Thomas Allander ukulelemannen, Artist, musiklärare, uppfinnare, och sedan 2021, även gallerist i sitt egna unika Delsbohus.
Han stod som arrangör vid den stora ukulelefestivalen 2007 på Långholmen i Stockholm som samlade 401 ukulelespelare till ett världsrekord i ”största ukuleleorkestern”.
Thomas Allander enl. Wikipedia.
Denne glade gamäng har även sina rötter i den kända släkten Morsing, som du kan se längre ner.
Läs om galleriet och den gamla fiskredskapsfabriken.
Se några av Thomas Allanders många filmer
Se Rekordfilmen om ukulelefesten från 2007.
Se den vackra bröllopspresenten till Victoria och Daniel 2010.
Inför förberelelsen att sätt världsrekord 2016.
Se filmen från rekordförsöket 2016.
Se surulele akustisk demo 2021.
Thomas tackar med sång för Hälsinge Akademis kulturpris 2022.
Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan.
Omslag till boken, Stora Ukulele skolan
Ukulelemannen Thomas Allander
Thomas Allander föddes i Stockholm 1948 och tog studenten vid Norra real. Han tog en fil kand i beteendevetskap 1972 och köpte den gamla fiskredskapsfabriken i Delsbo 1988.
Det var en slump att han fastnade för Dellenbygden
– Det var 1967, han hade just gått ut gymnasiet och spelade gitarr i ett popband som hette The Few De har släppt fyra singelplattor. Vi var kompgrupp åt Ove Thörnqvist under en sommarturné.
Det första besöket följdes av fler, Thomas fick vänner här, fascinerades av naturen och spelmansmusiken och började själv spela fiol. 1972 valde han att flytta till Delsbo där han hyrde en stuga i Vij. Han fick jobb som musiklärare på Läroverket och Östra skolan i Hudiksvall och ledde kurser i språk i Delsbo, och trivdes så bra att han utbildade sig vidare och 1976 skaffade sig behörighet som lärare i musik och engelska på Musikhögskolan i Göteborg.
1977 fick han erbjudande om jobb som musiklärare vid Lärarhögskolan i Umeå. Där blev han kvar i tio år, samtidigt som han tillbringade alla lov i Delsbo
Detta ledde till att han 1988 köpte och flyttade till den gamla fabriken han blivit så förtjust i. Första tanken var att starta ett musikinternat i den gamla fabriken.
Fabriksbyggnaden togs i drift 1913, och sedan var det full fart på tillverkningen av allehanda fiskeredskap – från nät till fiskedrag – till en bra bit in på 50-talet. Innan dess hade fabrikens grundare, Jon Paulsson, startat tillverkningen hemma på Hammaren på andra sidan Norsbron, inte långt ifrån där fabriken byggdes på Sunnansjövägen 24. Redan 1895 drog den tillverkningen igång.
Den tre våningar höga och cirka 600 kvadratmeter stora byggnaden hade sedan fabriken slagit igen fungerat som beredskapslager.
1962 såldes fabriken till Svenska Lagerhus AB som lagrade ris, kaffe, socker med mera åt civilförsvaret.
Skrev gitarrbok
I arbetet med att lära blivande lärare spela gitarr hittade Thomas inget bra läromedel, utan skrev en egen bok. Han skickade den till olika förlag, och när Utbildningsradion nappade blev det också en radioserie 1984. Boken sålde bra, och 1984 spelades TV-serien ”Kompa på gitarr” in, följd av ännu en serie ett par år senare. Båda har visats i repris vid flera tillfällen.
Upptäckte Ukulelen
Ukulelen upptäckte Thomas under en resa han gjorde 1982 i Kina och längs Transsibiriska järnvägen. Han blev spelsugen och köpte en ukulele i en affär i Peking. Den var liten, lätt och oöm och fick sedan följa med under resten av resan. Hemma skrev han en ny bok, Thomas Allanders ukuleleskola, som han gav ut på eget förlag. Den kom sedan att bli kursbok till TV-serien, som gick i nio tiominutersavsnitt på söndag- och måndagsmorgnar.
När Tomas lämnade den trygga lärartjänsten efter tio år för en ovissare frilandstillvaro var det med viss vånda. Men han var ganska flitigt anlitad som underhållare på fester av olika slag, och det ena engagemanget ger ofta det andra. Han började importera och sälja till musikaffärer en ukulele han själv designat. Tillverkningen gjordes av ett familjeföretag i Kitzingen i Tyskland.
Dessutom kom han att engagera sig i miljöpartiet, ledamot i byggnadsnämnden i tre år, och som invald i kommunfullmäktige. Han kom även att bli aktiv inom naturskyddsföreningen, och Dellenbanans vänner.
Vurmade för kyrkbåtar
1994 blev också en av hans gamla drömmar verklighet när Dellesjöarna fick två nybyggda kyrkbåtar som kom att användas flitigt för kapp- och utflyktsrodd. De hade knappast blivit verklighet utan Thomas envishet under flera år då hela idén sågs över axeln av de flesta.
Kyrkbåtsrodden har för Thomas två stora fördelar; den har en viktig social funktion eftersom man måste arbeta tillsammans i grupp för att lyckas, och den är miljövänlig både i tillverkning och drift.
Det kombinerade intresset för båtar och musik spårar han tillbaka till sin farmors far Thomas Morsing, kapten på Waxholmsbolaget och kompositör. Dennes far och farbror bodde för övrigt i Hudiksvall och Forsa under några år då de var med om att projektera järnvägen Hudiksvall – Forsa – Näsviken.
Saxat ur ett HT reportage 10 oktober 1994 av Roland Hamlin
HT onsdagen den 28 maj 1997
-Ukulelens behändiga format gör den till den perfekta glädjespridaren, säger Thomas Allander som i femton år arbetat för att popularisera instrumentet i Sverige. Foto: Roland Hamlin
Thomas Allanders släkt
Thomas Allander är en mycket släktkär person som vördsamt vårdar viktiga klenoder efter sina berömda släktingar. Han har även i ett eget bokverk i ord och bild skildrat sina nära och kära på ett beundransvärt.
Läs om den stora släkten Morsing.
Det namnlika musikinstrumentet Morsing, är en Indisk käkharpa. Den har troligen inget med släktnamnet att göra.
Två bilder på kapten Gustaf Morsing utlånade av Thomas Allander. Han var min farmors farfar och under åren 1872-74 bodde han med sin familj på Smedsgården i Näsviken då han ledde arbetet med att bygga etapp II för Dellenbanan, den som innehöll hela tre broar, berättar Thomas Allander.
—70Y1—Uppgifter ur Forsa-Hög släktbok
GUSTAF NAPOLEON MORSING, * 4/8 1829. 2 g. 8/10 1868. Kapten vid väg- o. vattenbyggn.kåren. inför järnvägsbygget Hudiksvall – Forsa-Näsviken. Smedsgården. † 1/5 1901.
(L119) EBBA VILHELMINA DAHLBERG, * 14/5 1849 i Vinslöf, Kristianstad län. † 27/12 1930.
HORTENSIA MARIA JOHANNA, * 6/7 1859 i Södertälje.
CARL FREDRIK, * 3/10 1860 i Södertälje.
EUGENIE NAPOLEONTINE HEDVIG, * 31/3 1862 i Södertälje
JENNY CLARISSE AURORE, * 26/1 1864 i Uppsala.
AGNES MARIE ALICE, * 4/10 1865 i Uppsala.
PAUL THOMAS, * 29/7 1867 i Uppsala.
PAUL PHILIP, * 29/1 1871 i Danmarks sn. Upps. län.
PAUL GUSTAF, * 5/11 1874 i Danmarks sn. † 27/1 1875
ANNA EBBA ROSELIE * 26/4 1878
CLARA BRITA KRISTENSA * 19/4 1880
Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt
Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall.
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78
Tack för din hjälp – tillsammans kan vi glädja andra
Tack för ditt besök och välkommen åter!
Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62