Calle Östlund dragspelare

Calle Östlund, dragspelare, kompositör med egen kvartett


Lista över Hälsingespelmän .


Folkmusiken i Bjuråker .


Folkmusiken från Hälsingland .


Spelman – Wikipedia .


Notor till Hälsingelåtar.


Spelmän som blivit tilldelade Zornmärket


Sveriges Spelmäns Riksförbund .


Hälsinglands Spelmansförbund .


 Svensk Musikhistoria .Här finns det mesta 


Svenskt visarkiv.


Dragspelare Hälsingland.


Svenska Dragspelare.


Sveriges Dragspelares Riksförbund.


Berättartradition från Bjuråker.


Dragspelsglädje SR 1960 talet med Hasse Tellemar, Calle Östlundh, m. fl.


På rasbacken, Schottis, kompositör Kalle Östlundh


Anna Monicas vals Sveriges Radio 1969 med Sven Henriksson & Calle Östlund


Använd sökfunktionen
Tryck ner  Ctrl,  håll kvar och tryck ner tangenten  f  och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du söka vad du vill i det här dokument.


Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan

 


Calle Östlund 

Häromdagen gjorde HN:s medarbetare en liten utfärd till Hedvigsfors för att träffa en av landskapets mest kända spelmän, som på senare tid fått rykte om sig att vara en skicklig kompositör.

Mannen är Calle Östlund, en gladlynt garcon, som under en lång följd av år spritt glädje inte bara bland landskapets utan även landets alla gammeldansvänner.

När vi tränger oss på för att s.a.s. ”klämma honom på pulsen”, i anledning av hans på senare tid stora framgång som kompositör, är han i fullt arbete med att plocka ut lämpligt material till kommande radioprogram. På bordet ligger en försvarlig hög av notpapper, både egna och andras verk.

Som kompositör har Calle hittills varit synnerligen produktiv, inte mindre än 24 pigga melodier, som samtliga presenterats i mer eller mindre stora sammanhang. Han är mycket glad över speciellt, en av dessa: ”Bryggar-Antes polkett”, som blivit förevigad på skiva för export till Amerika, där den skall tjäna som representant för svensk folkmusik. För inspelningen har kollegan Karl Grönstedt med orkester svarat, och att ”Ante” fått en utsökt behandling av denne erfarne dragspelare kan man ju ta för givet.


CALLE ÖSTLUNDS KVARTETT

På gitarr Sigvard Andersson, Stråsjö och Holmberg, Calle Östlund från Norrdala i Bjuråker på dragspel, på bas Gunnar Elfving, Hedvigsfors, Bjuråker och Alfred Westerberg från Norrdala i Bjuråker på dragspel.

Calles låtar har även fått marknad i Danmark
För någon tid sedan kom det meddelanden från danska musikförlagen, att den antagit fem stycken av honom sammansatta tangos. Det slog ner som en bomb, säger Calle. Jag hade absolut inte väntat att det skulle gå vägen. Tangomelodierna heter ”Tango Anita” (tillägnad lilla dottern), ”Tango Mendoza” och ”Tango de Frugal”, den sistnämnda har även den kände danske tangospecialisten R. Ljungdahl varit behjälplig.

I samband med världsmästerskapen på dragspel i Essen i Tyskland år 1955 framfördes av den svenske representanten Egel Hauge ”Hälsingerapsodi” som tillhör Calles digra samling melodier. Något senare förekom rapsodin i norska radion, där norske dragspelsvirtuosen Arne Haugen presenterade den. I den norske tidningen Rythmia, som speciellt vänder sig till dragspelsintresserade, skriver man: Calle Östlund är ett namn, som de flesta radiolyssnare känner till; med sin kvartett har han haft ett flertal fina radiosändningar. Östlunds fina musikaliska spelsätt skall nog i framtiden ytterligare befästa hans ställning som en av de duktigaste representanter för svensk dragspelsmusik. Vackra ord, men förtjänta. Egel Hauge är en av landets skickligaste dragspelare med stora framgångar. Hauge ämnar nu starta ett eget musikförlag och har av Calle, inköpt en vals, ”På hälsingebal”.

