Alsjö i Bjuråker. Byn som förvandlats från att ha varit en otillgänglig skogs by till att nu ha blivit ett idylliskt semesterparadis
Läs om Posten i Bjuråker
Läs om Vägarna i Bjuråker.
Läs om Telefon i Bjuråker
Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du söka vad du vill i det här dokument.
Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan
ALSJÖ
Karta över Alsjö bodland 1740. Till vänster står det Hestnäs. Det finns även en lada inritad.
Flygbild över den vackra Alsjö byn.
Bosatta i Alsjö:
Alsjö 5, 1:26 Fastigheten såldes 2011 av Lars Johan Jonsson, John Edward Reidar Tunhult, Malin Elisabet Jonsson och Gerd Marianne Thunhult.
Köpare: Kerstin Birgitta Fast och Hans-Göran Olof Fast
Alsjö 18 Här bor Jack Åström, och Mona Andersson och Linnéa Andersson
Alsjö 204 Här bor Wilhelm Buhl och Annika Gerne.
Alsjö 301, 3:2 Fastigheten såldes 2009 av Agne Valfrid Johansson. Köpare: Peter von Arx, Walter Beuter och Kerstin Elisabet Beutler. Läs om Peter von Arx på Wikipedia och Peter Paul von Arx,
Alsjö 414 Här bor Anders Olov Olsson
Hus sålda i Alsjö:
Alsjö 7, se uppgifter
Alsjö 9, se uppgifter
Alsjö 35, se uppgifter
Alsjö 201.se uppgifter
Alsjö 410, se uppgifter
En panoramabild över Alsjö som är uppdelad i tre delar. Bild 1
Byn Alsjö ligger vackert på sluttningen ner mot Alsjösjön. I söder, över sjön, skymtar Hundnäsholmen där det för övrigt bodde folk fram till slutet av 1800-talet. Till vänster om holmen har sjön sitt utlopp med flottled. Från de stora skogarna norr om byn kördes vintertid stora mängder timmer och massaved som lades på sjöns is. När isarna smälte flottades virket över sjön till utloppet där flottleden mot Svågan började. Erik Eriksson bodde i byn som liten grabb. Han minns varma somrar när solen stod högt över sjön och kan berätta om personligheter som bodde där på den tiden. Han föddes i det hus som senare blev Mattssons. Då var gårdsnamnet ”Stuggars”.
Under 1940-talet bodde många personer i Alsjö. Det fanns åtta hus som var bebodda. Där bodde Bergkvist, Backs, Ljus-Johans, Olle-Mattias, Jon-Ors, Jöns-Lars, (från Jönsas i Delsbo, på dialekt blev det Jens-Lars), Mattssons eller *) Spännars. ”Klostret” kallades en byggnad där bolaget tillfälligt inhyste skogsarbetare. Det var mest vintertid som det var folk där. I början av 1950-talet byggde Ivar Söderström en affärslokal nedanför Ljus-Johans och bolaget byggde åtta stycken villor i sluttningen ovanför den nya väg som byggts mellan Nyvallen och Björsarv. Senare byggde Göte Eriksson en lite större affärslokal vid korsningen Björsarvsvägen – Njuparvägen. Mattssons och Ljus-Johans var arrendegårdar. I den sistnämnde var det extra utrymmen som var avsedda för tillfälligt boende bolagsanställda. Innan rationaliseringarna i skogsbruket var byn levande och det var liv och rörelse året runt.
Alsjö var för länge sedan en fäbodvall. En vallstuga finns fortfarande kvar mitt i byn. Ovanför Backs finns en plats som kallas gammelvallen, några minns fortfarande rester av hus på platsen. Vid Klösebäcken som rinner i norra kanten av byn fanns det olika vattendrivna verk som såg, slip och linskäkt. Detta var intill det område som kallas Gammelvallen. Genom byn gick också buföringen till Klösevallen.
Bergkvists låg från början vid sjön öster om Backs. När gården brann ner flyttade familjen till det hus som kallas ”Öst på gårn”. Äver Ljus-Johans drabbades av eldsvåda 1938. Där var det ladugården som fattade eld. Anny Borg, född Eriksson bodde då hemma vid Backs och minns hur gnistor och flagor regnade ned vid deras hus och hur djuren skrek i dödsångest i den brinnande ladugården. Brandkåren på Hedvigsfors ryckte ut med den hästdragna brandsprutan. I Njuparna såg folk hur hästarna drevs på och befarade att hästarna skulle sprängas innan man kört den ca två mil långa och backiga kärrvägen. Innan man var framme hade förstås ladugården brunnit ner och man fick ägna sig åt eftersläckning. Många av djuren räddades genom bl.a. fönstren men en häst brann inne. Troligen var det en spricka i muren som spred elden till den ovanpå liggande höskullen. Tack vare att vinden låg i riktning från bostadshuset kunde boningshuset räddas av bybefolkningen.
Anny Borg född Nykvist, berättar:
I Backs torp bodde fem generationer. Brita-mora var äldst, så Anna Henriksson, vars man emigrerade till Amerika strax efter bröllopet. Hennes dotter Anna Nykvist, vars man Alfred dog 35 år gammal av en tumör. Deras äldste son Henrik dog vid fem månaders ålder. Övriga barn var Karl, Sven, och Viktoria.
Till Alsjö ledde på den tiden en kärrväg från Hedvigsfors. I byn fanns ingen elektricitet. Belysningen fick ordnas med fotogen- eller karbidlampor. Vanlig telefon fanns inte, men skogsbolaget hade ordnat en lokaltelefon med förbindelse till kontoret i Hedvigsfors. Den var installerad hos Erlands och dit fick man gå för att kalla på doktor och andra viktiga ärenden. Meddelandet förmedlades sedan muntligen via telegrafverkets nät. När doktorn skulle komma förmedlades detta via lokaltelefonen och vi fick hämta honom på Hedvigsfors med hästskjuts. På den tiden var det dr. Bergström som kom från läkarmottagningen i Johannesberg. Vintertid hade han en tjock hundskinnspäls och pälsmössa.
Det var 5 jordbruk i byn. 1. Lars Larssons, Jens-Lars´s, som senare brann ner helt utom bakstugan. 2. Erland Bergkvists, senare Spännars. 3. Stuggars, blev senare Mattssons. Så var det 4. Ljus-Johans och 5. Backs.
I Lars Larssons bakstuga bodde Erland Mårtensson flera år när han arbetade med skogsarbete. Han kallades Hall-Erland men var ifrån Sala. Anledningen till namnet var att han hade ett barn med Hall-Klara i Stråsjö där Erland i unga år arbetat som dräng.
Vid Jens-Lars´s, där vägen gick mot Klöse fäbodvall fanns flera tjärdalar. Där brände byborna tjära som sen användes till kördon m.m. som skydd mot röta. Till Klöse följde vi barn mormor ibland. Där vankades flöte med smultron och messmör. Det tyckte vi var gott.
Sommartid gick kor och hästar fritt på skogen. På kvällarna kom korna hem för att bli mjölkade. Det var stora skaror med hästar från flera byar under den tid de inte behövdes på gårdarna för körslor.
På vintrarna var det liv och rörelse med hästar och skakelklockor och timmerforor. Fororna hämtades på skogsskiftena och kördes ner till sjön. På sjön lades de upp i vältor och tummades. Tumningen utfördes av ett kringresande arbetslag som mätte och noterade virket på respektive körare. Det bildade sedan underlag för körarlönen. Det mätta och inskrivna stockarna och massaveden märktes i ändarna med en speciell stämpel (stuk). När isarna gått, flottades virket via sjöarna till Svågan och vidare ner till sågverken vid kusten. På vintrarna kunde byn få hysa flera skogsarbetare från andra trakter som arbetade på bolagets skogsskiften i de stora skogarna kring Alsjö. Förläggningen kallades i folkmun för ”Klostret”.
Källa: Hedvigsfors bruk 2009
Lokalundersökning av Lars Larsson i Alsjötorpet Tjärna No 4 1913
Nedbrunnen gård
SVENSKA FOLKETS TIDNING DEN 26/8 1926
Af eld härjades nyligen Lars Larssons gård i Alsjön, Bjuråker. Mangårdsbyggnaden jämte stall och ladugård nedbrunno.
KÄLLA: Swedish American Newspapers/Svensk-Amerikanska Tidningar
AVSKRIFT: Viveca Sundberg
HUDIKSVALLS – NYHETER den 15 november 1946
*) Ang. namnet Spännare finns det ingen med det namnet varken i släktbok, husförhörs -, eller i inflyttningslängder. Kanske syftar namnet på något gårdsnamn, som någon inflyttad kommit ifrån.
I Överby, Forsa finns, Per Mattsson Spännare om han möjligen har något med namnet att göra?
—34X1—
PER MATSSON SPÄNNARE, * 1648. Profoss i Forsa. Överbyn. † 22/9 1728.
BRITA LARSDOTTER, *
ANNA, * 1693 – (X33)8Y1. † 9/2 1770.
Vi trivs och vill inte flytta – men byn skall läggas ned
HT den 13 februari 1963
Av pH
Från sin brokvist har skogsarbetare Axel Lust en härlig utsikt över Alsjö och Alsjösjön. Tyvärr har fisket försämrats i sjön sedan vattenregleringen satt in.
Hur känner, tänker och resonerar människorna i de bortrationaliserade hälsingebyarna? HT har knackat på i Alsjö i Bjuråker, Skån i Ljusdal, Valsjön i Ramsjö och Furuberg på gränsen mellan Bjuråker och Hassela. Dessa byar skall enligt Iggesunds Bruks framtidsprognos upphöra som fasta bostadsorter inom 10 år. För byborna kom meddelandet som en chock.
– Vi har elektriserat, bra väg, tidig postgång, egen affär och mjölkskjuts till mejeriet. Vi trivs och kan inte förstå att byn skall läggas ned. Men utvecklingen måste väl ha sin gång …
Så säger man i Alsjö vars bybor är de första som biktar sig i den reportageserie som HT i dag påbörjar.
Vi kom i gryningen till Alsjö – Bjuråkersbyn som plötsligt kramas av rationaliseringens kalla hand. Byn som blomstrade på 50-talets mitt och begåvades med 8 rödmålade och trevliga arbetarbostäder med härligt söderläge mot idylliska Alsjön. Men nya vindar har svept fram med ändrade utgångslägen, och Iggesunds Bruk har funnit anledning besluta om byns nedläggning som fast bostadsort.
I byns enda privatägda gård står Hulda Olsson och diskar mjölkkärlen. De fem kossorna i ladugården har fått sitt. Husbonden Verner Olsson försörjer sig i huvudsak, som de flesta av Alsjös manfolk, på skogsarbete. Han ligger på Nyvallen och kör. De båda barnen går i skola i Ljusdal och Friggesund.
I sin ensamhet med gårdens allehanda sysslor har fru Olsson gott om tid att tänka över och grubbla. Frågeställningarna är många hos byns invånare.
De trivs med tillvaron
– Vad kommer att hända de närmaste åren … I 13 år har familjen Olsson bott på Alsjö. De har investerat pengar i gården. De har fått el. lyse 1951, de har bra väg, postgång, egen affär, möjligheter att skicka mjölken till mejeriet. De trivs med sin tillvaro, och saknar inte tätbebyggelsen fördelar … jag kan inte förstå att bolaget fått för sig att byn skall läggas ned.
Fru Olssons ton är mild, men frågande. Bolaget har signalerat att Alsjön skall avvecklas i den takt som innevånarna kan beredas bostäder inom ”utvecklingsorterna”. Så länge de få behålla utbärningen av post och skolskjutsen, som också tar mjölken till mejeriet, anser hon att förutsättningarna finns för att bo kvar.
Om en eller annan familj flyttar till tätorten må vara hänt, men den allvarliga fråga som man mötte hos flera Alsjöbor var denna: När kommer den kritiska dagen då servicetjänsterna dras in, då underlaget har krympt till den magiska punkten.
1955 uppförde Iggesunds Bruk denna gård, som Johan Ljus bebor. Det fanns planer på 28 gårdar på den tiden, berättar Ljus.
Han minns andra tider
När skogsarbetaren och f. arrendatorn Johan Ljus, 68 år, kom flyttande till Alsjö, fanns där bara fem gårdar. En inventering för dagen ger följande besked: 14 bostadslägenheter, 37 personer, 3 hästar, 4 bilar, 12 kor och flera hundar.
Hans hjärta klappar varmt för den lilla byn. Redan 1916 kom han till Alsjö och blev arrendator efter ”Kus-Pelle”. För 8 år sedan lämnade han jordbruket, och har svingat yxan tills för 3 månader sedan. Nu krånglar ryggen, det får räcka med pensionen. Den reslige mannen har gjort sitt i skogen, men liksom sin hustru Maja 66 år, har han ingen lust att packa för flyttning.
Försvinner posten blir det inte roligt, och flyttar arrendatorn så vi blir utan mjölk … ja då får vi väl lov att ge oss av … Byns affär vill man heller inte mista.
Han minns sina barndomstider och gör jämförelser. De har det så mycket bättre nu. Att se in i framtiden och pejla bolagets planer, det är säkert inte så lätt för den som åldrats och blivit rotfast.
– Det är klart att skolskjutsarna blir dyra och kanske en del andra saker, både för bolaget och det allmänna. Men Ljus resonerar så här: – Det kostar också stora pengar att bygga nya hyreslägenheter i Friggesund, samtidigt som dessa goda bostäder, som byggdes för c:a 10 år sedan skall läggas ned.
– Läggas ned och läggas ned … de kommer väl att utnyttjas till något … semesterbostäder kanske.
Lantbrevbäraren är en viktig livsnerv för befolkningens trevnad. Som alla andra lantbrevbärare har Ivar Söderström tidningar, kärleksbrev, kravbrev och gruppkorsband till de väntande abonnenterna.
Posten kommer klockan 10
Hör och häpna! Redan vid 10-tiden kan Alsjö-borna ha sin morgontidning och denna förmiddag dök posten upp 20 minuter över 10. Vad säger Ni alla som bor i Hudiksvalls eller Sörforsas utkanter och får vara glada om det finns något att hämta i postlådan vid 15 – 15-tiden på dagen.
Flera av byns kvinnor och en och annan man skyndar sig fram till den långa rad av postlådor som finns nedanför Ljus bostad.
Denna dag var det Herr Ivar Söderström, som rattade postbilen. På det specialbyggda bordet i bilens framsäte klarade han snabbt expeditionen av in- och utgående försändelser. Han har ca 5 mil lång trad upp till Brändbo.
Maken fann fördelar – men fick hustrun det bättre?
Den härliga doften av nygräddade våfflor kittlade mina näsvingar, när jag klev in i en av de röda villorna som ligger högst upp på den bebyggda knallen med en underbar utsikt över Alsjösjön.
Skogsarbetare Axel Lust vänder våffeljärnet och berättar, att han så sent som i höstas kom han flyttande från Friggesund till Alsjö. Nära två mil fågelvägen, in i de djupa Bjuråkersskogarna.
– Orsaken?
– Jag fick mycket kortare resor till mitt arbete, och tycker jag har det bra häruppe.
– Men vad säger då hustrun och barnen?
– När det blir fråga om skolgång, blir resorna dryga för barnen och det är möjligt att kvinnorna har det trivsammare på mera centrala platser.
Det finns skola på byn
Att man hos de äldsta möter den största reaktionen emot domen över byn är helt förklarligt. De är djupast rotade. De har svårast att ställa om sig och hänga med i utvecklingen. Vi är alla så funtade.
– På min tid (ungdomsåren) var det hagar och ingen taggtråd. På sommartid fanns ingen framkomlig kärrväg till Alsjö. Men då dansades det på lövad loge och då fanns det lärarinna som kom till byn för att undervisa barnen.
Det är Alsjös enda infödda innevånare, fru Brita Andersson som berättar. Hon växte upp bland 10 syskon och fyller till våren 74 år. Hennes make Jonas, 77 år, kom till Alsjö för 40 år sedan. De bor i en av de få gårdar som inte är moderniserade. I flera år har de väntat på reparation. Nu är de på det klara med att deras väntan är förgäves.
– Nu kommer det inte att gå att bo kvar här så länge till, men flytta till ”hemmet” har han ingen lust med. Det blir att ta en dag om sänder, säger Jonas Andersson som har bolagets guldmedalj i lång och trogen tjänst.
– Jag minns, när jag sprang omkring här som liten flicka. Det fanns fem gårdar på den tiden och flera vallstugor. Jag har alltid trivts på Alsjö.
Mor Andersson ser mer allvarsam min ut genom fönstret, ut över en rimfrostklädd barndoms by, där hon helst velat sluta sina dagar. Nu har plötsligt så många frågetecken dykt upp.
Det ser ut att gå bra för maskiner
De båda Lia-bönderna Erik Olsson och Karl Elving stallar in sina frustande hästar för middagsvila och agerar för en stund kockar i sin barack.
– Mekanisering … ja, det ser ut att gå skapligt med maskinerna i skogen för närvarande, men om 10 år kanske det är sämre, då de bästa platserna är avverkade.
Den stora kolbullen försvinner i Erik Olssons mage och Elving öser upp pölsa för en liten familj. De filosoferar över utvecklingen i Bjuråker, vad de närmaste 10 åren kan bära i sitt sköte. Om det går att förena den mekaniserande effektiviteten med trivseln i arbetet …
Något militärt över det hela
Vi knackar på hos familjen Kvist.
– Det är något militärt över det hela, det blir slut på friheten, om vi skall förflyttas till Friggesund, och där varje morgon stå och passa en buss, som kör ut oss till arbetsplatsen, mullrar skogskörare Henrik Kvist, medan han väntar på att hustrun skall duka fram middagsmålet.
Han kom till Alsjö 1948 och hävdar att han kommer att klamra sig fast på Alsjö så länge som möjligt. Och får man tro bolagets talesmän så kommer de inte att hindra honom att vara kvar. Men frågan är den: Hur länge kommer familjen att trivas, när som dagens serviceanordningar rasar undan honom, när som arbetsobjekten förändras och arbetsplatsen (genom stora avverkningar) kanske i en lång följd av år inte kommer att ligga i närheten av Alsjö. Kanske flera mil därifrån.
De närmaste årens rationaliseringsprocess på brukets område kommer troligast att ställa den utvecklingen som ledningen för Iggesunds Bruk pejlat in i en klarare dager. De ekonomiska synpunkterna har här varit riktmärken och individen känner sig i klämma. När det mekaniserade skogsbruket på allvar börjar visa sin attityd finns det anledning att förmoda att utgångsläget för resonemangen och den negativa inställningen till vissa byars avveckling i viss mån förändras.
Kvar står dock faktum att Alsjö-borna för dagen trivs och vill bo kvar.
Bert Åke Wik 5 år, och Bengt Erik Lusth 4 år, åker skidor och rasar omkring i backarna obekymrade över Alsjöns framtid.
Skogsbolag säljer tre byar – unik jätteaffär avslutad
Text ur kuriren den 22 juni 1967
I dagarna har det avslutats en affär som är rätt så unik i vårt land och det är att ett skogsbolag låter försälja så många fastigheter och stora markområden till en och samma köpare. Det är direktör Jonnie Dahlström i Hudiksvall som av Iggesunds bruk förvärvat tre byar i tre kommuner med 54 fastigheter och 700.000 kvadratmeter mark. Affären gäller södra Naggen i Ramsjö, Skån i Ljusdal och Alsjö i Bjuråker. Av fastigheterna kommer 39 att redan nu tillträdas av köparen, som har planer på att skapa ett fritidsområde i denna del av Hälsingland.
Vid presskonferensen på onsdagseftermiddagen i vilket deltog förutom direktör Jonnie Dahlström, även direktör Lennart Hagbeg för säljarna AB Iggesunds bruk och fastighetsmäklare Lennart Liw, Hudiksvall, som förmedlat denna omfattande affär som kommer att få återverkningar inom olika områden. Dels finns det fast bosatt befolkning som erbjudits bostäder på andra centralare delar av Bjuråker och Ljusdal. Dels kommer de aktuella områdena tre till antalet att genomgå en omdaning som man tidigare inte drömt om.
I Alsjö finns 11 fastigheter och där står 9 tomma för omedelbart tillträde. Två bebos av pensionärer och för dessa kommer Bjuråkers kommun att ordna lämpliga bostäder mera centralt i kommunen
I Skån där det finns 21 fastigheter, av vilka 8 är tomma och skall tillträdas omedelbart, 8 är uthyrda till DHR för deras semesterverksamhet och 5 bebos av lika många familjer, två finska och tre svenska familjer, alla anställda som skogsarbetare åt Iggesunds bruk. Dessa har blivit erbjudna och accepterat bostäder centralare belägna. De 13 sistnämnda fastigheterna skall direktör Dahlström tillträda den 1 april 1968.
I Sörnaggen finns 4 fastigheter och samtliga står obebodda och övergår omedelbart till köparen.
Inom Alsjöområdet finns 1 självägande och i Valsjön 2 som äger sina fastigheter. När det gäller Valsjön så kan denna nyetablering innebära att det blir en förstärkning av underlaget för servicens behållande åt den bofasta befolkningen i Naggen
Detta område ligger mycket lämpligt till som fritidsområde, 5 mil från Ljusdal, 6 mil från Delsbo och 5 mil från Sundsvall sägen dir. Dahlström. Det är mina planer att här åstadkomma något för en bred publik. Det kan bli ett bra komplement åt dem som har fritidsstugor t, ex. vid kusten. Enligt mina planer skall det bli fastigheter vars priser varierar mellan 15.000 och 35.000 kr. Vi räknar med en vettig amorteringsplan, med 20-25 procent kontant och resten på tio år.
Alsjö. PÅ 1950-talet byggde Iggesunds Bruk moderna bostäder för sina anställda i skogen
Alsjö. Två bilder ur boken: Svågadalen 1990.
Bosatta i ALSJÖ enligt Delsbo – Bjuråker – Norrbo släktregister
—13A3—
2 ABRAHAM JOHANSSON, * 1748, s. t. kol. J. Olofsson i Norrgimma, Bjuråker. G. 1778. Kol. Bos. i Alsjö, Bjuråker. † 25/1 1835 (slag).
(X33)14Å6 SIGRID PEHRSDOTTER, * 24/9 1749, d. t. bonden P. Pehrsson i Norrbobyn 4, Norrbo. † 26/6 1830 i Norrbo.
JOHAN * 16/2 1780 5
PEHR * 23/4 1788 (X33)3Y11
—27A8—
3 LARS ANDERSSON, * 22/3 1811, s. t. torp. A. Henriksson i Alsjö, Bjuråker. G. 1843. Torp. i Alsjö. † 2/1 1878 (bröstsjukdom).
1G22 KJERSTIN JONSDOTTER, * 21/12 1816, d. t. torp. J. Larsson Brännås, Bjuråker. † 22/6 1897.
ANDERS * 6/12 1842 13
KJERSTIN * 27/ 3 1844. † 3/4 1930
JONAS * 26/3 1845 14
LARS * 20/9 1846 15
KARIN * 5/1 1849. † 3/8 1849
ERIK * 17/5 1850 16
MARGTA * 17/7 1852 4B21
OLOF * 24/2 1856. Utfl. t. Hassela 1883
—27A15—
8 LARS LARSSON, * 20/9 1846, s. t. torp. L. Andersson i Alsjö, Bjuråker. G. 22/7 1891. Torp. i Alsjö. † 22/12 1896.
22D7 ANNA OLSDOTTER, * 11/6 1860, d. t. kol. O. Larsson i Norrdala, Bjuråker. † 5/6 1931.
ANNA KATRINA * 24/10 1884 16C7
LARS * 9/10 1891. † 24/7 1898
KRISTINA * 14/2 1893 21
ELLA * 28/10 1894. Utfl. t. Ljusdal 1917
MARGRETA ELISABET * 23/11 1904. † 23/6 1905
—40A2—
(Wl2) ERIK ERIKSSON, * 1724 i Grangärde, Kopp. In.fl. 1756. G. 1755. Kol. Bos. i Alsjö, Bjuråker. † 1/3 1773 (bukrev).
1 MARGTA ERIKSDOTTER, * 1729, d. t. sold. E. Modig i Grangärde sn, Kopp. † 2/1 1796 (andtäppa).
PEHR * 1755
ERIC * 17/11 1757. Utfl. t. Harnäs bruk, Älvkarleby, 1783
ANDERS * 15/2 1759 3
ELISABET * 14/12 1761 4
JOHAN * 4/1 1764 12
LARS * 13/4 1766 5
—40A2—
(Wl2) ERIK ERIKSSON, * 1724 i Grangärde, Kopp. In.fl. 1756. G. 1755. Kol. Bos. i Alsjö, Bjuråker. † 1/3 1773 (bukrev).
1 MARGTA ERIKSDOTTER, * 1729, d. t. sold. E. Modig i Grangärde sn, Kopp. † 2/1 1796 (andtäppa).
PEHR * 1755
ERIC * 17/11 1757. Utfl. t. Harnäs bruk, Älvkarleby, 1783
ANDERS * 15/2 1759 3
ELISABET * 14/12 1761 4
JOHAN * 4/1 1764 12
LARS * 13/4 1766 5
4B15 JÖNS, JÖNSSON tv., * 28/8 1831. Dräng i Alsjö, Bjuråker. † 18/9 1886 (lungsot)
—10B27—
16 ANDERS MATTIAS MATSSON, * 28/5 1902, s. t. kol. M. Nilsson i Frisbo, Bjuråker. G. 26/10 1930. Skogsarb. Bos. i Frisbo. Sen. arr. i Alsjö 12, Bjuråker.
28A16 GERTRUD ELEONORA STRÖM, * 11/7 1910, d. t. kol. A. O. Ström i Frisbo
ELSA MARGARETA * 28/12 1929
MATTS ÅKE * 14/12 1932
ANNA MARIA * 24/6 1936
MAJ-BRITT * 7/4 1939
GUN-BRITT * 20/12 1945
—14B1—
I ANDERS PEHRSSON, * 20/6 1723. Trol. s. t. husman P. Andersson i Stråsjö, Bjuråker. Kol. Bos. i Alsjö, Bjuråker.
(X15) MARGTA JONSDOTTER, * 1727. Infl. fr. Hassela.
PEHR * 15/1 1761 2
CECILIA * 1765. Utfl. t. Delsbo 1782
—18B8—
3 LARS JONSSON, * 23/10 1775, s. t. husman J. Dahlbom i Norrdala, Bjuråker. G. 24/10 1802. Fostermåg o. bonde i Byn nr 1, sen. bos. i Alsjö, Bjuråker. † 5/10 1854 (långvarig sjukdom).
8B6 MARIA OLOFSDOTTER, * 1783 i Enångers sn. Fosterd. t. nämndeman O. Pehrsson i Byn 1, Bjuråker. † 2/5 1865 (ålder).
OLOF * 15/9 1803. † 20/5 1804
OLOF * 9/12 1804. Dräng i Västansjö, Bjuråker. Utfl. t. Torps sn 1834
JONAS * 16/5 1808 12
PEHR * 26/7 1813 13
BRITA * 23/1 1819 6F16
—44B1—
(X3) JOHAN HANSSON, * 30/2 1734. Infl. fr. Bergsjö, Gävleb. Kol. Bos. i Alsjö, Bjuråker. † 17/11 1807 (ålder).
(X3) MARIA PEHRSDOTTER, * 1735. Infl. fr. Bergsjö. † 26/11 1818 (ålder).
PEHR * 28/4 1758 2
HANS * 1/2 1761 3
JOHAN * 9/11 1763 4
LARS * 14/1 1766. † 22/1 1766
NILS * 10/5 1768 5
CARIN * 13/1 1771 39
MARIA * 17/3 1774 5E6
CHRISTINA * 13/9 1776 (X6)17K9
MARGRETA * 20/4 1780 5G17
LARS * 30/12 1782 6
—44B2—
1 PEHR JOHANSSON, * 28/4 1758, s. t. kol. J. Hansson i Alsjö, Bjuråker. G. 1782. Änkl. o. omg. 1797. Dagakarl i Furuberg, sen. i Torp 11, Alsjö. † 28/6 1807 (vattusot).
14A1 MARGETA ERSDOTTER, * 1758, d. t. kol. E. Nilsson i Njuparne, Bjuråker. † 7/1 1796 (rötfeber).
(X33)4Å3 HELENA OLSDOTTER, * 1769, d. t. sold. O. Asp i Båtlänningen, Norrbo. † 18…
MARIA * 1783. Okänd vistelseort
CARIN * 19/6 1786 5B10
MARGTA * 16/7 1789 10C6
PEHR * 1793 7
OLOF * 3/9 1799 8
JOHAN * 13/12 1803 9
—44B3—
1 HANS JOHANSSON, * 1/2 1761, s. t. kol. J. Hansson i Alsjö, Bjuråker. G. 2 ggr. Kol. vid Hedvigsfors bruk (Alsjö). † 6/4 1832 (frossa).
10H2 ANNA HANSDOTTER, * 30/4 1763, d. t. kol. H. Matsson i Skärås, Bjuråker. † 1796.
6E3 HELENA OLSDOTTER, * 17/11 1761, d. t. husman O. Olofsson i Ängebo, Bjuråker. † 24/11 1820 (lungsot).
JOHAN * 12/11 1789 10
OLOF * 15/12 1791 11
ELLA * 10/1 1795 26A8
MARIA, tv., * 4/1 1802. † 4/1 1802
ERIC, tv., * 4/1 1802. † 8/1 1802
HANS * 11/4 1804. † 19/10 1822 (håll o. stygn)
—11C3—
1 ERIK ANDERSSON, * 14/1 1798, s. t. kol. A. Widdigsson i Ängebo. G. 2/10 1831. Kol. Bos. i Bricka. Sen. bonde i Ahlsjö, Bjuråker. † 26/4 1862 (drunknade tillsammans med sin häst i Alsjön).
22B5 GÖLIN OLOFSDOTTER, * 2/3 1805, d. t. kol. O. Jonsson i Bricka. † 30/1 1898.
ANDERS * 8/8 1832 5
GERTRUD * 15/12 1834 5D21
CARIN * 3/10 1836 25A8
OLOF * 31/10 1838. † 6/3 1845
ERIK * (12/2) 12/8 1841 6
LARS * 24/11 1842. † 7/12 1842
GÖLIN * 31/1 1844 7E13
OLOF * 3/2 1848 7
SIGRID * 29/5 1850. † 28/2 1855
—11C5—
3 ANDERS ERIKSSON, * 8/8 1832, s. t. bonden E. Andersson i Ahlsjö, Bjuråker. G. 1855. Landbonde i Ahlsjö. † 15/12 1903.
7D3 MARGTA OLOFSDOTTER, * 9/6 1833, d. t. torp. O. Nylander i Långede, Delsbo. † 30/4 1902.
GÖLIN * 25/1 1857. † 31/1 1857
ERIK * 4/11 1859 8
Alsjö Nr 1. Lokalundersökning 1913 för Erik Andersson
—11C8—
5 ERIK ANDERSSON (STUGGARS), * 4/11 1859, s. t. landbonde A. Eriksson i Ahlsjö, Bjuråker. G. 28/1 1883. Kol. Bos. i Ahlsjö. † 20/3 1930.
44B22 MARGET JOHANSDOTTER, * 30/4 1859, d. t. torp. J. Ljung i Klovan, Bjuråker. † 29/5 1935.
MARGiT * 26/2 1883 13
ANDERS JOHAN * 30/4 1886. Skogsarb. Bos. i S. Lia, Bjuråker
BRITA * 16/5 1889 15H14
ERIK * 12/4 1891. † 21/10 1904
JONAS OLOF * 26/1 1893 14
PEHR KILIAN, tv., * 7/7 1895 15
LARS VIKTOR, tv., * 7/7 1895 16
KRISTINA, tv., * 30/11 1897 43B5
ANNA, tv., * 30/11 1897 42E4
KATRINA ELISABETH, * 27/8 1899. Hushåll. Bos. i Björsarv, Bjuråker
Olle-Mattis stuga före renoveringen. Källa: Boken, Hedvigsfors bruk 2009
—11C13—
8 MARGIT ERIKSDOTTER, * 26/2 1883, d. t. kol. E. Andersson i Ahlsjö, Bjuråker. Hushåll.
Alsjö 1:2 † 17/10 1947 i Alsjö
-6E18- OLOF MATTHIAS OLSSON PRINTZ * 10/8 1876, son till Fredrik Olsson Nyåker 2. bos.
Alsjö 1:2 † 25/9 1952 i Alsjö
OLOF IVAR OLSSON * 11/11 1905. Skogsarb. Bos. i Ängebo (Råka), Bjuråker
ANNA LINNEA OLSSON * 24/6 1907. Utfl. t. Älvdalen 1927
ADOLF MATIAS OLSSON * 21/5 1909 25
EDIT MARGRETA GUNHILD OLSSON * 20/4 1912. Utfl. t. Täby 1929
ELNA CECILIA OLSSON * 17/11 1913. Utfl. t. Täby 1930
FREDRIK EUGEN OLSSON * 4/8 1916 26
IDA MATILDA OLSSON * 11/9 1917. Utfl. t. Halmstad 1935
Stuggarns senare Mattssons. Källa: Boken, Hedvigsfors bruk 2009
—11C14—
8 JONAS OLOF ERIKSSON (STUGGARS), * 26/1 1893, s. t. kol. E. Andersson i Ahlsjö, Bjuråker. G. 29/12 1918. Skogsarb. Bos. i Alsjö. † 6/8 1933
6D20 GERTRUD MARGRETA SJÖGREN, * 12/4 1896, d. t. bonden P. E. Sjögren i S. Lia 212, Bjuråker. † 25/7 1945. (Pelkens)
SIRI MARGRETA * 9/9 1917 9A19
NILS ERIK * 9/5 1919 27
PER EDVIN * 31/8 1920 28
JONAS OLOF * 26/12 1921 29
ANNA MARIA * 29/12 1923. † 19/8 1924
GERTRUD JOHANNA * 11/2 1925 30
ANNA KRISTINA * 3/3 1926 9A20
KARIN * 28/2 1927. Utfl. t. Norberg 1944
BRITA * 17/5 1928. Utfl. t. Uppsala 1944
JUDIT * 22/12 1929. Bos. i Bricka, Bjuråker.
ELVIRA * 8/12 1930. Utfl. t. Njutånger 1946
Stående: Johanna Margareta Norell håller sin dotter Gertrud Margreta på armen. Pehr Erik Sjögren och Per Eriksson
Sittande från vänster.
Judit. Britta, Karin, Anna, Gerd, Jonas, Pelle och Erik
—13C3—
JOHAN ERSSON, * 11/7 1741. (Infl.) G. 23/5 1774. Änkl. o. omg. Bruksarb. o. kol. i Strömbacka (Alsjö), Bjuråker. † 31/3 1820 (ålder).
2 HELENA BRÅTTOM, * 31/5 1746, d. t. mästersven P. Bergström i Hedvigsfors, Bjuråker. † 8/7 1787 (bröstvärk).
(X27) MARGRETA SAMULSDOTTER, * 14/8 1748. Infl. fr. Ramsjö sn, Gävleb. † 3/6 1821.
JOHAN * 13/1 1767 4
CATHARINA * 18/6 1775
ERIC * 5/1 1778. † 27/6 1795 (hetsig feber)
PEHR * 14/12 1780
MARIA MARGRETA * 3/5 1784
—35D1—
(X48) PEHR ERIKSSON, * 1746. Infl. fr. Voxna. Kol. Bos. Alsjö, Bjuråker. † 10/8 1821 (ålder).
(X48) ELISABETH ADOLFSDOTTER, * 1748. Infl. fr. Voxna. * 1/1 1828 (ålder).
BRITA * 1772. Okänd vistelseort
SIGRID * 23/8 1775 49A5
MARGRETA * 9/1 1779 2
Lokalundersökning av Karl Ellström i Alsjö 1913
—43D4—
2 KARL RAGNAR ELLSTRÖM, * 23/12 1886, s. t. skogvakt. J. Ellström i Björsarv 16. G. 24/3 1913. Skogvakt. Bos. i Alsjö, Bjuråker. Utfl. t. Harmånger 1919.
25A16 MARIA TINGELÖF, * 25/10 1889, d. t. skogvakt. N. F. Tingelöf i Hedvigsfors 11, Bjuråker.
KARL TAGE * 22/3 1914. Utfl. t. Harmånger 1919
NILS JOHAN * 4/10 1917. Utfl. t. Harmånger 1919
—5E9—
6 PEHR ANDERSSON, * 29/3 1809, s. t. bonden A. Pehrsson i Våtmor, Bjuråker. G. 184.. Änkl. o. omg. 185.. Torp. i Alsjö. † 18/1 1892 (ålder).
18B11 ANNA ERIKSDOTTER, * 1810. Trol. d. t. sold. E. Glantz i Björsarv, Bjuråker. † 16/5 1892 (ålder).
ANDERS * 9/10 1842 15
ANNA, tv., * 16/6 1844. † 26/6 1845
BRITA, tv., * 16/6 1844
—5E16—
(X27) JOHAN LARSSON–MOLLBERG, * 18/8 1847 i Ljusdals sn. G. 15/10 1871. Torp. i Alsjö, Bjuråker. † 2/3 1907.
9 BRITA PEHRSDOTTER, * 16/6 1844, d. t. torp. P. Andersson i Alsjö. † 28/1 1931.
ANNA * 12/1 1874 23
—5E23—
(Finland) K. G. HENRIKSSON, * 187.. G. 16/10 1892. Arb. Bos. i Petalax, Finland. (Fr.-skild 30/6 1910.)
16 ANNA JOHANSSON, * 12/1 1874, d. t. torp. J. Mollberg i Alsjö, Bjuråker. (Fr.-skild 30/6 1910.) Bos. i Alsjö 12.
ANNA BRITA * 3/12 1891 35G96
—6E28—
18 FRIDA MATILDA FREDRIKSSON, * 13/12 1892, d. t. bonden F. Olsson i Nyåker 2. Hushåll. i Alsjö, Bjuråker. † 3/1 1935.
KARL JOHAN PAUL * 21/11 1931. Bos. i Alsjö
BERTIL FREDRIK * 2/1 1935. Bos. i Alsjö
—15E19—
14 ANDERS ERHARD BERGQVIST, * 15/3 1892, s. t. arb. M. Bergqvist i Våtmor. G. 30/11 1919. Arr. Bos. i Alsjö. (Frånsk. 13/3 1939.) Bos. i Våtmor 92, Bjuråker.
22A8 HILDUR PAULINA RUCKMAN, * 27/4 1893, d. t. bonden K. L. Ruckman i Österbo s6, Bjuråker. Frånsk. 13/3 1939. Bos. i Våtmor 93.
PER GOTTHARD GÖSTA * 11/7 1915. Skogsarb.
RUT MARGARETA NIKOLINA * 17/7 1917 4B36
KARL LUDVIG FOLKE * 22/1 1920
SVEN HARALD * 31/3 1924
—6F13—
5 OLOF JONSSON, * 3/8 1801, s. t. mur. J. Olofsson i Ängebo. G. 1823. Sågställ. vid Alsjö såg, Bjuråker. † 7/1 1859 (sjuklig i många år till följd av brännskada).
1F10 ANNA LARSDOTTER, * 27/6 1800, d. t. bonden L. Larsson i Kyrkbyn 3, Bjuråker. † 13/5 1881 (kallbrand).
KJERSTIN * 13/10 1823 7G7
CARIN * 7/2 1826 (X6)17K18
MARGTA * 21/12 1827 23A
ANNA * 24/5 1830 10D5
BRITA * 19/7 1832. † 9/7 1835 (drunknad)
SIGRID * 24/5 1835 19H10
BRITA * 1/10 1837 24
ELLA * 15/5 1840 30G22
GÖLIN * 14/11 1842 26G17
JONAS * 15/2 1846 25
—6F16—
7 PEHR OLOFSSON, * 20/9 1812, s. t. bonden O. Påhlsson i Västansjö. G. 184.. Måg o. bonde i Alsjö 1, sen. i Björsarv 2, Bjuråker. Utfl. t. Hög, Gävleb., 1864.
18B8 BRITA LARSDOTTER, * 23/1 1819, d. t. bonden L. Jonsson i Alsjö 1. Utfl. t. Hög 1864.
PEHR »ALTIN» * 9/6 1842. Utfl. t. Hög, Gävleb., 1864
LARS * 20/4 1850. Utfl. t. Hög, Gävleb., 1864
OLOF * 1/9 1853. Utfl. t. Hög, Gävleb., 1864
JONAS * 6/1 1856. Utfl. t. Hög, Gävleb., 1864
MARGRETA * 27/8 1859. Utfl. t. Hög, Gävleb., 1864
—6F24—
13 BRITA OLSDOTTER, * 1/10 1837, d. t. sågställ. O. Jonsson i Alsjö, Bjuråker. Tjänarinna i Alsjö. Utfl. t. Ljusdal 1872.
ANNA BRITA * 30/10 1865. Utfl. t. Ljusdal 1872
Ljusgården som senare blev skola i Alsjö
—12D9—
6 ERIK EINAR ERIKSSON–LJUS, * 10/12 1906, s. t. skomak. E. Eriksson i Ängebo. G. 23/9 1940. Skogsarb. Bos. i Björsarv och Alsjö, Bjuråker. Utfl.
35G96 ANNA VIKTORIA NYQVIST, * 2/3 1916, d. t. arb. A. V. Nyqvist i Alsjö, Bjuråker.
ANNY MARGRETA * 3/2 1934
EDIT BIRGITTA * 13/9 1935
—6F50—
37 JOHAN ARVID LJUS, * 24/12 1894, s. t. sold. P. Ljus i Österbo 12. G. 12/9 1943. Arr. i Alsjö 12, Bjuråker. (skomakare) † 20/6 1982 i Dellengården
(X3) MARIA REBECKA PERSSON, * 17/5 1896 i Bergsjö sn, Gävleb.
KARL JOHAN PAUL *21/11 1931
—41F9—
(X27) SVEN SJÖBERG, * 26/12 1824. Infl. fr. Ljusdal. Anst. som sold. nr 32 vid Delsbo komp., Häls. reg., sen. bonde i Alsjö 1 o. torp. i Norrberg, Bjuråker. Utfl. t. Ljusdal 1861. † 3/7 1870.
8 ANNA OLOFSDOTTER, * 3/10 1825, d. t. torp. O. Grubb i Norrberg, Bjuråker. Utfl. t. Ljusdal 1861. Änka o. omg. (X33)9Å19
BRITA * 19/9 1850 16G9
OLOF * 21/11 1853. Bonde i Dragsved 9, Bjuråker. † 7/1 1917
KJERSTIN * 29/1 1858. G. m. E. J. W. Crug i Öje, Järvsö
ERIK »SJÖBERG» * 30/10 1860. Emig. t. N. Amerika 1882
ANDERS »SJÖBERG» * 17/2 1863. Utfl. t. Ljusdal
—29G5—
2 PEHR JONSSON, * 15/7 1762, s. t. bonden J. Pehrsson i Tjärna 4, Bjuråker. G. 2/11 1794. Nämndeman o. bonde i Alsjö, sen. i Tjärna. † 12/4 1835 (ålder).
22G2 SIGRID ERSDOTTER, * 11/5 1772, d. t. bonden E. Olofsson i Svedjebo 3, Bjuråker. † 23/2 1836 (slag).
JONAS * 13/9 1795. † 25/8 1798 (feber)
ERIC »TJERNELD» * 26/11 1797. Sold. nr 21 vid Häls. reg. † 23/2 1823 (nervfeber)
JONAS * 6/10 1800. Utfl. t. Hassela 1820
LARS * 29/10 1802 10
OLOF * 1/11 1804. Utfl. t. Torp., V.-norrl., 1829
PEHR * 6/7 1807 11
ANNA * 14/5 1810. G. m. Per Bom i Alsjö
ANDERS * 28/9 1812. Utfl. t. Hassela 1834
PÅHL * 16/8 1815. Utfl. t. Hassela 1836
—29G10—
5 LARS PEHRSSON, * 29/10 1802, s. t. nämndeman P. Jonsson i Alsjö, Bjuråker. G. 1824. Husman i Alsjö. Utfl. t. Torp, Medelpad, 1829.
(Y54) BRITA PEHRSDOTTER, * 1800. Infl. fr. Torp sn, V.-norrl. Utfl. t. Medelpad 1829.
BRITA * 8/2 1825. Utfl. t. Medelpad 1829
—29G11—
5 PEHR PEHRSSON–TJERNELL, * 6/7 1807., s. t. nämndeman P. Jonsson i Alsjö, Bjuråker. G. 22/11 1835. Anst. som sold. nr. 87 vid 1 Majorens komp., Häls. reg. Bos. i Alsjö. Utfl. t. Hassela 1836.
(X33)26Å2 BRITA JONSDOTTER, * 13/11 1807, d. t. sold. J. Fält i Norrbobyn, Norrbo.
—30G22—
16 ANDERS JONSSON–SVING, * 15/1 1850, s. t. husman J. Andersson i Lingås. G. 26/5 1872. Kolare. Bos. i Alsjö, Bjuråker. † 22/3 1876 (lunginflammation).
6F13 ELLA OLSDOTTER, * 15/5 1840, d. t. sågställ. O. Jonsson Alsjö. † 25/6 1911.
ANNA MARGRETA * 1/7 1863 25
MARGTA * 19/9 1870 19A5
JONAS OLOF * 30/6 1874. † 25/5 1878 (smittkoppor)
ANDERS OLOF * 3/3 1879 26
JONAS * 7/2 1883 27
» GOSSEBARN» (odöpt) * 18/3 1885. † 18/3 1885
Lokalundersökning i Alsjö 1913 för Alfred Nyqvist
—35G96—
90 ALFRED VALERIAN NYQVIST, * 30/12 1883, s. t. landbonde H. Nyqvist i Ängebo. G. 4/12 1910. Arb. Bos. i Alsjö, Bjuråker. † 14/9 1919.
5E23 ANNA BRITA KARLSSON, * 3/12 1891 i Bjuråker.
HENRIK EUGEN * 6/10 1911. † 14/4 1912
KARL JOHAN * 9/7 1913. Torpäg. i Alsjö 12
ANNA VIKTORIA * 2/3 1916 12D9
SVEN ALFRED * 17/7 1918
—45G1—
(X48) JOHAN JOHANSSON, * 1741. Infl. fr. Voxna sn, Hälsingland. Kol. Bos. i Hedvigsfors (Alsjö), Bjuråker. † 1785.
(X48) CHERSTIN ERSDOTTER, * 1744. Infl. fr. Voxna.
Änka o. omg. 30B2
ANDERS * 1763. Utfl. t. Voxna 1786
CHRISTINA * 11/8 1768 30B2
—15H14—
9 JONAS ANDERSSON, * 4/12 1885, s. t. kol. A. Pehrsson i Blixbo. G. 24/10 1915. Skogsarb. Bos. i Alsjö 12, Bjuråker.
11C8 BRITA ERIKSSON, * 16/5 1889, d. t. kol. E. Andersson i Alsjö.
HENNING FRITIOF * 22/5 1916. Arr. i Alsjö 12
LILLY MARGRETA * 22/3 1919
—19H10—
6 ANDERS ANDERSSON–ENGLUND, * 25/9 1829, s. t. bonden A. Larsson i Änga 8. G. 24/3 1856. Husman i Gröndal. Änkl. o. omg. 1860. Sen. husman i Haggatan o. Alsjö, Bjuråker. Utfl. t. Forsa 1877. † 1891.
1G28 INGRID PEHRSDOTTER, * 20/7 1830, d. t. nybygg. P. Frank i Gröndal, Bjuråker. † 9/3 1858.
6F13 SIGRID OLSDOTTER, * 24/5 1835, d. t. sågställare O. Jonsson i Alsjö. Utfl.
ANNA * 2/11 1854. (Styvd.) 41B5
PEHR * 22/6 1856. † 2/3 1857
KJERSTIN * 28/12 1869. Utfl. t. Forsa 1877
—44Å3—
2 PEHR BOM, *16/1 1803 i Norrbo sn, Gävleb. G. 183.. Sold. nr 118 vid I. Maj. komp., Häls. reg. Bos. i Alsjö, Bjuråker. Utfl. t. Hassela 1846.
(X4)29G5 ANNA PEHRSDOTTER, *(14/8) 14/5 1810, d. t. nämndeman P. Jonsson i Alsjö, Bjuråker. Utfl. t. Hassela 1846
Erik, *22/8 1832 (X1)12M1
—11R3— Bergsjö – Hassela släktbok
2 PER ERIKSSON–BOM, * 16/1 1803, s. t. båtsman Eric Tapperman i Bästdal, Norrbo. Soldat vid Häls. reg., bos. i Alsjö, Bjuråker. Fl. t. Hassela 1846. † 28/7 1847.
(X4)29G5 ANNA PEHRSDOTTER, * 15/5 1810, d. t. nämndeman Per Jonsson i Tjärna 4, Bjuråker. Utfl. t. Bergsjö 1882. † 26/1 1882.
ERIK, * 22/2 1832 4
PER, * 20/7 1850. Emigr. t. N. Amerika
LARS OLOF, * 2/3 1853 5
—43A30—
3 PEHR PEHRSSON-DAHLBERG, * 20/2 1799, s. t. sold. P. Skänk i Norrdala, Bjuråker. G. 1829. Sågställ. i Hedvigsfors (Ahlsjö), Bjuråker. † 10/12 1886 (ålder).
51E2 MARIA CATARINA HANSDOTTER, * 11/2 1810, d. t. kol. H. Nilsson i Hedvigsfors. † 9/6 1887 (ålder).
BRITA * 7/6 1829. Utfl. t. Högs sn 1848
HANS * 5/1 1831. Utfl. t. Hassela sn 1853
PEHR * 31/10 1833. † 26/4 1850
ANDERS * 17/10 1836. Utfl. t. Hassela sn
OLOF * 1/1 1839. Utfl. t. Hassela sn 1856
NILS * 17/6 1843 31
INGA * 14/3 1846. Utfl. t. Hög 1866
CARIN * 13/3 1853 9A13
Lokalundersökning i Alsjö för Lars Jönsson 1913
—4B21—
15 LARS JÖNSSON, * 30/9 1827, s. t. torp. J. Larsson i Brättingberg, Bjuråker. G. 20/2 1879. Torp. i Ahlsjö, Bjuråker. † 3/4 1916.
27A8 MARGTA LARSDOTTER, * 17/7 1852, d. t. torp. L. Andersson i Alsjö, Bjuråker. † 26/1 1917.
ANDERS OLOF * 18/7 1876 28
KERSTIN * 22/ 4 1879 35G53
LARS * 27/6 1884. Torpäg. i Öster bo 65, Bjuråker
BRITA MARGRETA * 21/7 1891 29
—4B29—
21 BRITA MARGRETA LARSDOTTER, * 21/7 1891, d. t. torp. L. Jönsson i Ahlsjö, Bjuråker. Hushåll. i Ahlsjö, sen. i Hedvigsfors 11, Bjuråker.
NILS EINAR * 7/11 1912 36
ANNA ELVIRA * 5/10 1915 37
MARTA GUNHILD * 26/1 1917. Utfl. t. Jättendal 1946
SVEA KRISTINA * 30/5 1920. Utfl. t. Vika, Kopp., 1942
ELSA LINNEA * 30/1 1924. Postförest.
—43B3—
2 PEHR ERIK HAMMARSTRÖM, * 1/9 1833, s. t. korp. E. Hammarström i Lia, Bjuråker. G. 1860. Arb. i Friggesund, sen. kol. vid Ahlsjö såg, Hedvigsfors, Bjuråker. † 23/6 1914.
31C2 KJERSTIN OLSDOTTER, * 12/5 1836, d. t. sold. O. Strand i N. Storåsen, Bjuråker. † 22/8 1910.
CHRISTINA * 22/8 1862 36D3
ERIK OLOF * 14/3 1864 4
ANNA BRITA * 24/7 1868 37D5
MARGTA * 19/5 1871 59H1
—3F10—
5 PEHR JONSSON, * 9/11 1803, s. t. bonden J. Andersson i Kyrkbyn 2, Bjuråker. G. 27/2 1831. Torp. i Ahlsjö, Bjuråker. † 20/2 1849 (nervfeber).
22B4A ANNA HANSDOTTER, * 5/9 1806, d. t. bonden H. Larsson i Avholm, Bjuråker. † 11/3 1896.
GOSSEBARN (odöpt) * 5/5 1831. † 5/5 1831
ANNA * 21/3 1833 8H25
BRITA * 19/6 1835 16G12
HANS * 29/11 1837. † 29/1 1851 (vattusot)
—8H25—
11 LARS PÅHLSSON, * 19/8 1830, s. t. bonden P. Pehrsson i V. Stråsjö. G. 3/7 1856. Torp. i Ahlsjö, Bjuråker. † 2/7 1916.
3F10 ANNA PEHRSDOTTER, * 21/3 1833, d. t. torp. P. Jonsson i Ahlsjö, Bjuråker. † 28/8 1914.
PEHR * 5/10 1856. † 13/7 1860
GERTRUD * 23/9 1857 6F36
ANNA * 16/4 1861 (X6)17K27
BRITA * 4/6 1863 (X6)10M8
PER * 17/1 1866 40
MARGTA * 31/7 1869 43A32
LARS * 19/11 1873 41
Lokalundersökning 1913 av Per Larsson i Alsjö
—8H40—
25 PER LARSSON, * 17/1 1866, s. t. torp. L. Påhlsson i Ahlsjö, Bjuråker. G. 25/11 1903. Arr. i Norrberg 1, Delsbo. † 2/4 1934.
9E16 ANNA MALIN, * 10/9 1884, d. t. bonden P. Malin i S. Lia 6, Bjuråker. (Bos. i Delsbo.)
LARS GOTTHARD * 5/5 1904 49
PER ALBERT * 30/8 1906 50
PAUL EINAR * 1/8 1909. † 4/2 1911
ANNA INGEGERD * 7/12 1915. † 12/12 1934
MARGIT BIRGITTA * 27/4 1923
GUNNAR INGE * 2/5 1928. † 11/1 1929
ALSJÖVALLEN
Alsjövallen. ”Stuggarn”, på trappan, Stål-Kerstin Strand, Ella Eriksson och Erik Eriksson längst bort
Bjuråkers Alsjövall var belägen vid Alsjösjöns östra sida, där Iggesundsbolaget i slutet av 1950-talet byggde nio skogsarbetarbostäder på det gamla vallområdet, vilka de flesta av husen numer används till sommarboende. Ett par av de påtagligt rejält tilltagna husen idag har permanent boende.
Där fanns då Iggesund tog över, enligt uppgift, fyra självägande bönder eller torpare i byn, samman med ett antal arrendatorer under Hedvigsfors bruk.
Vallstugorna låg mitt i byn vid sjön och bäcken med ytterligare en äga ”Utlöten” använd av Bricka by, något norr om vägen till Storåsen. Det var som mest 6 delägare (år 1641) men idag (år 2008) finns endast en stuga kvar av ”Jon Ols” vall, som reparerats och iordningställts av Per Bolin. Den kallas bagarstugan.
Det nämns också, i gamla handlingar, en vallstuga vid Brånvika, nära skogshuggarnas koja vid Alsjösjöns södra vik. Kojan var i bruk på 1950-talet då skogsavverkningar pågick där och möjliggjorde vallbruk.
Uppgifter på ägare med stugor vid Alsjövallen år 1641 för Alsjö i Gunnar Bodvalls avhandling:
Önde Olovsson Svedjebo 3
Jon Perdersson Svedjebo 5
Anders Jonsson Tjärna 3
Lars Pedersson Tjärna 4
Erik Larsson Spångmyra 2
Lars Påvelsson Näppänge 5
I handlingar 1740 förs Alsjö på Jons Ols i Lia och Klockars i Avholm. År 1767 nämn ”Utlöten” i Alsjö tillhöra ett hemman i Bricka by.
Jon Ols stuga ägs numera (2007) av Ove Persson i Brännås. Klockars vallstuga, eller ”Klockarvallen” som den kallas, är borta, där återstår en jordkällare.
Valljäntor som man minns på Alsjövallen är Karin Fjäll, Berta och Sigrid Ström samt kolar-Signe Åkerström.
Källa: FÄBODVALLAR I BJURÅKER
Alsjövallen
På trappan en okänd dam och Edla Stolt
Damen och pojken till väster är okända, Olle Olsson, Ingrid Olsson och Olles syster Anna Olsson
Damen som ligger är okänd.
Alsjövallen
Fr. v. okänd man, Dotter till Fjäll-karin, Marta Linnéa, Karin Fjäll, kan vara Karins make
—3F21—
15 ERIK NILSSON–FJÄLL, * 21/5 1882, s. t. bonden N. Nilsson-Fjäll i Änga 9, Bjuråker. G. 17/5 1908. Jordbr.-arb. Bos. i Mora, Delsbo. † 6/4 1919.
(X6)13R26 KARIN JONSDOTTER, * 11/6 1882, d. t. bonden J. Pehrsson i Mora 3.
MARTA LINNÉA * 11/7 1910
ERIK GUNNAR * 23/1 1912. † 8/10 1939
JONAS MANDOR * 27/6 1914
BROR IVAR * 24/3 1917 25
Alsjö. Klockarvallen, den är numer helt borta. Källa: Boken, Hedvigsfors bruk 2009
Hundsnäsholmen
Familjer som har bott på Hundsnäs enligt släktboken
—39Å3—
2 Lars Olofsson, *1772, s. t. torp. O. Larsson i Fönebo, Norrbo. G. 15/10 1799. Änkl. o. omg. 19/5 1836. Torp. i Hundsnäs, Bjuråker. † 5/7 1850 (ålder)
(X4)4E2 Kjerstin Andersdotter, *10/9 1761, d. t. bonden A. Pehrsson i Kyrkbyn 4, Bjuråker. † 22/9 1834 (slag)
(X6)8T3 Margta Jonsdotter, *14/11 1782, d. t. bonden J. Påhlsson i Sunnansjö, Delsbo. Tid. g. o. änka 2 ggr. † 29/10 1864 (ålder)
—23F4—
2 OLOF OLOFSSON–GERDMAN, * 29/9 1785, s. t. sold. O. Gerdman i Änga. G. 1808. Kol. Bos. i Hundsnäs, Bjuråker. † 8/6 185 (kräfta).
35G10 GÖLIN HANSDOTTER, * 2/9 1781, d. t. sold. H. Båld i Österbo, Bjuråker. † 16/7 1864 (bröstsjukdom).
INGRID * 27/1 1809. † 7/7 1891 (ålder)
ELLA * 2/8 1811 44B41
ANDERS OLOF * 28/1 1813. † 6/10 1817 (värk i benet)
PEHR * 19/2 1817. † 17/3 1889 (bråck)
OLOF * 5/11 1820. † 8/12 1882 (förkylning)
HANS * 20/12 1824 5
Gammeldammen
Av Roland Norin
Vid Hundsnäsholmen byggdes första dammen för att reglera Alsjösjön. Är man observant kan man fortfarande se var landfästena var placerade. Dammar av den typen var alltid byggda av s.k. stenkistor (timrade fyrkanter fyllda av sten). Det innebar att dammen kunde användas som bro över Hundsnäsviken. Sedan dammen flyttats till nedre ändan av viken måste man ta sig över den, vid högvatten, våta myren för att nå holmen. En kavelbro underlättade överfarten. Flytten av dammen bidrog kanske till att boplatserna på holmen övergavs. Men kalldimman från sjön gjorde nog sitt till och så behövdes där ingen dammvakt längre.
Vid ”nya” dammen byggdes en bostad för en skogsarbetarfamilj. Förmodligen kom denna familj även att fungera som dammvakt. På 1950-talet fanns där en större skogsarbetarbarack. Den tidigare bostaden var då riven.
Hästen som fick hemlängtan, av Roland Norin
På 1940-talet var min far på Hundnäsholmen för en körning. Där fanns en koja och ett stall och far övernattade för att spara körtid. En regnig mörk natt vaknade far av ett brak. Det var hästen som sparkat sig ut ur stallet och skenade mot hemmet i Njuparna. Mor vaknade av att hästen gnäggade högljutt på gårdsplanen. I lyktskenet såg hon att hästen var full av dy från Hundsnäsmyren – Vad hade hänt? Frågade hon sig ängsligt. En god stund efter att hon satt hästen i stallet kom far genomvåt, lufsande.
Många år efteråt fick man höra att det hänt obekräftade saker på holmen som gjorde att det var ”oknytt” där.
Njuparna
Oluf Tresks karta 1641 över Blixbo by i Bjuråker
Eko- karta över NJUPARNA och Blixbo
Njuparna Nr 9 är omgiven av bördig jordbruksmark
Njuparna Nr 9 bor nu Tönnehag och Jonsson
Bild ur boken Gods och Gårdar 1940
Ekonomibyggn. uppförd omkring 1906. Ägare Strömbacka Bruk
Nuvarande ägare Evert Norin övertog arrendet av gården efter Villhad Dahlberg 1928.
—43A32—
31 PER ALFRED DAHLBERG, * 13/9 1875, s. t. skomak. N. Dahlberg i Norrberg, Bjuråker. G. 6/4 1902. Skogsarb. Bos. i Hedvigsfors, Bjuråker. † 10/10 1931.
8H25 MARGTA LARSDOTTER, * 31/7 1869, d. t. torp. L. Påhlsson i Alsjö, Bjuråker.
LARS GUSTAF VILLHAD * 8/11 1895 35
PER RICKARD * 21/6 1902. † 27/6 1903
—43A35—
32 LARS GUSTAF VILLHAD DAHLBERG, * 8/11 1895, s. t. skogsarb. P. A. Dahlberg i Hedvigsfors, Bjuråker. G. 26/11 1922. Skogsförman. Bos. i Hedvigsfors 11.
42D2 AGDA KAROLINA LINDGREN, * 20/5 1897, d. t. smed. P. J. A. Lindgren i Hedvigsfors, Bjuråker.
EVA MARGARETA * 8/2 1932
—17K36—
26 Knut Evert Norin, * 18/5 1902, s. t. D. F. Norin i Våtmor 1. G. 21/6 1925. Kol. i Näppänge 11, Bjuråker.
(X4)4H35 Anna Brita Fäldt, * 28/10 1905 (1900), d. t. torp. L. Fält i Norrdlala, Bjuråker.
Ruth * 26/7 1925. Bos. i Dragsved, Bjuråker
Tyra * 20/6 1926, † 4/7 1926
Rolf * 26/8 1927. Skogsarb. i Bjuråker
Ragnhild * 21/4 1930
Roland * 28/11 1938
Bild ur boken Gods och Gårdar 1940
Sörgården Mangårdsbyggnad uppförd 1911. Erik Lindholm född 1860 inköpte gården 1896. Hans son med samma namn född 1896 övertog gården 1935.
42E1—
(X15) ERIK LINDHOLM, * 16/5 1860 i Hassela, Gävleb. Infl. 1879. G. 7/11 1887. Bonde i Näppänge s1, sen. arr. i Njuparne, Bjuråker. † 20/3 1937.
(X15) INGRID SOFIA HAMBERG, * 2/9 1860. Infl. † 24/4 1936.
ESTER ELIDA * 15/1 1886 2
SIGNE ELVIRA * 28/1 1889 3
ALMA EMILIA * 9/2 1895 36A15
ERIK GUNNAR * 1/10 1896. Arr. i Blixbo 12.
KARL GOTTFRID * 28/1 1898. Skogsarb. i Blixbo
KLARA DOROTEA * 7/3 1900 23H23
PER GEORG * 29/3 1901 4
OSCAR ÅKE * 8/4 1907. † 17/6 1907
—32E2—
1 ESTER ELIDA LINDHOLM, * 15/1 1886, d. t. bonden E. Lindholm i Näppänge s1, Bjuråker. Utfl. t. Hassela 1909.
ANTON HELGE * 25/1 1909. Utfl. t. Hassela 1909
—32E3—
1 SIGNE ELVIRA LINDHOLM, * 28/1 1889, d. t. bonden E. Lindholm i Näppänge s1. Hushåll. i Brännbo, Bjuråker. † 18/10 1929.
ERNST ULRIK * 2/2 1912 5
BRITA SOFIA * 9/5 1916 55C5
IVAR REINHOLD * 23/8 1917 6
ERIK ARNE * 23/1 1919
RUT LILLY * 19/5 1920. Utfl. t. Hudiksvall 1943
EVA ELISABET * 3/4 1922. Utfl. t. Hudiksvall 1944
ILVA ELVIRA * 24/9 1925
TEA MARIANNE * 24/6 1929. Hembitr. Björsarv 106.
Hammarströms i Njuparna. Källa: Boken, Hedvigsfors bruk 2009
—43B4—
3 ERIK OLOF HAMMARSTRÖM, * 14/3 1864, s. t. kol. P. E. Hammarström i Ahlsjö, Bjuråker. G. 1/5 1887. Kol. Bos. i Blixbo, Bjuråker. † 21/7 1917.
6C10 MARGRETA ELISABETH SAMUELSSON, * 2/6 1861, d. t. bruksarb. V. Samuelsson i Hedvigsfors, Bjuråker. † 16/8 1946.
ANNA ULRIKA * 3/7 1887 6H43
MARGRETA KRISTINA ELISABETH, * 18/4 1890 6H44
PEHR ERIK, tv., * 16/3 1892 5
HULDA MATILDA, tv., * 16/3 1892 6
JOHANNA VILHELMINA * 11/11 1898. † 5/6 1899
OLOF VILHELM, tv., * 28/10 1901 7
JOHAN VIKTOR, tv., * 28/10 1901 8
—43B5—
4 PEHR ERIK HAMMARSTRÖM, * 16/3 1892, s. t. kol. E. O. Hammarström i Blixbo, Bjuråker. G. 28/7 1918. Kol. o. arr. i Blixbo 12.
11C8 KRISTINA ERIKSDOTTER, * 30/11 1897, d. t. arb. E. Andersson i Ahlsjö, Bjuråker.
PER GUNNAR * 12/11 1916. Skogsarb. i Blixbo (Notering)
ERIK BIRGER * 1/12 1917. Skogsarb. i Blixbo
ANNA MARGRETA * 17/11 1919 (X33)9Y24
EDIT ELISABET * 6/12 1920. Bos. i Blixbo
KARL VIKTOR * 6/1 1922. Skogsarb. i Blixbo
JOHAN HARALD * 18/2 1923. Vägarb. i Bjuråker
KARIN, tv., * 14/9 1926. Utfl. t. Forsa 1946
IVAR, tv., * 14/9 1926. Utfl. t. Norrbo 1946
ELSA * 21/2 1934
ERNST TAGE * 18/8 1938
—43B6—
(Y54) LARS ALBERT BRUN, * 21/10 1887 i Torp, V.-norrl. Infl. fr. Bergsjö 1906. G. 9/12 1910. Skogsarb. i Björsarv, sen. arr. i Blixbo 12, Bjuråker.
4 HULDA MATILDA HAMMARSTRÖM, * 16/3 1892, d. t. kol. E. O. Hammarström, Blixbo, Bjuråker.
ERIK GOTTFRID * 16/2 1911 9
LARS ARON * 2/8 1912. Jordbr.-arb.
ANNA MARGRETA * 3/6 1915 10
PER ALBIN * 5/3 1919. Jordbr.-arb.
HILDING EINANUEL * 19/6 1920
ELIN MATILDA * 11/6 1925 12A27
—23H23—
20 KARL VALTER FRIBERG, * 11/9 1902, s. t. sold. J. Friberg i Frisbo, Bjuråker. G. 26/8 1934. Skogsarb. Bos. i Blixbo 12, Bjuråker.
42E1 KLARA DOROTEA LINDHOLM, * 7/3 1900, d. t. arr. E. Lindholm i Njuparne, Bjuråker.
GEORG FOLKE * 9/10 1923. Skogsarb. i Blixbo Torborg
BIRGITTA * 27/3 1945
—4A28—
26 PEHR JOHAN DJERF, * 20/6 1867 i Avholm, Bjuråker. G. 4/11 1905. Kolare. Bos. i Blixbo, sen. arr. i Vedmyra 31, Bjuråker.
46B6 BRITA KRISTINA HILL, * 3/10 1882, d. t. kolare J. O. Hill i Frisbo, Bjuråker. † 20/1 1944.
TORA KRISTINA * 7/3 1904 14D10
BRITA MARIA * 4/5 1906 31
JOHAN ERIK * 13/11 1909 32
PER, tv., * 1/1 1914 33
OLOF, tv., * 1/1 1914. † 13/8 1914
VALFRID * 5/11 1915. † 29/9 1921
ANNA MATILDA * 6/5 1921 (X6)18T46
—12A15—
(X15) ANDERS BORG, * 24/9 1868 i Hassela, Gävleb. G. 18/8 1895. Infl. fr. Norrbo 1906. Skogsarb. Bos. i Österbo, sen. i Blixbo 12 (Njuparna), Bjuråker. (Kom till Pelkens)
12 BRITA MARGRETA SUNDBERG, 17/2 1877, d. t. arr. F. Sundberg i Lingås, Bjuråker. † 16/3 1939 (Hängning)
MARTIN * 7/3 1896 29
FREDRIK WALLENTIN * 14/2 1897. Utfl. t. Ramsjö 1926
EDLA KATRINA * 9/10 1899 20
IDA OTTILIA * 24/12 1900. Tjän. Bos i Svedjebo
ANTON * 18/1 1903. Utfl. t. Ramsjö 1927
ELIN AINA * 10/1 1906. Utfl. t. Danderyd 1925
EINAR EVALD * 4/10 1907 21
EMMA REGINA * 7/9 1910. Utfl. t. Järbo 1930
SVEA ELVIRA * 24/1 1913
HILDA JOHANNA * 17/3 1915. Utfl. t. Sth. 1937
KARL GÖTE * 15/3 1919. Utfl. t. Sth. 1944
GUNNAR SIGVARD * 18/2 1923. Skogsarb.
—21A10—
4 LARS OLOF ERSSON-HOLM, * 26/1 1844, s. t. kol. E. Pihl i Nipen, Bjuråker. G. 10/6 1867. Kol. i Blixbo, Bjuråker. Emigr. t. N. Amerika 1891
10D3 CARIN LARSDOTTER, * 17/10 1844, d. t. husman L. Andersson i Sjövik, Bjuråker. Emigr. t. N. Amerika 1891.
LARS ERIK * 26/9 1868. Emigr. t. N. Amerika 1888
—69B4—
2 ANDERS ERIK (GLAD) ÖSTERGÅRD, * 22/4 1876 i Hedvigsfors. G. 8/9 1907. Skogsarb. i Blixbo, Bjuråker. Utfl. t. Delsbo 1935.
(Y4) EDLA MATILDA KARLSSON, * 4/3 1884 i Attmar, V.-norrl.
HILDA CHARLOTTA * 7/12 1905 8H49
HENDA KRISTINA * (23/3) 10/2 1908. Utfl. t. Forsa 1925
—12D3—
2 JOHAN ERIK BERGSTRÖM, * 20/12 1833, s. t. arb. J. Bergström i Strömbacka. G. 17/10 1864. Kol. Bos. i Njuparne, sen. i Blixbo, Bjuråker. † 7/5 1898.
27E1 CHRISTINA PEHRSDOTTER, * 19/6 1845 Hassela, Gävleb. † 12/11 1935.
MARGRETHA CHRISTINA * 3/8 1866 6
JOHAN ALFRED * 18/4 1869. † 26/7 1906
JOHANNA ULRIKA * 4/7 1883 9B15
—25D16—
12 FREDRIK ANDERS HÖK, * 21/3 1916, s. t. bonden L. Hök i Holmberg 52. G. 28/11 1937. Jordbr. i Holmberg 5, sen. småbruk. i Ängebo 810 o. Blixbo 15, Bjuråker.
(X33)9Å56 KARIN TERESIA DAHLSTRÖM, * 10/3 1918, d. t. jordbr. J. A. Dahlström i Holmberg
RUNE ESBJÖRN * 8/11 1936
MAJ-BRITT SYLVIA * 25/5 1938
LARS UNO * 8/10 1944
37D5 GUNNAR VALFRID TRÄFF * 13/3 1909. Skogsarb. i Blixbo 12.
—15H9—
7 ANDERS PEHRSSON, * 18/6 1846, s. t. torp. P. Engström i Ståläng. G. 21/10 1873. Kol. i Ängebo, sen. bos. i Blixbo, Bjuråker. † 28/12 1892 (död å Seraf.-lasarettet i Sth.).
27E1 ANNA JONSDOTTER, * 25/6 1849, d. t. kol. J. Jonsson i Njuparne, Bjuråker. † 30/3 1908.
PER JOHAN * 17/9 1874 13
ANNA STINA * 4/2 1877. † 5/2 1877 (för tidig födsel)
MARGRETA * 4/2 1877. † 13/2 1877 (bröstsjukdom)
MARGRETA * 8/10 1878. † 3/10 1909
ANNA * 31/8 1882 1G52
JONAS * 4/12 1885 14
GRETA KRISTINA * 22/11 1890. Utfl. t. Bergsjö 1910
Salomon Gill och hustrun Anna Lovisa
—13N17—
14 ERIK SALOMON GILL, * 2/10 1874, s. t. arb. O. Gill i Strömbacka. G. 6/12 1902. Kol. Bos. i Njuparne, Bjuråker, sen. i Fönebo, Norrbo.
(X33)13U1 ANNA LOVISA RIKSSON, * 15/12 1874, d. t. kol. E. Ersson i Fönebo, Norrbo.
(X33)9V23 Johan Edvard * 24/5 1911. (Adoptivs.) 24
—21A2—
(X48) ANDERS HANSSON-PIHL, * 1783 i Voxna, Gävleb. G. 18.. Kol. i Njupan, Bjuråker. † 30/6 1875 (ålder)
1 CARIN SAMUELSDOTTER, * 1783, d. t. kol. S. Ericsson o. h. Brita Matsdotter i Voxna sn, Gävleb. † 8/9 1854 (slag).
SAMUEL * 19/6 1804 3
BRITA CHRISTINA * 13/11 1806 39A6
ANDERS * 3/6 1809. (Okänd vistelseort)
ERIK * 14/1 1812 4
MARGRETA * 30/6 1814 20A8
CATHARINA * 21/10 1816 15E9
JOHAN * 7/2 1819 5
PEHR * 11/2 1822 6
JONAS * 1/6 1824. † 5/6 1824 (hjärtsprång)
JONAS * 25/11 1825 (X6)8T11
—2Å14—
8 JONAS JACOBSSON, *13/6 1823, s. t. bonden J. Jacobsson i Vedmyra 1. G. 16/5 1853. Bonde i Svedjebo 1, »Lillerkas», sen. i Näppänge 6, »Junckars», o. i Njuparne, Bjuråker. † 12/7 1872.
(X4)2F10 MARGTA LARSDOTTER, *25/9 1829, d. t. bonden L. Larsson i Näppänge 2, Bjuråker. Änka o. omg. (X4)8B11
Karin, *19/2 1854, † 11/6 1863 (slag)
Pehr, *10/7 1859 16
Karin, *12/6 1865 (X4)7F11
Jonas, *27/6 1869, † 25/1 1870 (tandslag)
Jonas, *10/7 1871. Bonde i Strandäng 1, Delsbo. Utfl. t. Sveg, Jämtl. 1919.
—2Å16—
14 PEHR JONSSON, *10/7 1859, s. t. bonden J. Jacobsson i Njuparne, Bjuråker. G. 16/10 1887. Bonde i Näppänge 6, Bjuråker. † 10/9 1892 (lungsot)
(X4)35G28 JULIANA ERSDOTTER GULLICH, *22/9 1863, d. t. husman E. Gulich i Sniptjärn, Bjuråker. Emigr. t. N. Amerika 1893.
Margreta Katrina, *9/12 1887. Emigr. t. N. Amerika 1893.
—24A8—
3 JÖNS DANIELSSON, * 4/3 1813, s. t. torp. D. Jönsson i Sniptorp, Bjuråker. G. 1835. Kol. i Njuparne, Bjuråker. Utfl. t. Gnarp, Gävleb., 1844.
(X26) INGRID ELISABETH JONSDOTTER, * 10/1 1811. Infl. fr. Jättendal, Gävleb. Utfl. t. Gnarp, Gävleb., 1844.
JOHAN HENRIK * 23/4 1836. Utfl. t. Gnarp, Gävleb., 1844
CATHARINA * 26/12 1837. Utfl. t. Gnarp, Gävleb., 1844
DANIEL * 2/5 1840. Utfl. t. Gnarp, Gävleb., 1844
MARIA * 13/11 1842. Utfl. t. Gnarp, Gävleb., 1844
—27A2—
1 ERIC HENRIKSSON, * 1757, s. t. kol. H. Grellsson i Hedvigsfors, Bjuråker. Bruksarb. i Hedvigsfors bruk, sen. kol. i Njuparne, Bjuråker. † 20/11 1823 (slag).
MARGRETA ERSDOTTER, * 1756. † 31/3 1823 (bröstfeber).
CARIN * 1780 (X33)14Y3
HINDRIC * 1782. Okänd vistelseort
ERIC * 1785. Okänd vistelseort
ELISABET * 1788. Okänd vistelseort
JOHAN * 18/3 1792 6
MARGRETA * 12/1 1795 7A3
ANNA * 23/9 1797 (X6)36J1
—27A3—
1 ANDERS HENRIKSSON * 22/3 1759, s. t. kol. H. Grellsson i Hedvigsfors, Bjuråker. G. 1785. Änkl. o. omg. 1810. Torp. i Njuparne (Alsjö), Bjuråker. † 12/5 1830 (ålder).
MARGTA ANDERSDOTTER * 1763. † 11/5 1809 (nervfeber).
10C2 KJERSTIN LARSDOTTER, * 4/3 1780, d. t. sold. L. Svala i Lia, Bjuråker. † 2/1 1882.
CARIN, * 31/12 1786 25D1
MARGTA * 13/8 1789. 4B41
ANNA * 11/6 1792 8H7
KJERSTIN * 22/4 1795 8H9
BRITA * 18/4 1798 4H19
ANDERS * 23/1 1801. † 11/3 1801 (kikhosta)
SIGRID * 31/3 1802 (X33)7Y13
ANDERS * 3/8 1807 7
LARS * 22/3 1811 8
ERIC * 13/4 1813 9
JONAS * 9/10 1815 10
GERTRUD * 7/8 1818. † 11/5 1819 (bröstvärk)
GERTRUD * 20/11 1820 6B10
—27A4—
1 HENRIC HENRICSSON-SÖDERBERG, * 8/9 1764, s. t. kol. H. Grellsson i Hedvigsfors, Bjuråker. G. 3 ggr. Kol. Bos. i Njuparne, Bjuråker. Utfl. t. Norrbo sn 1811, där han nämnes som husman i Ö. Norrbobyn. † 6/8 1845 (andtäppa).
30B2 CHRISTINA JOHANSDOTTER, * 11/8 1768, d. t. kol. J. Johansson i Alsjö, Bjuråker. (Styvd. t. M. Brusk i Hedvigsfors.) G. 6/11 1790. † 20/1 1804 (vattusot o. barnsäng).
23H3 SIGRID PERSDOTTER, * 19/9 1765, d. t. sold. P. Hassel i Hedvigsfors, Bjuråker. † 12/1 1806 (barnsbörd)
26G8 CATHARINA WADIN, * 1766, d. t. smeden Wadin i Harmånger. G. m. torp. E. Olsson-Thornberg i Norrbo. (Omg. 1809.) † 1/9 1847 (ålder).
JOHAN * 1/12 1791 11
CATHARINA * 3/6 1793. Utfl. t. Norrbo 1811
ERIC * 23/6 1795. Utfl. t. Forsa
CHRISTINA * 28/5 1798. Utfl. t. Norrbo 1811
BRITA ELISABET * 17/9 1800. † 21/5 1850 (slag)
—27A6—
2 JOHAN ERSSON-(FRID) BRUN, * 18/3 1792, s. t. kol. E. Henriksson i Njuparne, Bjuråker. G. 1811. Sold. nr 126 vid Delsbo komp., Häls. reg. Bos. i Njuparne. † 2/2 1819 (lungsot).
SIGRID PEHRSDOTTER, * 1792. Änka o. omg. 21B6
MARGRETA ELISABET * 28/7 1811. † 21/8 1830 (lungsot)
ANNA CATHARINA * 29/11 1813 12
BRITA * 5/12 1817. Utfl. t. Stöde sn, V.-Norrl., 1833
—21B6—
3 PEHR MICKELSSON-BJÖRN, * 10/8 1770, s. t. nybygg. M. Spång i Brännås, Bjuråker. G. 4/11 1792. Änkl. o. omg. 7/11 1830. Sold. nr 150 vid Majorens komp., Häls. reg. (Krigskommenderad till Finland 1789.) Bos. i Njuparne, Bjuråker. † 2/7 1836 (bröstfeber).
19D4 CHERSTIN ERICSDOTTER, * 1768, d. t. kol. E. Frantsson i Njuparne. Änka e. sold. A. Spjut i Hedvigsfors, Bjuråker. † 20/6 1823 (lungsot).
27A6 SIGRID PEHRSDOTTER, * 1792. Änka e. sold. J. Brun, Njuparne. Utfl. t. Stöde, V.-norrl., 1741.
CATHARINA * 11/5 1793
PEHR * 1795. Utfl. t. Hög, Gävleb., 1811
CHRISTINA * 23/1 1799. Utfl. t. Hassela 1816
MARGTHA * 27/4 1807. Utfl. t. Bergsjö 1823
—27B2—
1 JOHAN ERIK SNYGG, * 18/7 1816, s. t. bruksarb. E. Snygg i Sniptorp, Bjuråker. G. 26/6 1843. Kol. Bos. i Njuparne, Bjuråker. Utfl. t. Ljusdal 1853.
7A2 HELENA ERIKSDOTTER, * 25/12 1819, d. t. torp. E. Andersson i Oxåsen, Bjuråker. † 14/4 1848 (lungsot).
ERIC * 3/7 1843. Utfl. t. Ljusdal 1853
JONAS * 16/12 1845. Utfl. t. Ljusdal 1853
—44B10—
3 JOHAN HANSSON, * 12/11 1789, s. t. kol. H. Johansson i Hedvigsfors, Bjuråker. G. 24/6 1817. Änkl. o. omg. 18/3 1850. Kol. Bos. i Njuparne, Bjuråker. † 14/4 1859.
13A4 CHRISTINA ISACSDOTTER, * . /3 1788, d. t. sold. Isac Tran i Njuparne. † 18/3 1849 (långvarig sjukdom).
6D6 CHRISTINA WOXELL, * 14/3 1819 i Voxna sn. Änka o. omg. 24C2
ELLA * 7/10 1819 12B10
HANS * 4/2 1821. † 10/2 1821
MARIA * 4/10 1823. † 13/2 1824 (bröstsjukdom)
MARGTA * 13/8 1825 15E5
CAROLINA CHRISTINA * 14/7 1843. (Styvd.) 24A23
CHRISTINA * 20/4 1850 42A3
HANS * 2/12 1852 19
—33C4—
2 PEHR MÅRTENSSON–LINDBOM, * 20/4 1760, s. t. sold. M. Lindbom i Björsarv. G. 1781. Änkl. o. omg. 1797. Kol. Bos. i Njuparne, Bjuråker. Sen. nybygg. i Fönebo, Norrbo. † 15/9 1838 (slag).
30B2 SARA HELENA MATSDOTTER–BRUSK, * 29/9 1762, d. t. hammarsmed M. Brusk i Hedvigsfors, Bjuråker. † 28/4 1797 (slag).
(X33)36A3 BRITA NILSDOTTER, * 23/5 1772, d. t. sold. N. Hök i Båtlänningen, Norrbo. † 12/4 1852 (ålder).
MÅRTEN * 3/11 1782. † 3/8 1784 (drunknat i en vattengrop invid
gården).
ANNA * 24/5 1784 31A6
MARGTA * 8/3 1787 6
KARIN * 23/12 1789 7
CHRISTINA * 24/4 1791. † 11/9 1791 (håll o. stygn)
CHRISTINA * 13/12 1792 39A4
SARA * 19/4 1795 4A7
PEHR * 29/8 1798 8
BRITA * 10/8 1800 (X33)13Å10
—6D19—
(X3) ERIK UDD, * 16/12 1859 i Bergsjö, Gävleb. G. 25/11 1881. Sold. nr 129 vid Forsa komp., Häls. reg. Sen. jordbr.-arb. Bos. i Njuparne, Bjuråker. † 28/11 1935.
11 MARGRETA LARSDOTTER–ROS, * 7/11 1859, d. t. sold. L. Ros i Långede, Delsbo.
MARGRETA * 28/3 1882. † 18/11 1882 (magplågor)
MARGRETA KRISTINA JOSEFINA, * 23/8 1885 36
KARL HOLGER SEVERIN * 13/8 1888. Skomak. Bos. i N. Lia 52, Bjuråker
JOHANNA ALBERTINA EUGENIA * 19/12 1891 6B17
EMMA SOFIA WILHELMINA * 5/5 1896. Utfl. t. Bergsjö 1929
—36—
19 MARGRETA KRISTINA JOSEFINA UDD, * 23/8 1885, d. t. sold. E. Udd i Njuparne, Bjuråker. G. 1924 (X33)3Å58
ERIK GUSTAF ADOLF * 12/7 1906. Utfl. t. Bergsjö 1929
ALPA VIOLA ELVIRA * 1/1 1909. Utfl. t. Hälsingtuna 1926
JOHANNA KRISTINA VILHELMINA * 28/6 1913. † 19/11 1913
KARL JOHAN TAGE * 26/6 1926 43A19
—19D2—
1 ERIC FRANTZON, * 17/7 1724, s. t. bonden F. Mathsson i Ore, Kopp. G. 1748. Änkl. o. omg. 176.. Kol. Bos. i Njuparne, Bjuråker. † 20/3 1797 (slag).
(W27) MARGTA JONSDOTTER, * 172. i Ore sn, Kopp. † 175..
(W27) CARIN MATHSDOTTER, * 1728. Infl.. fr. Ore sn, Kopp. † 4/3 1798 (lungsot).
ERIC * 1758 3
CHERSTIN * 1768 4
—27D4—
3 ANDERS PEHRSSON, * 21/3 1842, s. t. torp. P. Pehrsson i Linneråsen. G. 18/4 1872. Kol. i Svalatorpet (Njuparne), Bjuråker. † 24/2 1917
(X15) ANNA MARIA JOHANSDOTTER, * 29/9 1829 i Hassela sn. † 30/1 1912.
CHRISTINA * 9/4 1873 7F12
—33D1—
(X5) ANDERS ANDERSSON, * 176.. Infl. fr. Annefors, Bollnäs. Kol. i Njuparne, Bjuråker.
(X5) ANNA ANDERSDOTTER, 176.. Infl. fr. Bollnäs.
ERIK * 1791 2
—33D2—
1 ERIK ANDERSSON, * 1791, s. t. kol. A. Andersson i Njuparne, Bjuråker. G. 1822. Kol. Bos. i Njuparne. † 23/7 1838 (slag).
(X23) ANNA JONSDOTTER TÅNG, * 4/8 1793 i Ilsbo, Gävleb. Änka o. bos. i Österbo, Bjuråker. † 5/3 1857 (slag).
MARGRETA CHRISTINA * 9/7 1824. Utfl. t. Ljusdal 1854
JONAS * 27/12 1825 3
ANNA * 21/7 1827
ANDERS * 11/12 1829. † 29/12 1829 (konvulsioner)
—49D1—
47FI PETER BRINK, * 22/1 1793, s. t. Helena Andersdotter i Moviken. G. 2 ggr. Sold. nr 127 vid 1. Majorens komp. o. Forsa komp., Häls. reg. Bos. i Njuparne, Bjuråker. † 3/3 1866.
47H2 ANNA CAJSA BÄCKSTRÖM, * 24/7 1794, d. t. plåtsmed J. Bäckström i Hedvigsfors, Bjuråker. * 27/5 1853.
10C9 ANNA MARIA LARSDOTTER, * 7/6 1824, d. t. kol. L. Olofsson i Sniptorp, Bjuråker. † 10/4 1910.
JOHAN ERIC * 10/10 1819. † 7/8 1821
CHRISTINA ELISABETH * 21/12 1822 2
CATHARINA MARGARETA * 6/8 1825. Utfl. t. Hudiksvall 1852
JOHAN PETTER * 3/1 1827. † 4/9 1828 (bröstsjuka)
JOHANNA * 26/12 1829. † 22/4 1831
JOHAN PETTER * 21/1 1837. Utfl. t. Hudiksvall 1854
BRITA MARGRETA, tv., * 31/3 1859. Utfl. t. Hudiksvall 1872
MARGRETA CHRISTINA, tv., * 31/3 1859. Utfl. t. Hudiksvall 1877
LARS JOHAN * 10/12 1866. † 9/8 1882 (febris typhoides)
—2—
1 CHRISTINA ELISABETH BRINK, * 21/12 1822, d. t. sold. P. Brink i Njuparne, Bjuråker. † 1/1 1849 (nervfeber).
PEHR ERIK * 31/3 1845 3
—27E1—
(X15) JONAS JONSSON, * 26/2 1821 i Hassela sn, Gävleb. G. 30/11 1851. Kol. Bos. i Njuparne, Bjuråker. † 26/2 1896.
(X15) MARGRETA PEHRSDOTTER, * 15/8 1821 i Hassela sn, Gävleb. † 17/11 1900.
CHRISTINA * 19/6 1845 12D3
ANNA * 25/6 1849 15H9
JONAS * 28/12 1854 2
—45E1—
(X37) PEHR FRÖGD, * 1762. Infl. fr. Ramsjö. Kol. i Njuparne, Bjuråker. † 27/6 1820 (blodgång).
23F2 BRITA OLOFSDOTTER, * 19/12 1767, d. t. sold. O. Gerdman i Änga, Bjuråker. † 1822.
PEHR * 17/11 1793 2
—1G30—
12 ERIK ERIKSSON–STRAND, * 23/9 1809, s. t. sold. E. Modd i Ängebo. G. 1835. Kol. Bos. i Njuparne, sen. torp. i Norrberg, Bjuråker. † 19/5 1870.
1F10 BRITA LARSDOTTER, * 8/12 1802, d. t. bonden L. Larsson Kyrkbyn 3, Bjuråker. † 3/3 1879 (bröstsjukdom).
ERIK * 29/3 1836 42
CARIN * 2/12 1837. † 25/9 1842
LARS * 22/5 1846 43
—30G7—
3 ANDERS JONSSON, * 10/3 1786, s. t. bonden J. Ersson i Tjärna 5. G. 1815. Bonde i Näppänge s2 (6), »Junkars» (Njuparna), Bjuråker. † 29/5 1870.
2F6 ANNA LARSDOTTER, * 26/8 1792, d. t. bonden L. Larsson i Näppänge 2, Bjuråker. † 28/10 1874 (bröstfeber).
JONAS * 12/11 1816 16
LARS * 7/2 1820. † 23/2 1820 (torsken)
LARS * 29/4 1821. † 15/7 1825 (mässlingen)
ANDERS * 2/6 1824. † 1/7 1825 (konvulsioner)
LARS * 19/7 1829. † 24/1 1830 (konvulsioner)
BRITA * 21/7 1831 19H12
—13A4—
2 ISAC JOHANSSON-TRAN, * 12/3 1756, s. t. kol. J. Olofsson i Norrgimma, Bjuråker. G. 1781. Sold. nr 128 vid Första Majorens komp., Häls. reg. Bos. i Njuparne, Bjuråker. † 5/2 1832 (ålder).
30B3 MARIA DANIELSDOTTER, * 1/7 1761, d. t. kol. D. Matsson Hedvigsfors, Bjuråker. † 27/9 1849 (ålder).
JOHAN * 11/1 1782 6
CHRISTINA * 3/4 1784. † 16/11 1784 (håll o. stygn)
MARIA CATARINA * 1785. Utfl. t. Hassela 1806
CHRISTINA * . /3 1788 44B10
DANIEL * 1790. Utfl. t. Hassela 1809
OLOF * 17/3 1793 7
MARGRETA * 23/1 1796 (X33)9Å8
HELENA * 17/9 1798. † 27/12 1799 (hosta)
ABRAHAM * 25/7 1803 8
—14A1—
(X7) ERIC NILSSON, * 1728 i Långvinds bruk, Enånger. G. 1758. Kolare. Bos. i Njuparne, Bjuråker. † 14/5 1808 (ålder).
13A2 CATHARINA MATSDOTTER, * 1722, d. t. bergsman M. Hindriksson o. h. Chistina Ersdotter i Nya Kopparberget, Ör. Tid. g. o. änka e. Joh. Olofsson i Norrgimma, Bjuråker. † 17/4 1786 (brännskador vid eldsvåda).
MARGETA * 1758 44B2
JACOB * 7/4 1762 2
CATHARINA * 23/12 1765. Utfl. t. Hassela 1792
—19H12—
8 ANDERS LARSSON–ENGLUND, * 9/4 1836, s. t. bonden L. Andersson i Änga 11. G. 185.. Husman i Storåsen, Njuparna och Våtmor, Bjuråker. † 15/7 1892 (bröstsjukdom).
30G7 BRITA ANDERSDOTTER, * 21/7 1831, d. t. bonden A. Jonsson i Näppänge 6, Bjuråker. † 2/2 1917.
ANNA * 12/10 1857 17
KJERSTIN * 5/10 1858 26
BRITA * 3/2 1861 18
LARS * 6/1 1866 19
Erik Gustav Eriksson * 14/3 1850 i Gillberga, Värmland. Skogvaktare. † 7/2 1935 i Grophamre Ljusdal
Gift 17/6 1877 med Karolina Nilsdotter * 3/4 1856 i Lysvik, Värmland. † 3/8 1934 Ljusdal
Anna * 21/12 1877
Nils Johan * 20/5 1880
Matilda Katharina * 13/5 1882
Signe Maria * 13/5 1884
Karolina Wilhelmina * 11/9 1886
Ester Kristina * 13/3 1889
Erik Gottfrid * 18/3 1891
Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt
Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva, eller en donation senare mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra.
Tack för ditt besök och välkommen åter!
Sammanställt av Åke Nätterö
Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62