Utfl. t. Bergsjö 1903
LARS DANIEL * 29/5 1891 8
—4—
1 ANDERS SUNDIN, * 27/12 1860, s. t. kol. J. Sundin i Frisbo, Bjuråker. G. 26/1 1882. Kol. i Nipen, sen. skogsarb., bos. i Frisbo, Bjuråker. † 4/7 1933.
21A9 MARGARETA ANDERSDOTTER-FRIDLUND, * 24/9 1862, d. t. kol. A. Fridlund i Nipen, Bjuråker. † 7/1 1922.
BRITA MARGRETA * 24/10 1880 7A10
KARIN * 5/3 1882. † 1/4 1882 (magplågor)
KARIN * 6/2 1883. † 6/5 1883
ANDERS JOHAN * 12/3 1884 9
JONAS * 5/7 1885. † 5/8 1885
KRISTINA * 9/7 1888 27D6
JONAS * 14/10 1890. † 25/11 1890
ANNA * 25/2 1892 8
KARIN * 21/4 1893. † 3/6 1893
ERIK OSKAR * 28/5 1898. † 28/11 1906 Se reportage ⇓
EMMA KATRINA * 26/2 1901 30D4
MORA TIDNING DEN 7/12 1906
Ett barn i en brinnande kolmila.
En 8-årig son till kolaren Anders Sundin i Frisbo, Bjuråker brändes för några dagar sedan till döds i en brinnande kolmila.
Vid ett besök hos en äldre broder, som var sysselsatt med kolning uppe i skogen, klättrade gossen utan broderns vetskap upp på milan, där han sjönk ned i ett s.k. frät. Vid gossens jämmerskri skyndade brodern till och lyckades om någon stund dra upp gossen. Denne hade emellertid blifvit så illa bränd, att han afled på vägen till Hudiksvalls lasarett
Källa och avskrift: Viveca Sundberg
Frisbo 138
Vilket hus är det här? Hjälp oss du som vet
Troligen har det funnits två hus på den här platsen
Denna gård är nu i min ägo sedan 2005.
ladugården till höger är borta, men man kan fortfarande hitta lämningar av den. Vägen upp mot skogen är igenväxt och av den syns inte ett spår idag.
En kul detalj är björkarna direkt till vänster om boningshuset. Dom finns kvar och är självklart bra mycket större idag.
Kent Helgesson
Det sägs att ett hus har blivit hitflyttat från Rödkullen eller Moräng
Frisbo 138 F.d. Nords
11:7
Tidigare Pl. 1496
Flygfoto nr 48
1913 byggdes ett nytt hus på andra sidan vägen, Frisbo 137, 11:6
Enligt boken Gods och Gårdar arr. Lars Larsson den här gården. 1938 efterträder han Magnus Mattsson som tog över efter sin fader. Men han var arrendator på gården 137, Frisbo 11:6
41A22 Magnus Mattsson född här 1909.
Gift 14/2 1941 med Brita Margareta Lantz född 13/10 1914 i Bergsjö. Här bodde Magnus en tid innan han blev gift. Som gift flyttade han till Frisbo 14:1 Imbergsgården där de bodde ett par år innan de flyttade till Sörgården
Fyra barn som vid den här tiden ännu inte är födda
Stig Lennart 10/9 1941 † 28/12 2021
Margitha 21/7 1943
Mary 22/2 1945
Marianne 18/7 1946
Ca 1938 –1942
46A39 Lars Larsson född 2/3 1907 i Norrhavra.
Gift 22/9 1934 med Brita Andersson född 30/12 1911 i Frisbo
Flyttade hit från gård 49 och flyttade härifrån till Skräddar – Jonkes gård
Tre barn:
Gösta 16/4 1932 Gift med Maj Britt Olsson f. 1935. Barn: Bodil f. 1953, Lisa f. 1954
Sture 30/3 1935 Gift med Karin Tyhr f. 1939. Barn: Patrik f. 1966
Birgitta 28/5 1940.
Ca 1942 – 1977
6D27 Johan Nord född 30/6 1900, son till (1Z110 Hassela) Zakris Äng i Andersfors i Bergsjö. Gift 12/6 1932 med (6D21)Gerda Karolina Bergsman född i Strömbacka 9/8 1902. De hade tidigare bott nära skolan Frisbo 107 innan de övertog den här gården.
Johan Nord avled i Friggesund den 12/7 1979 och hustrun Gerda avled här den 18/4 1977
Fyra gemensamma barn:
Stig Birger 21/1 1923 – 11/10 2008. Gerdas son före äktenskapet
Bertil Jonsson 22/4 1926 – 8/11 1998 g m Karin Torell 11/8 1929- 17/8 1989. Johan Nords son med Brita Johanna Jonsson Skärås (21/7 1902 – 8/12 1926)
Alf Erik 5/4 1933 Gift med Ingrid Andersson i Gårdsmyra född 19/6 1935
Elsy Maria 21/7 1937 Gift 1957 med Lennart Nilsson 6/2 1933 -28/12 2010 Iggesund
Anna Lisa 13/2 1943 Gift ned Sune Jonsson i Forsa född 10/9 1940
Bengt 14/2 1949 Gift med Marie-Anne Sjödin född 23/7 1951
Johan och Gerda Nord gifta 1932.
Gerdas bror Viktor Bergsman, tärna Ingrid Nordqvist, systerdotter till Gerda
Ca 1978 – 1985
Mellan 1978 och 1985 bodde Stig Lennart Mattsson här. Född 10/9 1941 † 28/12 2021
Han sålde huset till Björn Genberg, vars mor Naemi var gift med Kask – Ivar.
Ivar Olsson som han hette kom som tonåring från Bergsjö till Erik och Edla Person på Kaskan. Han var född 31/3 1923 i Bergsjö. Under tiden på Kaskan blev han kär och förlovad med Brita Norin från Bergens på Oxåsen. 1944 föddes deras dotter Birgit där. Han läste på Hermods, sökte därefter in på sjöbefälsskolan i Härnösand där han tog styrmansexamen. Han avled i Stockholm 18/10 2004, berättar dottern Birgit gift Lydén och bosatt i Delsbo.
Sedan 2005 ägs fastigheten av Kent Helgeson född 28/8 1959. Han är bosatt i Sundbyberg
Frisbo 138, med husets ägare Kent Helgeson på brotrappan. Sommaren 2015
Frisbo 142
11:5
Tidigare Pl. 1498
På nedsidan vägen
Flygfoto 49
Ca 1870 – 1896
30D1 Johan Erik Wennberg född 7/3 1846 i Bergsjö
Gift 11/11 1868 med Anna Catarina Wiberg född 19/5 1839 i Bergsjö. Inflyttade troligen till den här platsen 1870.
Två barn:
Nils Erik 30/8 1869 Gift och bosatt här.
Johanna Maria 3/8 1875 Gift 1894 med Lars Frelin Arr. i Nipen, Frisbo 11:2
Ca 1896 – 1907
30D2 Nils Erik Wennberg född 1868 på Nipen.
Gift 23/9 1896 med Emma Katarina Larsdotter född 4/7 1875 i Frisbo. Utflyttade till Bergsjö 1907
Barn:
Erik Johan 28/11 1898
Sigrid Katarina 3/12 1900 – 27/3 1902
Helmer 9/10 1903 Gift och bosatt här senare.
Lars Axel 14/10 1905 Utfl.t. Ljusdal 1937.
30D4 sonen Helmer Wennberg 9/10 1903 – 30/11 1993. Bodde tidigare i Frisbo 137
Gift 15/10 1939 med 21A11 Julia Fredin 11/7 1914 – 28/5 1992 från Frisbo.
En dotter: Sigrid Matilda född 4/10 1945. Hon är bosatt i Norrköping
Marlene och Glenn Vallin ägde och sålde fastigheten 2010 för 140 000 kr, till Wolf Strobel.
År 2013 sålde Wolf Strobel fastigheten till nuvarande ägare Anders Grip. Anders är född i Stockholm 28/4 1952 och bodde på 80-talet på Nipen, Frisbo 150.
Två bilder på Frisbo 142. Här med gårdens ägare Anders Grip, sommaren 2015
Per-Jonsas
Flygbild med Per-Jonsas vid vägskälet upptill i bild
Per-Jonsas loge. Elisabet och Hanna Larsson
Per-Jonsas
11:2
Huset låg på nedsidan vägen vid vägskälet mot Nipåsen
Ca 1920 – 1940
19 J 22 Per Jonson född 1/5 1876 i Delsbo Gift 13/5 1906 med Matilda Idén född 26/2 1879 i Forsa.
Per hade som föräldralös två-åring blivit såld på auktion och då hamnat i Forsa. Men det gick bra för Per. Han träffade en bra flicka och de kom att bo på många ställen innan de flyttade hit omkring 1920. När Anna föddes 1909 bodde de i Moviken och 1915 när Emma Ingegerd föddes bodde de i Harmånger. Modern Matilda avled 14/8 1952
Sju barn:
Erik Bertil 17/1 1899. Gift 1927 Död i Uppsala 1989
Per Einar 20/7 1906 Gift med Henny Kristina Olsson från Delsbo Utflyttad t. Danderyd 1947
Olof Ragnar. 24/9 1907 Utfl. Bergsjö 1932
Anna 10/5 1909 Gift med Alfred Lind. De byggde ett eget hus på Skummabacken 12:4
Ingeborg 17/2 1912 – 9/3 1927
Emma Ingegerd född 8/3 1915 Gift Vamour Änka 1993 Död i Solna 1995
Ingrid Kristina 7/3 1920 Utfl. t. Hudiksvall 1940 Gift Jönsson död i Sthlm 25/8 2002
”Per-Jonsa” eller ”P J” som man sa, var en riktig arbetsmänniska. Han blev änkling 1952, och flyttade sedan härifrån till Moviken. Barnbarnet Per född 27/7 1930 kom att bor här med morfar och mormor till omkring 1938 då han började i skolan. Hans mor Anna gift med Alfred Lind, bodde ett stycke härifrån vid Skummabacken hus 27. Nipen, Frisbo 12:4. Båda husen är rivna.
Ca 1941 –
46A37 Sven Larsson född 2/4 1898 i Skärås.
Gift 14/7 1931 med Hanna Frelin född 13/8 1909. De flyttade hit från Vargsnåret där de var den sista arrendatorn. Dessförinnan hade de bott på Born och vid Österån.
Barn:
Arne 1/8 1926 Gift 23/3 1947 med Mary Wedin från Frisbo. Bosatta i Friggesund
Majvor 25/9 1927
Irene 24/3 1936 Gift med Erik Jonsson från Ängesholm, Hon avled i Hofors 9/3 2006
Roland 4/7 1942
Håkan
Anders Ragnar Grip född 28/4 1952 i Stockholm
År 1967. Foto från Arkiv Digital
Är osäker på den här bilden, men det är troligen den här gården som stod här.
Arrendegården här vid Per-Jonsas. Familjen Sven Larsson
Irene Larsson och Erik Jonsson, här sittande på någon festplats. OBS. Det är inte Irenes vänstra arm som är smutsig utan det är kortet.
Jordkällaren som är 225 cm bred är byggd som det värsta skyddsrum
Huset låg i ett soligt söderläge. Här ser vi plintarna efter huset och Viveca står på kullen efter husets spisröse. Strax bakom huset låg jordkällaren.
Skummabacken
Mannen på bilden är Erik Holm
Frisbo 148. Skummabacken
12:6
Härifrån gick en ginväg till Heden ovanför Skräddarbacken
Ca 1800 – 1830
24D1 Johan Björn född 1764 inflyttad år 1800 från Ulvsjön i Stöde. Gift 3 ggr. Soldat vid Hälsinge regimente. Död 15/12 1830.
I Hälsingland fanns inte fasta soldattorp, utan löneroten anvisade soldaten jord som fick innehas under kontraktets giltighetstid. Om soldaten hade tjänat i minst 20 år, hade han rätt att behålla sitt torp och jorden under sin egen och sin hustrus livstid. De före detta soldattorpen blev i många fall utgångspunkten för omfattande nyodlingar.
Hustru 1. Brita Olsdotter född 1739 Bos. i Stöde. Död 1779
Hustru 2. Ingrid Pehrsdotter född 1759 Inflyttad från Stöde. Död 10/9 1812.
Hustru 3. Christin Andersdotter född 11/4 1771 i Norrgimma. Gift 4/6 1815. Död 7/12 1836
Barn:
Brita 1765 Gift 1796 med Anders Olofsson Kolare i Frisbo ”Björs” Troligen här.
Eric 1769 Bodde kvar och blev soldat liksom fadern
Pehr 1/3 1773 Tog troligen över efter sin stupade broder.
Carin 1784 Okänd vistelseort
Anders 25/11 1807 Anställd som gardist 1821 i Stockholm
Ca 1791 – 1808
24D2 Sonen Eric Johansson Björ–Gyll född 1769
Gift 9/10 1791. Soldat nr. 121 vid Hälsinge regemente. Död 8/9 1808 efter inflammation efter en blessyr som han erhöll i slaget vid Lappfjärd. (anfader till Sonja Kroon Björgyll med sommarhus i Frisbo)
Hustru Carin Mårtensdotter född 1763 i Lits i Jämtland. Död ./4 1840
Fem barn:
Ingrid 22/9 1792 Gift med Pehr Olofsson Ehn Arb. I Strömbacka
Jonas 27/12 1794 Gift 1831 med Carin Jonsdotter Landbonde i Gammelsträng 7.
Mårten 5/7 1799 Gift 1829 med Carin Månsdotter Utflyttad till Bergsjö 1835
Cherstin 6/4 1801 Gift 182. med Olof Finnström Bos. i Sörgimma
Brita 22/4 1804 Gift 182. med Samuel Andersson – Pihl Kolare i Nipen
Ca 1798 – 1829
24D3 Sonen Pehr Johansson född 1/3 1773
Gift 11/11 1798 med Gertrud Olofsdotter född 30/8 1760 i Avholm. Död 28/10 1829.
Omgift 28/10 1833 med Brita Helena Johansdotter född 1/8 1810 i Mon, Västansjö Emigr. t. N. Amerika 1880
Barn:
Erik 20/9 1831 – 17/1 1832
Johan Erik 5/8 1834 – 30/1 1845
Ingrid 24/9 1838 Gift 1872 med Pehr Imberg Emigr. t. N. Amerika 1880
Pehr Olof 20/4 1845 Han var den som 1873 sålde/ lämnade över gården t. Johan Sundin.
Ca 1869 – 1873
24D6 sonen Per Olof Persson–Fredlund född 20/4 1845
Gift 29/3 1869 med Inga Christina Fridström född 7/8 1844 i Aggtjärn. Hon avled 22/11 1873 i lungsot. Därefter flyttad familjen från den här boplatsen till Mon, i Västansjö varifrån Per Olofs mor kom.
Troligen gifte Per Olof om sig med Anna Erianna Fällman född 30/10 1849 i Skellefteå, Vb.
Barn:
Pehr Erik 15/8 1867
Inga Mathilda 12/11 1871 – 30/6 1872
Olof August Theodor 7/1 1876
Anna Lena 14/7 1878 – 9/11 1878
1879 emigrerade hela familjen till Nord Amerika
Ca 1873 – 18..
24B1 Johan Sundin född 25/6 1823 i Bergsjö
Gift 13/7 1854 med Brita Månsdotter – Nöjd född 16/12 1833 i Bergsjö Inflyttade 1873 hit till Skummabacken och därefter till Skräddarbacken. Den här familjen sägs vara verksam på tre olika platser inom en ganska snäv tidsrymd varför det är svårt att avgöra vilka exakta tider det rör sig om.
Tolv barn:
Peter 17/11 1854 Gift 1883 med Kristina Johansdotter – Friberg Utfl. t. Bergsjö 1886
Mårten 24/1 1856 Skomakare Tog över efter föräldrarna.
Johan 24/3 1859 – 9/12 1877 (drunknad i Föneboån)
Anders 20/12 1860 Gift 1882 med Margareta Andersdotter-Fridlund. Bos. i Frisbo
Hans Erik 16/5 1863 Gift 1884 med Inga Maria Persdotter. Bosatt i Fönebo
Anna Helena 20/8 1865 Utfl. t. Skrämsta, Bergsjö
Brita Margareta 28/9 1867 Utfl. t. Bergsjö 1885
Kristina 14/8 1871 Gift 1894 med Anders Gustaf Wiberg. Bosatta i Frisbo o Lennsjö
Johanna 21/2 1873 Utfl. t. Bergsjö 1891
Lars Daniel 14/12 1874 Tog över gården efter föräldrarna
Maria 10/10 1877 Gift 1897 med Carl Johan Hill Arrendatorer i Hilltjärn
Fadern avled 7/10 1902 och modern avled 16/4 1899
24B3 Sonen skomakare Mårten Johansson – Sundin född 24/1 1856.
Gift 10/11 1878 med Christina Ersdotter – Pihl född 8/7 1855 i Nipen. Utfl. t. Bergsjö 1882 men återkom sedan till Frisbo då de troligen bodde en tid vid Skräddars
Tre barn:
Erik Johan 3/5 1879 Gift 1905 med Anna Olsdotter från Lindbo. Utfl. t. Hassela 1907
Brita Kristina 16/5 1884 Utfl. t. Hassela 1903
Lars 29/5 1891 Gift 1918 med sin kusin Anna Sundin. Arr. i Frisbo 7
Mårten Sundin avled 2/1 1926 och hustrun Christina redan 10/5 1911
24B6 Sonen Lars Daniel Sundin född 1874
Gift 15/8 1896 med Anna Lovisa Skönberg född 22/9 1872 i Bergsjö. De flyttade troligen rätt snart till Sylkvarn där de tog över arrendet.
Tre barn:
Anna Helena 30/12 1895 Gift 1909 med Oskar Hammarstedt Arrendator i Rödkullen
Nils Johan Edvin 14/3 1901
Linnea Kristina 28/10 1902 – 12/10 1934
Fadern Lars Daniel avled 18/5 1941
Ca 1882 –1897
45B1 Anders Olsson-Hill född 3/4 1840 i Källvallsmyra.
Gift 17/7 1864 med Maria Catarina Johansdotter född 9/9 1842 i Hassela.
Nio barn:
Anders Olof 16/4 1865 Gift 1897 med Anna Matilda Larsdotter Utfl. t. Bergsjö 1909
Margareta Katarina 11/5 1867 Gift 1883 med Lars Brant Arr. i Hilltjärn
Per Erik 9/10 1870 – 31/3 1893
Carl Johan 21/7 1872 Tog över efter föräldrarna
Margareta Kristina 8/8 1874 Gift 1904 med Antonius Eriksson Bos. i Källsjöbygget, sen smed i Frisbo 5,7
Anna Fredrika 26/8 1876 Gift 1899 med Mats Nilsson i Frisbo 3, Pällas .
Mathias Emanuel 5/10 1881 Gift 1905 med Johanna Erika Larsdotter Utfl. t. Harmånger 1906
Brita Maria 8/11 1883 – 3/2 1918 (dövstum)
Johanna 3/3 1887 Gift 1911 med August Julin född 1880 i Ljusdal. Bosatt vid Svingens i Masbo
Fadern avled 14/5 1931 och modern 19/7 1922.
Det är troligt att gården togs över av Carl Johan efter hans giftermål 1897.
Ca 1897 – 1906
47B10 Carl Johan Hill 21/7 1872.
Gift 16/5 1897 med Maria Sundin född 10/10 1877 i Frisbo.
Tio barn:
Johanna Maria 20/9 1895 Utfl. t. V. Vingåker där hon avled 18/4 1926
Brita 30/1 1898 Gift 1924 med Oskar Ström. De kom senare att bo här vid Hilltjärn.
Erik Johan 11/2 1899 Utfl. t. Harmånger 1925
Elin 14/3 1901 Bodde kvar hemma, sju barn
Signe Margareta 16/8 1903 Gift 1926 med Hans Erik Storm. Arr. i Frisbo
Edit Matilda 12/1 1906 Utfl. t. Hassela 1825
Sigrid Linnea 13/5 1908 Gift 1929 med Jonas Larsson Bos. i Skärås och Norrhavra.
Emma Helena 27/5 1911 Gift 1943 med Lars Einar Larson Bos. i Hilltjärn
Karl 4/7 1944 Bosatt i Moviken
Lars Daniel 2/3 1916 Gift 1946 med Lilly Maria Gustafsson. Bosatt i Moviken.
1906 flyttade familjen Carl Johan Hill till Hilltjärn och den här fastigheten togs då över av Gustaf Lind som sedan lät bygga ett nytt hus strax intill.
46A37 Arne Larsson 1/10 1926 – 15/3 2013
Gift 23/3 1947 med (39B2) Mary Wedin född i Frisbo 8/7 1928. De bodde här till de att de flyttade till Friggesund.
Sedan 2006 ägs huset av Arne Lindberg född 9/6 1952 och hans hustru Kerstin född Karlsson 6/5 1953. Hon är uppväxt i Friggesund. Läs mer under Friggesund.
Gustav och Jenny Lindh med dottern Tilda.
Bilden utlånad av Gustav och Jennys barnbarn Sören Lind.
Frisbo 150. Skummabacken
12:4 hus 2
Tidigare pl. 1501
Mangårdsbyggnad uppförd 1916 och ekonomibyggningen 1914
Ca 1906 – 1941
7U7 Anders Gustaf Lind född 29/ 1880, son till Anders Lind i Fönebo. Bosatt här som arrendator, kolare och timmerhuggare åt Iggesunds Bruk. 1941 i oktober övertog sonen Alfred stället och Gustaf flyttade in i lillstugan (Skummabacken 152) som Alfred hade snickrat.
Gift 5/2 1904 med Jenny Margareta Styf, född 21/7 1880 i Bergsjö Hon avled den 13/11 1941. Någon tid därefter flyttade maken Gustaf Lind till Västansjö 2:5.
Fem barn:
Alfred 31/8 1906 Han tog över efter föräldrarna
Gustaf 11/11 1912 – 13/11 1912
Kajsa Greta 7/8 1915 – 26/5 1920
Jenny Matilda 21/6 1918 Gift 10/11 1940 med Axel Storm. Hon avled 13/3 1942
Per Olof 5/6 1921 – 10/6 1921
Omkring 1939, flyttade Alfred Lind till sitt nybyggda hus, här intill.
Ca 1941-1955
År 1941 tog sonen Alfred över fastigheten och arrendet och 1949 såldes alla djur och redskap m.m. på auktion.1955 flyttade de till det nybyggda huset Frisbo 50 och 1969 gick flyttlasset till Delsbo.
7U11 Alfred Lind född 31/8 1906 här vid Skummabacken. Alfred Lind avled 13/8 1970.
Gift 1/10 1939 med flickan från granngården, Anna Persson född 10/5 1909 i Moviken, dotter till Per Jonsson. Hon avled 30/10 1977
Barn:
Per 27/7 1930 Hans far var Sigvard Swing f. 30/6 1908,från Hassela (2Y27)
Stig Gustaf 18/12 1933
Sören 26/10 1942 Bosatt i Hudiksvall
Sonen Per Swing, posttjänsteman, född 27/7 1930 bor här tillsammans med Marta Katarina Nilsson från Delsbo f. 1/2 1914.
Den 19/2 1950 gifter sig Per med Frieda Abromeit från Tyskland. De bor här till omkr. 1954 och får barnen:
Per Anders Östen *15/5 1950,
Erna Rosita tv 22/9 1951
Kenth Bertil tv 22/9 1951
Efter skilsmässan från Frieda Abromeit gifter Per Swing om sig den 29/10 1960 med Maja-Lena Wärn, född i Finland den 10/5 1942. Hon kom därefter att bli präst i Bergsjö.
Lyssna på skivan Barndomshemmet med Maja-Lena och Pelle Swing.
1982 köpte Mary Stenberg fastigheten av Anders Grip född 28/4 1952 i Stockholm. Nu är det hennes dotter Margareta med maken Hans Sahlin som äger huset. De bor i Sundsvall
Frisbo 152. Bild utlånad av Sören Lindh
Frisbo 152 Skummabacken hus 3
12:5
Huset revs 1978 av Håkan Höglund. Hans avsikt var bygga upp det på nytt i Västansjö men timret var inte det bästa så det mesta sågades upp till ved av svärfadern Åke Hägg. Av lösvirket kom en del till användning vid bygget av bland annat ett uthus vid sommarstugan utefter vägen mot Lennsjö.
Ca 1955 – 1958
Hitflyttade från Gammelboan i Norrgimma kom Ragnar Persson född i Forsa 24/9 1907 (död 30/12 1991) och hans kvinna Gerda Lindgren. Dessförinnan hade de bott i Gammelboan i Norrgimma. Gerdas flicknamn var Glad och hon var född 12/9 1893. Hon hade gift sig 1/2 1914 med Per Wilhelm Lindgren (16/1 1889-9/10 1930). 1958 flyttade de härifrån till gård 6, Frisbo 12. Gerda avled 3:e januari 1959
Ca 1961-1963
Våren 1961 inflyttade Bengt, då Johansson, f. 15/11 1931 sedermera Bååth och Inge-britt Åsberg, f. 22/5 1927, Inge-Britts dotter Ing-Marie f. 24/4 1953 och Inge-Britts mor Astrid Bengtsson hit från Bergens i Oxåsen. En son, Lage, f. 2/9 1961 föddes under tiden här. Hösten 1963 flyttade familjen till Ånge, berättar Ingegerd Sandstedt. Sonen Lars Olof född 13/6 1964 i Haverö, Ånge
TV & Radio masten på Nipåsen
Den 56 meter höga TV masten byggdes omkring 1958. Vaktkuren låg 16 meter upp och var första tiden bemannad av Rickard Ström. Tornet var inrett med telefon, skrivbord, stol och en enkel säng. Sedan nöjde man sig med en Länkvakt som ständig var beredd att rycka ut ifall något krånglade. Länkvakten Erik Holm bodde på Strömbacka och det kunde hända att plötsligt blev TV bilden brusig med ett meddelande att ett länkfel hade uppstått. Då var det bara att kasta sig i bilen och snabbt ta sig upp i tornet för att manuellt vända en vågrätt sittande trumman i rätt riktning. Trumman satt fästad i taket. Därefter skulle 4 – 5 instrument fininställas (kalibreras) för att sändningen skulle fungera igen.
Masten på Nipåsen har även idag en betydande funktion som radiomast.
Läs mer om Radiohistoria-Hudiksvall.
Rickard Ström med barnen Sölwi och Odd.
Två bilder från vakttornet på Nipåsen. Rickard Ström.
Bilderna utlånade av Sölwi Ström.
28 Nipen
Huset låg strax bortom vägskälet mot Nipåsen. Den gamla landsvägen gick ovanför huset. Huset brann ner på 70-talet genom ett åsknedslag.
6D30 Hans Erik Ros född 6/5 1887 i Aggtjärn, Bjuråker
Gift 23/10 1910 med Signe Katarina Hjelte född 22/12 1888 i Norrdala, Bjuråker.
Sju barn:
Anna Emilia 11/8 1910 Utflyttad till Bergsjö 1928
Hilda Maria 29/2 1912 Utflyttad till Hassela 1932 till Delsbo 1934
Karin Elvira 30/12 1913 Gift 1937 med Per Johan Andersson i Västigårn, i Frisbo
Ellis Ingeborg 12/12 1915 – 8/1 1916
Lydia Johanna 5/2 1917 Utflyttad till Hassela 1932
Signe Margareta 12/7 1921 Utflyttad Bergsjö 1939 till Danderyd 1941
Eva Birgit 18/12 1923 Utflyttad med föräldrarna 1941 sedan till Ljusne 1942
Familjen Ros flyttade härifrån omk. 1941 till Västansjö 6, (vita huset intill f d Glads bageri i Friggesund)
Från 1933 –
18F5 Lars Larsson, Rapp – Lars kallad, född 19/4 1891 på heden i Avholm. De flyttade hit sedan huset i Avholm brunnit ner 1933.
Gift 11/11 1923 med Elisabet Olsdotter född 25/1 1893 i Lindbo. Hon avled 1/11 1928.
Omgift 9/11 1931 med Sigrid Elisabet Meijer född 13/4 1904 i Ramsjö. Hon hade tvillingarna Rut och Svea födda 23/7 1926.
Barn:
Algot 16/12 1912 Andersson Gift 1936 Måg i Västigårn gård 50.
Anders Ragnar 2/8 1914 – 14/3 1918
Lars Evert 28/6 1925
Ivar 4/2 1932 Han kom att bo här men flyttade sedan till gård 6, med sin fru Siv Hallgren
Emma Ingegerd 5/1 1934
Märta Katarina 31/12 1939
18F5 Ivar Larsson, Rapp – Ivar kallad, född 4/2 1932. Han var Frisbo fotbollslag duktige fotbollsmålvakt.
Gift med lärarinnan Siv Hallgren född 12/10 1923
De bodde här i början av 50-talet men flyttade sedan till Frisbo 12.
Ca 1957 – 1965
47A44 Erik Nilsson född 24/8 1914 Gift 9/7 1944 med Karin Hammarstedt född 26/11 1921 på Rödkullen. Omkr. 1946 flyttade de från Rödkullen till Jon-Larsas gård 11. Mellan 1957 och 1965 bodde de här, sedan flyttade till gård 43.
En son, Nils Johan född 16/10 1939.
Det här är stensockeln till uppkörsbryggan. Till vänster skymtar jordkällaren.
Här sitter Viveca på gårdens stora spisröse.
En del av husgrunden med spisröset rakt fram
Gårdens brunn låg mitt på gårdsplan. Den är nu igenfylld.
Bilderna är från sommaren 2015
Så här ser platsen ut den 17 juli 2021.
Va
—1 H 6— Bjuråkers släktregister
5 LARS JONSSON–KRAFT, * 1773, s. t. nybygg. J. Larsson i Oxåsen. G. 28/10 1798. Anst. 1799 som sold. nr 150 vid Delsbo komp., Häls. reg. Deltog i flera slag under kriget 1808—09 i Finland o. blev sårad i högra höften under slaget vid Oravais. Kommend. 4 ggr t. Stockholm. Avsked 1812. Därefter kol. Bos. i Hästnäs, Moviken, o. sen. i Vatjärn, Bjuråker. † 9/6 1837 (vattusot).
15A3 CATHARINA WÅRD, * 16/3 1778, d. t. hammarsmed A. Wård i Hedvigsfors, Bjuråker. Utfl. t. Bergsjö 1850.
JONAS * 1799. G. o. utfl. t. Bergsjö sn 1824
ANDERS * 4/6 1811 8
BRITA * 11/4 1815. U tfl. t. Bergsjö sn 1839
—8—
6 ANDERS KRAFT, * 4/6 1811, s. t. sold. L. Kraft i Vatjärn, Bjuråker. G. 29/12 1837. Kol. Bos. i Vatjärn. Utfl. t. Bergsjö 1850.
(X3) MARGTA PEHRSDOTTER, * 22/3 1816 i Bergsjö, Gävleb. Utfl. t. Bergsjö 1850. Änka o. omg. 8A6
LARS * 6/10 1837. Utfl. t. Bergsjö 1850
PEHR * 31/5 1839. Utfl. t. Bergsjö 1850
Hudiksvalls Posten den 20 december 1946
Flygbild över Vatjärn åkrar och ängar och huset i Va
Klicka här för att se var VA ligger
Sista bosättningen på översidan vägen kallas för Va. Här fanns två hus med täkter som gick ända ner mot Vatjärn.
Namnet Va finns troligen inte på någon mer plats i landet. Vad namnet betyder är inte helt lätt att reda ut, men boken, Ortnamn i Hälsingland kanske antyder ett svar. Namn på Vall, Valla och Vallen kan vara en bakgrund till namnet. Någon fäbodvall blev de ju inte så kanske är det därför som namnet blev avkortat till bara ett Va
Gamla landsvägen mot Norrgimma gick troligen ovanför huset. Husen är rivna
Frisbo VA. Syskonen Berglund. Per-Erik, Evert, Göte och Astrid
Syskonen Berglund tillbaka till platsen där deras barndomshem har stått.
1903 till omkring 1947
De flyttar till den här platsen år 1903. Dessförinnan hade de bott i Frisbo 31 sedan 1888.
10B16 Mats Nilsson 17/8 1862 från gården Pällas i Frisbo.
Gift 12/11 1888 med Brita Fredin född 14/10 1868 i Västansjö. Fosterdotter till bonden P. Pehrsson i Frisbo. Död 22/11 1896. Änkling och omgift 6/5 1899 med Anna Fredrika Hill född 26/8 1876 i Skummabacken 148.
Maken Mats Nilsson avled den 27/7 1903. Till undsättning för att klara försörjning av den stora barnaskaran och hemmets alla övriga sysslor kom från Bergsjö Per Johan Berglund. . Per Johan Berglund var född den 8/9 1873 i kyrkbyn i Bergsjö där hans far Hans Berglund var skräddare.
Elva barn:
Nils Oskar 10/2 1889 – 14/2 1889
Viktor 2/5 1890 Utflyttad till Hassela 1907
Brita 1/2 1892 Gift 1832 med nämndeman och häradsdomare Henrik Palm i Avholm
Karin 19/2 1894 Utflyttad till Öljhult 1919
Andra giftet
Beda Maria 25/5 1898
Nikolaus 17/6 1900 Gift 1937 med Märta Kristna Jonsson fr. Frisbo 7:2. Bos i gård 15.
Anders Mattias 28/5 1902 Gift 1930 med Gertrud Eleonora Ström. Arr. i Alsjö
Per Johan Berglund och Anna Nilsson f. Hill, gifte sig aldrig med fick fyra gemensamma barn
Per Erik Berglund 16/5 1912 Gift 1940 med Maria Winlund. Bos. i Strömbacka
Johan Evert 6/1 1914 Utflyttad till Fagersta 1938
Hans Göte 17/3 1917 Utflyttad till Stockholm 1943
Astrid Elvira 8/1 1919 Utflyttad till Gävle 1938
Omkring 1946 – 48 flyttar Per Johan och Anna Fredrika och kanske några av de yngre barnen till Frisbo 20
Därefter revs troligen den här gården
Va hus 29, ur boken Gods och Gårdar
Två bilder från Va. Bilderna ägs av Katarina Ström i Hassela
Birgit Blom från Norrbobyn, flickan okänd
Så här såg huset ut invändigt. Bilden ägs av Katarina Ström i Hassela
Ca 1895 – 1933
28A16 Anders Olof Ström född 3/1 1864 i Frisbo. Kanske var det här hans föräldrahem?
Gift 15/12 1895 med 27Å7 Johanna Christina Nordqvist född 26/9 1875 i Norrbobyn. Hon avled 1915. Efter hennes död flyttade hennes syster Wilhelmina hit som hushållerska. Med henne fick Anders Olof Ström fyra barn.
Tolv barn:
Anders Gustaf 2/9 1896 Gift 1918 med Alma Andersson född 1898 i Frisbo. Arr. i Frisbo 5,3
Oskar 30/9 1897 Gift 1924 med Brita Hill. Bosatt i Hilltjärn
Johan Albert 18/12 1898 – 3/10 1899
Johan Albert 13/4 1900 – 27/4 1900
Bror Ivan 6/11 1911 Gift 1931 Åkare bos. i Ljusdal
Brita Ingeborg 8/7 1903 Utfl. t. Forsa 1923
Johan Einar 12/4 1906 – 1906
Jonas 3/2 1907 Tog över gården efter föräldrarna
Walter Matheus 21/9 1908 Gift 1940 Arb. i Långby, Forsa
Gertrud Eleonora 11/7 1910 Gift 1930 med Anders Mattias Mattson Bos. i Frisbo sen Alsjö
Emma Kristina 23/7 1912 Gift 1934 med G. A. Olsson i Löten 3,13 i Stråtjära, Hälsingland.
Johan Sigfrid 1/1 1915 Gift 1940 Valsverksarbetare i Sandviken
Efter moderns död 4/8 1915 flyttade hennes syster (27Å12) Wilhelmina Nordqvist född 16/5 1885, in här som hushållerska. Med henne fick Anders Olof Ström fyra barn.Sonen Johan Valfrid hade hon sen tidigare
Barn:
John Valfrid Nordqvist 6/1 1908 Gift 1936 Skogsarbetare bos. i Frisbo. Utfl. till Kopparberg 1937 Åkeriägare. Död i Gävle 11/9 1977
Gerda Matilda 13/2 1918 – 10/12 1921
Inga 27/1 1922 Utflyttad till Forsa 1940 Gift Andersson 1940. Död i Gävle 9/1 2002
Olof Ström 8/8 1923 Utflyttad till Stockholm 1947 Gift 1976. Död i Gävle 22/2 1980
Elsa Maria 18/8 1925 – 30/1 1926
Efter fadern Anders Olof Ströms död 17/11 1933 flyttade Wilhelmina med barnen Olle och Inga till Västansjö 2,5 där hon fick plats som hushållerska.
Därifrån flyttade hon till Alcéns i Dalänge och sedan till Hök-Erskes i Ramsjö.Hon avled 3/2 1950
Ca 1933 – 1947
28A16 Sonen Jonas Ström född 3/2 1907.
Gift 10/5 1942 med Hilda Hast född 1/7 1916 i Bergsjö. Hela familjen utflyttad till kyrkbyn 9,7 i Hassela 1947
Fyra barn:
Rut Anna Alice 4/4 1939 Utflyttad till Hassela 1947
Eva Britt 18/2 1940 – 22/4 1940
Bengt Sigfrid 15/10 1942 Utflyttad till Hassela 1947
Kjell Håkan 24/4 1948
6C9 Erik Ljung född 4/2 1897 i Furuberg. Troligen var det 1947 de flyttade härifrån till Frisbo 321,Imbergsgården
Gift 15/7 1945 med Kristina Elida Persson 5/7 1906 – 16/7 1988. Skilda 5/2 1958 De hade tidigare arrenderat Sniptorpet 1:2
Erik Ljung avled 3/1 1985.
23H20 Jonas Mårtensson – Friberg född 18/7 1873 i Frisbo möjligen på den här platsen. Jonas var tredje barnet i en barnaskara på tio barn. Han blev soldat nr 33 vid Delsbo kompani och bosatt på Skallmyrvallen.
Gift 15/2 1902 med Brita Christina Ersdotter född 1/11 1871 i Stormyrvallen. Änka efter A. O. Rosell i Holmberg. Frånskild från Jonas 1949 avled hon 26/10 1959. Jonas Friberg avled i Vissland, Medelpad den 23/10 1957.
Fyra barn:
Karl Valter 11/9 1902 – 16/7 1992 Gift och bosatt i Blixbo
Erik Reinhold 10/12 1903 Bosatt i Moräng Han avled i Järvsö 14/11 1977
Edla 16/2 1905. Skallmyr – Edla som hon kallades, var en känd valljänta. Död i Moviken 1967
Martin 6/1 1912 Gift och utflyttad till Bergsjö 1945. Han avled i Friggesund 25/9 1993
I en tidnings intervju från den 20 juli 1943 berätta Reinhold att han vikarierar som brandvakt vid brandtornet på Luråsen. Ordinarie vakt var brodern Martin men att han var inkallad. Arbetstiden vid tornet var från 6 på morgonen till 6 på aftonen. Han berättar att han går mellan Luråsen och hemmet vid Skallmyrvallen varje dag så det gäller att vara uppe tidigt för att vara på sin post i tornet kl. 6 på morgonen.
Från vänster, Rolf Thyr, Arne Byhlén, Reinhold Friberg och Sven-Erik Persson
Här var ingången till huset säger Viveca. Bakom henne bland träden finns spisröset.
Här ser vi cementsockeln efter ladugården
Till och med i ladugårdens cementgolv växer det träd
I grönskan på gårdsplanen står den övergivna spisen.
Bilderna är tagna sommaren 2015
Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt
Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra
Tack för ditt besök och välkommen åter!
Sammanställt av Åke Nätterö
Till toppen – Till Frisbo del 1
Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62
Läser texten av Siv Larsson och konstaterar att hon nog var en mycket fin lärare och människa!!
Hej Hans, kul och höra från dig, hoppas du mår bra. Hälsningar Åke