Janne Ellström – Forsa

Janne Ellström komponerade minst 60 låtar, dessutom har han notsatte en stor mängd.



Lista över Hälsingespelmän.


Forsa folkdanslag.


Folkmusiken i Bjuråker.


Folkmusiken från Hälsingland.


Spelman – Wikipedia.


Notor till Hälsingelåtar.


Spelmän som blivit tilldelade Zornmärket.


Sök och forska Svenskt visarkiv.


Sveriges Spelmäns Riksförbund.


Hälsinglands Spelmansförbund.


Stefans Lindén. Här finns det mesta om Svensk Musikhistoria.


Se bilder på Forsa/sockenbilder.


Se Janne Ellström spela och berätta på Delsbostämman 1970.


Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det dokumentet du har framför dig.


Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan

 

Janne Ellström och hans släkt


Janne Ellström. Bild och text från häftet låtar från Forsanejden i Hälsingland, 1985

 —53 E 1— Uppgifter ur Forsa – Hög släktregister

(S27) JAN PETER ELLSTRÖM, * 26/10 1818 i Gunnarskog, Värml. G. 11/1 1840. Bonde i Gunnarskog. Fl. t. Hamre, Forsa. † 1/10 1891.
(S27) MARIA OLSDOTTER, * 21/6 1823 i Gunnarskog. † 29/12 1904.
MAGNUS, * 7/7 1843                                          2.
MARIA KAJSA, * 9/2 1849.
KARL JAKOB, * 23/3 1863                                    3.

—2—

1 MAGNUS ELLSTRÖM, * 7/7 1843, s. t. bonden J. P. Ellström i Gunnarskog Värml. G. 6/12 1875. Handlande i Övernäs, Forsa. † 13/12 1918.
(W23) MARIT OLSDOTTER, * 10/2 1855 i Malung, Kopp. † 6/3 1934
Tv. AXEL, * 23/3 1877. † 4/4 1877.
Tv. LAVIRA KRISTINA, * 23/3 1877. † 4/4 1877.
EMMA MARIA, * 15/12 1878                                 61G2.
LOVISA KRISTINA, * 13/3 1880. Fl. t. Harmånger 1906.
JOHAN RIKARD, * 7/2 1882. † 22/10 1882.
JANNE EMANUEL, * 7/5 1885                                4.
JAKOB BERTIL, * 13/4 1887. Fl. t. Bollnäs 1908.
ESTER ALICIA, * 15/4 1892                                  5.

—3—

1 KARL JAKOB ELLSTRÖM, * 23/3 1863, s. t. bonden J. P. Ellström i Gunnarskog. G. 1/12 1901. Handlande i Hamre o. Hudiksvall. † 28/3 1940.
55E1 MARTA KRISTINA ÅNGSTRÖM, * 20/7 1873, trol. i Bergsjö. † 9/10 1957.
10E3 – KARL VILHELM GUNNAR JANSSON, * 19/11 1893. Fosterson. † 6/7
1905.
KARL BÖRJE FRITIOF ELLSTRÖM, * 30/5 1910. Fl. t. Hudiksvall

Hudiksvalls Tidning lördagen den 6 juli 1974
Av pH Lind och Urban Åkerström
Avskrift: Åke Nätterö


Ingen lärde Janne Ellström spela. Det var hans lust och energi som segrade och fällde utslaget

Han har levt med fiolen i hand i 80 år.
denne försynte och genomtrevlige karl. På Delsbostämman har Janne Ellström, Näsviken varit en av de trogna spelmännen under årens lopp, allmogespelmännens nestor med en glimt i ögat och han klarar på direkten andra-stämman på vilken låt som helst.

Och det allra märkligaste med Janne Ellström. Han är inne på sitt 90:de levnadsår. Normalt borde hans fiol fått vila på sin krok på väggen där hemma i Böle, men Janne är vital som få för sin höga ålder.

– Jag minns honom inte annorlunda än i dag, säger smeden Gustaf Fagerström, Näsviken, en stor kännare av bygdens folk och dess historia.

Själv hävdar Janne Ellström att åderförkalkningen satt in på allvar, men lyssnar man till den detaljrikedom som hans minnes skattkammare rymmer, så finns det inget som fallerar på det området. Men givetvis blir hälsan skör, när man är uppe emot de 90 åren.

Hans far kom vandrande från Värmland till Näsviken för att få jobb i de stora hälsingeskogarna och som stabbläggare vid Hillens sågverk. Hans mor vandrande medränseln på ryggen från Malung till Forsa. De blev båda kära, gifte sig och fick barn. Och fru Ellström var en stor sångerska som sjöng av hjärtans lust på bönhus och andra sammankomster. Det är här som Janne ärvt sin stora musikaliska begåvning.

Fadern övergick till att driva affärsrörelse. Janne gick i skola i Hillen för fröken Bolin och hjälpte till hemma i butiken. Men det räckte inte till för en liten skolpilt på den tiden. Han fick lov att kapa och hugga upp långved som kördes hem och lägga den i kast tillsammans med sin broder.

Varje liten fickpeng sparade Janne med stor omsorg, och en dag hade han 25 kronor och skickade då per postorder efter sin första fiol.

– Jag var väl 9-10 år gammal och fiolen kom i ett paket till Näsvikens station, där min far hämtade gods. Han såg meddelandet om att jag hade ett paket med en fiol att hämta och sa till min mor:

– Kan du förstå Mari att pojken skickat efter en fiol. Jag såg en notis på järnvägen om detta … Jag skall skicka tillbaka fiolen.

De hade liksom för sig på den tiden att det var synd att spela, man kom i kontakt med satan, och samtidigt berättar Janne Ellström vad hans mor sade:

– Kanske det blir mer sällskap för honom om han får spela …

Och det blev som mor tyckte. Janne fick ta emot sin fiol. Han hade själv betalt vartenda öre. Men så skulle han börja med stråkföringen. Och det fick ske i en liten garderob, i halvmörker och instängt för att ingen skulle höra.

Ingen lärde Janne Ellström att spela. Det var hans lust och energi som segrade och fällde utslag.

– Jag måste ut för att få höra andra spela och på så sätt lära mig låtar. Och de tillfällen som bjöds var vid bröllopar med knutning. När brudparet visade sig för knutarna kom också spelmännen ut och drog några låtar. Och då stod den lilla Näsvikenspilten nedanför brotrappan och registrerade varje ton och takt.

Men på den tiden fick inte små pojkar springa ute hur som helst och hans föräldrar gick punktligt till sängs varje kväll senast klockan 8 och då låstes ytterdörren.

Men Janne kunde inte motstå frestelsen.

– En dag smög jag mig iväg med nyckeln till farstudörren till en låssmed i byn och fick en kopia. Jag kunde sedan smyga mig ut sedan föräldrarna somnat och gick ofta långa vägen ned till Sörforsa eller andra platser där det var någon knutning för att höra spelmän. När jag sedan skyndade hem gnolade jag på dessa låtar för att behålla dem i minnet tills jag dagen efter kunde börja och öva på dem.

Det är verkligen anmärkningsvärt hur som ett skickligt mänskligt minne kan registrera och sedan bevara en låt mer eller mindre i det undermedvetna för att den sedan åter ska flyta upp.

Janne Ellström har nyligen tecknat 10 låtar som gamla Forsa-spelmän gjort och som Janne Ellström i unga år lyssnat till och lärde sig, men sedan fallit bort i glömska. De har nu åter kommit fram i hans minne och han har notsatt dem till ledningen för Hälsinglands spelmansförbund.

Vid 17-18 års ålder började Ellström att framträda rätt mycket själv och spelade ofta med Gunnar Killander.

– Killander köpte ett tvåradigt dragspel, sedan ett treradigt och när han kom med ett femradigt spel höll publiken nästan på att trampa ihjäl oss.

Hur många basarer spelade inte på. Det byggdes upp små musikestrader under taket på de små ordenshusen och i denna intensiva värme under taket spelade de i 10-12 timmar för 5 kronor.

Med åren blev det många bröllopsspelningar tillsammans med Krok-Johan. Men också tillsammans med Liv-Erske och Gustav Sjöström har han spelat flitigt och med Dahlström från Hedsta har han dragit många låtar.

Under årens lopp har Janne Ellström komponerat minst 60 låtar och därtill notsatt en mängd gamla låtar som han under många år burit i sitt huvud.

I olika spelmanslag har han framträtt och inte minst pensionärsföreningen i Näsviken och pensionärerna vid Forsagården har glatt sig över denna spelman.

När han skrudar sig i sockendräkt hänger flera medaljer på hans bröst som vittnar om hans långa och uppskattade liv som fiolspelare.

Under senare år har Janne Ellström varje sommar rest upp till Vilhelmina för att deltaga i de stora festligheter som där hålles samtidigt som kommuner bjuder på bröllop för skötsamma ungdomar.

– Jag har varit inbjuden och deltaga i 8 sådana stämmor och bröllop och det har varit en stor upplevelse. Likaväl som Delsbostämman också varje år är en stor upplevelse. Att få träffa gamla spelmän och spela tillsammans.

Men vi kan också berätta att Janne Ellström prövat livet som handelsresande. Han sålde varor för Lantmännens kolonivarubolag.

– Affärerna gick dåligt. Kriget kom och varorna steg i pris så att folket sökte klara sig genom egen tillverkning.

När Gustaf Fagerström och Janne Ellström träffas blir det också mycket resonemang om Näsviken och dess historia. Om gamla original och Lus-Ante och Kabeljo, om Forsså Bruks hornmusikkår som en gång i tiden fyllde samhället med klingande mässingtoner, om lekar och upptåg på gångna tiders bröllop.

För när vårt sekel ringdes in var Janne Ellström redan 15 år och en säker stråkförare. En allmogespelman som sedan satt färg på ett otal tillställningar och betytt mycket för trevnad och trivsel i våra bygder. Tänk alla tredagarsbröllop där han varit med om att hålla ångan uppe.

– Och även om han spelade en egen komposition kallad Avskedslåt, när vi tackade för vårt besök denna gång, så var det säkert inget avsked från fiolspelandet. För även om han inte plockar fram fiolen varje dag nu för tiden så blir det ofta flera gånger i veckan.

Janne och fiolen hör ihop och har varit en stor tillgång.

Kopositioner av Janne Ellström:
Prästens-Avskedsgånglåt, tillägnad kyrkoherde Söder i Hassela
Ofärne Gånglåt, Halla vallen, Vårglädje, vals, Lillmidsommar, gånglåt, Vallaåsen, polska, Trollmyrsberget, polska, Ystegården Hillsta, polska, Järnblästen, polska, Gammelbodarna, polska, Alsj-Vals, Brudvals, Pensionärsvalsmarsch. 1970, Hem Trall, Älgjakten, gånglåt, Höst-vals, Log-vals, Hanse bodarna, vals, Jubileum vals 1960, Bergsjö minne från 23/6 1962, polska, Järnblästen, vals, Hillsta Kvarna i vedabäcken, Bölsströmmen, Höst-vals, Kittel Fjäll, vals, Dalkarls träffen,12/4 1965, Valla-vallen, Vinternatt-vals, Rolfsta-vallen, polska, Rockstuge vals, och Ofärne valsen.


—4—
2 JANNE EMANUEL ELLSTRÖM, * 7/5 1885, s. t. handl. Magnus Ellström i Övernäs. G. 29/10 1919. Flottn.arb. i Hamre. Spelman. † 12/12 1979.
(U43) AGNES VIKTORIA ERIKSSON, * 21/1 1886 i Sala. ”Barnmorska”. † 20/12 1952 i Böle.
MARGIT INGEGERD, * 2/3 1921.


Förre smeden, Gustaf Fagerström Forsa hembygdsförening hälsar på hos Janne Ellström.
Det är Jannes låtar som ska spelas in.

 

—5—

KARL IVAR EKSTRÖM, * 30/8 1891. Bokhållare i Avesta.
2 ESTER ALICIA ELLSTRÖM, * 15/4 1892, d. t. handlande Magnus Ellström i Övernäs. G. 18/8 1934 m. K. HJ. Pettersson                80Z2.
SVEN ERIK AXEL, * 2/6 1912                                6.

—6—

5 SVEN ERIK AXEL EKSTRÖM, * 2/6 1912, s. t. K. I. Ekström o. Ester Ellström. G. 23/11 1940. Kommunalkamrer i Iggesund                   (X31)47J1.
62G2 HILDUR OTTILIA PETTERSSON, * 18/6 1917, d. t. Farbr.arb. Olof Albert Pettersson Forsså bruk.
SVEN ERIK, * 1/9 1944.

 

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller donation senare,  mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Tillbaka till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *