Högens ångsåg 1897-1928

År 1928 sågades sista stocken vid sågen. Den skickades genom sågramen av P.O. Sjöö, som även styrt in den första stocken år 1897.


Bergsjö-portalen, här finns  det mesta om Bergsjö


Läs om Bergsjöbanan.


Läs om Bergsjö socken – Wikipedia


Läs om Berättelser från Bergsjö, av Ossian Friberg


Se bilder, sockenbilder/Bergsjö.


Läs om Bergsjöbanan.


Se bilder och läs om Högens järnvägs- och poststation.


Se interiörbild från Högen- sågen, med berättelse från Hälsinglands museum.


Se ångsågen i GränsmarkångmaskinDel 2 och Del 3 visar ångsågen i drift.


Se film från Vretens ångsåg.


Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten och släpp. Nu kan du söka vad du vill i sökrutan upp till höger eller ner till vänster, beroende på vilken dator du har.


Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan

Högens ångsåg


Högens ångsåg, bild ur egen samling

Under några få år omkring sekelskiftet 18-1900 inträffade fem för Högens by eller Ravik som den då kallades, mycket betydelsefulla händelser. Då kom järnvägen och ångsågen till samt godtemplarlogen, skolan (se sockenbilder) och nya landsvägen genom byn.
(1902 öppnades ny väg mellan högen och Ingesarfven, varigenom Brickbacken och flera backar samt Kolbron undvekos).



Bild ur skriften: Bergsjö Ångsåg i Högen 1897-1928


Hudiksvall Trävarubolag som byggde sågen i Högen hade dessförinnan sågverk i Hudiksvall, Hybo, Långbacka och Forsa, men några år tidigare var bolaget enligt uppgift så konkursmässigt att t.o.m. stabbfötterna i Hudiksvall var utmätta för skuld. Det dåliga läget sade de ha berott på att ledningen inte var kompetent att sköta företaget. Men ledningen reorganiserades och därmed kom tre norrmän som tidigare hade anställning i Sundsvallstrakten att ta hand om rodret. Dessa var disponent Midling och förvaltare Sörensen, som senare blev disponent, samt inspektor Sundsteby.


Oscar Midling. Bild ur boken, Håstaholmen, sid. 51

Inom kort hade bolaget ”kommit på fötter” igen och kunde utöka rörelsen. Med tanke på de stora skogarna norr om Hudiksvall började bolaget spekulera i att bygga ett sågverk någonstans där. En grupp intressenter hade vid denna tid lång framskridna planer på att bygga en järnväg mellan Hudiksvall och Bergsjö. Kontakt söktes med järnvägsbolaget, som tacksamt tog emot chansen att få goda inkomster på virkestransporter till Hudiksvall. Man lovade att förlägga en station i närheten av sågen samt bidraga till anläggning av nödiga järnvägsspår till denna. Sågverksledningen kunde anskaffa lämplig byggnadsplats vid Råviken, som skiljer Harmångers och Bergsjö socknar i sydvästra delen av storsjön och bolaget beslutade att uppföra sågverket där.

Från början var det meningen att järnvägen skulle gå över Ilsbo och provstakning företogs, men ett flertal bönder motsatte sig sådana nymodigheter som en järnväg då de trodde att tåget skulle skrämma hästar och kor för dem och vägrade därför att upplåta mark för järnvägen. På grund därav och troligen även under påverkan av beslutet om sågverksbygget i Högen drogs järnvägen över Rogsta och Harmånger varigenom den kom nära sågområdet. Stationen på platsen fick namnet Högen vilket så småningom blev vedertaget namn på orten som förut kallats ”Djupe” eller ”Ravik”.

De två sist levande som deltog i byggandet av sågen var August Thunstedt, född 1877, död 1960, som några år tidigare kommit från Grängsjö i Gnarp till Högen med sina föräldrar, som förvärvat hemmanet Högen nr 4, vilket är grundfastighet till det område, där sågen byggdes och Per Olof Sjöö från Slättren i Bergsjö, född 1879 och död 1963.

Det är vad jag hört dessa berätta, som ligger till grund för min skildring från tiden för byggandet.

Thunstedt var med och stakade ut platsen, där sågen skulle byggas. Han deltog även i grävningsarbetet för sågen. Det var en stor grop, som skulle rymma såghusets undre våning med plats för fundament åt sågramarna samt drivaxlar, transmissioner och remmar samt en fristående maskin- och pannhus med eldningsugnar. Grävningen började i maj 1895 och skedde ”för hand”. Dynamit användes endast för sprängning av större stenar. För övrigt användes endast handverktyg. Med korpar och spett grävde arbetarna sig in i schaktets nedre del varefter stora stycken kilades loss med stora jordkilar. Arbetet utfördes på ackord och betalades med 25 kronor för ett kubikmått som kallades ”stång”. Förtjänsten gick upp till 3 kr. för 12 timmars arbetsdag, vilket ansågs vara dåligt på den tiden.

Den utgrävda jordmassan kärrades ut i sjön för hand. Det var från början meningen att byggnationen delvis skulle placeras på utfyllnad, men en dag blev den utkärrade jordmängden för tung och gled på den sluttande sjöbotten längre ut i sjön. Risken ansågs då vara för stor, varför utgrävningen ökades på så att hela byggnaden skulle komma på säker grund. Själva såghuset byggdes av trä. Den undre som jag uppskattar till c:a 5 meters höjd och som inrymde alla transmissioner låg huvudsakligen under marknivån. Fristående vid sidan därom byggdes maskinhuset av tegel. Förutom en större ångmaskin för sågens drift och en mindre för drift av en 110 volts likströmsgenerator för belysning inrymde maskinhuset två eldningsugnar och två ångpannor. Bränslet utgjordes av sågspån samt ribb och bakar från sågningen som hackades sönder. Allt samlades till en ränna eller kulvert som ledde från ”remhuset” till ”eldarrummet” och transporterades genom denna av en ändlös kätting som var försedd med träklossar som drogs från remhuset. Innan Iggesunds bruk blev ägare till sågen fraktades ribb och bakar, som inte gick åt för eldning till ”kolbacken”, där det grövre och bättre kolades i milor och det sämre brändes i bränngropen. Sedan hackades allt avfall och överskottet fraktades på järnvägen till massafabriken i Iggesund.


Högens järnvägsstation med stickspåret till sågen. Bild ur skriften: Bergsjö Ångsåg i Högen 1897-1928


Hudiksvalls Posten den 3 juli 1897

De första åren som sågen gick, användes ribb och bakar till byggande av ribbkajer utanför den utkärrade jorden. Därigenom hindrades denna att spolas ut i vattnet.

Byggmästaren som stod för sågbygget hette Runman (1847-1940). Stengrunden och murarna lades av Nordh från Slättren och en stenhuggare från vid namn Andersson, vilken kom från Värmland som rallare med järnvägsbygget. Snickaren Jon Andersson från Trösten var med på byggnationerna. Han blev sedan kvar vid sågen som snickare och byggde sig en gård i närheten av skolan. Kvinnor arbetade i många år med stapling (torkläggning) och utlastning av ”stav”. Det var korta bräder i längderna 17, 24, 28 och 31 tum avsedda för emballage och tunnbinderi.


Bild från ångsågen ur Iggesunds bruks historia del II, sid. 143.



Lastning av timmer från uppfordringsverket.
Bild ur skriften: Bergsjö Ångsåg i Högen 1897-1928

Sågen rymde från början 2 stycken kantramar och 2 stycken klyvramar eller ”klovramar”, som de kallades. En kantram och en klovram på vardera sidan gick i par vilket innebar att klovramen sågade stocken i plank och bräder, sedan kantramen sågat den. Det ena ramparet var dubbelramar, d.v.s. två stockar kunde sågas i bredd samtidigt. I dessa ramar kunde en stock, som var långkrokig sågas efter sin böjda form genom att den ena spåret som vagnen, som höll stocken under sågningen gick på, genom maskinkraft kunde föras i sidled med den andra änden som var från ramen. Lika var det mottagande spåret på andra sidan ramen. Därigenom gick stocken genom ramen efter sin böjda form.

Efter få år togs de två enkelramarna bort för att bereda plats åt ett stavverk. Åtskilliga år därefter sattes en ”genomskärningsram” på den borttagna kantramens plats. Denna var avsedd för vekare timmer upp till 7½ tum och kunde såga c:a 300 stockar på ett skift. I dubbelramarna som kunde såga 2 stockar i bredd av dimension upp till 9 tum kunde upp till 500 stockar av 5½ – 6 tums grovlek sågas på ett skift.

Såggolvet låg omkring 10 – 15 meter över vattenytan och timret spelades uppför en mycket hög och tvär brygga. Till fram emot 1920-talet användes ”strypningsmetoden”. Det gick till så att en kätting hängdes i form av en liggande 8 ned i vattnet och timret drogs sedan in i de två öglor, som bildats varefter kättingens ena ända, som var försedd med en kraftig krok, drogs genom en ring i den andra änden av kättingen, varefter kroken hakades fast i en ändlös grövre kätting, som från sågen drog timmersläpet uppför timmerrännan.

Det hände många gånger att det hala timret åkte ur ”strypsnaran” eller att strypkättingen brast, då timmerforan var långt uppe i rännan. Timret kom då tillbaka med väldig fart och det gällde för ”stryparen” att snabbt springa undan. Särskilt om det i rännan fanns ytterligare en fora nedanför den som lossnade. Timmerstockarna kunde då slungas som projektiler upp i luften. I samband med att genomskärningsramen sattes in, byggdes bryggan om med en gångbana i mitten och på vardera sidan en smal timmerränna som var avsedd för en grov eller två vekare stockar i bredd. Den ändlösa kättingen försågs här med s.k. ”hundar” som bestod av en järnplatta försedd med taggar som hakade fast på stockens undersida och förde den uppför rännan.

Risken för återkommande stockar av avsevärt större nu än då ”strypningsmetoden” användes, särskilt på vintern då ”hundtaggarna” inte fick fäste i timret på grund av is. Jag hade min arbetsplats här och försåg dessa timmerspel med virke från 1921 tills sågen lades ned å 1928. Min slutlön var 70 procent av sågarens förtjänst vilket blev 63 öre i timmen. Tidigare arbetade jag vid timmersorteringen efter att ha varit spelpojke vid timmerrullningen i två år under sommarferierna från skolan. Där drogs timret upp till vinterförråd i 6 – 7 meter höga vältor. Arbetet utfördes av två bröder från Hånick som kallades ”Mattes pojkarna”. Deras namn var Johan och August Olsson. Jag började som ”spelpojke” år 1916. Jag var då 11 år gammal och min lön var 12 öre i timmen. Min skolkamrat Edvin Jansson och jag delade arbetsdagen så att vi arbetade 5 timmar var. Vi var för unga att få arbeta full dag, som då var 10 timmar. Vi tjänade således 60 öre om dagen vid full tid. Det var dock sällan avlöningen steg till 6 kronor för två veckor.


Stabbläggare vid Högens ångsåg, ur boken, Iggesunds bruks historia del II, sid. 161.
Grabbarna till vänster är ströläggare som såg till att det blev luft mellan planklagren. Till sin hjälp hade de en träspak, medan övriga bär pukor och håller i varsina stabbläggarkrokar



Den här bilden på Högens ångsåg togs omkring 1915. Bild ur tidningen Bergsjö-Bygden 1978.



Timmerpetare vid uppfordringen till sågen. Karl-Olov Eriksson och Alfred Lundvall
Bild ur skriften: Bergsjö Ångsåg i Högen 1897-1928

Det var på valborgsmässoaftonen 1897 som ångmaskinen vid sågen startades och provkördes. Det var en liggande maskin som sedan tjänstgjorde tills den omkring 1920 (troligen något tidigare) utbyttes mot en stående och kraftigare maskin. Ångan som maskinen förbrukade kyldes ned i vatten, som därigenom blev varmt. Det fördes i en ränna ut i sjön och vid detta ränna brukade kvinnorna tvätta grövre kläder och mattor. Vattnet blev kokhett, om eldaren ”rusade” pannorna eller dessa själva ”rusade” på grund av för högt ångtryck. Den 21 januari 1899 beslutades förflyttning av ångpannan från Sunnansjö såg i Delsbo till Ravik.

Från angivna valborgsmässoafton har den i början omnämnda Per Olof Sjöö berättat. Det var mycket snö kvar efter den ovanligt snörika vintern, men dagen firades meden väldig majbrasa, som dragits ihop i närheten av den nyuppförda kasernen. Det hade skett rätt mycket avverkningar på grund av såg- och kasernbygget, så det var gott om ris och avfall till majbrasan.


Två bilder på sågkasernen vid Högens ångsåg 1905. Fr v Agnes Engström med sonen Rudolf, okänd, Jenny Zetterlund, Ida Lundvall, Karin Engström, Maria Engström och Anna Sjöö med sonen John. Foto Edit Engström-Jonsson, Bergsjö. Bilder ur  Iggesunds bruks historia del II, sid. 179.

Den då uppförda kasernen var ditflyttad från Båsfjärden vid Idenorskusten, där Hudiksvalls Trävarubolag visst haft ett sågverk, som lagts ner. Kasernen var ursprungligen byggd i en våning men påbyggts i Högen till 2½ våning. Påbyggnaden gjordes av sågad plank som var 3 eller 4 tum tjock.

Kontorsbyggnaden uppfördes år 1897 och virket till denna sågades vid sågen. Samma år byggdes även ”Sagaliden”, som avsågs till disponentbostad åtminstone sommartid. Byggnationerna utfördes efter disponent Midlings frus anvisningar och bjuder med sin norska stil på en för våra trakter ovanlig arkitektur.


Sagaliden med Moses. Herr och fru Midling på trappan
Bild ur skriften: Livet i Högen



Sagaliden. På matbordet står: ” Goda vänner se inte efter många rätter”.
Bild ur skriften: Livet i Högen



Sagaliden. Bild ur tidningen Bergsjö-Bygden 1987, av Birgit Qvarnström

Sagaliden var ursprungligen ett gammalt kontor, som stod på en kaj i Hudiksvalls hamn. Det inköptes av disponent Midling på auktion för trehundrakronor, och uppfördes med samma rumsindelning som det haft tidigare. Mot öster tillbyggdes en veranda, varifrån man kunde beundra den vackra utsikten över Storsjön.

Herrskapet Midling var från Norge, vilket förklarar att Sagaliden uppfördes helt i Nors stil. Stora salongen i huset var inredd i vikingastil med drakslingor och högsäte med öppen spis, och på området fanns högar, som man åtminstone trodde var vikingagravar.

På terrassen mot sjön finns en fontän, föreställande en  gruvkarl med hacka, hammare och hovtång. Han står bakåtlutad för att väja undan för vattenstrålen, som sprutar fram ur klippan. Folkhumorn har döpt den till ”Moses”, tydande på viss kunskap om Gamla Testamentet. I huvudbyggnadens övre våning står en mycket vacker kakelugn. Del lär finnas endast två sådana ugnar i hela Sverige.


Stabburen, d v s en matbod. Bild ur tidningen Bergsjö-Bygden 1958



Framför härbret: Fru Midling med gäster och pigor på trappan. Bild ur skriften: Livet i Högen

Framför huset byggdes en stabbur, vars övre våning användes som gästkammare. De utomordentligt grova hörnstockarna svarvades av Högens egen tusenkonstnär, f. soldaten ård. Han spikade samman stockar och plankor, satte upp en vevställning mellan två tallar och lät några armstarka män dra det hela runt och lyckades på så sätt svarva de finaste svängar i de grova bjälkarna. Hårt tillverkade även ett mycket snillrikt stocklås till stabburen. Det har två kolvar, som växelvis åker fram, när nyckeln vrids tre varv. Av Helge Nilsson tidningen Bergstö-Bygden 1958


  De grova svarvade pelare som förekommer här och var i byggnaden är svarvade av Sven Hård på en specialsvarv, som han själv gjorde särskilt för detta arbete. Denna svarv drogs för hand av fyra man. I samband därmed kan nämnas, att denne Hård var en mekaniker och mångsysslare av stora mått. Han flyttade en bäck, troligen med hjälp av grannarna Boman och Lars-Erik Lindberg och ledde den flera hundra meter på högsta punkten mellan två dalar så att den kom att gå tätt förbi de tre nämnda gårdar. Jag har hört berättas att han även gjorde en symaskin. Han anlitade gjuteriet som då fanns i Hudiksvall till gjutnigarna, men han gjorde själv formarna. Jag själv minns att han lagade klockor och skor, kokade karameller och gjorde lemonad som han sålde. Han var även målare och fotograf. Ett vindhjul hade han monterat som han använde till att kapa ved av ribb, som han fick på sågen. Han var även den förste av postverket anställda lantbrevbäraren på linjen Högen – Söderåsen, d. v. s. runt Kittesjön.


Hudiksvallsposten den 27 augusti 1903


Då sågen gick i normal drift med ett skift arbetade ett 60-tal personer där, men det hände att den gick i dubbla skift, d.v.s. natt och dag och då var antalet arbetare nästan det dubbla.

Det var då mest folk från närliggande orter, huvudsakligen ungkarlar, som sökte tillfälligt arbete där, men det kom även många familjer flyttande till Högen från avlägsna orter. Dessa familjer, som ofta var knutna till bolaget förut bestod vanligen av 7 – 8 personer och flera, blev i regel permanenta ”Högensbor” och kom att utgöra kärnan av befolkningen.


Hudiksvalls Posten den 25 augusti 1904


Hudiksvallsposten den 29 april 1905

—15H2— uppgifter ur Hassela – Bergsjö släktbok

1 MAGNUS WENNERSTRAND, * 8/2 1865, s. t. J. Wennerstrand i Gunnarskog, Värml. Infl. 1897. G. 1890. Sågställare, bos. i Högen, Bergsjö. Fl. t. Vilmanstrand, Finland.
(S15) JOHANNA SJÖGREN, * 9/1 1868 i Ekshärad, Värmland.
KARL HARALD, * 29/3 1891. Fl. t. Finland
JUDIT PAULINA, * 22/6 1894. Fl. t. Finland
DAGMAR HILDEGARD, * 23/5 1904. † 17/6 1904


Sagaliden

Sedan Iggesunds bruk blev ägare till Trävarubolaget och därmed även Sagaliden hade bolaget barnkoloni för barn till arbetare vid bolaget i 40 år från 1926 till 1965.
Fru Olga Åsberg, Bergsjö var föreståndarinna hela tiden.


Bild ur det Krönta Ankaret 1962 nr 2.
Fru Olga Åsberg som var föreståndarinna för anläggningen.


Iggesunds Bruks barnkoloni ”Sagaliden”, sommaren 1951. Bland barnen som var från både Hudiksvall och Iggesund syns bröderna Torbjörn och Lennart Bodare, Lasse och Sven-Erik Sandström samt Bosse och Rolf Fernström, Iggesund. Bild från njutånger/sockenbilder.



Faktorbostaden byggd 1897 med virke från sågen.
Bild ur skriften: Bergsjö Ångsåg i Högen 1897-1928

Magnus Wennerstrand som var första faktorn vid sågen kom från Långrör vid Söderhamn. Han flyttade dock efter några år till Finland, där han blev faktor vid ett sågverk, som visst drevs av Hudiksvalls Trävarubolag.

Bergsjö ångsåg – årtalet okänt. Timret tummas in i Sågviken – i tummarlådan står Valter Olsson
fr v Karl Skogkvist, Erik Engvall, John Andersson, Rudolf Johansson och Rudolf Engström.
Foto: Edith Engström-Jonsson, Bergsjö. Bild ur tidningen Bergsjö-Bygden 1974


Tummaren Per Engström kom med sin familj, 8 personer, från Åsbacka år 1898. Från Nianfors kom Emil Jansson med familj, som i Högen växte till 8 personer. 1918 kom från Gnarps Bruket familjen Bergkvist, 12 personer. 1911 kom från Forsa familjen Engvall, 11 personer, liksom familjerna Carl Olov Eriksson och Olov Skogkvist med familjer, samt hans söner Erik och Per som båda var gifta och hade egna familjer. Maskinisten Sundberg, som var med från starten, kom också från Forsa.

Sågsliparen och smeden Nils Nilsson med familj, 11 personer kom från Långbacka i Delsbo 1912. Faktor Ekberg kom från Hålsjö i Norrbo år 1920 efter faktor Axel Johansson, som tillträtt inspektorstjänst vid bolagets sågverk i Hybo.

Sågen var sällan igång över vintern.
Så var dock fallet den milda och snöfattiga vintern 1921. Då kördes timmerfororna från skogen direkt fram till sågen i den utsträckning som behövdes för driften. Det förekom också att timmer ”stödrogs” till vinterförråd. Detta gick så till att timret från början drogs upp på land med den ena ändan så mycket att den andra ändan sjönk. Sedan en jämn bädd bildats på detta sätt var det bara att fortsätta och dra undan för undan. Det var nödvändigt att det var ordentligt stöd i sidled. Därför drogs en ”stöa” nästan alltid i en vik. En ”stöa” fick inte dras så att ytterkanten var rak eller svängd utåt utan skulle alltid vara buktad inåt. I början på vintern innan isen blivit så tjock bröts då timret ur dessa ”stöor” och på uppdragna vältorna sparas till efter jul, varigenom timret kunde räcka till februari och mars. Oftast stoppades sågen för vintern före jul. Då var det inte annat att göra för arbetarna än att söka timmerhuggning i skogen. Det kunde många gånger bli mycket långt hemifrån.

Till exempel var min far och jag år 1924 i Lillhärdal, Härjedalen, inte långt från norska gränsen. Även om skogsarbete kunde anskaffas blev det arbetslöshetsperioder både sedan sågen stoppat på hösten och innan den åter kom igång på våren. Det var för flertalet familjer endast att utnyttja de kreditmöjligheter som fanns hos handlanden på platsen.

År 1928 sågades sista stocken vid sågen. Den skickades genom sågramen av P.O. Sjöö, som även styrt in den första stocken år 1897.

En del arbeten förekom dock några r därefter med vilka några av arbetare som varit anställda längst fick en ojämn sysselsättning. Det var utlastning av det sågade virket i brädgården och skötsel av bolagets fastigheter tills dessa blev sålda samt arbete vid ”uppfordringen” där rundvirke, som bolaget fick till Storsjön från sina skogar och köp, lastades på järnvägsvagnar för transport till Hudiksvall och Iggesund. Senare träffades ett bytesavtal med Ströms Bruk varigenom allt virke efter flottleden gick till Ströms Bruk. I samband därmed blev sorteringsstället i Sundet nedlagt.

Numera är de två bolagen sammanslagna och allt rundvirke transporteras med bil från avverkningsorten till respektive förädlingsplatser och all flottning från Hasselas vattendrag har upphört.
Därmed avslutades en industriell epok som omfattade en ”mansålder” i Bergsjö sockens historia.

Källa:
Hälsingerunor 1980, av Rudolf Engström
Avskrift, Åke Nätterö



Eko. karta över Sågviken och Sagaliden från 1956.



Affären i Högen. Huset brann ned 1909. Bild ur egen samling

Karl Ludvig Sundström innehade affären från 1897. Carl Larsson övertog den 1901 och 1906 köptes den av Jonas Olsson.


Några troliga arbetare vid Högens ångsåg enligt Hassela – Bergsjö släktregister

A.

—10D4—

(X39) JONAS ANDERSSON, * 2/3 1861 i Rogsta sn, Häls. G. 4/12 1897. Snickeriarb. bos. i Högen, Bergsjö. † 1/6 1927.
1 MARGARETA MARIA BURSTRÖM, * 14/1 1874, d. t. bonden G. A. Burström i Trösten 5. † 26/6 1960.
JOHN GUSTAF, * 16/10 1900. † 6/1 1922
(X18) SVEA MARIA RULLMAN, * 2/2 1914 (fosterd.)

 

B.

—18F2—

(X10) KARL SIGVARD BENGTSSON, * 26/11 1899 i Gnarps sn, Häls. G. 21/6 1931. Sågv.-arb., bos. i N. Älgered, Bergsjö. Fl. t. Hudiksvall 1951.
1 ANNA NORDLANDER, * 20/1 1902, d. t. bonden Per Nordlander i N. Älgered ss 10.
ARNE ”BENGTSSON”, * 22/8 1927. Fl. t. Hudiksvall 1949


—21H1—

(H96) KARL ELOF BERGQVIST, * 16/10 1856 i Visselfjärda sn, Kalm. Infl. fr. Gnarp 1919. G. 7/6 1884. Sågv.­ arb., bos. i Högen, Bergsjö. † 19/4 1940.
(X5) ANNA MARIA JONSDOTTER, * 8/7 1865 i Bollnäs, Häls.
ALFRED EMANUEL, * 8/12 1899                            2
SVEA ELEONORA, * 30/9 1902. Fl. t. Hudiksvall 1927
KNUT ELOF, * 3/7 1904. Emigr. t. Canada 1928
GÖSTA HERBERT, * 5/7 1906. Fl. t. Njurunda 1938
PER DANIEL, * 7/11 1908                                    3

—21H2—

1 ALFRED EMANUEL BERGQVIST, * 8/12 1899, s. t. K. E. Bergqvist i Högen, Bergsjö. G. 1/5 1926. Sågv.­arb. i Högen. Sen. chaufför, bos. i Kitte. Fl. t. Hudiksvall 1954.
9H4 ELLEN JOHANNA JOHANSSON, * 28/11 1898, d. t. Joh. Fr. Johansson i Högen, Bergsjö.
SVEN ELOF, * 20/1 1927. † 16/12 1927
KARL ARNE, * 19/10 1928                                    4


—13J5—

(Y44) OLOF OSKAR BERGMAN, * 13/6 1885 i Skön, V.norrl. Sågv.-arb, vid Högens ångsåg, bos. i Hulte, Bergsjö. Fl. t. Skön 1919.
4 IDA ADELIA MATILDA WALLIN, * 28/12 1889, d. t. mjöln. Per Wallin i Rexfors, Bergsjö.
LILLY HELGINA, * 14/2 1906. Fl. t. Njurunda
GÖTA KAROLINA, * 4/4 1908. G. m. Arvid Svedberg i Iggesund, (X31)61U1
KARL VILMER, * 17/8 1909
NILS OSKAR, * 2/12 1918

E.

—13H1—

(S15) PER OLSSON ENGSTRÖM, * 18/6 1849 i Ekshärads sn, Värml. Infl. 1898. G. 26/12 1872. Tummare, bos. i Högen, Bergsjö. † 13/11 1903.
(S15) MARIA JÖNSDOTTER, * 28/12 1848 i Ekshärad, Värml. † 1/9 1923.
ANNA MARIA, * 14/12 1879                                 19A16
PER JOHAN, * 16/4 1881                                     2
OLOF ARON, * 4/5 1883. Sågv.-arb. i Högen. † 5/3 1958
OTTO EMANUEL, * 19/4 1886                               3
LARS SAMUEL, * 20/8 1887. Sågv.-arb. i Högen


Samuel Engström är 86 år fyllda f. eldaren vid sågen i Ravik, Bergsjö
Text och bild ur boken Sågverk och människor 1973, sid. 52.


—13H2—

1 PER JOHAN ENGSTRÖM, * 16/4 1881, s. t. Per Engström i Högen, Bergsjö. Sågv.-arb., bos. i Högen 4:17. † 24/9 1961.
(X15)1Z204 ANNA ELVIRA AGNES HORTENSE ÄNG, * 16/12 1884, d. t. korpral Jon. Olof Äng S. Älgered 4, Bergsjö. † 6/5 1939.
PER RUDOLF, * 13/5 1905                                    4
OLOF BERTIL, * 18/4 1908. Emigr. t. USA 1927
ERNST JOHAN MAURITZ, * 9/1 1910. Emigr. t. USA 1927

—13H3—

1 OTTO EMANUEL ENGSTRÖM, * 19/4 1886, s. t. Per Engström i Högen, Bergsjö. Tummare, bos. i Högen. Fl. t. Bollnäs 1910.
22H1 HILDA LOVISA VIKTORIA STENBERG, * 27/10 1888, d. t. sågv.-arb. Jonas Stenberg i Högen.
LILLY MARIA, * 8/5 1909. Fl. t. Bollnäs



Upptecknare av den här artikeln Rudolf Engström. Bild ur tidningen Bergsjö-Bygden 1974

—13H4—
2 PER RUDOLF ENGSTRÖM, * 13/5 1905, s. t. P. J. Engström i Högen, Bergsjö. Chaufför o. lantbrevbärare, bos. i Högen 4:17. Fr.-skild 1954. † 15/6 1979
15L6 INGRID KATARINA ÅSTRÖM, * 18/3 1923, d. t. bonden H. E. Åström i Trösten 4, Bergsjö. Fr.-skild 1954, omg. samma år.                           32H2.
EDIT LINNEA, * 15/7 1948. Fl. t. Hudiksvall 1962


—26J1—

(X14) OLOF ENGSTRÖM, * 12/8 1875 i Harmångers sn, Häls. G. 29/5 1904. Tummare, bos. i Högen, Bergsjö. † 5/5 1939.
(X31)22E5 MARGRETA KATRINA SANDBERG, * 13/11 1879, d. t. Per Olof Sandberg i Iggesund, Njutånger.
GERDA MARGRETA, * 5/2 1906
OLOF ARNE, * 18/8 1913. Fl. t. Hudiksvall 1942
HELGA ANNIE, * 14/2 1916                                  23K5


—14H1—

(S56) PETTER ENGVALL, * 9/1 1852 i Ransäters sn, Värml. Infl. fr. Forsa 1912. G. 15/11 1885. Sågv.-arb., bos. i Högen, Bergsjö. † 1/5 1942.
(R198) ANNA KATRINA HASSEL, * 6/1 1864 i Sävare sn, Skarab. † 5/2 1938.
ARTUR VIKTOR, * 24/4 1890. Sågv.-arb., bos. Högen
HARALD TEODOR, * 8/9 1892                               2
ERIK JULIUS, tv, * 25/1 1895. Sågv.-arb., bos. Högen †19/3 1964 Högen 1:12
RICKARD FREDRIK, tv, * 25/1 1895                       3
HELGE FABIAN, * 27/1 1899. Fl. t. Hudiksvall 1927
ROBERT VILHELM, * 18/5 1901. Eldare vid Högens ångsåg, fl. t. Borgsjö 1934
ANDERS GUSTAF, * 17/5 1904. Fl. t. Njurunda 1939
EMIL RUDOLF, * 12/11 1906. Vägarb., bos. i Högen
ELSA ELFRIDA, * 16/11 1908                                4

—2—

1 HARALD TEODOR ENGVALL, * 8/9 1892, s. t. Petter Engvall i Högen, Bergsjö. Sågv.-arb., bos. i Högen. Fl. t. Skog 1932.
10D3 ESTER KATRINA BURSTRÖM, * 13/11 1900, d. t. bonden H. E. Burström i Högen s4.
ERNST SIGFRID ENGVALL, * 25/12 1922. Fl. t. Skog

—3—

1 RICKARD FREDRIK ENGVALL, * 25/1 1895, s. t. Petter Engvall i Högen, Bergsjö. G. 25/4 1925. Sågv.­arb., bos. i Högen. Sen. torpare i Yttre. † 29/12 1953.
17H3 SALLY JONSSON, * 26/10 1895, d. t. bonden Per Jonsson i Högen 3.
ANNA MARGRETA, * 21/3 1932                             (X15)10Z16


—50H1—

(X8) KARL OLOF ERIKSSON, * 30/3 1874 i Forsa sn, Häls. Infl. 1912. Kantare vid Högens ångsåg, Bergsjö. † 7/6 1955
(S53) MARIT PERSDOTTER, * 8/2 1866 i Ny sn, Värml. † 25/5 1852.
ERIK OLOF, * 16/5 1899                                      2
KARL GUSTAF, * 27/8 1901                                  3
JOHAN ALBERT, * 11/8 1904. Fl. t. Söderhamn 1931

—2—

1 ERIK OLOF ERIKSSON, * 14/5 1899, s. t. K. O. Eriksson i Högen, Bergsjö. G. 23/1 1927. Sågv.-arb. i Högen. Fl. t. Idenor 1927.
(X27) BRITA ELEONORA KVIST, * 17/12 1899 i Ljusdal, Häls. Lärarinna.

—50H3—

1 KARL GUSTAF ERIKSSON, * 27/8 1901, s. t. K. O. Eriksson i Högen, Bergsjö. Sågv.-arb. i Högen. † 16/6 1931.
(X31)1P17 ANNA MARGRETA WESTIN, * 20/1 1902, d. t. A. O. Westin i Kyrkbyn, Njutånger. Änka. Fl. t. Stockholm 1942.
BERNDT GUSTAF, * 11/8 1824. Fl. t. Stockholm 1942

 

F.

—7E69—

44 LARS FORSLIN, * 13/8 1876, s. t. torp. Nils Forslin i Trösten, Bergsjö. Torp. o. stavsågare, bos. i Högen. † 7/5 1942.
15H1 KRISTINA WENNERSTRAND, * 8/2 1883, d. t. J. Wennerstrand i Ljusdal.
MÄRTA JULIA JOHANNA, * 22/8 1906                     16H5
MARTA HILDEGARD KRISTINA, * 26/1 1908. Fl. t. Stockholm 1924
NILS GUSTAF HARALD, * 14/4 1913. Fl. t. Hudiksvall 1934
LARS JOHAN GOTTHARD, * 11/2 1917. Verkst.­arb., bos. i Högen 1:23
DAGMAR ANNA MARGRETA, * 7/4 1921                  18K2
ELSA VALLY MARIA, * 2’/7 1923. Fl. t. Hudiksvall 1942


—14E39—

(X39) NILS OLOF FRIMODIG, * 5/6 1874 i Rogsta sn, Häls. Infl. 1901. Sågv.-arb., bos. i Högen, Bergsjö. Fl. t. Rogsta 1908.
28 SARA KATHRINA QVICK, * 14/7 1878, d. t. sold. Mårten Qvick i Bredåker, Bergsjö.
JOHAN MARTIN, * 18/11 1897                              72
PER JOHAN ROBERT, * 7/6 1902. † 10/12 1902
EDIT EVELINA, * 17/6 1904. G. m. Ernst Hilding Willing i Iggesund, Njutånger. (X31)28S1


—4N30—

23 PER AUGUST FREDIN, * 20/11 1873, s. t. bonden Jon. Fredin i Trösten s6, Bergsjö. Sågv.-arb. bos. i Högen. Fl. t. Skönsmon 1929. † 2/10 1954.
6L13 BRITA CHRISTINA LEVIN, * 13/1 1876, d. t. torp. L. P. Levin i Högen, Bergsjö.
AUGUST, * 13/8 1895. † 13/12 1896
AUGUST ALGOT, * 19/5 1897                               35
JUDIT KRISTINA, * 7/1 1900. Fl. t. Forsa 1922
HILMA CHARLOTTA, * 23/4 1902                           1G27
KARIN ALIDA, * 9/8 1904                                    36
LARS HILDING, tv., * 9/12 1907                           37
JONAS GOTTFRID, tv., 9/12 1907                          38
KARL EINAR, * 19/3 1911                                    39
SIGNE AUGUSTA, * 22/3 1914                              18E18
BRITA ELVIRA, * 24/4 1917. Fl. t. Stockholm 1939


—4N31—

23 HANS FREDIN, * 8/9 1880, s. t. bonden Jon. Fredin i Trösten s6, Bergsjö. Sågv.arb. i Högen. Fl. t. Harmånger 1907.
(X14) ANNA BRITA ANDERSDOTTER, * 29/6 1879 i Harmångers sn, Häls.
JOHN, * 9/12 1902. Fl. t. Harmånger

 

H.

—14E27—

(X45) SVEN MÅRTENSSON BERGLUNDHÅRD”, * 23/5 1852 i Trönö sn, Häls. Målare, bos. i Trösten, Bergsjö. † 26/6 1934
17 CHRISTINA JONSDOTTER, * 7/8 1852, d. t. torp. Jon. Olofsdotter i Trösten. † 15/7 1934.
SARA CATHARINA, * 21/1 1872                            37
JONAS MAGNUS, * 18/11 1874. † 8/11 1877
ANNA MATILDA, * 28/4 1878. † 2/5 1878
ERNST, tv., * 28/2 1895. † 3/1 1904
EDVARD, tv., * 28/2 1895. † 10/1 1896


—26H1—

(X33) ANDERS ERIK HAGLUND, * 10/1 1862. Infl. fr. Norrbo 1892. Torp. i Skrämsta, Bergsjö, sen. sågv.­arb. i Högen. Fl. t. Njurunda 1947.
(X4)14B5 INGA PERSDOTTER, * 9/4 1868, d. t. torp. Per Andersson i Hålsjö, Norrbo sn. † 29/4 1917.
PER ERIK, * 14/9 1889. † 3/1 1893
ANDERS OLOF, * 2/12 1890                                 2

—26H2—

1 ANDERS OLOF HAGLUND, * 2/12 1890, s. t. torp. A. E. Haglund i Skrämsta, Bergsjö. G. 15/10 1916. Sågv.-arb. i Högen. Fl. t. Njurunda 1931.
6K20 INGRID MARGRETA FORSSTRÖM, * 1/4 1889, d. t. bonden Olof Forsström i Kyrkbyn s6, Bergsjö.
INGA MARGRETA, * 15/7 1918. Fl. t. Njurunda
GERDA KRISTINA, * 8/10 1920. Fl. t. Njurunda
ERIK OLOF, * 9/2 1923. Fl. t. Njurunda
ANDERS FOLKE, * 14/7 1925. Fl. t. Njurunda


—41A1—

(B45) AXEL TEODOR HÖGSTRÖM, * 30/3 1837 i Lagga sn, Sth. Infl. fr. Hassela 1897. Bokhållare vid Andersfors bruk, Bergsjö. Fl. t. Hudiksvall 1913. Sen. bos. i Högen, Bergsjö. † 24/11 1920.
(X10) JOHANNA KATRINA AHLBOM, * 15/4 1834 i Gnarp, Häls. † 19/3 1913.
ALMA MARGRETA VILHELMINA, * 31/12 1876. Fl. t. Hudiksvall 1917

J.

—25H1—

(S20) EMIL JANSSON, * 9/1 1869 i Fryksände sn, Värml. Infl. 1906. Sågv.-arb. o. flottare, bos. i Högen, Bergsjö. † 19/6 1932.
(X31)29E2 BRITA HELENA SVERIN, * 14/7 1873, d. t. sågställare Gust. Sverin i Nianfors. Änka, fl. t. Hudiksvall 1941.
GUSTAF HENNING, * 21/7 1893                            2
PER EMANUEL, * 28/7 1895                                  3
HILDA JOSEFINA, * 30/7 1897                              5K50
JOHAN ARVID, * 5/4 1899                                    4
GERDA KATRINA, * 10/11 1900. † 25/5 1914
ERIK GUNNAR, * 1/6 1903. † 30/9 1924
RAGNAR EDVIN, * 8/4 1905. Fabr.-arb., fl. t. Lindköping, Ög. 1942
AXEL IVAR, * 6/7 1907                                        5

—25H2—

1 GUSTAF HENNING JANSSON, * 21/7 1893, s. t. Emil Jansson i Högen. Bergsjö. Verkst.-arb., bos. i Högen. Fl. t. Hälsingtuna 1942.
(Y44) ESTER SYLVIA MARGRETA ANDERSSON, * 29/10 1908 i Skönsmon, V.norrl.
KARIN EIVOR, * 23/3 1926. Fl. t. Falun 1941
SVEN ERIK, * 20/2 1929. Fl. t. Hälsingtuna 1942
ELSA VIOLA, * 10/1 1932. Fl. t. Delsbo 1936
ASTRID HENNY MARGRETA, * 30/9 1937. Fl. t. Hälsingtuna 1942


—1L47—

(X23) KARL GUNNAR JOHANSSON, * 9/12 1885 i Idenors sn, Häls. Infl. 1928. Sågverksfaktor i Högen, Bergsjö. Fl. t. Ramsberg 1928.
38 ANNA KRISTINA LINNBERG, * 16/7 1884, d. t. bonden L. E. Linnberg i Högen ss5.
JOHAN ERIK EVERT, * 30/12 1907. Fl. t. Ramsberg 1928
JOHN IVAR, * 3/5 1912. Fl. t. Ramsberg 1928
ALF HERDY AXEL, * 7/2 1918. Fl. t. Ramsberg 1928
ALVA JULIA KRISTINA, * 6/2 1921. Fl. t. Ramsberg 1928
KARL LENNART, * 28/9 1924. Fl. t. Ramsberg 1928
KARIN MAJ-BRITT, * 29/1 1927. Fl. t. Ramsberg 1928


—3M44—

32 HARALD KONSTANS JOHANSSON, * 21/9 1906, s. t. bonden A. P. Johansson Sundfors i Yttre s1, Bergsjö. Sågarbetare, bos. i Ölsjön, sen. bos. i Berge.
(X15)7S2 KLARA MARGRETA LEJONBERG, * 31/7 1905, d. t. skogsarb. A. J. Lejonberg i Kyrkbyn, Hassela.
HARALD INGVAR, * 28/10 1931. † 10/12 1942
ERIK SIGVARD, * 19/3 1933. † 18/12 1939
STEN OVE, * 12/13 1941 (fosters.)

L.

—6L14—

13 CARL JOHAN LEVIN, * 4/3 1863, s. t. skrädd. L. P. Levin i Högen, Bergsjö. Sågv.-arb., bos. i Högen. † 23/6 1946.
(X10) INGRID KRISTINA KRUSLOCK, * 4/11 1866 i Gnarps sn, Häls. † 17/7 1939.
TILDA MARGRETA ”LEVIN”, * 14/9 1896                 25H3
ANNA KRISTINA ”LEVIN”, * 10/2 1898. † 14/12 1905
ELIN KAROLINA ”LEVIN”, * 23/1 1905                    16H4


—6L15—

13 MARGRETA JULIANA LEVIN, * 16/10 1864, d. t. skrädd. L. P. Levin i Högen, Bergsjö. Bos. i Högen. † 7/12 1939.
PER VIKTOR * 22/12 1889. Fabr.-arb. i Högen. † 25/8 1918
JOHAN TEODOR ALBIN, * 9/1 1892. Fl. t. Njurunda 1927
KARL ALFRED, * 23/11 1897                                17


—6L17—

15 KARL ALFRED LEVIN, * 23/11 1897, s. t. M. J. Levin i Högen, Bergsjö. Sågv.-arb., bos. i Trösten.
4L36 INGEBORG BERGQVIST, * 12/9 1895, d. t. Per Bergqvist i Trösten, Bergsjö.
PER GUNNAR, * 5/8 1918
DAGMAR MARGRETA ”LEVIN”, * 5/4 1925. Fl. t. Stockholm 1942

N.

—30J1—

(Y44) NILS NILSSON, * 20/7 1867. Infl. fr. Skönsmon 1912. G. 21/2 1892. Klyvare vid Högens ångsåg, Bergsjö. Fl. t. Hudiksvall 1931.
(X11) JULIA CHARLOTTA BERGSTRÖM, * 18/7 1866 i Gävle.
NILS JULIUS, * 14/6 1893                                    2
NILS EMANUEL, * 22/7 1895                                3
JULIA ELISABET, * 29/7 1899                               10M15
NILS SIVERT, * 27/6 1901                                   4
HELMA GERTRUD, * 1/9 1903. Fl. t. Alnö, V.norrl. 1926
NILS ORVALD, * 11/3 1906. Fl. t. Skönsmon 1929
ELVINA MARGRETA, * 21/4 1908. Fl. t. Skönsmon 1927
DORIS NIKOLINA, * 11/3 1910. Fl. t. Hudiksvall 1931

—2—

1 NILS JULIUS NILSSON, * 14/6 1893, s. t. Nils Nilsson i Högen, Bergsjö. G. 14/2 1919. Sågv.-arb. i Högen. Fl. t. Sundsvall 1919
(Z27) ANNA MARIA SÖNNERGREN, * 22/7 1893, i Linsälls sn, Jämtl.

—3—

1 NILS EMANUEL NILSSON, * 22/7 1895, s. t. Nils Nilsson i Högen, Bergsjö. Transp.-arb., bos. i Kyrkbyn.
(X18) HULDA CECILIA EUGENIA HULTQVIST, * 27/11 1896 i Hudiksvall.
ANNY MARGRETA CHARLOTTA, * 18/6 1919. Fl. t. Sollefteå 1940
NILS EVERT VALLENTIN, * 15/7 1920. Fl. t. Valbo 1937
ALMA BIRGIT ELISABET, * 27/7 1921. G. m. kapten H. O. Idenmark i Gävle. (X7) 17B136
ASTRID GERTRUD MARIA, * 28/8 1930                  5


—19A17—

(X8) NILS HERMAN NILSSON, * 6/8 1887 i Forsa sn, Häls. G. 5/11 1910. Sågv.-arb., bos. i Högen, Bergsjö.
14 ANNA BRITA SJÖ, * 16/4 1881, d. t. sold. Per Olof Sjö i Skrämsta, Bergsjö. † 14/10 1928.
OLOF HELGE, * 14/9 1912. Fl. t. Hudiksvall 1944
NILS ERIK, * 27/7 1914                                       22

P.

—5K50—

36 PER ABRAHAM PERSSON, * 29/11 1895, s. t. C. Persson i Bredåker, Bergsjö. G. 23/2 1924. Sågv.-arb., bos. i Högen. Fl. t. Hudiksvall 1941.
25H1 HILDA JOSEFINA JANSSON, * 30/7 1897, d. t. flottn.- arb. Emil Jansson i Högen.
(X30) GERDA EMMY LINNEA ”DAHLGREN”, * 13/12 1917, (styvd.). Fl. t. Hälsingtuna 1934
KARL AXEL, * 29/5 1924. Fl. t. Hudiksvall 1941

—5K51—

36 ERIK HENRIK PERSSON, * 27/8 1901, s. t. C. Persson i Bredåker, Bergsjö. Fabriksarb., bos i Högen. Fl. t. Hälsingtuna 1944. Fr.-skild 1945.
35B1 SIGRID MARGRETA NORRBY, * 1/12 1904, d. t. Joh. Norrby i N. Älgered, Bergsjö. Fr.-skild o. omg.                                                            22D2.
STIG HENRY, * 21/4 1923. Fl. t. Hälsingtuna 1944
ANNA MILLY, * 27/7 1925                                    66
DAGNY KATARINA, * 19/5 1930. Fl. t. Hälsingtuna 1944
ELVY MARGARETA, * 10/2 1933. Fl. t. Hälsingtuna 1944


—6L16—

(F33) FRANS EMIL PETTERSSON, * 5/11 1871 i Fryele sn, Jönk. Sågv.-arb., bos. i Högen, Bergsjö. Fl. t. Norrköping 1903.
13 SIGRID CATHRINA LEVIN, * 24/12 1867, d. t. skrädd. L. P. Levin i Högen.
RAGNHILD VIKTORIA, * 10/2 1892                        10E59

 

R.

Byggmästare JOHAN RUNMAN, * 27/9 1847 i Nordmaling, Västerbottens län. G. 30/9 1871. Hitfl. till Högen från Sättna, Västernorrland den 31/12 1896. Utfl. till Hälsingtuna 1898. † 1/6 1940 i Åsta, Västernorrlands län
H. MÄRTA GRETA JONSDOTTER, * 24/9 1848 i Hässjö, Västernorrlands län. † 28/5 1928
MARIA EMELINA, * 20/6 1878 i Alnö, Västernorrland. Utfl. till Hälsingtuna 1898.  † 28/5 1928
AXEL EDVARD, * 14/2 1881 i Alnö, Västernorrland. Fl. t. Stockholm 28/10 1898
SELMA ELVIRA, * 19/9 1884 i Alnö, Västernorrland. Utfl. till Hälsingtuna 1898. † 28/11 1964
JOHAN ROBERT, * 29/9 1886 i Alnö, Västernorrland. Utfl. till Hälsingtuna 1898.
HILDUR SERAFIA MARGRETA, * 22/12 1888 i Alnö, Västernorrland. Utfl. till  Hälsingtuna 1898.
GAD FRANS ELOF, * 6/2 1892 i Alnö, Västernorrland. Utfl. till Hälsingtuna 1898.

 

S.


Per Olov Sjöö, som sågade första och sista stocken vid sågen i Högen.
Bild ur tidningen Bergsjö-Bygden 1974.

—19A16—
14 PER OLOF SJÖÖ, * 3/1 1879, s. t. so1d. P. O. Sjö i Skrämsta, Bergsjö. G. 1900. Försågare vid Högens ångsåg. † 8/12 1963
13H1 ANNA MARIA ENGSTRÖM, * 14/12 1878, d. t. Per Engström i Högen, Bergsjö. † 30/9 1943.
PER JOHAN, * 27/3 1901. Fl. t. Delsbo 1933
GÖSTA EMANUEL, * 16/11 1906                            21
ALVA MARIA, * 24/6 1911. Fl. t. Delsbo 1934


—16Ä1— Forsa – Hög släktbok

(D60) FRANS AUGUST SUNDBERG, * 1/9 1857 i St. Malm, Sörml. G. 2 ggr. Maskinist vid ångsågen, Forsa. Fl. t. Bergsjö 1897.
ANNA HEDMAN, * 18/10 1855. G. 5/11 1882. † 11/7 1886
FRANS VERNER, * 17/8 1883                             2.
KARL AUGUST, * 3/1 1885. † 22/3 1885.
(P217) VILHELMINA SERAFINA LORENTSDOTTER, * 23/5 1859 i Ö. Frölunda, Älvsb. län. G. 4/11 1888.
GUSTAF AUGUST CYRUS, * 12/9 1889. † 24/6 1890.
ANNA VILHELMINA, * 19/8 1890. † 27/10 1890.
ANNA VILHELMINA, * 23/12 1893.
JOHANNA KRISTINA, * 25/1 1896.


—1B57—

42 JONAS STRÖM, * 29/2 1888, s. t. torp. Erik Ström i Olbjörnsnäs, Bergsjö. G. 7/4 1917. Bonde i S. Älgered 24, fl. t. Njurunda 1930. Sen. sågv.-arb., bos. i Berge, Bergsjö. Fl. t. Njurunda 1939.
19M1 ANNA LINDBERG, * 2/9 1893, d. t. bonden Per Lindberg i Trösten 5, Bergsjö.
ERIK VALTER, * 29/1 1918. Fl. t. Enånger 1939
MÄRTA KRISTINA, * 22/11 1919. Fl. t. Sundsvall 1938
PER GUSTAF, * 25/11 1920. Fl. t. Njurunda 1939
OLOF HENRY, * 30/11 1922. Fl. t. Enånger 1939
SVEN JOHAN, * 1/4 1929. Fl. t. Njurunda 1939
KARL GÖSTA, * 19/9 1931. Fl. t. Njurunda 1939


—10F4—

3 SVEN ERIK SUNDSTRÖM, * 12/9 1882, s. t. C. K. Sundström i Högen, Bergsjö. Sågv.-arb., bos. i Högen 4 (Bergvik). † 19/5 1952.
7E44 KERSTIN FORSLIN, * 20/5 1883, d. t. torp. Nils Forslin i Trösten, Bergsjö. Änka. Fl. t. Ljusdal 1955.
EDIT OTILIA, * 8/3 1906. † 27/3 1926
ERIK EINAR, * 4/2 1914                                      5
ELSA INGEBORG, * 4/5 1921. Fl. t. Delsbo 1938
GERDA MILDRED, * 2/9 1922. Fl. t. Ljusdal 1953


—14F11—

9 PER ALFRED STRID, * 22/9 1893, s. t. L. P. Strid i Högen, Bergsjö. Skogs- o. sågv.-arb., bos. i Högen 2:6.
23K2 ELIN NILSSON, * 4/4 1896, d. t. Nils Nilsson i Kyrkbyn, Bergsjö.
KRISTINA MARIA, * 7/8 1914. Fl. t. Hudiksvall 1934
ERA MARGRETA, * 31/10 1915                              13
KARIN BIRGITTA, * 24/9 1917. Fl. t. Hudiksvall 1935
ERIK EINAR, * 6/8 1919. Fl. t. Hudiksvall 1939
ANNA MAJA, * 11/3 1921                                     18K4
INGA LISA, * 18/12 1925                                     18K5
NILS ÅKE, * 7/1 1935. Snick. Fl. t. Hudiksvall 1956


—29F4—

(X4)47A6 KARL SÖDERLUND, * 2:5/3 1859, s. t. husman Per Söderlund i Sörgimma, Bjuråker. Sågställare, bos. i N. Älgered, Bergsjö. † 14/6 1931.
1 CATHARINA ANDERSDOTTER, * 15/3 1862, d. t. torp. And. Zachrisson i Fiskvik, Bergsjö. † 12/8 1949.
KARL MARTIN, * 4/10 1885                                  5
EVA MATILDA ELISABET, * 11/2 1892. Fl. t. Harmånger 1923
HILDA CATHRINA, * 11/9 1895                             27J1


—16H1—

(S15) OLOF SKOGQVIST, * 29/11 1845 i Ekshärads sn, Värml. Infl. fr. Forsa 1915. Sågv.-arb., bos. i Högen, Bergsjö. † 14/8 1937.
(X8) H. namn okänt. (Hon har avlidit i Forsa 18/1 1914.)
MÄRTA, * 19/12 1894. Fl. t. Hudiksvall 1929
KARL, * 12/8 1899                                              4

—2—

(X8) PER SKOGQVIST, * 10/11 1882 i Forsa sn, Häls. Infl. 1913. Sågv.-arb., bos. i Högen 4:8, Bergsjö.
(X39) BRITA KATRINA BERGSTRÖM, * 20/2 1884 i Rogsta sn, Häls.
ANNA KATRINA, * 13/7 1903
OLOF FOLKE, * 6/12 1906. Fl. t. Segersta 1937
MÄRTA MATILDA, * 15/9 1912
KARL GUSTAF, * 6/3 1916. Fl. t. Sollefteå 1937

—3—

(X8) ERIK SKOGQVIST, * 26/11 1884 i Forsa sn. Infl. 1913. G. 1906. Sågv.-arb., bos. i Högen, Bergsjö. † 1/2 1958.
(X8) BRITA AMALIA LIND, * 7/2 1887 i Forsa sn, Häls. † 20/4 1938.
GUSTAF HILMER, * 10/10 1906                             5
ERIK GERHARD, * 24/9 1911                                6
OLOF EINAR, * 26/9 1916                                    7
MAJ-BRITT, * ./. 1926. Fl. t. Alfta 1958

—4—

1 KARL SKOGQVIST, * 12/8 1899, s. t. Olof Skogqvist i Högen, Bergsjö. Sågv.-arb. i Högen. Fl. t. Hudiksvall 1941.
4L14 ELIN KAROLINA LEVIN, * 23/1 1905, d. t. C. J. Levin i Högen, Bergsjö.
KARL ERIK, * 26/12 1927. Fl. t. Hudiksvall 1935
OLOF LENNART, * 21/5 1933. † 24/2 1935

—5—

3 GUSTAF HILMER SKOGQVIST, * 10/10 1906, s. t. Erik Skogqvist i Högen, Bergsjö. G. 26/12 1934. Förman vid Hassela fanerfabrik, bos. i Kyrkbyn, Hassela.
7E69 MÄRTA JULIA JOHANNA FORSLING, * 22/8 1906, d. t. Lars Forslin i Högen.

—6—

3 ERIK GERHARD SKOGQVIST, * 24/9 1911, s. t. Erik Skogqvist i Högen, Bergsjö. G. 23/2 1940. Verkst.­arb. i Högen. Fl. t. Hudiksvall 1943.
7K25 INGRID MÄRTA JOHANSSON, * 18/3 1916, d. t. bonden O. A. Johansson i Högen s1.
INGELA ANNA MARGRETA, * 6/3 1941. Fl. t. Hudiksvall 1943


—42L1—

(X10) JOHAN IVAR SUNDIN, * 12/3 1916 i Gnarps sn, Häls. G. 23/10 1948. Sågv.-arb., bos. i Vade 12:1, Bergsjö.
(Finland) EDIT MARIA KEKKONEN, * 19/10 1914 i Nivala, Finland.
BIRGITTA MARIA, * 3/11 1949


—20M2—

(X27) GUSTAF SVENSSON, * 8;7 1901 i Ljusdal, Häls. G. 6/6 1927. Sågv.-arb., bos. i Kyrkbyn, Bergsjö. Fl. t. Hudiksvall 1935.
1 AGDA KATRINA GRIP, * 1/5 1909, d. t. sold. Carl Gust. Grip i Västertanne, Bergsjö.
(X3) YNGVE, * 24/8 W28. Fl. t. Hudiksvall

 

T.

—23H2—

1 PER AUGUST THUNSTEDT, * 10/1 1877, s. t. bonden P. J. Thunstedt i Högen 4, Bergsjö. (Fr.-skild 1914.) G. 2:a ggn 21/11 1925. Bonde i Högen 4:31. † 31/3 1960.
(X23) ANNA BRITA JONSSON LUND, * 12/2 1879 i Ilsbo sn, Häls. G. 3/2 1901. Fr.-skild o. utfl. t. Ilsbo 1914.
(X10) ARVIDA GUNILLA NORLIN, * 10/2 1889 i Gnarps sn, Häls. † 19/4 1961.
JOHAN ROBERT, * 15/5 1901                                3
JONAS HELMER, * 30/7 1902                                4
ASTRID KATRINA, * 28/11 1907. Fl. t. Ilsbo 1915
BROR REINHOLD, * 5/10 1909. Fl. t. Ilsbo 1915
HILDA AUGUSTA, * 2/8 1912. † 28/5 1914
NAIMA KRISTINA, * 1/6 1926. Fl. t. Ovansjö 1955
INGRID MARGRETA, * 31/12 1927                         5


—17B9—

5 ANDERS JOHAN JONSSON THUR, * 12/3 1869, s. t. bonden Jon. Engberg i Kitte s1, Bergsjö. Soldat vid Häls. reg. o. sågv.-arb. i Högen. † 20/2 1934.
(X7)4G21 ANNA KRISTINA HELSING, * 17/4 1870, d. t. husman Lars Helsing i Borka, Enångers sn, Häls. † 28/6 1948.
JULIANA KATRINA, * 18/6 1894. Emigr. t. USA 1914
ANNA MARGRETA, * 11/8 1897                             10
SIGNE KRISTINA, * 29/11 1898. † 24/1 1899
SIGNE KRISTINA, * 3/11 1899. † 26/7 1903
SIGNE KRISTINA, * 15/11 1903. Bos. i Högroten 2
KARIN JOHANNA, * 20/12 1904. Bos. i Högen 5:11

 

V.

—10H19—

(X8) JOHAN EDVARD WÄRN, * 12/4 1872 i Forsa sn, Häls. G. 24/7 1897. Soldat vid Häls. reg., bos. i Bjåsta, sen. sågv.-arb., bos. i Högen, Bergsjö. Fl. t. Haverö, V.norrl. 1916.
13 BRITA CATHRINA ÅSTRÖM, * 29/5 1877, d. t. torp. Erik Åström i Bjåsta.
KARL JOHAN VERNER, * 8/8 1898. † 5/7 1912
ANNA KRISTINA, * 30/11 1899. † 21/4 1900
ANNA KATRINA, * 24/11 1900                              23D9
ERIK MARTIN, * 22/7 1902. Fl. t. Haverö
BRICKEN SOFIA, * 25/9 1903. Fl. t. Haverö
ALBERT EDVIN, * 5/12 1905. Fl. t. Haverö
GUSTAF ADOLF, * 23/7 1909. Fl. t. Haverö
SIGNE MARGRETA, * 4/5 1914. † 17/2 1915
SIGNE LINNEA, * 1/4 1916. Fl. t. Haverö


—15H2—

1 MAGNUS WENNERSTRAND, * 8/2 1865, s. t. J. Wennerstrand i Gunnarskog, Värml. Infl. 1897. G. 1890. Sågställare, bos. i Högen, Bergsjö. Fl. t. Vilmanstrand, Finland.
(S15) JOHANNA SJÖGREN, * 9/1 1868 i Ekshärad, Värmland.
KARL HARALD, * 29/3 1891. Fl. t. Finland
JUDIT PAULINA, * 22/6 1894. Fl. t. Finland
DAGMAR HILDEGARD, * 23/5 1904. † 17/6 1904

 

Å.

—6Y5—

2 NILS AUGUST ÅSBERG, * 23/11 1895, s. t. Erik Åsberg i Vade, Bergsjö. G. 6/11 1920. Handelsförest. i Kyrkbyn.
(X14) OLGA ELISABET LARSSON, * 11/9 1897 i Harmångers sn, Häls. Lärrainna. † 12/10 1969
ERIK TORSTEN, * 9/5 1923                                9
KERSTIN ELISABET, * 21/ 4 1935                        10

 

Ö.

—10M15—

13 TURE ÖSTLIN, * 21/7 1897, s. t. A. Östlin i Östertanne 4, Bergsjö. Sågv.-arb. bos. i Högen 5:4. † 23/12 1961
30J1 JULIA ELISABET NILSSON, * 29/4 1899, d. t. sågv.-arb. Nils Nilsson i Högen, Bergsjö.
NILS TURE, * 7/12 1920                                      22
RUT ELISABET, * 12/5 1923                                 4B81

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-60062

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *