Dellenportalen har samlat uppgifter och bilder om skolan i Gammelsträng från intervjuer, privatpersoner, olika arkiv, Bjuråker – Norrbo skolinventering och inte minst bilder från Dellenbygdens Fotoklubb.
Böckerna om Bjuråker – Norrbo skolors historia, finns att köpa på biblioteket i Friggesund och vid Bjuråkers Forngård. Böcker med enbart skolkort finns bara att köpa på biblioteket i Friggesund.
Följ oss på Facebook,och dela gärna den här sidan med dina vänner
Gillar du den här sidan, glöm då inte att att klicka på Gilla-knappen. Tack!
Materialet i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.
Det är okej att använda något av Dellenportalens uppgifter om ni anger Dellenportalen.se som källa. Men det är inte okej att ta bilder och text och lägga ut det på andra sidor.
Var den här sidan intressant? Glöm då inte lägga den bland dina favoriter.
Har du en egen hemsida får du mycket gärna länka till oss
Gammelsträng skola
1912 byggdes skolan. Ett reveterat hus uppbyggt på en präktig sockel av tuktad sten. Men var någonstans finns stenbrottet där man hämtat alla stenar?
1949 efter vårterminen lades skolan ner och elever och lärare överfördes till Hålsjö.
Det vackra skolhuset är idag privatbostad.
Vi frågade runt varifrån man fick stenarna till skolans husgrund.
Uppropet att finna stenbrottet gav till slut resultat
Många vana skogsmänniskor har engagerat sig. De har letat efter bearbetade stenar och hällar som bär märken efter borrhål.
En gammal jägare som jag frågade var Jon-Erik Ingvarsson 84, som kunde berätta att stenarna till skolans husgrund hade man hittat på norrsidan och kört dem över isen. Det hade han hört för länge sen, men var stenbrottet var visste han inte. Det här var intressant, var hans kommentar.
Det gick en dag, så ringde han. Jag har talat med Birger Andersson, och han minns att han för många år sen hade sett en märklig plats där det låg flera stenar som bar märken efter borrhål. Platsen skulle vara strax väster om Fjälgatan som går upp till Funnervallen men inte så långt upp.
Kan säga att jag skannat av varenda större sten tre hundra meter upp utefter Fjälgatan och lika många hundra meter i bredd innan jag fann fyndplatsen. Snöpligt, men roligt att den ligger bara 30 meter från landsvägen.
Platsen ligger ca 30 meter från landsvägen och det sitter ett rött och vitt plastband vid vägkanten.
Något egentligt stenbrott är det inte. Utan här har det legat en större sten som man har slaktat. Ett flyttblock. Den största stenen i området ligger ovanför Anderbo den är 8 meter hög, 11 meter bred och 14 meter lång. (se Gamla Skäråsvägen).
En betydligt mindre sten (se nedan) ligger mellan Fönebo och Moviken. Troligen är även den stenen större än den som har legat här.
Klicka på Norrdellsvägen om du vill läsa mer om den här stenen
Om det var härifrån man tog stenarna till skolans husgrund, bör den slaktade stenen ha varit tillräckligt stor för att rymma närmare 50 stenblock av den storlek som ligger kvar här på marken, liksom kanske lika många stenstolpar till staketet runt skolan.
Överväxta och mossbelupna stenar vittnar om att de legat här i hundra år
Har röjt upp området så gott jag kunnat med min medförda sekatör
Lägg märke till att de jättelika stenarna bär märken efter kilarna som delade blocken
De här får väl räknas som skärvsenar
Här ligger många utkilade bamseblock som alla blivit refuserade
Jag vill att du besöker platsen och berättar vad du tror. Var det härifrån man fraktade grundstenarna till Gammelsträngs skola, vad tror du?
Tjänstgörande lärare i Gammelsträng:
1912 – 1917 Marta Lust
1920-talet Anna Jonsson f. Hansson
1920-talet Tyra Persson f. Strandgren
1936 – 1949 Margit Lundin (under läsåren 1944-45 och 1945-46 hade hon en tjänst vid Trösten i Bergsjö).
Sandmyrens skola
Något egentligt skolhus vet vi inte om det fanns i Sandmyren, som ligger efter vägen mellan Björsbo och Järnblästen.
När kyrkoherde Jonas Söderblom 1871 kom till Bjuråker bedrevs undervisningen i Sandmyren av en som kallades Lindstedts-mor. I ett protokoll daterat den 9 augusti 1874 står att Kyrkoherden ville veta om hon var kunnig och skicklig att bestrida den högst nödvändiga undervisningen av barnen på norra sidan Dellen. Om hon inte var begåvad för ett sådant åtagande så skulle ytterligare mått och steg besörjas för dessa barns kristliga undervisning.
I ett protokoll den 25 oktober samma år hade anslagits 75 kronor för ändamålet att hålla skola i två månader. Tydligen hade Lindstedts-mor godkänts.
(Källa: Anna Bärlins skolhistoria)
Intervju med Erik Andersson, ”Back-Erik”, Gammelsträng.
Eftersom Erik är född 1923 och bodde i Gammelsträng, började han skolan där 1930. Det var en skola med alla sex klasserna i samma klassrum, i första raden satt klass 1-2, i andra raden klass 3-4, och i tredje raden klass 5-6. De var ungefär 25 elever och deras lärare hette Astrid Bruander. Hon var ganska ung och gifte sig senare med en Rubin. Erik hade henne alla sex åren. De gick i skola varje dag. Vaktmästare var ”skräddar-Karin”, och hon gjorde eld i kaminerna på morgonen, ordnade så att det fanns ved inne, och på eftermiddagen städade hon lokalerna. Eleverna som bodde nära skolan gick hem och åt lunch, och de andra hade matsäck med sig, som de åt i kapprummet. Oftast var det mjölk och smörgåsar. Naturligtvis hade de utedass, men dit gick aldrig Erik.
Erik trivdes bra i skolan, visst var fröken bestämd, och aga förekom, men i stort sett var det bra. Det bästa ämnet var räkning, och där var Erik bäst i klassen. Historia och då främst årtal, det var hans värsta ämne. Det hände faktiskt att fröken tog ut honom i kapprummet och gav honom en örfil, för att han inte kunde lära sig årtalen, hon trodde att Erik var lat och slarvat med läxan. På rasterna lekte de själva olika lekar och flickorna kastade mest boll mot uthusväggen. Några utflykter eller skolresor minns inte Erik att de hade, men han minns att de spelade teater ibland, och en gång fick han spela kung och ”Knåp-Brita” nuvarande ”Löt-Brita” spelade drottning.
På skolavslutningarna var det riktig examen med förhör. Då var prästen med och lyssnade.
Ibland under terminen fick de också besök av skolinspektören Gralén.
En sak som Erik minns var att på Luciadagen gick fröken Astrid till elevernas hem och lussade.
Någon gång hade de vikarie, t. ex. Märta Degerman och prästfrun Hedblom.
Fortsättningsskolan tre veckor före jul och tre veckor efter jul gick Erik i Hålsjö skola för Gustav Eriksson, Norrbobyn och en Wästberg från Forsa.
När skolan lades ner i Gammelsträng blev där en syfabrik några år, där kvinnor från Norrbo sydde kläder åt en köpman i Hudiksvall.
Intervjun gjord den 9 oktober 2001 av Rune Norrgård
Skolan är den vita byggnaden till vänster. Mitt i bild syns gaveln på Finn-Olles gård som är flyttad och nu är Hembygdsförenings gård.
Gammelsträngs skola avbildad på en minnestallrik i tenn
Gammelsträng 1929 klass 3 – 6
Bilden ägs av Dellenbygdens Fotoklubb
Lärare: Astrid Broander
Längst bak:
Albert Lusth, Bertil Ädel, Folke Andersson, Einar Jernkrok, Åke Andersson, Jonas Andersson.
Längst fram:
Tilda Persson, Brita Jernkrok, Karin Danielsson, Elin Johansson, Mina Persson,Ragna Danielsson, Olle Olsson, Elsa Mickelsson, Anna Sjöberg, Hilda Jernkrok, Elin Johansson, Anna Persson, Erik Mickelsson, Erik Larsson.
Gammelsträng skola 1936 – 1937, Fortsättningsskola, Flickgruppen
Kopia ur Fotoklubbens bok om skolbilder.
Lärare: Margit Lundin (ej med på bilden)
Bakre raden:
Sonja Jonsson, Brita Sjöberg, Birgit Högström
Främre raden:
Karin Eriksson, Sigrid Jonsson, Maja Mickelsson, Anna Persson.
Gammelsträng skola läsåret 1936 – 1937
Bilden utlånad av Svea genom dottern Carola Dellenhag
Lärare: Margit Lundin, kom från Falun
Bakre raden:
Olle Larsson, Erik Jonasson, Ragnar Danielsson, Olle Andersson och Emil Mickelsson
Mellanraden:
Per Ivar Kring, Elin Persson, Svea Persson g. Dellenhag, Brita Andersson g. Jonsson och Anna Larsson.
Främre raden:
Majvor Bergvik, Lennart Bergvik, Stina Bergvik, Herbert Andersson, Sigrid Andersson ”Backen” och Ester Larsson, ”knåpans.
Gammelsträng skola ca 1941 -1942
Lärare: Margit Lundin?
Bakre raden:
Elsie Viklund, Harriet Bjurling, Gunhild Hansson, Astrid Eriksson, Harriet Bjurling
Mellan raden:
Lennart Danielsson, Gösta Jakobsson, Olle Andersson, Olle Björk
Främre raden:
Uno Johansson, Sven Björk, Åke Kring, Arvid Ädel och Henry Sjöberg.
Gammelsträng skola läsåret 1946 – 1947.
Den ursprungliga bilden kommer från Olle Forsell som sände den till Catharina Smålänning som bor på skolan. Sedan blev har vi fått den genom Marita Sandberg.
Lärare: Margit Lundin
Stående i bakre raden i sicksack:
1, 2, Yngve Gunsth f. 1931? 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Ulla Danielsson 11, 12,Margot Gunsth f. 1932 13, 14, 15,Martin Gunsth f 1929? 16, och 17 Olle Forsell åk 3.
Sittande i främre raden:
1, 2, 3, 4 och 5
Det saknas fortfarande många skolkort och många namn och kanske har även uppgifter blivit felaktiga.
Därför behöver vi din hjälp. Rätta oss när du ser att något blivit fel och hjälp oss att hitta fler skolkort så att vi kan dokumentera skolan ännu bättre.
Längst ner på den här sidan kan du lämna kommentarer. Gäller det en hel skolklass kan du kopiera texten med barnens namn och sedan klistra in alltsammans i kommentarfältet. Där kan du sedan ta bort eller ligga till uppgifter som behöver ändras innan du skickar det till oss.
Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt
Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo eller Swisha till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra
Tack för ditt besök!
Sammanställt av Åke Nätterö
Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62