Dellenportalen har samlat ihop fakta från intervjuer, och i olika arkiv.
Allt material i den här artikeln är skyddat enligt lagen om upphovsrätt och får inte mångfaldigas utan medgivande.
Här får du kontakt med Dellenbygdens Motorveteraner.
Bilförordningar, här finns många intressanta uppgifter från bilismens barndom
Sjövik i oktober 2016. Ungefär samma plats som nedan
Två lyxiga automobilar i Sjövik vid Dellen 1912
En mycket uppmärksammad resa genom landet företogs sommaren 1912. Resan arrangerades av tidningen ”Julstämning”, Åhlen och Åkerlunds förlag, som hade känsla för vad som låg i tiden, de hade belönat ett antal pristävlingsvinnare med en Sverigetur i den nya och moderna bilen, eller som den då kallades ”automobilen”. Resorna företogs i olika slingor i landet. En gick genom fem landskap från Göteborg till Rättvik, en annan runt Mälaren. En rundresa gick även den via fem landskap och kallades Sydsvenska resan, vi skall dock mest uppehålla oss vid den så kallade Norrlandsfärden som även kom att innefatta ett oplanerat besök i vår hemort.
Vykortet visar starten från Palace Hotel på Södra Hamngatan i Göteborg
Morsan och Daimler
I en artikel författad om den så kallade Norrlandsfärden, under namnet ”Julstämnings Pristagares Bilfärd Genom Sverige 1912”, berättar en av reseledarna, Cyrus Graner, att färden företogs från ”Rydbergs trappa” i Stockholm morgonen den 1:a juli. Han berättar om hur deras vagnar, det goda bilparet ”herr Daimler, den stolte gossen” och dennes ”hederliga Morsa” lämnade staden genom täta led av hänförda åskådare och hur tusentals flaggor vajade från fönster, fasader, torn och tak. Under anförarens kommando; Framåt! Lämnade reseledaren staden under hurrarop och jubel.
Efter ett kort uppehåll i Uppsala, där kylarvatten påfylldes, anlände en sällskapet till Älfkarleö. Graner blev särskilt förtjust i platsen, där man även avnjöt en god middag. Han noterar: ”Min vän, res dit, det lönar mödan!” Efter nattuppehåll i Gävle företogs en utflykt till Sandviken, varefter färden fortsatte efter den gamla kustvägen upp genom länet.
Läs mer om den försa bilen som är en Diamler. Den bakre vita bilen är troligen en engelsk Morgan.
Besöket i Bjuråker
Väl framkomna i Hudiksvall föreslogs att man skulle ändra den fastställda resvägen och göra en tur runt Dellensjöarna. Graner skriver: ”Det var vår doktors påhitt, och vi fingo alla skäl att vara honom tacksam därför”. Att Graner blir överväldigad och lyrisk av Dellenbygdens natur framgår av hans text: ”Efter en kort färd mötte oss den första anblicken af de berömda sjöarna. Allt sammanflöt i blått. Blåa berg bakom blåa vatten under blå himmel, mörkare blått här, ljusare där och en och annan guldblixt i vattenspegeln, när sol och våg famnade varandra. – Det var som en sagosyn! Lämnade bilarna i skuggan af en gammal tall, gingo vi omkring i nejden, sågo och njöto i fulla drag. Vi vattnade ”de fålar fem” vid en brunn, vi skämtade med torpets småttingar, vi gnabbades om en gammal, egendomligt formad tall, som en liknades vid en pinje, en annan vid en jättesvamp, en tredje vid en – damhatt; så roligt och jublande gladt, som man endast har när sinnet är ljust och himmelen år solig och strålande blå. Tallarna som beskådades var förmodligen Per Stabbe och Per Sto vid Norrbo kyrka.
Per Sto som den såg ut på 1920-30 talet.
Per Stabbe som den såg ut på 1930-talet
Efter färden runt Dellen fortsatte resan mot Sundsvall och vidare mot slutmålet Sollefteå. Efter en utflykt till Ytterlännäs, där man tittade på den gamla kyrkan, återvände resenärerna till Sollefteå för att slutligen fara tillbaka till Stockholm, dit man anlände den 11:te Juli. Efter två dagars uppehåll skulle resan sedan fortsätta med turen Mälaren runt.
Den vackra vyn är från Sjövik i Bjuråker
Stort reklamvärde
Julstämnings turistfärd fick stor uppmärksamhet i media. Lovorden var många och förlaget fick utmärkt bra utdelning i form av gratisreklam. Inte undra på förresten, hör här vad Östergötlands dagblad skrev: ”Till igår hade färdledaren inbjudit representanter för lokalpressen på en biltur uppåt kålmården, varvid man hade tillfälle att konstatera, att de lyckliga pristagarna ha all anledning att känna sig tillfredsställda med dessa turistfärder”.
Uddevalla tidning skrev: ”Firman förstår sin tid, alltjämt framåt, rastlös efter modärna linjer! Också har firmans verksamhet nått en för Svenska förhållanden storslagen utveckling och hvad den i egenskap af god förläggare redan uträttat till spridande af god svensk läsning kan icke nog uppskattas”.
Av de deltagande vinnarna avgavs beröm med ordval som: ”Ett av mina gladaste minnen och det roligaste som kunnat hända mig”, samt omdömen som: ”en utomordentligt treflig och angenäm bilfärd”. Några större mekaniska missöden verkar inte ha förekommit, endast ”afkylaren” konstaterade ibland stopp och påfyllning av vatten då och då. Kanske inte allt för uppseendeväckande då färden genomfördes i fint väder och hög sommarvärme. I Många av de orter som besöktes var det kanske första gången man på nära håll kunde beskåda en ”Attemobil” och därigenom få en aning om att en ny tid var att vänta.
Av Kjell Ekelöf
Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt
Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra
Tack för ditt besök och välkommen åter!
Sammanställt av Åke Nätterö
Jag har julhäftan från 1910/1911/1912.
Hej,
Tack för att vi får veta att du har dessa pampiga julhälsningar ifall vi behöver någon inf. ur dom.
Hälsningar
Åke Nätterö
Automobilar vid Dellen 1912
Rättelse: Vykortet där bilarna står uppställda utanför en byggnad.
Bildtexten lyder – ”Vykortet visar starten från Stockholm”
Detta stämmer inte. Bilarna står utanför Palace Hotel på Södra Hamngatan i Göteborg.
mvh/Anders
Hej Anders!
Tack snälla du för att du rättade till den här fadäsen. Nu är det fixat.
Trevligt också att du har hittat den här hemsidan.
Än en gång, tack Anders, ha det bra.
Åke Nätterö