Bankväsendet i Dellenbygden

Läs om banker, magasin, polletter och järnbrukens roll i Dellenbygden


Läs om Bankväsendet i Sverige – Wikipedia


Läs om Bankhistorik – Wikipedia


Svenska sedlar – Wikipedia


Ekonomisk historia – Wikipedia


Handelshus – Wikipedia


Svens Handel – Wikipedia


Läs om Världens första banksedlar– Populär historia


Läs om den mäktiga Bureätten som härstammar från Bureå i Västerbotten


Elof Hansson – Wikipedia


Ekonomisk Historia – Wikipedia


Svenska brukspatroner under 1700-talet Wikipedia


Personer inom svenskt näringsliv under 1700-talet – Wikipedia


Lista över Järnbruk i Sverige – Wikipedia


Lista över ej längre existerande svenska affärsbanker – Wikipedia


Mälareprovinsernas enskilda banker – Wikipedia


Hudiksvalls enskilda bank – Wikipedia


Jordbrukskassa – Wikipedia


Föreningsbanken – Wikipedia


Svenska Jordbrukskreditkassan – Wikipedia


Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det här dokumentet.


Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan

DELSBO

 

1907 byggde järnhandlare Rudolphi ett hus norr om järnvägsviadukten, efter några år kom Upplandsbanken dit och därefter Nya konditoriet.


1917 övertogs Helsinglands enskilda bank (start i slutet av 1800) av AB Mälarprovinsernas enskilda bank i Delsbo. År 1922 tog man namnet Mälarbanken och 1926 övertogs denna bank av Handelsbanken.


Sparbankskomitén, Ordf.: (19S25) Anders Norell, Afva 3
1. Banktjänsteman Gustaf Eriksson f. i Hudiksvall 5/2 1899. Död i Falun 14/1 1966
2. Ordf. i Delsbo Brandstodsbolag. (34N8) Jon Olof Eriksson Sunnansjö 5:7. 22/2 1892 -25/5 -1976
3. Handlande Per Emanuel Eskilsson f. i Älvros 14/9 1873. Död i Bollnäs 30/4 1950


A-B Mälare-banken
Direktör Mälarbanken. Gästgiv. o. handlare, Ede 3 (13T8) Jonas Olof Westerlund, 
Kassör: Fröken Karin Estberg Ede 2:6. f. i Ljusdal (8/9 1874 – 29/11 1957
Bankkamrer Mälarbanken. (23H25) Johan Hjelte 5/7 1897 – 19/5 1976
Bokhållare: Joh. Hjelte
kontrollanter: J. O. Westerlund, Olof Wästlund, Ax. Fr. Rudolphi


Upplands Enskilda Bank 1
Direktör. Upplands Ensk. Bank. Johan David Fredborg Ede. 30/4 1877 – 9/9 1925
Kassör: Viran Karlsson 1/12 1895 – 30/11 1982
Bokhållare: Gust. Ericsson
Kontrollanter: Joh. Dav. Fredberg, Delsbo; Er. Bergqvist, Sunnansjö, Delsbo; Per Svensson, Näsbyn, Delsbo


HT den 13 april 1977

Svenska Handelsbanken

dels-045-h-banken
Furugatan 2, Ede 2:6. Fastigheten har fungerat både som bank och bageri.

dels-046-klipp
Det här är en interiör från bankens gamla lokaler, som nu tjänat ut. Bakom disken syns bankkamrer Torgny Mårtensson och kassörskan Eleonore Kronbäck. De får nu vara med om en att en 50-årig epok avslutas och att en ny börjar.

I huset ovan har Handelsbanken haft sitt kontor sedan 1926, men april 1977 flyttade Handelsbanken till de lokaler i Apotekshuset som förut disponerades av Försäkringskassan och som nu renoverats och iordningställts för sitt ändamål. Men för att börja från början, så byggdes bankens hus av Mälarbanken, berättar Torgny Mårtensson.

Nämndeman *Anders Norell på Smedsgården i Ava torde ha varit den förste bankkamreren i Delsbo. Han var föreståndare för Folkbankens filial, först på Smedsgården och sedan på Björkede.

Handelsbanken började sin verksamhet i Delsbo 1926, då P.E. Mårtensson flyttade från Färila och blev kamrer i Delsbo. Banken övertog då den rörelse, som hade bedrivits av AB Mälarbanken sedan 1922, av AB Mälarprovinsernas Bank sedan 1917 och av Hälsinglands Enskilda Bank sedan 1907.

År 1932 övertog även Handelsbanken den rörelse, som sedan 1920 drivits av Upplands Enskilda Bank och sedan 1917 av Hudiksvalls Kreditbank.

debo-003-ckeck
Check från Mälarprovinsernas Bank i Delsbo, ur Kjell Grönbergs checkhäfte.

Äldre ortsbor minns, när nuvarande Staffansgården var Mälarprovinsernas Bank och att man besökte nuvarande Nya Konditoriet i helt andra ärenden än att köpa bakelser. Ofta gällde det växelomsättningar – för där låg Upplands Enskilda bank.
Kamrer på Upplandsbankens kontor var Nils Asker och kassörska Viran Carlsson. Både blev i samband med fusionen anställda på Handelsbankens delsbokontor.

Av, Bror Jonsson

* (19S25) Anders Norell, 24/3 1855, s. t. korp. E. Norell i Ö. Tolbo. G. 15/5 1876. Änkl. o. omgift 5/5 1886. Måg, nämndeman o. bonde i Ava 3, Delsbo. † 29/3 1933.


1955
Byggde trädgårdsmästare Bergström affärshus vid Köpmangatan där Sparbanken flyttade in.

1958
Byggdes tvåvåningshus vid torget för apotek, försäkringskassa och polis. (1977 flyttade Försäkringskassan därifrån och Handelsbanken flyttade in). Då blev även två hyreshus på Torggatan färdigbyggt.

1974 antog Jordbrukskassan namnet Föreningsbanken.

1978 3 februari revs byggnaden där bl.a. gamla ICA-affären ”Brickens” å Köpmangatan var inrymt (upphört 1976). Där byggde trädgårdsmästare Åke Bergström sedan ett hus som hyrdes av Sparbanken.

1980 I mars flyttade Sparbankens kontor från Torggatan, vid torget, till Köpmangatan och Delsbo Parfym övertog lokalerna på Torggatan.

1998 Slogs Föreningsbanken och Sparbanken ihop då Sparbanken flyttade från Köpmangatan till Edevägen 4.


Jordbrukskassan startade 1931

På 30-talet var det kärvt och svårt på alla områden. Penningbrist och arbetslöshet hörde till dagordningen. Arbetslösheten som var svår sedan 20-talet underlättades med s.k. nödhjälpsarbeten. Matlappar förekom även på en del platser.

Ville en jordbrukare låna pengar i en bank var inte heller detta lätt. ”Stabila” och fullgoda namn som borgenärer räckte inte alla gånger.

Detta gjorde att lantbrukarna man och man emellan började funder om det inte skulle gå att få en bankrörelse för enbart jordbrukarna. I samband med att dessa tankegångar väcktes sändes en herre vid namn Gustaf Johansson från Viskan i Medelpad, till Dellenbygden för att om möjligt få till stånd de s.k. Jordbrukskassorna.

Bjuråker först
Första platsen i Dellenbygden blev Bjuråker, där ett konstituerande möte hölls på biograflokalen i Friggesund den 14 mars 1931och där 18 personer deltog.

Ur Föreningsbankens arkiv har Bertil Jonsson funnit följande:

”Som ordförande för mötet utsågs Anders Hedberg och som sekreterare Gottfrid Högberg, Skålsvedja. Övriga styrelseledamöter var Valter Mattsson, Frisbo, Olof Modig, Ängebo, Lars Eriksson, Ramsjö, P E Bengtsson, Svedjebo och Jonas Dahlström, Västansjö.


Gottfrid Högberg från Skålsvedja

Kamrer i 32 år
Jordbrukskassans förste kamrer i Bjuråker hette Gottfrid Högberg. Han stannade på sin post i hela 32 år, varefter han efterträddes av Gustav Andersson i Friggesund. Denne upprätthöll tjänsten i över 14 år. Fr.o.m. den 1 januari 1980 uppgick kassan i Delsbo Föreningsbank, men med bibehållet platskontor.

Norrbo Jordbrukskassa bildades den 23 april 1931 vid ett möte i Hålsjö skola. I den första styrelsen ingick Alfred Hamrén, Jonas Mickelsson, J. Norin, Erik Eriksson och Anders Jonsson.

Som kassans kamrer fungerade under 40-talet år Alfred Hamrén.


Alfred Hamrén

Norrbo först i egen lokal
Från protokollen de första sju åren är svårt att tyda utvecklingen i starten. Men klart är dock att även Norrbo-kassan på ett bra sätt fyllde sin uppgift i bygden. Norrbo var även den första Jordbrukskassa i Dellenbygden som redan år 1952 byggde egen banklokal. Men förändringarnas vindar blåste även över Norrbo. Det är inte bara kassans styrelser som under åren växlats utan kassan har genom åren växt i storlek och omfattning för att slutligen ingå i Delsbo Föreningsbank. Även i Norrbo bibehåller man avdelningskontoret.


Olof Persson, kallad Ors-Olle

Ors–Olle kämpade hårt
Ur historieberättelsen finner vi följande om bildandet av Jordbrukskassan i Delsbo:
En utav de personer som jobbade hårt för att få igång en Jordbrukskasserörelse i Delsbo var utan tvivel elingenjören och jordbrukaren Olof Persson i Stömne, mera känd under namnet Ors-Olle.

Den 17 april 1931 samlades hela 31 personer i Västanängs skola i Bobygden för vissa förberedelser. Dagen därpå skedde sammankomst i kommunhuset, nuvarande församlingsgården.

Till styrelse utsågs
J O Eriksson
, Sunnansjö, Jonas Persson, Bredåker, Jonas Olsson, Mora, Axel Eriksson, Svedja och Olof Persson, Stömne, vilken sedermera blev kamrer.

Mötet beslutade att kassan skulle hållas öppen varje helgfri lördag mellan kl. 11-14.
Följande ersättningar skulle utgå till styrelse och befattningshavare:

För styrelseledamot 25 kr per år, till kassakontrollanten 5 kr. per exp. dag och till kamreren 8 kr. per exp. dag.

Start i nov 1931
Jordbrukskassan startade sin verksamhet i slutet av november månad 1931 och vid första årsstämman kunde man redovisa en månads verksamhet med ett bokslut på 12. 518:35 kr.

Planer på egen banklokal hade funnits länge. Att bygga eget blev för kassan ”gruvsamt dyrt”. Vid ett styrelsesammanträde 1962 framlades dock planer på ett bankbygge och där även Posten kunde ingå som hyresgäst.

Styrelseledamoten Albert Färlin utsågs i egenskap av kommunalnämndens ordförande att undersöka möjligheterna för en centralt belägen tomt i centrum av Delsbo. Planerna förverkligades och de nya tidsenliga bank- och postlokalerna invigdes den 16 januari 1965.

En ny epok i bankens historia hade börjat …

Nämnas kan att även inom Föreningsbanken det nu startats en mer juridisk avdelning som ägnar sig åt jordbrukarnas deklarationer o.s.v.
Det drivs under namnet Driftsbyrån.

Dellenbygden god tvåa
Bertil Jonsson summerar slutligen efter genomgången av gamla och nya handlingar:

– Låt mig bara konstatera att Föreningsbanken i Delsbo, som numera även innefattar Bjuråker och Norrbo för verksamhetsåret 1980 hade en inlåning på 79.373.000 kr. och utlåningen ligger på 60.440.000 kr.

Dessutom att banken ligger god tvåa i Gävle-Dalaregionen på inlåningssidan.

Vi hoppas på god fortsätt utveckling för Föreningsbanken i Dellenbygden

 

BJURÅKER

I Bjuråker har vi haft tre järnbruk, i Hedvigsfors, Strömbacka och Movikens masugn. Hur finansierade dessa sina verksamheter under tider när vi inte hade några banker att vända sig till.

Till skillnad från Bohman, Hassel & Göres som en tid ägde Strömbacka bruk var ett handelshus, (att liknas vid en bank) medan använde andra investerare hade sina egna besparingar eller kapital för att starta och driva järnbruk.

Ibland gick flera investerare samman för att dela på kostnaderna och riskerna. De kunde också locka till sig externa investerare som var intresserade av att få avkastning på sina investeringar. I vissa fall kunde staten ge ekonomiskt stöd, särskilt om det ansågs vara av nationellt intresse.

Magasin och polletter
Läs under Strömbacka bruk om magasinets viktiga roll och om polletter som betalningsmedel


Jordbrukskassan startade 1931

På 30-talet var det kärvt och svårt på alla områden. Penningbrist och arbetslöshet hörde till dagordningen. Arbetslösheten som var svår sedan 20-talet underlättades med s.k. nödhjälpsarbeten. Matlappar förekom även på en del platser.

Ville en jordbrukare låna pengar i en bank var inte heller detta lätt. ”Stabila” och fullgoda namn som borgenärer räckte inte alla gånger.

Detta gjorde att lantbrukarna man och man emellan började funder om det inte skulle gå att få en bankrörelse för enbart jordbrukarna. I samband med att dessa tankegångar väcktes sändes en herre vid namn Gustaf Johansson från Viskan i Medelpad, till Dellenbygden för att om möjligt få till stånd de s.k. Jordbrukskassorna.

Bjuråker först
Första platsen i Dellenbygden blev Bjuråker, där ett konstituerande möte hölls på biograflokalen i Friggesund den 14 mars 1931och där 18 personer deltog.

Ur Föreningsbankens arkiv har Bertil Jonsson funnit följande:

”Som ordförande för mötet utsågs Anders Hedberg och som sekreterare Gottfrid Högberg, Skålsvedja. Övriga styrelseledamöter var Valter Mattsson, Frisbo, Olof Modig, Ängebo, Lars Eriksson, Ramsjö, P E Bengtsson, Svedjebo och Jonas Dahlström, Västansjö.

Kamrer i 32 år
Jordbrukskassans förste kamrer i Bjuråker hette Gottfrid Högberg. Han stannade på sin post i hela 32 år, varefter han efterträddes av Gustav Andersson i Friggesund. Denne upprätthöll tjänsten i över 14 år. Fr.o.m. den 1 januari 1980 uppgick kassan i Delsbo Föreningsbank, men med bibehållet platskontor.

Norrbo Jordbrukskassa bildades den 23 april 1931 vid ett möte i Hålsjö skola. I den första styrelsen ingick Alfred Hamrén, Jonas Mickelsson, J. Norin, Erik Eriksson och Anders Jonsson.

Som kassans kamrer fungerade under 40-talet år Alfred Hamrén.

Norrbo först i egen lokal
Från protokollen de första sju åren är svårt att tyda utvecklingen i starten. Men klart är dock att även Norrbo-kassan på ett bra sätt fyllde sin uppgift i bygden. Norrbo var även den första Jordbrukskassa i Dellenbygden som redan år 1952 byggde egen banklokal. Men förändringarnas vindar blåste även över Norrbo. Det är inte bara kassans styrelser som under åren växlats utan kassan har genom åren växt i storlek och omfattning för att slutligen ingå i Delsbo Föreningsbank. Även i Norrbo bibehåller man avdelningskontoret.

Ors–Olle kämpade hårt
Ur historieberättelsen finner vi följande om bildandet av Jordbrukskassan i Delsbo:
En utav de personer som jobbade hårt för att få igång en Jordbrukskasserörelse i Delsbo var utan tvivel elingenjören och jordbrukaren Olof Persson i Stömne, mera känd under namnet Ors-Olle.

Den 17 april 1931 samlades hela 31 personer i Västanängs skola i Bobygden för vissa förberedelser. Dagen därpå skedde sammankomst i kommunhuset, nuvarande församlingsgården.

Till styrelse utsågs
J O Eriksson
, Sunnansjö, Jonas Persson, Bredåker, Jonas Olsson, Mora, Axel Eriksson, Svedja och Olof Persson, Stömne, vilken sedermera blev kamrer.

Mötet beslutade att kassan skulle hållas öppen varje helgfri lördag mellan kl. 11-14.
Följande ersättningar skulle utgå till styrelse och befattningshavare:

För styrelseledamot 25 kr per år, till kassakontrollanten 5 kr. per exp. dag och till kamreren 8 kr. per exp. dag.

Start i nov 1931
Jordbrukskassan startade sin verksamhet i slutet av november månad 1931 och vid första årsstämman kunde man redovisa en månads verksamhet med ett bokslut på 12. 518:35 kr.

Planer på egen banklokal hade funnits länge. Att bygga eget blev för kassan ”gruvsamt dyrt”. Vid ett styrelsesammanträde 1962 framlades dock planer på ett bankbygge och där även Posten kunde ingå som hyresgäst.

Styrelseledamoten Albert Färlin utsågs i egenskap av kommunalnämndens ordförande att undersöka möjligheterna för en centralt belägen tomt i centrum av Delsbo. Planerna förverkligades och de nya tidsenliga bank- och postlokalerna invigdes den 16 januari 1965.

En ny epok i bankens historia hade börjat …

Nämnas kan att även inom Föreningsbanken det nu startats en mer juridisk avdelning som ägnar sig åt jordbrukarnas deklarationer o.s.v.
Det drivs under namnet Driftsbyrån.

Dellenbygden god tvåa
Bertil Jonsson summerar slutligen efter genomgången av gamla och nya handlingar:


Föreningsbankens kontor i centrala Delsbo 1981

– Låt mig bara konstatera att Föreningsbanken i Delsbo, som numera även innefattar Bjuråker och Norrbo för verksamhetsåret 1980 hade en inlåning på 79.373.000 kr. och utlåningen ligger på 60.440.000 kr.

Dessutom att banken ligger god tvåa i Gävle-Dalaregionen på inlåningssidan. Vi hoppas på god fortsätt utveckling för Föreningsbanken i Dellenbygden

 

NORRBO

Jordbrukskassan startade 1931

På 30-talet var det kärvt och svårt på alla områden. Penningbrist och arbetslöshet hörde till dagordningen. Arbetslösheten som var svår sedan 20-talet underlättades med s.k. nödhjälpsarbeten. Matlappar förekom även på en del platser.

Ville en jordbrukare låna pengar i en bank var inte heller detta lätt. ”Stabila” och fullgoda namn som borgenärer räckte inte alla gånger.

Detta gjorde att lantbrukarna man och man emellan började funder om det inte skulle gå att få en bankrörelse för enbart jordbrukarna. I samband med att dessa tankegångar väcktes sändes en herre vid namn Gustaf Johansson från Viskan i Medelpad, till Dellenbygden för att om möjligt få till stånd de s.k. Jordbrukskassorna.

Bjuråker först
Första platsen i Dellenbygden blev Bjuråker, där ett konstituerande möte hölls på biograflokalen i Friggesund den 14 mars 1931och där 18 personer deltog.

Ur Föreningsbankens arkiv har Bertil Jonsson funnit följande:

”Som ordförande för mötet utsågs Anders Hedberg och som sekreterare Gottfrid Högberg, Skålsvedja. Övriga styrelseledamöter var Valter Mattsson, Frisbo, Olof Modig, Ängebo, Lars Eriksson, Ramsjö, P E Bengtsson, Svedjebo och Jonas Dahlström, Västansjö.

Kamrer i 32 år
Jordbrukskassans förste kamrer i Bjuråker hette Gottfrid Högberg. Han stannade på sin post i hela 32 år, varefter han efterträddes av Gustav Andersson i Friggesund. Denne upprätthöll tjänsten i över 14 år. Fr.o.m. den 1 januari 1980 uppgick kassan i Delsbo Föreningsbank, men med bibehållet platskontor.

Norrbo Jordbrukskassa bildades den 23 april 1931 vid ett möte i Hålsjö skola. I den första styrelsen ingick Alfred Hamrén, Jonas Mickelsson, J. Norin, Erik Eriksson och Anders Jonsson.

Som kassans kamrer fungerade under 40-talet år Alfred Hamrén.

Norrbo först i egen lokal
Från protokollen de första sju åren är svårt att tyda utvecklingen i starten. Men klart är dock att även Norrbo-kassan på ett bra sätt fyllde sin uppgift i bygden. Norrbo var även den första Jordbrukskassa i Dellenbygden som redan år 1952 byggde egen banklokal. Men förändringarnas vindar blåste även över Norrbo. Det är inte bara kassans styrelser som under åren växlats utan kassan har genom åren växt i storlek och omfattning för att slutligen ingå i Delsbo Föreningsbank. Även i Norrbo bibehåller man avdelningskontoret.

Ors–Olle kämpade hårt
Ur historieberättelsen finner vi följande om bildandet av Jordbrukskassan i Delsbo:
En utav de personer som jobbade hårt för att få igång en Jordbrukskasserörelse i Delsbo var utan tvivel elingenjören och jordbrukaren Olof Persson i Stömne, mera känd under namnet Ors-Olle.

Den 17 april 1931 samlades hela 31 personer i Västanängs skola i Bobygden för vissa förberedelser. Dagen därpå skedde sammankomst i kommunhuset, nuvarande församlingsgården.

Till styrelse utsågs
J O Eriksson
, Sunnansjö, Jonas Persson, Bredåker, Jonas Olsson, Mora, Axel Eriksson, Svedja och Olof Persson, Stömne, vilken sedermera blev kamrer.

Mötet beslutade att kassan skulle hållas öppen varje helgfri lördag mellan kl. 11-14.
Följande ersättningar skulle utgå till styrelse och befattningshavare:

För styrelseledamot 25 kr per år, till kassakontrollanten 5 kr. per exp. dag och till kamreren 8 kr. per exp. dag.

Start i nov 1931
Jordbrukskassan startade sin verksamhet i slutet av november månad 1931 och vid första årsstämman kunde man redovisa en månads verksamhet med ett bokslut på 12. 518:35 kr.

Planer på egen banklokal hade funnits länge. Att bygga eget blev för kassan ”gruvsamt dyrt”. Vid ett styrelsesammanträde 1962 framlades dock planer på ett bankbygge och där även Posten kunde ingå som hyresgäst.

Styrelseledamoten Albert Färlin utsågs i egenskap av kommunalnämndens ordförande att undersöka möjligheterna för en centralt belägen tomt i centrum av Delsbo. Planerna förverkligades och de nya tidsenliga bank- och postlokalerna invigdes den 16 januari 1965.

En ny epok i bankens historia hade börjat …

Nämnas kan att även inom Föreningsbanken det nu startats en mer juridisk avdelning som ägnar sig åt jordbrukarnas deklarationer o.s.v.
Det drivs under namnet Driftsbyrån.

Dellenbygden god tvåa
Bertil Jonsson summerar slutligen efter genomgången av gamla och nya handlingar:

– Låt mig bara konstatera att Föreningsbanken i Delsbo, som numera även innefattar Bjuråker och Norrbo för verksamhetsåret 1980 hade en inlåning på 79.373.000 kr. och utlåningen ligger på 60.440.000 kr.

Dessutom att banken ligger god tvåa i Gävle-Dalaregionen på inlåningssidan.

Vi hoppas på god fortsätt utveckling för Föreningsbanken i Dellenbygden


hin-061-Olov-a-son


hin-062-alfred-hamren

Två bilder ur boken, Porträttgalleri Hälsingland 1936


no-002-edman

Bild ur boken, Gävleborgs Län 1925
Gerhard Edman återfinns under släktboks nr. 7V14. Han avled den 22/9 1978

no-008-norins

F d Norins, Hålsjö 63. Här har även varit Poststation och Diversehandel under 23 år

pin-016-j-nordin

Bild ur boken, Gävleborgs Län 1925

 


no-007-
Bästdal 19. Det var Jordbrukskassans första lokal i vilken man huserade fram till 1986


no-005-rune-h 
Det här huset Hålsjö 51, byggdes av Föreningsbanken och stod klart för inflyttning 1986.


HT den 30 september 1993


Kristin Danielsson och Anette Sjödin har överlämnat en blomsterkvast till Barbro Svensson som arbetat i Norrbo sedan 1989. Nu blir hon utan arbete.

Föreningsbanken i Delsbo satte definitivt punkt för en bankepok då man på onsdagen stängde sitt lokalkontor i Norrbo. Enligt bankledningen har det lilla glesbygdskontoret i förhållande till sin volym varit för dyrt att driva.

Det var en smula av vemod som Barbro Svensson, ansvarig för lokalkontoret i Norrbo, öppnade- och stängde kontoret på onsdagen.

– Nu förblir det stängt, konstaterade Barbro.

Denna sista dag var det många ömma farväl som togs. Barbro har blivit en viktig servicefunktion i Norrbo. Kundernas uppskattning visades i form av varma handslag och kramar samt en mängd blomsteruppsatser.

Banken i sin tur bjöd på kaffe och tårta.

Över
Föreningsbankens epok i Norrbo är över. Ingen hade väl en tanke på denna utveckling då man så storstilat 1986 lät uppföra en egen villa och inredde den som bankkontor.

Göran Wallner, bankdirektör Föreningsbanken Delsbo:

– Vi har varit tvungna att se över vår verksamhet och anpassa kostnaderna till en rimlig nivå. Norrbokontoret var i förhållande till sin volym för dyrt att driva i längden.

Barbro Svensson blir nu utan arbete. Hon lämnar sin tjänst på 60 procents sysselsättning, vilket inneburit öppethållande tre dagar i veckan.

Under det dryga halvår som nedläggningen varit känd har banken förlorat en rad kunder. Föreningsbanken har gjort sitt och kommer nu att utannonsera den centralt belägna villan till försäljning.


Lena Eldh, Norrbo, sörjer att banken lägges ned. Hennes förhoppning är att affären ska återuppstå.


Dan Thorsell, Norrbo är införstådd med att banken läggs ned. Men det är definitivt inget han hurrar för. Men han anser att bygden inte får stå och falla för detta faktum.


Kent Sjöberg, Norrbo, tycker nu att det är dags att bryta trenden och att bykänslan i Norrbo stärks. Detta genom engagemang från den enskilde.


Kortfattad historik

1931 bildades jordbrukskassan.

Det var år 1931 som Johansson från Viska kom till Norrbo på turné för att försöka bilda en jordbrukskassa. Detta lyckades. Ett kontor inrättades hos poststationsföreståndare Jonas Nordin. Verksamheten fortsatte i blygsam omfattning, för att efter något år flyttas till Alfred Hamréns affär i Bästdal. Hamrén tjänstgjorde även som kassör. Eftersom omsättningen ökade flyttades expeditionen till Edmans i Bästdal och hade öppethållande några timmar varje lördag.

År 1932 uppförde föreningen egen lokal, som byggdes på socknens allmänna grustag i Bästdal. Så småningom förvärvades tomten där lokalen var uppförd. Ett flertal personer har under årens lopp tjänstgjort som bankens tjänstemän, och utvecklingen har gått mot allt större omsättning med ökad öppethållande och mer och mer service till allmänheten.

1944-års telefonkatalog. Tel 58 Norrbo Jordbrukskassa, A. G. Edman, Bästdal

1949-års telefonkatalog. Tel 158 Edman, A. G., Kamrer, Norrbo Jordbrukskassa

1965-års telefonkatalog. Tel 0650-33 262 Norrbo Jordbrukskassa, Hålsjö

1974 ändrades namnet till Föreningsbanken, Norrbo, med adress Hålsjö 8422, Pa Näsviken. Telefon 0650-332 62

1980 flyttades huvudkontoret till Delsbo, med filialer i Norrbo och Bjuråker.

hin-063-klipp-78

Text och bild ur HT den 19 januari 1978


Reino Andersson skriver:
Olle Olsson Ormberg, Bertil Hamrén och senare min far Eric Andersson tjänstgjorde där stora delar av 50-60-70-talet.

Angående banken, så jobbade Yvonne Lindh där något eller några år fram till 1979 då Eva Persson började sin anställning. Både Yvonne och Eva jobbade i gamla banklokalen mitt emot ”Hamréns”. Den lokalen övertogs sedan av Norrbo IF och är numera privatbostad. och sedan till Gamla banklokalen ersattes av en helt nybyggd lokal 1986 och Eva jobbade här till 1989. När hon slutade bemannades banken av personal från Delsbo Föreningssparbank fram till att banken lades ner och Rune Holmquist köpte huset för privat bruk. 1997 bytte man namn till Föreningssparbanken.

När Runde Holmquist köpte f d Föreningsbankens hus, Hålsjö 51, 1994, hade huset stått tomt en tid, berättar Rune.

Källa:
Reinor Andersson
Albin Gunst, Några blad ur Norrbos historia 1982
Arkiv-och föreningsinventering i Delsbo/Norrbo 1991

 

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *