När man startade Delsbokarusellen hade man radioprogrammet Karusellen med Lennart Hyland som förebild. Vilken succé det blev. Ingen kunde väl tro att det fanns så många lokala förmågor, runt om i bygderna. Tack vare Gösta Blank sparade pärmar efter sin far brandchefen Olof Blank, och Viveca Sundbergs avskrift av reportagen kan nu många fler få ta del av den här glädjefyllda tiden.
En sida fylld med sång, musik och tokroliga karuselllekar, samt två kulturhistoriskt intressanta filmer om Delsbo
Se filmen: Lång Lasse i Delsbo.
Se filmen: En film om Delsbo, av Lars-Erik Logård
Se filmen Så såg vi Sverige då.
Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det dokumentet du har framför dig.
Mejladressen till oss hittar du längst ner på sidan
Hudiksvalls Tidningen den 14 oktober 1952
Delsbokarusellen
fick ett lyckat första framträdande på lördagskvällen å Delsbo Folkets Hus och arrangörerna, Brandkårens kamratförening, skall ha all heder av det väl komponerade programmet, i vilket förekom både skämt och humor i en lagom blandning, som ju passade alla. De kanske oundvikliga s.k. ”döda punkterna” fanns ju, men det skall inte lastas arrangörerna, en del lokala förmågor som lovat sin medverkan, svek av olika anledningar, varför en del omkastningar i det uppgjorda programmet måste företas.
Delsbo Folkets Hus, som inte är det minsta på orten, var fullsatt av barn, ungdom och äldre när kamratföreningens ordf. hr Bertil Jonsson hälsade välkommen och i korta drag redogjorde för syftemålet med dessa karusellkvällar.
Programmet inleddes med att en kvartett utförde några musikstycken, varefter det blev en stunds frågesport mellan ett lag av medlemmar ur fotoklubben och ett lag, som enligt förhandsreklamen skulle bestå av journalister.
Nästa programpunkt var att Delsbo brandkårs förste chef, fabrikör Herman Pettersson, kallades upp på scenen för att berätta några minnen från brandkårens första tid i Delsbo för sjutton år sedan.
För den sångliga delen av programmet svarade ”Harmoni sisters”, bestående av tre systrar Munther från Bobygden som sjöng både solo och trio till eget ackompanjemang. Första sången de sjöng hette ”Nu går solen ner” och fortsatte sedan under kvällens lopp med bl. a. ”San Antonios ros” och ”Små nära ting”.
”Dagens gäst”, den från radion välkända dragspelsstjärnan Anita Jakobsson, framträdde sedan och spelade ”Disciplinmarsch”. Vidare sjöng hon ”Tre små möss” till eget dragspelsackompanjemang.
Från publiken kallades sedan upp tre pojkar och tre flickor, som fick lyssna till en historia i vilken insmugit sig. en del fel, som de sedan skulle gissa hur många dessa var. Fröken Karin Munther och brandman Ivar Pettersson gissade bäst. Dessa två fick i uppdrag att under den kommande veckan byta jobb sins emellan och till nästa karusellkväll redovisa sina upplevelser på respektive brandstation, kafferep eller syföreningen.
”Nästa man på skansen” var hem.-äg. Sven Svensson, Fredriksfors, som berättade historier och fick visa sig på styva linan i almanackans mysterier.
Kvällen avslutades med att systrarna Munther sjöng en trio och 11-åriga *) Anita Jakobsson spelade en ”Frossini-komposition” och ett valspotpurri samt allra sist den obligatoriska ”Karusellvisan” och första karusellkvällen i Delsbo är nu ett minne blott.
Delsbo första karusellelev
*) Anita Maria Jakobsson född 11/12 1940 i Hudiksvall. Gift Sjöström bosatt i Sundsvall där hon avled den 30 augusti 2017.
Hudiksvalls Nyheter den 14 oktober 1952
”Karusellpremiär” inför 250 dellbor
»Karusellen» hade på lördag premiär för Delsbo, där Brandkårens kamratförening svarade för arrangemanget. En ovanlig stor publik hade infunnit sig c:a 250 sålda biljetter, bara det skvallrar om att förreklamen skötts på ett mönstergillt sätt.
Sign. som hade det otvivelaktiga nöjet, att bli Delsbos förste »karusellelev» fick i uppdrag att efter bästa förmåga försöka referera karusellens första framträdande i Delsbo.
Skall har i några korta drag försöka summera mina intryck. Någon kritik av vad som serverades skall jag inte gå in på, utan bara konstatera att karusellredaktionen gjort sitt för att bjuda ett program som så att säga passade hela familjen.
Programmet inleddes med att kamratföreningens ordf. och kvällens conferencier hr Bertil Jonsson hälsade publik och medverkande välkomna, och redogjorde för vad som komma skulle, varefter en kvartett bestående av bröderna Blanck, Hudiksvall, fiol, Bengt Johansson, dragspel och Birgit Blanck, piano, utförde några musikstycken.
Frågesporten
mellan ett tre-mannalag ur »fotoklubben» och ett lag journalister höll på att alldeles spricka då endast två fotografer och en s.k. journalist behagat infinna sig, det hela ordnade emellertid upp sig, men blev nog kvällens svagaste nummer.
Frågesporten resulterade i, att en av fotograferna fick till uppgift att plåta, både likt och olikt på scen och i salong och den stackars s.k. journalisten fick som sin uppgift att referera tillställningen. Efter ytterligare musik av kvartetten framträdde Delsbobrandkårens allt i allo fabrikör Herman Pettersson. Eftersom han var kårens första chef hade han åtskilligt att berätta från dess första år för 17 år sedan.
Kvällens överraskning var nog den sång syskonen Munther från Bobygden presterade till eget guitarrackompanjemang. De sjöng bl. a. »Nu går solen ner», »San Antonios ros», »Hjärtats röst, och »Små nära ting».
DAGENS GÄST, 11-ÅRIGA DRAGSPELSSTJÄRNAN
Anita Jakobsson från Hudiksvall hyllades med rungande applåder för sitt sätt att hantera handklaveret. Hon spelade en egen komposition samt »Disciplinmarsch», en »Frossini» och ett valspotpurri. Hon sjöng även några små visor till eget ackompanjemang.
Två lag, det ena bestående av tre flickor och det andra av tre pojkar fick till uppgift, att sedan de hört en berättelse om en flicka som fick följa sin mamna på en »tågresa» till Ängebo, för att där hälsa på moster Fia, gissa hur många fel som hade insmugit sig i texten. Fröken Karin Munther och brandman Ivar Pettersson gissade bäst och dessa blev »karusellelever» under den kommande veckan, med uppgift att
Byta yrken
Fröken Munther skulle instrueras i alla de åligganden som åvilar en god brandsoldat och Ivar Pettersson skulle i gengäld bevista så många syföreningar och kafferep som möjligt i lilla Karins ställe, och skulle han under dessa syföreningar egenhändigt virka en »pannlapp» som han skulle uppvisa vid nästa »karusellkväll«.
Hemmansägaren, auktionisten, filmskådespelaren m.m. m.m. Sven Svensson, Fredriksfors uppträdde som historieberättare och roade även publiken med att de fick fråga om vilket datum som helst i almanackan på svarade han utan att blinka, han bara räknade på fingrarna — vilken veckodag det var.
Kvällen avslutades med den obligatoriska »karusellvisan».
Delsbos första karusellelev
Hudiksvalls Tidning den 22 oktober 1952
Publikträngsel vid söndagens
Delsbo-karusell
Delsbokarusellen snurrade för andra gången i Folkets Hus på söndagskvällen. Ryktet om karusellen hade efter det första framförandet spritt sig vida omkring och brandkårens kamratförening kunde nu glädja sig åt publikens bevågenhet i ännu högre grad än tidigare.
Innan ridån gick upp var lokalen fullsatt och åtskilliga besökare måste vända om. Man räknade med att mellan 400—500 personer deltog i evenemanget. Liksom tidigare fungerade i Bertil Jonsson som Lennart Hyland och efter hälsningstalet inleddes programmet med sång och musikframträdanden av en del unga förmågor från bygden.
Karuselleleverna Ivar Pettersson och Karin Munter som fått till uppgift att byta fritidsuppgift under veckan hade skilt sig från uppgiften med heder. Ivar hade med flit och intresse deltagit i Karins syjuntor hemma i Bobygden och uppvisade som synligt resultat en egenhändigt stickad pannlapp, medan Karin gått som elev hos brandmästare Olle Blanck som lärt henne sprut- och slangteknik, under det att v. brandchefen Åke Bergström svarat för den teoretiska undervisningen i brandtjänst. Karin visade sig besitta en utomordentligt gott både praktiskt och teoretiskt kunnande vilket i synnerhet bör glädja förre brandchefen i Delsbo numera länsinstruktören Th. Moström som på sin tid införde den kvinnliga brandtjänsten i konungariket.
Till ny elev i karusellskolan valdes studerande Harald Lange som bland fyra föreslagna elever visade sig vara minst skickliga i konsten att tillverka ett sillhalster. Åt honom uppdrogs att till nästa karusellkväll gå ut i bygden och liksom en annan Dan Andersson sälja strängarbeten.
Närmare bestämt skulle han redovisa för försäljning av de 12 sillhalster och 20 vispar som arrangörerna anskaffat. Behållningen skulle sedan gå till det välgörande ändamål publiken behagade bestämma. Dagens gäst var 12-åriga Britt Svanberg, Hudiksvall som sjöng solo och ackompanjerade sig själv till dragspel. Programmet upptog ytterligare bidrag av lokala förmågor och publiken som syntes vara mycket road applåderade hjärtligt.
Hudiksvalls Nyheter den 21 oktober 1952
Nästa ”elev” i Delsbokarusell sträng-nasare!
Delsbokarusellens andra omgång som rullade på söndagskvällen blev även den en stor framgång för arrangörerna som även nu lyckats komponera ett lättsmält program. De uppträdande bestod mest av lokala förmågor men Dagens gäst saknades inte heller, 11-åriga sång och dragspelsstjärnan Britt Svanberg, Hudiksvall, som uppträdde vid tre olika tillfällen under kvällen och fick som belöning för prestationerna fem röda nejlikor.
Efter ett musikstycke inleddes programmet med att tre damer kallades upp på scen för att på alfabetets bokstäver räkna upp maträtter. En finsk flicka klarade uppgiften bäst – bland de utslagna dellboskan Tyra Fischer. Segrarinnan fick i uppdrag att ge sig ut i en väntande bil och komponera en fruktkorg, som sedan skulle auktioneras ut.
Efter välförrättat värv återkom hon med samma korg som nu dignade av vindruvsklasar och bananer och t.o.m. champagneflaskan fanns där. Räkningen som hon presenterade gick på 32.50 kronor men korgen inbringade vid auktionen 42 kronor.
Två fredriksforspojkar, »StenboLars» och Olle Persson, uppträdde sedan för att sjunga en duett men den uppgiften gick de inte iland med varför de i stället fick gå ned bland publiken. Den ena skulle skaffa fram en sångerska och den andra en pianist. De uppgifterna klarade de med bravur.
Fram trädde den inte alls obekanta joddlerskan fru Gulli Lodén Jonsson, (1922-1983) Fredriksfors, och hr Ragnar Söderlind, Ede, som pianist. Fru Jonsson sjöng Joddlarevisan samt Vildandens sång till ackompanjemang av hr Söderlind.
Dagens intervju svarade Olle Blanck för och den programpunkten blev nog kvällens humoristiska kvart. Skolflickan Ingrid Black framträdde och spelade Tomtarnas vaktparad på piano. Tre småflickor som läste svåra ramsor fick var sin uppgift till nästa karusellkväll. Den första flickan skulle skriva en uppsats om karusellen, den andra skaffa fram en dragspelare i hennes ålder och den tredje att bilda en liten sångkör av sångkamrater och med den uppträda på nästa karusell.
Systrarna Ingrid och Elsa Blanck sjöng sedan i duett Marquerite.
Kvällens clou blev fyra herrar som kallades upp på scenen och fick sig förelagda efter det att de fått nödig utrustning – sträng och hovtång – efter bästa förmåga på fem minuter förfärdiga var sitt sillhalster. Harald Langes produkt efter tidens slut liknade allt annat än ett halster varför han under kommande veckan skulle bli strängnasare.
Han fick därför ett knippe bestående av 20 strängvispar och 10 sillhalster som skall säljas under veckans lopp.
Vid nästa karusell skall han redovisa ev. influtna pengar samt redogöra för sina intryck vid besöken i olika hem.
Sista punkten i programmet var examen i karusellskolan där Karin Munter fick redogöra för sina förehavanden under den gångna veckan som brandmästare elev, en sak som hon tycktes ha klarat till belåtenhet – enligt hennes egen utsago.
– Värst var det, tyckte hon, när hon lördag natt klockan 2 blev väkt av brandlarm – otjänlig kväll och otjänlig tidpunkt kanske?
Ivar Pettersson verkade lite förkyld efter alla bjudningar och syjuntor med kaffe han bevistat i Bobygden under veckan och att han visade åtkilligt »den är den« företeg han inte heller.
Grytlappen som han fick i uppdrag att virka och visa upp hade han även klarat av någorlunda. Kvällen avslutades med Karusellvisan.
Conferencier var Bertil Jonsson.
Hudiksvalls Nyheter den 10 november 1952
Delsbokarusellen snurrade för 300
Delsbokarusellen snurrade på lördagskvällen i Bricka Folkets Hus inför en fulltalig publik på över 300 personer. Efter karusellvisan och hälsningsanförande av hr Bertil Jonsson sjöng och joddlade fru Gulli Jonsson, Fredriksfors, till pianoackompanjemang av Ragnar Söderlind. Sedan skulle det lekas men publiken i Bricka visade sig vara lika rädd för scenen som delsbopubliken var i början.
Så småningom kom dock några upp. Den som klarade sig bäst var en norska. Hon fick i uppdrag att sätta ihop ett bröllopstelegram på norska till ett brudpar i Bjuråker. Två andra skulle gå ner till publiken och leta någon som det var ett »fel» på, någon som utgav sig för något som han inte var. De hittade så småningom en pojke som satt där utklädd till flicka, men först efter att ha gått förbi honom 5-6 gånger.
Ingrid Blanck spelade sedan Tomtarnas vaktparad på piano. Därefter var det meningen att det skulle bli intervju med älgjägare, men om det nu berodde på tjuvskytte eller vad det kunde vara, så var det i alla fall hopplöst att få fram någon jägare. En bjuråkersgrabb kom i stället och berättade trevliga historier och sjöng och spelade gitarr, vilket livligt uppskattades.
Bjuråkers egen norrlandsjuniormästare på dragspel underhöll därpå. Sedan sjöng och underhöll åtta skolflickor från Delsbo. Den som förlorade den följande lektävlingen var Älgbo–Olle, ( Olle Mattsson från Älgebo) och han fick till nästa gång skaffa fram de mest kända älgskyttarna i Bjuråker för intervju och »sannfärdiga» jakthistorier.
En bergsjöpojke var sedan uppe ett tag med sitt dragspel. En av karusellpappans egna avkommor läste därpå en dikt. De som varit ute i salongen och letat kom upp med sitt fynd och flickan sjöng en sång. Så var det dags för Dagens Gäst, elvaåriga Anita Jakobsson, Hudiksvall, som sjöng och spelade på känt maner och blev hjärtligt hyllad. Norskan återkom nu med telegrammet. Hon hade lyckats över förväntan med det svåra uppdraget.
Fem flickor upp på scenen och Lek för karusellelever! Det blev frågesport om kläder och sedan fick var och en 1 krona för vilken de skulle köpas kräppapper. Till nästa karusellkväll skulle de ha sytt en klänning eller dylikt av detta, och bästa resultatet kommer att belönas. Det konstiga var att det endast var delsboflickor som kom upp på scenen.
Sedan dagens gäst uppträtt en gång till avslutades med karusellvisan. Att döma av bifallsyttringarna var publiken mycket nöjd med det två och en halv timmar långa programmet.
Hudiksvalls Tidningen den 18 november 1952
Delsbokarusellen
framfördes på lördagen för femte gången och denna gång i Bygdegården, Sunnansjö. Som vanligt lockade den så många besökare att alla inte kunde beredas plats och ändå användes både stora och lilla salen. Uppskattningsvis var antalet besökare mellan 400 och 500.
Liksom tidigare fungerade Bertil Jonsson som conferencier. Under kvällen spelade karusellens eget musikkapell och Dellenbygdens spelmanslag gjorde även flera framträdanden. Dragspelsduon Lisa och Ruth, kända från sommarens fest vid Bygdegården, debuterade i karusellen.
Tre unga grabbar fick visa sin färdighet i jojo, och åt segraren Elof Johansson uppdrogs att gå ner i salen och utse ett offer bland publiken, som ville bidra till underhållningen. Elof misslyckades emellertid, då ingen tycktes vara hågad att uppträda. Till slut kom han förtvivlad upp på scenen och rev sig i huvudet, medan han yttrade: ”Jag tror du måste hjälpa mig, du pappa!” och pappan, brevbäraren Edvin Johansson, lät beveka sig av sin son och stegade under folkets jubel upp på scenen. Då det är känt, att Johansson aldrig blir svaret skyldig, utan tvärtom har en utomordentlig förmåga att ge dråpliga svar, är det naturligt att publiken tjöt. Han slutade med att deklamera en dikt.
Bertil Jonsson berättade sedan en historia, som några teateramatörer fick i uppdrag att utforma till en sketch. Efter den föreskrivna timmen spelade de upp sketchen, som gjorde stor succe. Amatörerna var Ivar Persson, Ivar Eriksson, Majmert Persson och Margareta Johansson. De två damerna i pjäsen sjöng även några sånger tvåstämt.
Gamle tingshusvaktmästare Per Ågren blev sedan intervjuad. Särskilt med tanke på hans erfarenheter som bevakare av arresten. Ågren spelade sedan tre stycken på sitt gamla enradiga Magdeburgerdragspel, som han f. ö. använde, när han spelade på baler för 60 år sedan. Under kvällen spelades även en magnefonupptagning, i vilken Olle Thiman, Hagen, redogjorde för sina kortvågssändningar, berättade historier och imiterade den förut intervjuade Post-Edvin.
Som avslutning sjöng han en visa. Ett av de andra intervjuoffren stod bakom scenen och talade och sjöng som en 4-5 års flicka. Publiken fick gissa hur gammal hon var. När flickan sedan framträdde, visade det sig vara 19-åriga Karin Jönsson från Knutslunda. Kvällens karusellelev hette Rotter och var från Näsviken. Han fick i uppgift att till nästa karusellkväll bilda en hornmusikkår.
Dagens gäst var en norsk pike, Berit Fredrikssen. Hon blev intervjuad och berättade en historia om situationer som kan uppstå när samma ord har olika betydelse på de båda språken. Fröken Fredriksson, som tidigare framträtt i norska radion, sjöng under kvällen fyra sånger på norska och belönades med en blomsterkvast.
Martin Tapper sjöng två sånger, däribland släktvisan av egen komposition. Programmet varade i två och en halv timmar och upptog sammanlagt 27 nummer.
Nästa karusellprogram spelas i Bjuråker instundande lördag.
Bilden är från Delsbo/sockenbilder som visar Martin Tapper vid karusellen på Bygdegården i Sunnansjö. Men vem är damen?
Hudiksvalls Nyheter den 24 november 1952
Delsbokarusellen slog publikrekord
Över 600 i Bricka
Delsbokarusellen snurrade på lördagen sjätte turen och denna gång i Bricka Folkets Hus, Bjuråker. Publikrekordet i den stora lokalen slogs vilket innebär en publiksiffra på över 600 personer. I huvudsak uppträdde Bjuråkers egna stjärnor.
Syskonen Mary, Sigvard och Ingvar Andersson, Ängebo, uppträdde med sång och fiolmusik Fröken Thea Larm, Björsarv, sjöng och brodern Jonas spelade dragspel. Fröken Birgit Blanck, Delsbo, spelade piano och fröken Anna–Greta Jönsson imiterade ett spädbarn mycket träffande.
De förut saknade älgskyttarna hade nu infångats och fick berätta jakthistorier.
Fröken Vally Mattsson, Oxåsen, sjöng till gitarr och dragspel. Sjuttioårige *) Severin Udd, Moviken, spelade Magdeburgerspel under publikens jubel och berättade historier. Kristian Johansson var också uppe ett tag med dragspelet, och smidesmästare Allan Nordlöf berättade uppskattade historier.
Två delsbograbbar Ivar Persson och Ivar Eriksson, spelade upp en sketch som de fått göra själva på älgjägarnas historier.
Sven Erik Nord, Frisbo, berättade och spelade. Dagens gäst, norska piken Berit Fredriksen, gjorde sig lika omtyckt i Bjuråker som förra helgen i Delsbo.
Examen i karuselskolan hölls med fem flickor som hade fått i uppgift att göra klänningar av crepèpapper, och segrare blev efter allmän omröstning sextonåriga Anna-Greta Jönsson, Delsbo. Ett stiligt porslinsfat utgjorde första priset.
Nästa helg blir sista, karuselltillställningen som brandkårens kamratförening anordnar. Då kommer bl.a. Luciakandidaterna att uppvisas på Bygdegården i Delsbo.
*) Severin Udd 1888-1969 med dottern Eira 1931 – 2012.
Hudiksvalls Tidningen den 1 december 1952
Delsbokarusellen i Lucias tecken
Delsbokarusellens sjätte och sista föreställning före jul kördes på lördagskvällen i Bygdegården, Sunnansjö, som var fylld till sista plats av folk i alla åldrar. Programmet gick helt i Lucias tecken.
Brandkårens Kamratförening har ju i år tagit som sin uppgift att arrangera Dellenbygdens Lucia. De fem utvalda kandidaterna, presenterades under kvällen. Till pianoackompanjemang av fröken Birgit Blanck sjöng de luciasången. Luciafestligheterna kommer att hållas i Delsbo kyrka den 14 december, då Lucia kommer att krönas. Karusellprogrammet i övrigt var en blandning av skämt och humor. Att nämna någon programpunkt före de övriga vore kanske orätt.
Dagens gäst, fröken Siv Modig från Strömsbruk, drog nog kanske de mesta applåderna med sin avancerade gymnastik. Den mera ungdomliga delen av publiken tycktes dock uppskatta ”Lassas Olles” uppträdande mest, då han till eget gitarrackompanjemang sjöng ”Flygturen” och ”Sjömansvisa”, i den senare förklädd till äkta sjögast.
Allan Nordlöw, Bjuråker, satte också skrattmusklerna i dallring, när han förklädd till flottare sjöng ”Flottarkärlek” i eget arrangemang och ”Hälsingeliv” samt berättade några av sina historier på sitt oefterhärmliga sätt.
Publikens äldste, som visade sig vara 75-årige förre hemmansägaren P. A. Leek från Tomta, blev också uppkallad på scenen, där han fick berätta barndomsminnen. Han deklamerade även två bitar, ”Den första velocipeden” och ”Första mullbänken”. En barnkör från Sjulsberg under fru Solveig Holmer Jonssons ledning sjöng några sånger, bl. a. en julsång av Alice Tegnér.
För det sångliga inslaget i övrigt svarade fru Karin Grellsson, som sjöng ”Min man” och ”Hungersbarnets aftonbön”, Bruno Strand, som sjöng en visa, samt fröken Maj-Britt Eriksson, Tomta, som sjöng ”Två solröda segel” och ”Sången om skogarnas famn” ackompanjerad på dragspel av Eriksson.
Som avslutning på det hela deklamerade Allan Nordlöw ”Vintergatan” av Zakarias Topelius och tackade Brandkårens Kamratförening för det sätt, på vilket de arrangerat dessa karusellkvällar, som han ansåg ha fyllt sin uppgift på ett alldeles utomordentligt sätt. Fru Grellsson sjöng också en visa tillägnad brandkårens mannar. Karusellredaktionens chef och conferencier under dessa karusellkvällar, hr Bertil Jonsson, blev belönad med en bukett röda nejlikor. Karusellkvällarna kommer att fortsätta efter jul, då Delsbo IF svarar för arrangemangen.
Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt
Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall.
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78
Tack för din hjälp – tillsammans kan vi glädja andra
Tack för ditt besök och välkommen åter!
Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62