En av de oftast förekommande arrangörerna av gammal dansmusik heter Kewe Wickman. Han tar tagit sig an en Calles senaste valser; ”Jägarminne” och denne har efter Wickmans behandling utkommit i ett häfte för stor orkester, 3 violiner, klarinett, dragspel, piano, cello, trombon, bas och gitarr. Så det är väl inte alldeles otänkbart, att vi någon gång framgent, när vi kopplar på ”ljudlådan” hår höra ”Jägarminnen”, presenteras av Varietéorkestern under William Linds säkra ledning.

Det var roligt att den här valsen slog så väl ut att en så känd och säkert arbetstyngd arrangör som Kewe Wickman bemödade sig om att bearbeta den för stor orkester, säger Calle.

Annars var det motigt för Calle i början på kompositörsbanan, han gjorde många försök att få låtar placerade på något förlag. Många gånger tyckte han att det som åstadkommits var av någorlunda god klass, så pass god åtminstone att de skulle accepteras för utgivning. Man gick omkring och väntade med spänning i långa tider, sedan låtarna inskickats, säger Calle. Men när förlagen äntligen hörde av sig var det inte en bekräftelse på att låtarna antagits, utan stora brev där hela det mödosamma arbetet återsändes, beroende på att det inte hade utfallit till belåtenhet. Så var det då att ta nya tag spotta i nävarna och kasta sig in i notvärden för att försöka skapa något bättre.

Väntan över
Nu behöver han inte längre vänta att hela det mödosamma arbetet återvänder med upplysningen om att det beklagligtvis inte kunnat antagas. Nu har det hela fallit in i andra spår, spår där Calle känner trivsel och får inspiration. I februari kommer nu ett förlag ut med en vals av honom, som döpts till ”Hälsingebal”, och något senare utger Westin o Co, i Stockholm det absolut färskaste av märket Calle Östlund, nämligen ”Skymning över Dellen” och ”Lätt i polkett”.

 
CALLE ÖSTLUNDS RADIOKVINTETT
Den här bilden publicerades i HT den 21 augusti 1959, under ovanstående rubrik. Vi ser Calle Östlund  från Bjuråker på dragspel, Sigvard Persson, Ljusdal på bas och fiol. Torsten Blom, Brännås på trummor, Kjerstin Söderström, Brännås, vokalist och Helge Dahl, Korskrogen på gitarr.
Calle Östlunds hade 1959 hållit i toppen i minst tio år och turnerade i södra Norrland, ett välkänt kapell som gjorde flera framträdanden i radio. Calle Östlund själv var 15 år när han fick sitt första dragspel och 18 när han hade sin första orkester. Han hade här framträtt i radion ett 40-tal gånger med gammal dansmusik.

Calle Östlunds kvartett
Calle Östlunds kvartett kommer att åter höras per etervågor inom en inte alltför avlägsen framtid, och då får lyssnarna bekanta sig med hans egna låtar. Kvartetten reser på turné i och utom landskapet, mestadels det senare. Härjedalen, Jämtland och Medelpad har ofta fått glatt hälsingebesök.

– Jag har hållit på med spelandet i 13 år nu, började riktigt på allvar när jag var 16 år. Åtskilliga orkestrar har man naturligtvis hunnit med att ha och den musiker som jag längst samarbetat med, är bagaren Einar Gustafsson från Norrbo, som var min basist i tio år. Annars har det varit flitigt med växlingar av musiker, säger Calle. När det är radioinspelningar, förändras kvartettens utseende något, det blir utbyte såtillvida att fiolen går bort och ersätts av ännu en dragspelare, Nils-Erik Nilsson från Kårböle, som har många radioframträdanden bakom sig och även egna kompositioner, av vilka några figurerat i radio.

