Svenska Koklådfabriken i Näsviken

Lite uppgifter om Svenska Koklådfabriken i Näsviken, som det tidigare inte funnits så mycket uppgifter om


Se bilder Sockenbilder/Forsa.


Läs om Forsså bruk.


Mejladressen till oss hittar du längst ner på sidan.

 

Svenska Koklådfabriken i Näsviken

Gustaf Fagerström skriver att fabriken startade omkring 1917 – 18 med tillverkning av koklådor och en del andra varor. Man hade många anställda och god försäljning. Fabrikören hette Tjärnström.



Mathämtaren IDEAL
Sv. KOKLÅDEFABRIKEN – Näsviken


—43Ö1— Uppgifter ur Forsa – Hög släktregister om fabrikör Tjärnström

(X15)18N32 EMANUEL TJÄRNSTRÖM, * 13/11 1881, s. t. Margreta Olofsson i Kölfors, Hassela. G. 20/8 1916. Infl. 1915 fr. Harmånger. Fabrikör i Övernäs. Fl. t. Hudiksvall 1918. † Finnaryd Brunnsgård
(X10) HULDA LEVINA SJÖLUND, * 11/11 1886 i Gnarp. Förest. vid Hassela ålderdomshem.
NILS RUNE, * 28/7 1917. Fl. t. Hudiksvall. Ingenjör.
IRIS MARGRETA, * 9/9 1918. Fl. t. Hudiksvall.
Sten Tage, * 5/1 1921

 

 

JÄMTLANDSPOSTEN 20/3 1915

Koklådan demonstreras.

Den förutom omnämnda demonstrationen af koklådan hölls i går afton kl. 6 inför cirka 200 mycket intresserade och tacksamma åhörare.

Fru Wahlstedt, en af ledarinnorna för matlagningskurserna, höll ett sakrikt anförande öfver koklådans tillverkning, användande och fördelar. Hvem som helst kan med de enklaste medel skaffa sig en koklåda. Därtill behöfves blott en vanlig packlåda eller kagge med lock, hvilken invändigt beklädes med tidningar samt stoppas med antingen nöthår, hö, träull eller tidningspapper, så att grytan nätt och jämt går ned.

Före nedsättningen i koklådan gifves ingredienserna ett uppkok, hvarpå kokkärlet, som måste ha väl tillslutande lock, skyndsamt nedsättes och öfvertäckes väl med en kudde af samma ämne som stoppningen.

Flera rätter kunna samtidigt kokas.

Den koklåda som demonstrerades, innehöll potatis, morötter, korf samt ris med äpplen, allt i skilda kärl, dessutom en literbutelj med kaffe. Dessa rätter som nedsattes i koklådan kl. 5 e.m. voro färdiga kl. 7 och afsmakades då af de närvarande och befunnos utmärkta.

Genom koklådans användande bortgår intet af ingrediensernas näringsvärde. Koklådan är således att rekommendera för hvar och en, som vill spara tid, arbete och ved, för att ej tala om att man genom koklådans användande undgår det obehagliga matoset.

Källa: Kungliga Biblioteket
Avskrift: Viveca Sundberg

 

Dagens Nyheter 16 augusti 1915

 

Svenska Dagbladet den 31 december 1915

 

Dagens Nyheter den 30 mars 1916

 

Smålands Posten den 26 april 1916

 

Dagens Nyheter den 24 mars 1917

Läs om redaktören för tidningen Husmodern, Thora Holm.

 


Aftonbladet den 13 maj 1917

Här finns mer att läsa om Thora Holm.

Dagens Nyheter den 16 augusti 1917


Företaget gick nu så bra att man behövde öppna ett nederlag på Drottninggatan 95 B, i Stockholm.

 

Göteborgs Handel och Sjöfartstidning den 12 oktober 1917

Här kan du läsa mer om koklådor.

Svenska Dagbladet den 7 december 1917

Se bild på koklåda.

Söderhamns Tidning den 8 april 1918

—14B4— Uppgifter ur Forsa – Hög släktregister om trävaruhandlare A. M. Jonsson

31H7 ANDERS MARTIN JONSSON, * 25/4 1886, s. t. bonden Jon Jonsson i Hillsta 2. G. 20/5 1908. Bondemåg i Byberg. Trävaruhandl. Fl. t. Hudiksvall 1911.
2 KRISTINA LARSSON, * 4/1 1889, d. t. bonden Lars Larsson i Byberg 1.
LARS RAGNAR, * 1/10 1908                              5.
ASTRID KRISTINA, * 21/7 1910.
MAJ BRITT INGEGERD, * 27/5 1921

 

Göteborgsposten den 11 juli 1918
SVENSKA MÄSSAN


Läs om koklådans historia i tidningen Land.

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva, eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78.
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra. 

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


 Till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *