Dragkamper var förr prestigefyllda kamper mellan socknarna.
Läs mer hos Svenska Dragkampförbundet.
Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du söka vad du vill i det här dokument.
Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan
DRAGKAMP
Dragkamp var olympisk sport 1900-1920.
1912 blev Sverige olympiska mästare. Repet från olympiaden finns hos riksidrottsförbundet. Sverige är sedan dess en framstående nation inom dragkamp. När man började med dragkamp i Dellenbygden är osäkert men på en affisch från Svenssons park i Fredriksfors 1921, står att det blir dragkamp mellan två lag från Delsbo.
Svenssons Park i Fredriksfors. Okänt vilket år och vad de gör.
Till vänster står Aina Sahlin, till höger Astrid Sahlin och i mitten Verner Sving.
1939 möttes socknarna Norrbo, Delsbo och Bjuråker i dragkamp på Dellenbaden. Norrbo vann.
På Hallbofesten 1949, var det dragkamp mellan Norrbo och Hög. Efter fyra förluster gav Hög upp, skrev tidningen. Norrbo hade den urstarke Gustaf Marsch som ankare.
Mellan Hög och Ilsbo förekom dragkamper. Även Delsbo och Hög hade dragkamp i Hallbo i slutet av 50-talet minns Erik Erskjäns. Han följde med sin pappa dit som var en av dragkamparna i Delsbolaget. Troligen var det dragkamper varje år på olika festplatser, med undantag för krigsåren då det troligen var uppehåll. Så funkar Dragkamp enl. Wikipedia.
Norrbo
Den första idrottsföreningen i Norrbo bildades 1922 i Hålsjö. Denna förening upplöstes omkring 1930. 1945 bildades Norrbo IF, även den i Hålsjö.
På 1930-talet bildades Norrbobyns Idrottsklubb, av dåvarande komministern P.G. Hedbom. Klubben arrenderade festplatsen Dellenbaden.
Klubben var verksam till mitten av 1950-talet.
En som mindes dragkamperna på Dellenbaden var John Bergfäldt i Norrbobyn. På 50-talet ingick han i festkometen för Dellenbaden.
1939 – års dragkamp mellan socknarna avgjordes på Dellenbaden
Vinnande lag blev Norrbo. I deras femmannalaget ingick Oskar Friberg, Johan Jonsson, Gustav Friberg, Helmer Olsson och Daniel Perzon.
Över tid kom gamla dragkampare att avgå och nya komma till. Många minns Gustaf Marsch som var Norrbos starke ankare under många år och den enarmade men väldigt starke Lars Olov Olsson från Hålsjö.
700 från Hudiksvall ”evakuerades” till Björsbo
I dragkampen drog Granen så det knakade i furorna kring Björsbo, men rubba Helenedals trygga tunga gossar, det kunde inte en kotte i Granen. Så segern gick till Helenedal – populärt!
Några av namnen kring Björsbo -träffen, Kurt Ronnedal, Erik Svedlund och Kurt Fjällberg.
Delsbo
1912 bildades Delsbo Idrottsförening. Skidsporten var drivkraften till bildandet.
1913 fanns 30 medlemmar
1914 – 1919 var föreningen vilande men fortfarande förbundsansluten
1923 inköptes markområdet vid nuvarande Edeskolan
1944 var idrottsplan anlagd. 1952 byggdes läktare
Troligen ingick flera av 1936 års frisksportare i dragkampslaget. Några av dem som ingick i Delsbo dragkampslag under slutet av 1940 och 50-talet var:
Ersk-Jäns Per Persson, Klint – Lars -och Per Jonsson, Per-Svensas,200 Jonas Svensson, och Per Persson på Byn.
Bild ur boken, FÖRR och NU, häfte 5.
Bilden med frisksportarna är tagen omkring 1936. Fr v Ersk-Jäns Per, Gustav Persson, Edvin Karlsson, Gunnar Orelund, Per Persson på Byn, Klint-Lars Jonsson, Edvin Sved. Finn-Gottfrid Olsson, Olov Larsson (Berg-Olle), Gunnar Wahlström, Svens-Erik Eriksson och med fanan Uno Sved.
Bjuråker
1919 bildades Bjuråkers Skidklubb
1921 anslöts klubben till Sv. Gymnastik- och Idrottsföreningarnas Riksförbund, Hälsinglands Idrottsförbund och Föreningen För Skidlöpningens Främjande.
1920 och 1921 vann föreningen Amiral Lindmans skänkta vandringspris.
Klubben försvann under 1920-talet
1936 bildades Bjuråkers Sportklubb. Sportklubben hade förutom skidtävlingar även brottning och allmän idrott på programmet. En aktiv medlem var Lars Jonsson i Änga.
I mitten på 1940-talet upphörde klubben
Bjuråkers dragkampslag hade sin träning förlagd till täkten utanför Allan Nordlöfs smedja i Västansjö. Lagledaren Allan Nordlöf höll i taktpinnen så att alla dragkamparna tog i samtidigt. Som motståndare hade dragkamparna en ombyggd stubbrytare som Allan Nordlöf konstruerat. Den kunde belastas med alla tänkbara vikter allt efter vad laget orkade med. Några som ingick i Bjuråkers dragkampslag var Pelle Mattsson Skålsvedja, Atleten Erik Persson och hans son Millard, Erik Olsson från Hästnäs, Erik Östberg Avholm. En stark dräng från Hästnäs säger Sven Olsson, och som ankare i laget var min far, ”Annebo-Johan” Jonsson, som brukade väga omkring 125 kg. Hans armar var grova som stockar, även när han blev äldre.
Allan Nordlöfs son, Per Nordlöf berättar att smeden och hovslagaren Erik Wiberg, en Östlin från Norrhavra, Nirsar Johan, och troligen Erik Lie, ingick i dragkampslaget vid olika tillfällen.
Varje år drabbade socknarna samman i livliga dragkamper. Många av tävlingarna ägde rum på festplatsen Dellenbaden och var ett stort folknöje på den tiden.
Tävlingsregler
Kamperna verkar mest ha varit av underhållningskaraktär även om det fanns en prestigefylld ära i att inte förlora. Kanske var reglerna inte lika stränga som de är i officiella tävlingar. Som t ex dragkampslagets sammanlagda vikt och val av fotbeklädnad. I officiella tävlingar möts bara lag i samma viktklass, vilket verkar ha tagit lite si och så med här. Kanske ville man ha så tunga dragare som möjligt i laget ?
En tradition – värd att ta upp igen?
På många platser i landet är styrkeprov och dragkamp något som intresserar många, men inte i Dellenbygden, Varför?
Tror man kanske att dragkamp är en förlegad idrott, då det i själva verket är tvärt om.
Sporten är förhållandevis billig, tar liten plats och vänder sig till både ungdomar och äldre av båda könen.
Vad gör alla starka ungdomar som inte vill springa eller spela fotboll? När man är ung vill man bli stark för att kunna mäta sina krafter med andra på ett eller annat sätt. Dragkamp är ett bra alternativ till gym, som dessutom inte finns på landsbygden.
Det finns två kategorier av dragkamp: lag och individuell. Under SM-veckan i Sundsvall i februari 2011, tävlade man individuellt.
Det finns många viktklasser i dragkamp. Då sammanräknas de åtta dragarnas sammanlagda vikt. Dragkamp kan vara allt från ett roligt jippo till en seriös lagidrott.
Titta här en dragkamp från Schweiz.
Vad säger våra idrottsledare. Är det här något som går att ta upp igen?
Dessa gamla traditioner kanske går att ta upp på våra spelmansstämmor, eller vid andra lämpliga tillfällen, där Norrbo, Delsbo och Bjuråker gör upp om vilken socken som har det starkaste laget. Det bör finnas ett sponsrat vandringspris till vinnande lag, och kamperna bör cirkulera mellan socknarna. Ett år i Norrbo, sedan i tur och ordning Delsbo, och Bjuråker. Hembygdsgårdarnas besökssiffror ökar när bekanta och supportrar kommer för att heja fram sitt lag.
Genom Svenska Dragkampförbundet kan dragkampsledare få både råd och grundutbildning, skriver de på sin hemsida.
Du som vet mer om vilka som var med eller har foton från någon tävling, var snäll och hör av dig till kommentarer nedan.
Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt
Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra
Tack för ditt besök och välkommen åter!
Sammanställt av Åke Nätterö
Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62