Det är lite krångligt just nu med det här spelandet, fortsätter Calle, eländet med söndagskörförbudet sätter käpp i hjulet för helginspelningar och orsakar många besvärligheter, när man skall långt och då kvartettens medlemmar är bosatta på skilda håll. Ett tidigare försök att få körtillstånd misslyckades, som ju också var väntat. Det är väl bara att hoppas att det här eländet skall upphöra snart, för om det är några som har besvärligt med det, så är det just turnerande musiker och artister.

Calle återgår till sina notblad och får hjälp med bläddrandet av tillskyndande 1½-åriga dottern Anita, som är ytterst intresserad av vad far har för sig, och det är nu en hel del om den fine dragspelaren och numer hårt anlitade kompositören har att sysselsätta sig med.


Calle Östlund spelar för lilla 1½-åriga dottern Anita

Källa:
Hudiksvalls Nyheter
Fredagen den 25 januari 1957
Av sign. Gillis
Avskrift, Åke Nätterö

 

 Calle Östlund och hans släkt enligt Bjuråker – Delsbo – Norrbo släktregister

Registerbeteckning »24H» berör en släktgren från Hjulsjö, Örebro län, som inflyttat till Bjuråker omkring år 1810.

—24 H 1—

(T24) LARS LARSSON,* 175.. Nämndeman o. bergsman i Björksjö by, Hjulsjö sn, Ör.
(T24) CATHARINA …… , * 175.. Bos. i Hjulsjö, Ör.
LARS * 1780                                                    2

—2—

1 LARS LARSSON, * 1780, s. t. nämndeman L. Larsson i Björksjö, Hjulsjö sn, Ör. G. 28/12 1812. Kol. Bos. i Österbo, Bjuråker. † 23/5 1848.
4G5 MARGTA MATSDOTTER, * 15/7 1784, d. t. bruksarb. M. Pehrsson i Hedvigsfors, Bjuråker. † 1/3 1844 (slag).
LARS * 8/10 1813                                             3
MATTS * (7/12) 11/12 1814                               42C4
OLOF * 11/4 1816                                             4
CARIN * 26/7 1817                                           36D2
ANDERS * 14/1 1818. † 11/5 1819
ANDERS * 2/6 1820. † 9/10 1820
ANDERS * 22/8 1821. † 18/4 1822 (mässling)
PEHR * 17/6 1823                                             5
MARGRETA CHRISTINA * 18/6 1825. † 19/5 1826 (mässling)

—3—

2 LARS LARSSONFORSBERG, * 8/10 1813, s. t. kol. L. Larsson i Österbo, Bjuråker. G. 18… Kol. Bos. i Österbo. Ulfl. t. Njurunda 1855.
1E16 MARGTA JONSDOTTER, * 15/9 1818, d. t. sold. J. Tång i Ö. Stråsjö, Bjuråker. Utfl.
LARS * 12/9 1841. Utfl. t. Njurunda 1855
JONAS * 15/5 1843. Utfl. t. Njurunda 1855
MARGTA * 7/3 1846. Utfl. t. Njurunda 1855
BRITA CATHARINA * 28/3 1849. † 26/10 1849
ALBERTINA * 14/3 1851. Utfl. t. Njurunda 1855

—4—

2 OLOF LARSSONDULG, * 11/4 1816, s. t. kor. L. Larsson i Österbo. G. 183.. Kol. Bos. i Norrdala, sen. i Österbo, Bjuråker. † 1/5 1903.
1E10 KJERSTIN LARSDOTTER, * 31/7 1801, d. t. bonden L. Larsson i Tjärna 7, Bjuråker. † 26/1 1883 (håll).
LARS * 14/6 1836                                             6

—5—

2 PEHR LARSSONÖSTLUND, * 17/6 1823, s. t. kol. L. Larsson i Österbo, Bjuråker. G. 1844. Kol. i Österbo. † 18/12 1891 (lunginflammation).
33D2 ANNA ERIKSDOTTER, * 21/7 1827, d. t. kol. E. Andersson i Njuparne, Bjuråker. † 10/2 1908.
LARS ERIK * 10/11 1846                                    7
MATS * 16/1 1849                                            8
ANNA MARGRETA * 3/3 1850. Utfl. t. Hudiksvall 1872
PEHR OLOF * 17/3 1852. Utfl. t. Harmånger 1880
JONAS * 18/5 1855                                           9
MARTHA CATHARINA * 28/9 1858. † 23/2 1863
BRITA CHRISTINA * 20/1 1861                           10
JOHANNA ERIKA * 10/11 1862. † 11/11 1862 (svaghet)
MARTA CATHARINA * 21/5 1868. Utfl. t. Hudiksvall 1892

—6—

4 LARS OLSSONDULG, * 14/6 1836, s. t. kol. O. Dulg i Norrdala, Bjuråker. G. 1859. Sold. nr 130 vid Forsa komp., Häls. reg. Bos. i Norrdala. † 25/8 1891 (fractura vertebro henibolis) i Hudiksvalls lasarett.
35G29 KJERSTIN OLOFSDOTTER, * 9/6 1841, d. t. bonden O. Pehrsson i Trossnarv 1, Bjuråker. † 11/12 1915.
KJERSTIN * 18/1 1860                                       11
OLOF * 18/6 1861. † 23/7 1861

—7—

5 LARS ERIK ÖSTLUND, * 10/11 1846, s. t. kol. P. Östlund i Österbo. G. 7/8 1881. Arb. Bos. i Österbo, sen. jordbr.-arb. i Hedvigsfors, Bjuråker. † 2/8 1925.
21E13 CARIN JOHANSDOTTERLIF, * 14/4 1851, d. t. sold. C. J. Lif i Lia, Bjuråker. † 20/1 1925.
PEHR ERIK * 8/12 1881                                     12
KARL JOHAN * 27/2 1888                                   13

—8—

5 MATS ÖSTLUND, * 16/1 1849, s. t. kolare P. Östlund i Österbo. G. 5/11 1876. Landbonde i Klovan 1, Bjuråker (2 öresl. 16 pngl.). Utfl. t. Bergsjö 1886.
3D9 KJERSTIN OLSDOTTER, * 29/3 1845, d. t. torp. O. Larsson Brännås. Änka e. torp. E. Lillberg i Klovan, Bjuråker. Utfl.
KERSTIN * 27/4 1883. Utfl. t. Bergsjö 1886

—9—

5 JONAS PEHRSSONÖSTLUND, * 18/5 1855, s. t. kol. P. Östlund i Österbo. G. 2/9 1878. Arb. Bos. i Hedvigsfors, sen. arb.­förman, bos. i Friggesund, Bjuråker. † 24/2 1941.
35G21 KARIN JONSDOTTER, * 11/3 1852, d. t. husman J. Pehrsson i Svedjorne, Bjuråker. † 28/10 1916.
ANNA ERIKA * 18/8 1878. Utfl. t. Hälsingtuna 1903
KRISTINA * 26/1 1880                                       43A21

—10—

(S44) ERIK CARLSSON, * 24/4 1831 i Lysvik, Värml. Infl. fr. Hassela. (Tid. g. 4/10 1864 o. änkl. 25/12 1873.) Omg. 16/11 1895. Arb. Bos. i Hedvigsfors, Bjuråker. † 6/1 1911.
5 BRITA CHRISTINA ÖSTLUND, * 20/1 1861, d. t. kol. P. Östlund i Österbo, Bjuråker. † 24/11 1912.
PER ERIK * 12/4 1872                                       14
ANNA KRISTINA, tv., 25/5 1882. Utfl. t. Hudiksvall 1898
KATRINA ELISABETH, tv., * 25/5 1882. † 7/6 1894 (difteri)
PEHR ARVID * 5/1 1888                                     15
LARS EMIL * 17/4 1893. † 27/7 1913
MARIA ELISABETH * 8/2 1895. † 12/6 1900
HULDA MARGRETA * 23/3 1899. Utfl. t. Mjölby 1914
GUSTAF TEODOR * 9/11 1902. † 2/10 1905

—11—

(S20) NILS OLSSONHEDLUND, * 10/5 1851 i Fryksände, Värml. G. 14/6 1880. Arb. Bos. i Österbo, Bjuråker. † 28/6 1931.
6 KJERSTIN LARSDOTTERDULG, * 18/1 1860, d. t. sold. L. Dulg i Norrdala, Bjuråker. † 15/12 1928.
KRISTINA CHARLOTTA * 5/5 1880                       35G84
ANNA MARIA * 4/2 1882. Utfl. t. Hassela 1899
OLOF FREDRIK * 19/9 1883. † 30/5 1884 (difteri)
OLIVIA INGEBORG * 18/6 1885. † 10/9 1894 ( difteri)
OLOF EDVARD * 16/3 1887. Utfl. t. Hassela 1910
FRIDA ELISABETH * 20/6 1888. † 24/12 1894 ( difteri)
NILS JOHAN * 2/12 1889. † 2/1 1895
LARS ALBIN * 2/6 1891. † 15/4 1892 (kramp)
KNUT ALBIN * 31/1 1893. † 27/12 1894 (difteri)
EMMA MARGRETA * 5/7 1894                              11C15
NILS JOHAN * 2/4 1896. Utfl. t. Forsa 1926
FRIDA INGEBORG * 18/3 1898. Utfl. t. Selånger 1919
LARS FRIDOLF * 17/3 1900. Jordbr.-arb.
PER ALGOT * 8/12 1901                                     17

—12—

7 PEHR ERIK THOR, * 8/12 1881, s. t. arb. L. E. i Hedvigsfors. G. 23/10 1904. Sold. vid Häls. reg. Sen. jordbr.-arb. Bos. i Hedvigsfors 11, Bjuråker.
24A15 CATHRINA MARGRETA BERGLUND, * 25/1 1876, d. t. arb. N. Berglund i Hedvigsfors, Bjuråker. † 24/12 1946.
NANNA KATHRINA * 10/3 1904                           18
AGNES VIKTORIA * 27/3 1905                            43C10
ANNIE MARGRETA * 25/12 1909                          42D11
KARIN EVELINA * 18/5 1916. † 10/2 1919

—13—

7 KARL JOHAN ÖSTLUND, * 27/2 1888, s. t. arb. L. E. Östlund i Hedvigsfors. G. 6/8 1911. Skogsarb. Bos. i Hedvigsfors. Sen. fördräng i Norrdala 12, Bjuråker. † 10/4 1955
24A24 SIGNE MARGRETA BERGLUND, * 26/9 1891, d. t. skomak. N. Berglund i Österbo, Bjuråker.
KARIN ELISABET * 22/3 1912                             62D2
ANNA ULRIKA * 15/8 1918. † 31/7 1928
KARL ERIK * 20/12 1925. Flyttade till Ljusdal 1966. Handelsbit. spelman † 17/8 2007 ⇓


Karl
Erik Östlund * 20/12 1925. spelman, bos. Trädgårdsgatan 30 i Ljusdal. † 17/8 2007
Gift 19/2 1955 med Gudrun Ingeborg Nordström * 16/9 1931 i Ljusdal. † 16/4 2019
Anita Christina * 25/7 1955 Gift 29/7 1978 med Thomas Agnas * 20/5 1955 i Leksand.


Se Anita Agnas – Musikkonservatoriet Falun.


Se Agnas Musikproduktioner AB.


Thomas Agnas lärare på Musikkonservatoriet Falun.

 

—24 H 14—

10 PER ERIK ERIKSSON, * 12/4 1872, s. t. arb. E. Carlsson i Hedvigsfors. G. 22/5 1899. Arb. Bos. i Österbo, Bjuråker. † 19/2 1901.
1E19 MARGTA LARSDOTTER, * 22/1 1870, d. t. kol. L. Jonsson i Österbo, Bjuråker. Utfl. t. Ljusdal 1907.

—15—

10 PEHR ARVID ÖSTLUND, * 5/1 1888 i Bjuråker. G. 6/12 1914. Skogs- o. flottn.-arb. Bos. i Hedvigsfors 11, Bjuråker.
23H18 ANNA OLIVIA HJELTE, * 16/5 1892, d. t. kol. J. Hjelte i Norrdala, Bjuråker.
JOHAN ARNE * 20/11 1915. Utfl. t. Malma, Vm., 1937
PER ALBIN * 5/3 1917. Byggn.-arb.
ERNST ARVID * 21/9 1919. Utfl. t. Sandviken 1946
NILS IVAR * 12/1 1923                                      19
ULLA BRITA * 23/1 1932

—17—

11 PER ALGOT HEDLUND, * 8/12 1901, s. t. arb. N. Hedlund i Österbo. G. 26/12 1926. Jordbr.-arb. i Norrdala, sen. skogsarb. Bos. i Hedvigsfors 19, Bjuråker.
38D1 EDIT KRISTINA JOHANSSON, * 20/10 1893, d. t. arr. N. Johansson i Norrdala, Bjuråker.
NILS YNGVE * 8/10 1922. † 24/6 1924

—18—

(D60) KARL JOHAN LARSSON, * 20/2 1895 i St. Malm, Söd. Infl. 1920. G. 29/10 1922. Rättare. Bos. i Strömbacka 12, Bjuråker.
12 NANNA KATHRINA THOR, * 10/3 1904, d. t. sold. P. E. Thor i Hedvigsfors, Bjuråker.
47E11 LARS JOHAN BÖRJE * 19/2 1925. (Adoptivs.) Utfl. t. Sth. 1942
MONA BIRGITTA * 29/6 1943

—19—

15 NILS IVAR ÖSTLUND, * 12/1 1923, s. t. flottn.-arb. P. A. Östlund i Hedvigsfors. G. 8/9 1945. Jordbr.-arb. Bos. i Bricka 62, Bjuråker.
21G16 ANNA ANDERSSON, * 15/1 1922, d. t. bonden K. J. Andersson i Bricka 62.
STIG LENNART * 28/5 1943
KARIN BIRGITTA * 7/6 1947 

 

 

—43 E 5—

(X27) PER NESTOR ANDERSSON, * 22/2 1890 i Ljusdal, Gävleb. G. 5/1 1922. Infl. fr.Staveråsen, Ramsjö 1943. Torpäg. i Sördala, Syltorpet 11, Bjuråker.
EVA ARVIDA PERSSON, * 4/1 1902, d. t. kol. P. J. Olsson i Frisbo, Bjuråker. (96 år)
PER ALVAR * 28/4 1920. Utfl. t. Rogsta 1947
ELOF SIGVARD * 23/6 1922. Skogsarb. Gitarr musiker † 7/5 2007 i Friggesund
TORD INGEMAR * 2/5 1924. Skogsarb.
ELLEN VIKTORIA * 12/3 1926
IRIS MARGARETA * 28/6 1928                            6F61
ELISE (ELSIE) IRENE * 18/9 1932
MARY INGEGERD * 4/6 1934
EVERT VINCENT * 6/5 1944

 

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller donation senare,  mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

2 kommentarer

  1. Så härligt att få läsa artikeln om min pappa Calle Östlund! Och dessutom få hela släktregistret på köpet. Farmor pratade ibland om att släkten hade rötter i Närke, så det verkar stämma. Jag har varit inne på Dellenportalen tidigare men inte sett allt detta. Jag hittade ett litet fel som kanske går att ändra? Mamma hette Gudrun och inte Gertrud som det står under informationen om pappa. Hon gick bort 16 april 2019.

    Karl Erik Östlund * 20/12 1925. spelman, bos. Trädgårdsgatan 30 i Ljusdal. † 17/8 2007
    Gift 19/2 1955 med Gertrud Ingeborg Nordström * 16/9 1931 i Ljusdal

    Allt verkar annars stämma. Jag kommer att återkomma till Dellenportalen, jag växte upp i Hedvigsfors innan vi flyttade till Ljusdal 1966 och har så fina minnen därifrån.

    Hälsningar Anita

    1. Hej Anita!
      Tack för att du tyckte om berättelsen om din pappa och att du berättade om att din mamma fått ett felaktigt namn. Nu är det fixat.
      Hälsningar Åke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *