Här samlar vi roliga, spännande och intressanta reportage från Moviken.
Följ oss på Facebook,och dela gärna den här sidan med dina vänner
Gillar du sidan ber vi dig vänligen klicka på Gilla-knappen. Tack!
Har du en egen hemsida får du gärna länka till dellenportalen.se Tack för ditt stöd!
Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det dokumentet du har framför dig.
Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan.
HT Torsdagen den 29 april 1965
Strömbackas möjligheter som turistort utreds
Kommunen satsar 6000 kronor till projektering
Om den där ”Stockholmskan” finge som hon ville, så skulle många få arbete här i Strömbacka. Det är 80-årige Karl Edvin Vinlund som kommer vandrande på Bruksgatan och filosoferar.
Hudiksvalls Tidning Lördagen den 21 augusti 1965
En söt kattunge från Bjuråker har sällat sig till den Österbergska familjen, och på bilden med en del av Älgö-stugan i bakgrunden är det fru Vera Österberg och dottern Johanna som leker med katten.
En simpöl mellan djupa berghällar skall också höra sommarstugan på Älgö till. Det är lektor Lennart Österberg vid skottkärran.
HT Tisdagen den 1 mars 1966
rovtrådar ute i bygden, och att den besvärliga vintern ingalunda hämmat dess tillväxt. När vårsolen tittar fram på allvar kommer den säkert att skjuta ännu flera skott. Bjuråkers kommun har varit med vid dess plantering.
FÖRENINGEN FRITIDSSAMHÄLLET NR 1, MOVIKEN
Vitkasern i Moviken
1966 startade verksamheten. Initiativtagaren Vera Österberg ville göra en försöksstation för skapande fritid, miljö-och hälsovård.
Föreningen Fritidssamhället nr 1 bildades
1969 planerades för kursgård i Vitkasern. Arbetsutskott bildades av initiativtagaren samt kommunrepresentanter.
1970 bildades en ekonomisk Stödföreningen för Fritidssamhället nr 1.
Ca. 1976 upphörde föreningarna
Källa:
Arkiv-och föreningsinventering i Bjuråker.
Utförd 1988/89 av Ingegerd Blomberg
HT Lördagen den 9 juli 1966
Fru Vera Österberg i sin affär i Vitkasern. Här är det linneväv användbar till bl. a. klänningar som fru Österberg visar. Klänningen som hon bär är sydd av detta material som är vävt i Stråsjö, Bjuråker, och det är en dräktsömmerska där som har sytt den efter en Vogue-modell.
Detta är snickeriverkstaden i Vitkasern, Moviken. Bertil Löfstrand och hans medhjälpare Jan Olov Eriksson är här sysselsatta med att tillverka saker som är nya, annorlunda, fast allt i detta sammanhang har sina rötter i det gamla traditionsbundna.
HT den 16 december 1966
Gillets klubbmästare dir. Eric Hermansson omger sig här av kvinnlig fägring, fr. v. fru Margit Estreen i Norraladräkt, fr. Ulla Ekqvist i Dala-Flodadräkt (stud. från Vasa i Finland) och fröken Katarina Österberg i Delsbo sockendräkt och strax nedanför hennes mamma Vera (Moviken) Österberg.
HT den 22 december 1966
HT Lördagen den 4 mars 1967
HT Lördagen den 17 juni 1967
HT Den 9 december 1967
Ett par vackra ljusstakar avtecknar sig mot ljuset från fönstret. Där nedanför håller Dellen på att frysa till, och snöflingorna dalar sakta. Julstämningen börjar infinna sig.
Den större skålen har ett alldeles särskilt vackert mönster av mörk ådring i träet. Den är i syrad björk. Det finns också skålar i fura som är så tunna att de ser genomskinliga ut.
Så här avstressad kan en träsvarvare se ut, men det är nog skenet som bedrar, för Bertil Löfstrand har haft bråda dagar före utställningen. På bordet bakom honom ses en del av hans alster, bland annat de pampiga knivarna.
På vedbacken ligger träet och torkar med barken på. Sen tas det in i rumsvärmen, och Bertil vaktar på det för att se hur det ”vill sig”.
Annons införd i HT den 3 april 1967
Fram och baksida på broschyr
HT den 24 december 1968
Dagens Nyheter Torsdagen den 17 juli 1969
HT den 10 juli 1970
HT den 9 december 1970
HT Lördagen den 10 juli 1971
Masugnen i Moviken är en av landets bäst bevarade. Detta kom AMS att satsa 203.000 på en restaurering till vilken Iggesunds Bruk och kommunen också bidrog med 67.000 kr. I sommar har masugnen officiellt öppnats som museum för besökande turister och studiegrupper.
Matsalen i Vitkasern i november 1971
Vitkasern i november 1971. Till höger Vera Österberg , diskuterar med en kund
HT Den 21 december 1971
1971
HT 15 oktober 1972
Det här är butiken i Vitkasern där hantverket från Törnrosas bygdehantverk säljs. På disken ligger en del av Vera Österbergs trasvävnader och på hyllan bakom henne fårskinn från gården. Koftan som Vera Österberg håller i hör till hennes Delsbodräkt och är handstickad.
I den vackra salen i Vitkasern har Vera Österberg dukat med dels egna dukar och dels drälldukar av gammalt mönster. Stolarna i salen är den 7-pinnstol från bygden som Bertil Löfgren anpassat efter nutida krav på lätthet och bekvämlighet och som blivit hans möbelspecialitet.
HT Tisdagen den 19 december 1972
Dagens Nyheter Söndagen den 19 augusti 1973
Sju års slit för en fin idé – till spillo?
Reportage av Britt-Marie Svedberg Foto: Per L-B Nilsson
Bertil, Johanna och Vera utanför den gamla skolan, där Bertil skaffat snickarverkstad.
Bertils snickarverkstad i Movikens gamla skola – Johanna tolv år, är med.
Veras vävar har romantiska namn: ”Det torftiga”, ”Jord och gärning”, ”Sommarverandan”.
Tomaterna frodas utmed den gamla skolans södervägg. Johanna, Vera och Bertil binder upp plantor.
Kicki Brandt, tredje flickan i samma familj som arbetar på Vitkasern, serverar kaffe i trädgården.
Ur Dellens vågor drar Vera och Bertil stundom upp sik, men oftare far de bara ut för nöjes skull. Här med Johanna, Veras dotter.
HT Torsdagen den 30 augusti 1973
Vera Österberg och Bertil Löfstrand har byggt upp Vitkasern i Bjuråker. Nu orkar Vera inte längre. Efter att ha hållit på i sju år för sin idé tänker hon sälja – kanske till Tyskland.
HT den 5 juli 1974
HT den 6 augusti 1976
HT Lördagen den 9 juli 1977
Den gamla malmpråmen i Moviken
Rodret i grovt trävirke är stort som en lagårdsport.
Så här ser den ut invändigt, den gamla pråmen som skall bli Bjuråkers ”Wasa”. Som synes är pråmen ett rejält bygge i trä.
Intill pråmen håller man på att renovera och bygga in en av de gamla kolugnarna.
HT Måndagen den 8 maj 1978
Sammanlagt 16 personer deltog i den låtkurs i Moviken under Kristi Himmelsfärdshelgen. Kursen byggde mestadels på gehörsspel med teoretisk undervisning inblandad. Här är gruppen samlad utanför Movikens herrgård.
Irene Öjemark och Bertil Anagrius flyttade till Moviken i Höstas. Det är de som skall göra den här låtkursen till en tradition varje år denna helg.
Musikdirektör Gösta Sandström och riksspelmanen Wilhelm Grindsäter, var de två som fungerade som lärare under den intensiva låtkursen i Moviken.
HT Torsdagen den 25 maj 1978
Movikens Herrgård i Bjuråker är en gammal sekelskiftesbyggnad som skall restaureras. Bertil och Irene har bl. a. monterat in ett helt nytt värmesystem.
Hon – Irene Öjemark, ritkonsult från Stockholm, men med rötter i Hälsingland, liksom Bertil, driver Rit-Consult AB. Hon sysslar mest med produktutvecklingar.
Han – Bertil Anagrius, konsthantverkare från Stockholm, tänker ta upp möbeltillverkning i Moviken och traditionen med målade allmogemöbler.
Auktion den 26 juli 1978
Annons införd i HT i december 1978
HT Lördagen den 16 december 1978
Lanthandel i Moviken lever upp igen –
nu som centrum för hantverk
Långkasern i Moviken har nu förvandlats till konsthantverksbutik. Här återfinns Bertil Anagrius, Irene Öjemark, Margot Öjemark och Mona Öjemark. På bilden också lille Natrix Öjemark
Bertil, en möbelhantverkare har flyttat hit från Stockholm
Långkasern i Moviken, har varit lanthandel. Siste handlaren hette Ossian Holm. Han stängde portarna för gott 1965.
Nu blomstrar Moviken och den gamla lanthandeln, nu dock ombyggd till en modern butik. Men det förekommer inte några livsmedelsvaror. Här återfinns i stället hantverk, textil, trä och keramik. Det är Bertil Anagrius som står för ansvaret.
Bertil är möbelhantverkare. Han innehade tidigare en firma i Stockholm. Ni finns han alltså i Moviken med sin verkstad och lilla butik. Möblerna går i allmogestil och målas av honom själv. Mycket av det han gör är rena beställningsarbeten. Men hans egna idéer får också plats.
Det är strax intill Movikens masugn som Långkasern ligger. Förutom allmogemöbler och nyckelharpor, gjorda av Bertil Anagrius och Irene Öjemark, finns här keramik av Margot Öjemark och Sune Wik, keramik av Tomas Anagrius och textilalster av Mona Öjemark.
Aktiviteterna vid den nyöppnade butiken kommer att intensifieras till våren och sommaren då Dellenbygden tar emot turisterna.
HT Torsdagen den 19 juli 1979
Nere vid Movikens gamla hamn ligger Dellenbygdens eget Wasaskepp. Den gamla malmpråmen är imponerande, både i storlek och i välgjort arbete konstaterar Vera Österberg. Här går det bra att syna fogarna – de håller trots många år på Dellens botten.
Alvar Norling som är guide vid Movikens masugn visar och berättar hur själva processen gick till. Masugnen som är ett kulturminnesmärke har blivit ett populärt utflyktsmål för turister.
HT Fredagen den 28 september 1979
Movikens masugn – ett kulturminne – värt att bevaras för kommande generationer, genomgår för närvarande en omfattande restaurering. AMS betalar kostnaderna. Stiftelsen Movikens masugn som bildades 1970 ser framtiden an med hopp och tro. Den nu påbörjade restaureringen var välbehövlig då fogarna mellan slaggstenarna började vittra sönder.
liter i varje och var i drift sex-nio månader varje år.
I ugnen framställdes i medeltal 16 ton tackjärn per dygn eller omkring 2 000 ton på 180 dagar. Enligt masugnsjournaler pågick tackjärnsblåsningen i denna masugn under 4 323 dygn från den 1 januari 1904 till den 9 september 1937.
Det var dock först under 1960-talet som tankarna om en restaurering av masugnsområdet skulle göras. Den hade då stått och förfallit sedan slutet av 30-talet. August Hahne var den som gick i spetsen för att bevara masugnen som ett kulturminne.
Först den 4 november 1970 hölls det konstituerande sammanträdet med stiftelsen Movikens masugn. Den 8 januari 1969 igångsattes den första restaureringen av masugnen. Kostnaden för detta kom att stanna vid 270 000 kr. AMS-medel utgick med 75 procent.
Movikens masugn – ett kulturminne i Bjuråker – väl värt att bevaras …
Av Jan Olsson
En ångmaskin från 1903, som ersatte vattenkraften har restaurerats. På bilden ses fr. v. Sigvard Dahlström, Sigvard Andersson och Stig Karlsson. Samtliga är sysselsatta vid Movikens masugn.
HT den 10 juli 1989
HT Måndagen den 17 september 2001
Det är utifrån Movikens hamn som ångbåten Fortuna bistår med hjälp då Dellendykarna söker efter vrakfynd i Dellensjöarna. Bilden tagen i söndags strax innan båten lämnade kajen.
Foto: Jan Olsson.
Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra
Tack för ditt besök!
Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62