Andliga sångböcker

Kjells samling av andliga sångböcker består av inte mindre än 320 olika titlar


Psalmboken – Svenska kyrkan


Den svenska psalmboken – Wikipedia


Lista över psalmer efter innehåll – Wikipedia

 

Samling av andliga sångböcker.

Inom de flesta folkrörelser har sång och  musik alltid haft en mycket stor betydelse. Mest tydligt syns det kvar idag inom kyrkor, d.v.s. den andliga rörelsen. Själv har jag alltid gått på alla auktioner som jag kunnat och samtal på allmoge, ljusstakar och gamla böcker. Då följde det med sångböcker nästan alltid i mindre format

Eftersom jag bor i Delsbo blev det mycket litteratur härifrån. En dag köpte jag vid en auktion en liten sångbok från 1890 ”Blommor vid korset” med 41 sånger. Av Brita Wiik (Persdotter) på eget förlag i Delsbo. Kvinnan och boken var helt okänd men en efterlysning I Hudiksvalls Tidning uppenbarades en historia om en ensamstående kvinna som ständigt gick i kyrkan och var poetiskt och musikaliskt intresserad. Där med var mitt intresse klart. Lokalt är även N.J. Schedin och Fr. Larsson, Ljusdal som 1891 kom ut med  sångboken ”Cymbalen

Nu har jag en samling på 320 olika titlar och det är troligtvis den största anhopningen i Sverige. Fem av dessa är utgivna på 1600-talet. Svenska kyrkan har utgett 5 utgåvor men då i många miljoner ex. Härutöver finns några special-böcker t.ex. för barn och ungdom.  Frikyrkor har utgett c:a 120 sångböcker men den kategori som är störst är de privata människorna. Som alla samlare så försöker jag få så tidig utgåva som möjligt.

Svenska kyrkans psalmböcker kom; 1645  ”Uppsala psb” men den blev ej så mycket använd, ej officiell som drottning Christina ville. Så har vi 1695 års psb. ”J. Swedbergs ” med 413 nr. och räckte i 124 år. Sedan kom 1819 med ”Wallinska psb” med 500 nr. Därefter kom 1937 års psb med 612 nr och nu med julsånger och Lina Sandells sånger. Så kom 1986 års psb med 800 nr. tillsammans med Frikyrkorna.  Denna bok kompletterades 2003. Alla dessa psalmböcker innehåller bl.a Evangeliebok och Bönbok. Dessa böcker föregicks av flera förslag till psalmböcker.

Den här samlingen gäller i princip bara själva böckerna. De som studerar själva sångerna kallas hymnologer och då gäller det en egen vetenskaplig gren.

Ändå går det inte att undvika att lägga märka till de diktare som ”sticker ut”. Vi har kung Erik XIV som skrivit två psalmer då han satt fången på Örbyhus. Vi har Carl Brogren, känd författare, som skrev en sång med fem verser där den första börjar ”Tryggare kan ingen vara”. Därefter är sången helt olika Lina Sandells mest kända sång med samma början. Vi har även C. M. Bellman som skrivit en psalm.

En sångbok från 1717  ”Moses och Lambsens visor” har en sång som har 82 verser. Andra ovanliga namn är ”Andlig Dufworöst” av Olof Kolmodin 1734 och ”Spenabarns innerliga rökoffer” av C.U. Hjerne 1742. Så har vi ”En ropandes röst i öknen”, ”Klangårets basun eller Sions harpa” och t.ex. ”Vallflickans pilgrimssånger” sammanställda av E.G. Wengelin.  Det vanligast namnet, 15 st., är naturligt vis ”Andliga sånger”.

Under 1800-talet var många andliga sångböcker försedda med siffor för de som, spelade psalmodikon. Numera är det gitarrackord som tagit den rollen

Vi är två personer i Sverige som samlar på andliga sångböcker. Nära Karlstad finns entusiasten Fredrik Haeffner med 3000 biblar och sångböcker i mycket god ordning. För något år sedan hade dock jag flera olika titlar men han har samlat de flesta utgåvor av en och samma bok. Min samling är nu placerad i eget rum i Ockelbo Ekumeniska kyrka.

Den som söker han finner. Då och då hittar jag någon ”okänd” sångbok och då blir jag glad.

Kjell Grönberg

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-60062

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *